Forskning

Ny studie om psykologin mellan skönhet och ljus

Ljusdesigner Martina Frattura, med ett förflutet från KTH Architectural Lighting Design i Stockholm, leder en ny studie, ”A Beautiful Light” som forskar de psykologiska förhållandena mellan skönhet och ljus.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Fratturas studie, med titeln A Beautiful Light, är ett ”människocentrerat projekt” som syftar till att använda artificiell belysning i sin högsta potential – och går bortom kontor, studios eller universitet för att istället komma närmare människorna.

Studien handlar om att Frattura som idag arbetar som assisterande ljusdesigner vid arkitektföretaget BPA i London, märkte en dissonans mellan vetenskap och design, särskilt när det gäller effekterna av ljusexponeringens påverkan på den psykiska hälsan hos människor i olika miljöer.

Hon började titta vidare i psykologi och neurofysiologi för att få mer förståelse för ljusets djupare kraft. Som en del i forskningen ber Frattura deltagarna att definiera deras ”sinnebild av skönhet” och anledningen till detta är att leta efter en trend i människors fysiologiska svar på skönhet.

A beautiful light kommer att spänna sig över hela Europa och har redan uppmärksammats i Bulgarien, Portugal, Island och Turkiet.

Frattura letar efter fler platser och deltagare – är du intresserad, kontakta: martina.frattura@gmail.com.

Läs mer om projektet

Länk till studiens Facebook-sida

Publicerad den 12 mars 2018
Ur Ljuskultur Nummer 2, 2018

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här