Arbetsplats

Nytänkande hos uppstickaren

VVS-konsultföretaget Savtec har beskrivits som en uppstickare i byggbranschen. Också i sin egen arbetsmiljö, genom belysning och inredning, vill de upplevas som nytänkande och skilja sig från övriga branschkollegor. Något de gör med besked!

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst för prenumeranter. Genom att bli prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material.

Bli prenumerant

Arbetsplats

Allt fler företag förstår att utformningen av arbetsmiljön är ett effektivt redskap, bland annat för att attrahera de rätta medarbetarna, få dem att trivas och stanna kvar. Att även kunder och leverantörer tycker det är trevligt att komma dit förbättrar också dessa relationer. En unik, inspirerande och väl utformad arbetsmiljö är också ett bra sätt att upplevas som nytänkande och stå ut i sin bransch. Allt detta tänkte VVS-konsultföretaget Savtec på när de flyttade in i en före detta klädaffär ett stenkast från Odenplan i Stockholms innerstad. För företaget, som arbetar med att ”skapa bra inomhusklimat i kommersiella fastigheter” genom projektering av installationer inom VVS, kyl-, styr- och övervakningsteknik, är den egna inomhusmiljön naturligtvis av största vikt. Idag har de skyltfönster mot gatan, två plan på cirka 450 kvadratmeter, det övre försett med ett digert ljusinsläpp i form av ett stort glasat vägg- och takparti längst bak i lokalen. Vid det första ögonkastet in i lokalerna går tankarna mer till en reklambyrå än ett VVS-företag och jag inser att Savtec gör skäl för sitt epitet som uppstickare – roligt och överraskande! Ögat möts av en skönt avslappnande loungemiljö med ett knallorange pingisbord bredvid. En cykel står lite nonchalant lutad mot en grå vägg innan en bardisk i vacker kalksten delar av lokalen in mot en sal möblerad för lunch, fika och möten. Blicken lockas genom hela lokalen tack vare en intresseväckande armaturinstallation över spiraltrappan som leder ner till de faktiska arbetsplatserna. Färgsättningen är sympatiskt välkomnande i olika dova blå, grå, gröna och trärena nyanser och den ombonade, ibland nästan hemlika känslan förstärks med textila partier och växter.

Fokus på människan

Bakom Savtecs nya arbetsmiljö står ljus- & inredningsarkitektbyrån Vrå. Företaget består av Sara Grünning, ljus- & inredningsarkitekt, Sandra Edberg, inredningsarkitekt och Anton Martiin, ljusarkitekt. De två förstnämnda hade drivit Vrå i fem år då de fick uppdraget och Sara Grünning berättar hur Savtec-projektet ledde till att Anton anslöt sig till företaget och förstärkte dess ljuskompetens.

– Savtec hade anlitat en varumärkesstrateg från ­företaget Happy Islands och det var genom henne vi fick uppdraget att skapa företagets nya arbetsmiljö. I samband med detta gick vi ut i en kompetensutvecklande ljusgrupp på Facebook och efterlyste specifik ljuskunskap inom kontorsmiljö. Anton Martiin, som sedan länge arbetade på Ljusrum, delade generöst med sig av olika tankar att arbeta utifrån. Vår följdfråga till honom blev ”vill du vara med som rådgivare i projektet?” och resten är historia. Professionellt tycke uppstod och efter ungefär ett år ombildades bolaget med Anton som delägare tillsammans med mig och Sandra, berättar Sara Grünning som tillsammans med Anton Martiin visar runt i Savtecs lokaler. Atmosfär och känsla var viktiga ledord i processen liksom att ljus och inredning verk­ligen ska harmonisera med varandra.”När det gäller belysningen har vi arbetet utifrån devisen rätt ljus på rätt plats.”

– Fokuset låg på människan och att skapa en attraktiv, flexibel och funktionell miljö med ett bra klimat där de som arbetar och vistas trivs och mår bra. Stor vikt lades vid att underlätta och stärka gemenskapen medarbetarna emellan. Rummen ska främja möten och bjuda in till att umgås och somliga ytor kan förvandlas och användas till olika ändamål, som när pingisbordet blir ett stort produktvisnings- eller mötesbord och textilierna dras för och skapar ett rum i rummet, berättar Sara Grünning och Anton Martiin fortsätter:

– När det gäller belysningen har vi arbetet utifrån devisen ”rätt ljus på rätt plats”. Ljus på arbetsytor och funktionsytor, vertikalljus för ljusa rum, samtidigt som vi tillåter variation. Tekniska armaturer samarbetar med mer ”inredningsspecifika” som tillsammans skapar en tilltalande helhet.

Skapa känslan av dagsljus

Belysningen var naturligtvis extra viktig i källarplanet där drygt tjugo ergonomiska arbetsplatser planerats in. Utmaningen var dels att arbeta med ett begränsat dagsljusinsläpp, dels att utblick saknades. I den ena delen av rummet finns ett stort takfönster mot innergården men i den andra delen kommer minimalt med dagsljus från övervåningen genom tre opaka glaspartier i takets bjälklag. Väggar och tak har lämnats vita för att bidra till känslan av ljushet. De putsade väggarna reflekterar ljuset på ett mjukt sätt och skapar ett bra omfältsljus för medarbetarna. Som en livgivande detalj har en ”framer” använts för att projicera ett artificiellt dagsljusinsläpp och ge rummet ökad dynamik.

– Här har vi arbetat med att skapa känslan av dagsljus och lagt stor vikt vid att få till ett ljust rum med god synergonomi där medarbetarna också kan kontrollera ljuset på den egna arbetsplatsen. Liksom i den övre ­våningen på gatuplan har vi arbetat med att belysa ­väggar för att skapa rum som verkligen upplevs ljusa. Vi har också arbetat med mycket textilier som skapar ombonade rum med god akustik. Textilierna är dessutom fina att belysa vilket ger djup och en tredimensionell känsla, berättar Anton Martiin.

I projektet har Vrå valt att återanvända både den före detta butikens gamla strömskenor och några av armaturerna som lämnades kvar.

– Av pendlarna skapade vi i trappan en ljusinstallation som också blev ett blickfång längst in i lokalen, förklarar Sara Grünning.

Inredningen stödjer arbetssätt

Det centrala i Savtecs arbetssätt är att mötas och ­diskutera. På så sätt säkerställs att de vridit och vänt på alla tänkbara idéer och lösningar och fått fram den absolut bästa lösningen. De kallar mötena för ”speed” respektive ”slow”.

– I källaren finns ett stort, runt ståbord för speed-­möten som är korta och intensiva. Den rundskurna ­mattan, träpanelen på den välvda väggen och den akustikförbättrande stora pendeln i tjock industrifilt skapar ett rum i rummet med tydlig karaktär. Ljuset är fokuserat över bord samtidigt som en varierad ljussättning skapar atmosfär runt om mötessituationen. Den vägghängda specialtillverkade skulpturen räknar möten och för tankarna till kärnverksamheten. De så kallade slow-mötena, där deltagarna går på djupet och reflekterar, äger främst rum i de två mötesrummen på gatuplan. Dessa har fått lugna kulörer i svalt blått och dovt orange som står i tydlig, men samtidigt subtil kontrast till varandra, avslutar Sara Grünning och tillägger att den orangea färgen både fungerar energigivande och lyfter konceptet genom att påminna om skandinavisk natur och solnedgångens värme. Dessutom ingår den i Savtecs logotype.

Tomas Saveros, vd och beställare av den nya interiören, berättar att hans förhoppningar om att se lokalerna som en tillgång och ett redskap vid till exempel rekrytering, har infriats.

– Vi är supernöjda och får mycket beröm, inte bara för lokalerna i sig utan också för att vi vågar sticka ut i en konservativ bransch. I början var det delar av personalen som ville ha mera ljus men de tycker idag att ljusbilden är behaglig. Och många uppskattar känslan av att arbeta i ett vardagsrum snarare än på ett kontor.

 

Publicerad den 27 november 2019
Ur Ljuskultur Nummer 6, 2019

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare