Design

Matti Klenell fortsätter designa för littala

Efter att formgett glas och ljusstakar är det nu dags för Matti Klenells andra lampa för Iittala.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Den första armaturen för det finska designföretaget med Klenell var Putki som togs fram till restaurangen av nyrenoverade Nationalmuseum i Stockholm. Nästa produkt inom samarbetet är armaturen Virva, som lanseras i höst.

Under designprocessen experimenterade och studerade Klenell Iittalas glasarv med särskilt fokus på mönster och fördjupningar som dekorerat företagets glasprodukter i decennier. Inspiration till lampan fann han i produkter med präglad yta där ljuset vackert sprids över glasets fasad. Vid formgivningen ristades varje linje in för hand, för att skapa den levande effekten. Mönstret på lampans ena sida bildar en lövliknande dekor, medan motsatt sida täcks av långa horisontella linjer. Varje Virva är munblåst vid glasbruket i byn Iittala i Finland.

Hur ser din kreativa process ut?
– Det börjar oftast med att förstå sig på uppdragsgivaren. Att bygga en plattform med hjälp av historien brukar vara en god hjälp. Jag brukar skissa mycket för hand i början och försöka hitta olika vinklar. På senare tid har skisserna mer och mer försökt rama in en känsla eller ett anslag snarare än att lösa funktion och form. Jag har även blivit bättre på att dela med mig av dessa tidiga skisser för att få igång en öppen dialog kring vad som ska göras. Därefter konkretiseras projektet steg för steg genom mer skisser, ritningar, 3d utskrifter och prototyper fram till färdig produkt.

Publicerad den 29 augusti 2019
Ur Ljuskultur Nummer 4, 2019

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här