Foto: Jackie Chan, Sydney/Australien
Projektnytt

Lysande palmer

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Under en promenad längs Circular Quay kan man utöver Sydneys operahus även njuta av vackra palmer längs promenadvägen. I ett ljus som skapar en nästan surrealistisk effekt.

Området expanderade kraftigt redan på 1910-­talet, långt innan operahuset byggdes, och efter ett initiativ från chefen för den botaniska trädgården Joseph Henry ­Maiden bestämde man att anlägga en allé med kanariska dadelpalmer.

Dadelpalmer planterades även på Circular Quay och fram tills nyligen belystes dessa av metallhalogenlampor med en effekt på 35W. Nu har stadsförvaltningen gått över till LED och palmerna ljussätts med Tesis infällda markarmaturer från ERCO, med en effekt på 15W. Två armaturer med ljusfärgen 3000K är riktade mot varje palm för att understryka palmernas form och lyfta fram stammarnas och bladens fina struktur och färgnyanser. Resultatet är ett nästan surrealistiskt intryck som säkerligen kommer att göra Circular Quay ännu mer lockande för kvällsflanörer. 

Publicerad den 28 augusti 2018
Ur Ljuskultur Nummer 4, 2018

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här