Bron lyser även i de svenska och danska färgerna.
Brobelysning

Öresundsbron firar med nytt dynamiskt ljus

Öresundsbron firar 20 år och firar det bl.a. genom en ny pylonbelysningen som tändes på födelsedagen den 1 juli kl. 23.15.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Den nya belysningen är en specialdesignad dynamisk lösning, där både energieffektivisering och estetik har prioriterats. Själva eventbelysningen, som tänds med anledning av att Öresundsbron firar 20 år, är inspirerad av brons naturliga omgivning och avspeglar de fantastiska färger som syns på himlen vid tiden omkring soluppgång och solnedgång.

Projektet inleddes in december 2019 och Light Bureau har levererat den kompletta lösningen, däribland teknisk rådgivning, ljusdesign, projektering, specialdesignade konstruktioner, teknisk infrastruktur, etablering och programmering på rekordtid. Projektet förverkligades i tätt samarbete mellan Light Bureau, underleverantörer och Öresundsbro-konsortiet.

– Vår lösning handlar inte bara om energieffektivisering, effekt och funktion. Vi har lagt kraft på det estetiska uttrycket av ljusdesignen på pylonerna. Vi har jobbat på tvärs över landsgränsen, med speciella omständigheter under coronapandemin, och genom samarbetet har vi skapat en speciallösning på rekordtid som jag är väldigt stolt över, säger projektets designansvariga seniora ljusdesigner hos Light Bureau, Frederik Waneck Borello, som gläder sig åt att få dela upplevelsen med brons många användare.

Den nya pylonbelysningen ska ge energibesparelser och minska ljusföroreningar
Belysningsanläggningen är speciellt utformad för att kunna motstå de särskilda vind- och väderförhållanden som råder vid Öresundsbron. Den gamla belysningen har bytts ut till en ny, som skapar en finare och jämnare belysning på pylonerna. Smalstrålade armaturer minimerar ljusföroreningar och sparar därmed rejält på energin. Öresundsbro-konsortiet räknar med att den nya belysningen, som kan styras och dämpas efter behov, ger en energieffektivisering på uppemot 80 procent jämfört med den tidigare belysningen, som satt monterad i närmare 20 år.

Även Bengt Hergart, anläggningsdirektör vid Öresundsbro-konsortiet, ser fram emot moderniseringen av belysningen, och inte minst att uppleva de nya ljusscenarier, som framöver kommer att framhäva brons 203,5 meter höga pyloner.

– Vi har jobbat med en snäv tidsplan för att kunna tända belysningen till jubileet. Jag är nöjd över att vi lyckades och att pylonbelysningen levererar precis det vi önskade. Ljustesterna visar en imponerande och flexibel belysning som är betydligt mer energisnål – och samtidigt ger bron helt rätt estetiska uttryck, säger Bengt Hergart, anläggningsdirektör på Öresundsbron.

Standardbelysningen på pylonerna är vit men ger framöver möjlighet för att tillfälligt byta färgerna vid väl valda tillfällen under året. Öresundsbrons jubileumsbelysning, som pågår i cirka sju minuter, tänds den 1 juli klockan 23.15 och kommer att lysa varje kväll under perioden 1-5 juli.

Publicerad den 2 juli 2020
Ur Ljuskultur Nummer 3, 2020

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här