Teknik

Ny CIE-delrapport om LED och flimmer

I samband med övergången till LED tog en diskussion om flimmer och dess orsaker åter fart. Flimmerfrågan är inte något nytt utan var på tapeten även när konventionella ljuskällor, som halogenlampor och lysrör var dominerade, dock var diskussionen inte lika intensiv då.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

En anledning är att LED reagerar mycket snabbare på variationer än konventionella ljuskällor, som i princip har ett slags optiskt filter för flimmer i form av efterlysningseffekter i glödtrådar och lyspulver. LEDs reaktionstid, för att registrera förändringar, kan ligga på några nanosekunder, medan reaktionstiden hos konventionella ljuskällor ligger på några hundra millisekunder. Det som diskuteras mest är flimmer och stroboskopeffekter, där flimmer är ljusvariationer över tid och stroboskopeffekter kan uppträda då rörliga föremål belyses. Om en normalobservatör kan upptäcka något av detta beskrivs ofta ljuskvaliteten som dålig.

Möjligheterna att kvantifiera dessa oönskade effekter har hittills varit begränsad då en del relevanta mätetal och mätmetoder saknats. För att åtgärda detta tillsatte CIE en arbetsgrupp med uppdraget att, bland annat, definiera relevanta mätetal och mätmetoder. Arbetsgruppen har nyss kommit med en delrapport CIE TN 006:2016 – Visual Aspects of Time-Modulated Lighting Systems – Definitions and Meassurement Models, där man definierar de vanligaste typerna av ljusvariationer över tid och dess orsaker.

  • Flimmer definieras som att variationer över tid av ljusstyrka eller spektralfördelning uppfattas av en fast normalobservatör i en given omgivning.
  • Stroboskopeffekter definieras som att variationer över tid av ljusstyrka eller spektralfördelning förändrar uppfattningen av föremåls rörelse av en fast normalobservatör.
  • Skuggeffekt – Phantom array -effekt definieras som att variationer över tid av ljusstyrka eller spektralfördelning uppfattas som att föremål ändrar form eller förflyttar sig av en rörlig normalobservatör.

Rapporten innehåller också en del nya definitioner och mätetal, som man rekommenderar belysningsbranschen att använda, för att kunna identifiera, kvantifiera och lösa eventuella problem.

Den europeiska branschorganisationen – LightingEurope – rekommenderar också att vi fortsättningsvis ansluter oss till den aktuella CIE-publikationen om flimmer och stroboskopeffekter för att få en enhetlig syn på eventuella problem. Det är något som LightingEurope även ser som en möjlighet för att förbättra ljuskvaliteten i Europa. Vi måste dock räkna med att LED-tillverkarna kommer att behöva en viss omställningstid för att anpassa sina produktspecifikationer till CIE:s rekommendationer.

Länk till CIEs webbplats där du kan ladda ner rapporten

Publicerad den 10 oktober 2016
Ur Ljuskultur Nummer 5, 2016

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här