Evenemang

Nobel Weeks Lights återkommer

Under förra årets Nobelvecka genomfördes den uppskattade ljusfesten Nobel Week Lights Stockholm. Nu är det klart att veckan får en fortsättning i år, den 4 – 13 december.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Stockholms stad beslutade på onsdagen att ge fortsatt stöd till evenemanget för 2021 med option på ytterligare två år. Den ekonomiska insatsen från stadens sida uppgår totalt till en kostnad om 15 miljoner kronor för tre år.

– Nobel Week Lights blev mycket uppskattat och uppmärksammat förra året och det var fantastiskt att se de ikoniska Stockholmsbyggnaderna i ett nytt ljus. Det är ett öppet evenemang med stadsmiljön som arena som blir ett välkommet tillskott under besöksnäringens lågsäsong och årets mörkaste tid. Ljusinstallationerna har verkligen potential att utvecklas till en återkommande festival, med en tydlig koppling till Stockholm och den kreativitet och innovationskraft som finns här, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms stad.

Nobel Week Lights Stockholm är initierat och producerat av Annika Levin, Alexandra Manson, Lara Szabo Greisman och Troika AB. Satsningen är en del av Nobelveckans program och genomförs i samarbete med Nobel Prize Museum, med stöd av Stockholms stad och ett flertal övriga partners och belysningsföretag.

– Ljusfesten blev ett välkommet tillägg till Nobelveckan och det var kul att installationerna hade inspirerats av Nobelpriset på så många kreativa sätt. På museet arbetar vi mycket med att levandegöra berättelserna om Nobelpristagarna och deras insatser och det här var verkligen en satsning som nådde många och uppskattades av stockholmarna, säger Erika Lanner, museichef för Nobel Prize Museum.

Arbetet med årets ljusfest är redan igång och samtal förs med samarbetspartners, konstnärer, ljusdesigners samt universitet och högskolor.

– Vi har sedan förra året haft en dialog med konstnärer och ljusdesigners för att få förslag på ljusinstallationer inspirerade av Nobelpriset. Det är fantastiskt att vi kan genomföra Nobel Week Lights i samarbete med Stockholms stad och Nobel Prize Museum även i år, berättar Lara Szabo Greisman, en av initativtagarna till Nobel Week Lights.

Årets evenemang planeras till den 4–13 december under Nobelveckan 2021.

Uppskattningar från Stockholms stad visar att över 200 000 personer besökte ljusfesten förra året och över en miljon människor nåddes av de satsningar som Nobel Prize Museum gjorde för att informera om installationerna i sociala medier.

Publicerad den 30 juni 2021
Ur Ljuskultur Nummer 3, 2021

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här