Foto: Christoffer Askman, KongshaugTV, CLF
Intro

Mystisk stjärna

”Ljus är livsviktigt, komplext och utmanande, och forskning om ljus är multidisciplinär.”

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

En nova är en övergående astronomisk ­händelse som får en stjärna att snabbt öka i sin ljusstyrka. Denna dramatiska process äger rum när en stjärna tänds igen efter att ha legat vilande i många år.

Nova-ljuskonstverket är baserat på den mytiska stjärnan i öst som astronomer tror var en nova. Det är en djärv skulptural form, en visuellt komplex lykta som kommer till liv genom ljus- och rökeffekter. De över 56 000 laserprofilerade öppningar gör att den inre ljuskällan kan lysa genom sin reflekterande metallyta, vilket skapar virvlande galaxmönster på stjärnan och projicerar en stjärnexplosion på marken.

Nova lyste på den gamla delen av Sundby kyrkogård som en del av Copenhagen Light Festival. Konstnär är Studio Vertigo som består av den internationella ljuskonstnärs­duon Lucy McDonnell och Stephen Newby.

Publicerad den 22 mars 2021
Ur Ljuskultur Nummer 2, 2021

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här