Gästkrönikan Intro

Många ”nyttor” i samspel

När jag skriver detta har vi precis gått över till normaltid. Höstmörkret har tufsat till mig, som det gör varje år när vi flyttar tillbaka visarna. Känns som att mössan har tryckts ner över ögonen. Var det verkligen så här mörkt förra året, undrar jag och min granne? Vi pratar om hösten och enas i att den är bra ändå. Lägre förväntningar på saker som ska utföras, goda höstgrytor och ja, sen kommer belysningen in i samtalet. Hur viktig den blir för oss båda nu.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Både jag och grannen har lampor i våra fönster, mörkret där ute känns mindre mörkt då på något vis.

– Men varför gör ni på detta vis i Sverige, undrade ett gäng belysnings­konsulter på besök i Sverige. Ni lyser ju utåt till ingen nytta? Men, som vi vet, belysning har många ”nyttor”. Det har jag lärt mig ”the hard way”.

”Det jag framför allt tog med mig var att allt utgår från funktion, upplevelse och nytta. Sen kommer utmaningen att få till det så energieffektivt som möjligt.”

Jag kom in i belysnings­världen via energieffektivisering. Det var många år sedan, och det var flera med mig som såg potentialen i att byta ut belysning och samtidigt spara el. Jag hade mina två läromästare som lärt mig allt jag kan om belysning; Peter Pertola och Tommy Govén. De tyckte olika ibland, vilket var utmanande, men det tvingade mig att gräva djupare i argumenten för eller emot ett visst sätt att belysa och utforma anläggningar. – Men Tommy sa ju att …, sa jag till Peter. Men Peter menar att det faktiskt …, försökte jag argumentera med Tommy. Det var en härlig tid. Det jag framför allt tog med mig var att allt utgår från funktion, upplevelse och nytta. Sen kommer utmaningen att få till det så energieffektivt som möjligt.

Då fick jag höra från belysningsplanerare att vi, som ville ställa krav på energianvändning på belysningsanläggningar, inkräktade på deras konstnärliga frihet. Energikrav sågs inte med välvilliga ögon av vissa i branschen. Jag kan förstå synpunkten om energikraven blir för dominerande och inte tar hänsyn till funktion och nytta. Nu är jag är tacksam för de belysningsexperter som i stället såg energikraven som en ny utmaning. Hur ska vi klara både funktion, stil och låg energi­användning? Och det gläder mig varje gång jag läser Ljuskultur att energieffektivitet nu verkar finnas med som en självklar del i arbetet för en belysningsplanerare. Det har verkligen gått framåt!

Det är fem månader tills vi byter tillbaka till sommartid. Det kommer att gå fort. Fem månader är faktiskt bara 0,7% av min levda tid. 0,7% tills ljuset kommer. Swisch så är vi där.

Skillnader. Mellan ljus och mörker, mellan de som tycker si och de som tycker så, mellan de med mer erfarenhet och de med mindre. Är det inte där det sker, när ”skillnader” möts? Om vi klarar av samtalet.

 

 

Skillnader. När tid eller vilja inte finns att förstå den andra, skillnader som blir större och djupare meningsskiljaktigheter ju längre tiden går. Skillnader vi inte kan samtala om.

 

 

Lotta Bångens

Publicerad den 8 december 2023
Ur Ljuskultur Nummer 4, 2023

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här