Utbildning
På gång på ljusutbildningarna
Vill du fortsätta läsa?
Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.
Bli prenumerantKTH ald
Studieresor och internationella kontakter
Teamet på KTH Ljusdesign har deltagit i ett antal intressanta evenemang; IALD Enlighten Americas i Seattle, Projection Mapping Workshop i Tartu, Solemma Symposium i New York och Lux Live i London.
Vi är del av det europeiska projektet Light4Health; ett forskningsinriktat utbildningsprojekt. Första mötet som var i oktober var mycket positivt och vi ser fram-emot fortsättningen. Nästa transnationella projektmöte är den 5 december hos oss på KTH.
Avdelningen har vunnit upphandlingen för att skapa en utbildning med temat ”Light as Material” för konstnärer. Upphandlingen utlystes av Arbetsförmedlingen och kommer starta under 2019.
Eleverna från magisterutbildningen inom Ljus och Design är färdiga med kurs 1 och 2. Resultatet är fantastiskt, både när det gäller det experimentella och teoretiska. Kurserna har resulterat i fullskaleinstallationer på KTH Campus. Eleverna i studion ”Immersive Lighting” inom arkitekturprogrammet har varit i Helsingfors på studieresa och studerat flertalet objekt och under resan fortsatt studierna av skymning.
Vi har haft ett flertal besök på avdelningen, bland annat ett mycket uppskattat besök av forskare från Satchin Panda från Salt Institute i USA.
Vi avslutar året med vårt internationella Symposium – Light and Architecture, multisensory experiences – med 15 internationella talare och en blandning av näringsliv, forskning och utbildning som deltagare och publik.
Vi ser fram emot examenarbeten från mer än tio blivande ljusdesigners från magisterutbildning i januari 2019.
Rodrigo Muro
Kursansvarig, KTH ALD
Jönköping University
Nya studenter, nya kollegor, nya kurser…
Hösten är igång med 30 nya studenter till årskurs 1, med blandad bakgrund, många esteter och en hel del med teknisk erfarenhet. De är fullt upptagna av att lära sig grunderna i belysningsteknik, tillsammans med en kurs i tillämpad matte och fysik, samtidigt som de arbetar fram sitt första belysningskoncept.
I fjol sökte vi efter nya medarbetare och har nu fått tre nya kollegor på avdelningen för belysningsvetenskap. Annika Jägerbrand (forskare inom belysning), Moe Soheilian (industridesigner) och Johan Röklander (ljusdesigner) bidrar tillsammans till både undervisning och forskning på avdelningen.
Den här hösten är speciell då det är första gången vi startar upp vårt tredje år i den nya kandidatutbildningen. Tredjeårsstudenterna läser Lighting Masterplan och Daylighting, båda nya fördjupningskurser, öppna för utbytesstudenter att söka. Vi har även skickat iväg två studenter på utbyte till Rose Bruford i London och ser många fördelar med internationellt samarbete, något som kommer utökas ännu mer framöver.
För andraårsstudenterna pågår ett skarpt parkprojekt i Huskvarna. Fokus ligger på ökad trygghet och säkerhet i området. Projektet presenteras för beställaren Jönköpings kommun i december. För att kunna projektera större områden och förstå sig på ljusets samverkan med olika miljöer har studenterna labbat under flera kvällar och nätter runt om i Jönköping.
Johanna Glans
Programansvarig, JU