Litteratur

”Överlev vintern”

Arne Lowden är docent i psykologi och en av Sveriges främsta forskare inom området dygnsrytmer, ljusbeteende och sömn. Han debuterar nu som författare med boken ”Överlev vintern – hur dagsljuset stärker dygnsrytmen, hindrar vinterdepression och boostar din hälsa.”

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

I boken går han igenom den senaste forskningen på området, och ger mängder av konkreta tips och verktyg för att förbättra måendet under vinterhalvåret. Arne menar bland annat att väldigt många svenskar skulle kunna minska sin användning av antidepp om de i stället såg till att komma ut ordentligt i dagsljuset varje dag, även under vinterhalvåret.

Stort grattis till debutboken! Hur fick du idén till att skriva boken?

– De senaste åren har vi ju fått ny kunskap om hur viktigt ljuset är för oss för att må bra. Under en följd av år har jag genomfört studier om ljuspåverkan och slagits av hur kunskaper om ljus saknas på utbildningar, skolor och i allmänhet. Jag har tidigare gjort kunskapssammanställningar till Folkhälsomyndigheten och Arbetsmiljöverket varför steget mot en mer lättillgänglig text inte var så långt. Så när förlaget frågade mig om jag inte borde skriva en populärvetenskaplig bok så passade det mig bra.

Du menar att många svenskar skulle kunna minska användandet av antidepressiva ­mediciner om de såg till att få en daglig dos dagsljus. Hur mycket dagsljus behöver vi och vad är det i dagsljuset som gör att depression kan undvikas?

– Vi ser i många studier att de som anger att de spenderar mindre än en timme i dagsljus, antingen utomhus eller nära fönster, i bil eller hemma, är mer nedstämda den mörka årstiden än under den ljusa. De får sämre sömn och är tröttare, går lättare upp i vikt och får metabola störningar. Detta är grupper som senare uppsöker sjukvården och då ofta erbjuds mediciner. Eftersom mediciner inte hjälper alla, ger biverkningar och dessutom kostar pengar, kan det behövas alternativ. Dagsljus kan mildra, eller rentutav förhindra depression då det har hög färgtemperatur och hög ljusstyrka. Dagsljuset måste dock komma vid rätt tidpunkt, vilket är dagtid. Vidare måste ljuset från belysning reduceras kvällstid.

Därför behöver kunskap om ljuspåverkan spridas. Så boken uppmuntrar att prova att vistas mer i dagsljus men också att fundera på hur belysningen inomhus bör se ut. Ljusterapi kan vara en alternativ behandlingsform som inte ger biverkningar.

Det låter nästan för enkelt för att vara sant. Hur kan vi nå ut till folk med detta fantastiska budskap?

– Speciellt i Norden med en så mörk höst och vinter behöver vi nå ut med råd kring om ljusexponering och belysning. Eftersom vår biologi inte signalerar ett sug efter ljus, likt det vi har för hunger och törst, behöver vi känna till att utomhus finns det som regel tio gånger mer ljus, och att många vintertid mest vistas i ett inomhusljus som vi kan likna vid skymningsljus – det är detta som gör att vi tappar energi.

Om du skulle ge dina tre bästa råd som kan hjälpa människor att överleva vintern, vad skulle de vara?

– Vi behöver hälsa den mörka årstiden med glädje och till exempel öppna möjlighet till social samvaro. Det handlar om att utnyttja det dagsljus som finns och skaffa en positiv inställning till mörkret. Rent praktiskt vid inomhusvistelse behöver man söka sig nära fönster. På jobbet kan man inrätta ljushörnor. Om man känner sig riktigt medtagen kan man överväga att skaffa ljusterapilampa.

Och så det här med sommar- och vintertid.
Vi har nyligen gått över till vintertid. Vad anser du om denna växling?

– Jag förordar personligen samma övergång som vi har haft i 30 år, det vill säga tidsomställning två gånger om året. Det finns uppenbara fördelar med sommartid på sommaren men det är viktigt att vi återgår till normaltid när det blir mörkt. Eftersom detta är en politisk fråga är jag orolig att det ska bli förhastade beslut och att man förordar sommartid året om och inte lyssnar på forskningen som förutspår mer sömnbesvär och depression vid konstant sommartid.

 

 

”Överlev Vintern” ges ut av Bokförlaget Polaris och finns att köpa hos Akademibok­handeln, Adlibris, Bokus m fl.

Publicerad den 5 december 2024
Ur Ljuskultur Nummer 4, 2024

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här