Ljuskultur 90 år
Mera ljus!
I år fyller tidningen Ljuskultur 90 år. Det firar vi genom att i varje nummer i år göra en tillbakablick på alla de nittio åren som passerat. Vi plockar ut några guldkorn ur vår utgivning under årens lopp och relaterar också till andra viktiga händelser i världshistorien.
Vill du fortsätta läsa?
Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.
Bli prenumerantÅret är 1966. Tidningen har vuxit i format, från dryga A5 till A4. Mycket handlar nu om nya ljuskällor och man börjar också lyfta fram vikten av att ha tillräckligt med bra ljus.
När vi kommer in på 1960-talet sätter utvecklingen av ett flertal nya ljuskällor fart. Egenskaper beskrivs och mycket av utrymmet i tidningen används för tekniska tabeller, kurvor samt beskrivning av olika ljusbegrepp.
Att många miljöer var dåligt belysta på den tiden går inte att ta miste på. Framförallt handlar det om att ljusstyrkan är alltför otillräcklig, till den grad att det uppmärksammas till och med i Konsumentinstitutets tidning Råd & rön som skriver:
”Vi har inte ljust nog för att se när vi arbetar i moderna svenska kök, anser Byggnadsstandardiseringens specialkommitté för elinstallationer. Dubbelt så ljust bör vi ha på arbetsytorna för att kunna skala, rensa, baka, koka, steka, diska, etc. riktigt bra.” Att belysningen användes som en värmekälla var tydligt också. Man räknade med att 25% av värmeutvecklingen från ljuskällorna tillfördes rummet.
1966 års första omslag lyser av både stolthet och status, med fru Greta och fabrikör Vaste Andersson förevigade i sitt ”ljus- och elduppvärmda vardagsrum, med en belysningsstyrka på hela 600 lux vid fönstret och 300 lux i mitten av rummet.”
150 lux var den vanliga belysningsstyrkan i svenska kök, enligt Ljuskultur, år 1966. Byggstandardiseringens specialkommitté för elinstallationer krävde det dubbla.
Många nya ljuskällor lanserades från början av 1960-talet. Konkurrensen om vem som ledde utvecklingen var hård.