Utbildning

På gång på ljusutbildningarna

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

KTH ald

Efter det framgångsrika Light Symposium i december, med många internationella talare, har KTH ALD utvidgat verksamheten och begett sig ut i världen:

Lärare Isabel Dominguez har fått ett stipendium från Bertil & Britt Svenssons Stiftelse för belysningsteknik, för att undersöka byggd arkitektur, med implementerat dagsljus som material på västkusten i USA. Rodrigo Muro har besökt SAUL på Irland för att föreläsa och handleda arkitekturstudenter om dagsljus och ljusmästaren Luis Barragan. Rodrigo deltog också i EILD i Uruguay som workhopsledare, tillsammans med ljusdesigner Magali Mendez med ämnet ”Kura Skymning”.

Från den 27 till den 29 i maj kommer ca 30 ALD studenter presentera sina Masters Thesis-projekt med många olika, intressanta ämnen. Alla som är intresserade är välkomna att komma och lyssna på presentationerna på KTH. Studio 12, Immersive Lighting, fortsätter att arbeta med ett spännande arkitektoniskt dagsljusprojekt som finns i Jönköping. 14 slutliga resultatet kommer att ställas ut den 4 juni på KTH.

KTH ALD kommer att få en ny adjunkt under våren, för att stärka teamet. Vi ser också fram emot vår nya lektor som kommer under sommaren. Båda sakerna bidrar mycket till att det kommer att blir en spännande höst.

I år fick fem av ALDs tidigare studenterna ta emot utmärkelsen ”40 under forty” som är ett pris som uppmärksammar bästa internationella ljusdesigners under 40 år. Stort grattis till alla! Som vinnare av Light Symposium-tävlingen, ska den tidigare studenten Agne Milkeviciute tala i juni på LED Forum i Brasilien. Ämnet är ”Crisis of the Window, lost purpose of daylight opening”.

Rodrigo Muro
Kursansvarig, KTH ALD


Jönköping University

Hektiska tider! Åk 1 har precis lämnat in sin Tekniska Portfolio. En individuell uppgift bestående av 12 delar, som samtliga fokuserar på tekniska och matematiska aspekter av ett projekt. Beräkningar, SS-EN 12464-1, LCC, LENI, Nödbelysning, HCL-kurvor, CAD-ritningar, styrningslösningar etc. Parallellt med detta arbetar studenterna i grupp för att ta fram ett belysningsförslag till en kontorsbyggnad. Studenterna ska resonera kring, och tillämpa, aktuella principer för hållbar design och utveckling. Projektet ska kommuniceras genom inlämning av en rapport och en portfolio tillsammans med en muntlig presentation.

Åk 2 är för tillfället ute på 7 veckors praktik, hos tillverkare, konsultbyråer, kommuner och arkitektkontor. En av studenterna gör praktiken i Dubai. Innan praktiken har de läst 3 kurser under vårterminen. Byggprocessen i anknytning till ljusdesign: om lagar och avtal i byggprocessen, handlingar för byggande, förfrågningsunderlag, anbudsprövning, konsultupphandling, m.m. Kursen Ljus för hälsa och välmående: om icke visuella effekter av belysning, hur en belysningslösning som stödjer hälsa och välmående kan se ut i praktiken. Studenterna får själva testa att arbeta i olika dynamiska ljusmiljöer och utföra tester för att uppskatta produktiviteten. Kursen länkar på detta sätt väl samman med Vetenskapligt arbetssätt och kommunikation som fokuserar på vetenskapliga metoder.

Åk 3 är i slutfasen av sitt examensarbete, med ämnen som Väntrumsbelysnings påverkan av patienters oro / ångest inför ett sjukvårdsbesök, Belysning på brottsplatser, En jämförelse av en ljusdesigners roll i totalentreprenad och generalentreprenad, Upplevelsen av blått respektive rött vertikalljus i en restaurangmiljö, m.m.Samtidigt under våren läser de kurserna Belysningsvetenskap och Affärsmannaskap.

Till hösten startar vi upp vårt utbyte med PennState i USA. Väldigt spännande! I höst kommer vår student Ebba Palmqvist att studera en termin på heltid vid detta universitet, rankat som nummer fem i USA.

Johanna Glans
Programansvarig, JU

Publicerad den 23 maj 2019
Ur Ljuskultur Nummer 3, 2019

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här