Geometriska former och rutmönster av ljus är iögonfallande inslag i inredningen av the Lobby. Spotlights, varav somliga är rörliga, styrs med systemet Casambi via en användarvänlig app.
Charlotta Skog, Koncept och Pehr Westman, Atrium Ljungberg.
»Bonus« Ett ytterligare rum som Atrium Ljungberg är extra nöjda med är detta mötesrum där Moooi’s ikoniska armatur Dear skapar karaktär. Rummet är avsett för mer avslappnade, mindre möten.
Arbetsplats

Prisat kontor med hotellkänsla

Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg förvandlade tillsammans med Koncept design- och arkitekturbyrå en tom gammal industrilokal i Sickla till en stimulerande arbetsmiljö. I höstas vann de tävlingen Sveriges Snyggaste Kontor 2018 för resultatet.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Här flödar dagsljuset och den aktivitetsbaserade miljön har utvecklats och förfinats till att kännas mer mogen – ett slags 2.0 av den initialt ofta färgsprakande lekfullheten i begreppet. Här råder en mer vuxen, lugnt sofistikerad elegans genom sobra material- och kulörval, väl tilltagna skalor och en tydligare zonindelning.

Visionen var att skapa en långsiktigt hållbar arbetsplats som med en levande hotellkänsla är välkomnande, trivsam och med hög servicenivå ger möjlighet till fokuserat arbete. Viktigt var bland annat att lyssna till lokalens industriella arv och fördelar som rymd och enorma ljusinsläpp. Där Atlas Copco förr i tiden tillverkade lufttrycksmaskiner stimuleras idag kreativitet, effektivitet och samarbete.”Viktigt var bland annat att lyssna till lokalens industriella arv och fördelar som rymd och enorma ljusinsläpp.”

För att realisera visionen för den drygt 1600 kvadratmeter stora lokalen skapades en inredning med känslan av ett ”genuint handslag” med hjälp av material som betong, glas, trä, läder och stål. Industrikänslan lättades upp samtidigt som den förstärktes. Koncept valdes tack vare sin erfarenhet av både hotell, bostäder, retail och restaurangmiljöer eftersom ”alla dessa områden tangerar varandra i den typ av attraktiva och innovativa arbetsmiljö vi hade som vision för vårt nya kontor”, menar Pehr Westman, projektansvarig på Atrium Ljungberg.

Han har, tillsammans med Charlotta Skog som har samma roll på Koncept, valt ut fyra särskilt intressanta delar på det prisade kontoret med en aktivitetsbaserad arbetsmiljö 2.0.

Sobert förrum

I det så kallade förrummet i anslutning till kapprum och toaletter välkomnas besökarna av en sobert mörkgrå miljö. Generösa detaljer som lyxiga tvålar, handlotion och färska snittblommor ger tillsammans med den behagliga belysningen en varm och omhändertagande känsla. Loungemusiken från den intilliggande receptionen, som mer påminner om en hotellbar, förstärker känslan av att vara långt ifrån den gängse, trista kontorstoaletten.

– Det är ofta just här som mötet börjar och det första intrycket är alltid viktigt. Till en lysrörsarmatur från Ebolicht på var sin sida av spegeln lät jag tillverka skärmar av perforerad valnöt för att få bort ’sticket’ i de nakna rören. Träet blev också ett mjukt inslag i kontrast den hårda stenbänken under handfaten, berättar Pehr Westman som med ljusdesignen också samarbetat med Annell Ljus+Form.

Om dagsljus och djupa rum

Att dagsljusinsläppet betyder mycket för helhetsupplevelsen på kontoret är en underdrift. För att ta tillvara så mycket som möjligt av detta släpptes fasadlivet fritt och de vidsträckta vyerna framhävdes så att man idag kan se 100 meter genom lokalen som har en imponerande volym och takhöjd på fem meter.”De vidsträckta vyerna framhävdes så att man idag kan se 100 meter genom lokalen.”

Till väggarna, som går elegant dikt till tak, användes en kreativ blandning av strukturglas och betongglasblock med olika mönster vilket skapar både liv och rytm. Ljuset släpps in på dagen och filtreras vid behov genom gardiner i bomullsvoile. Under dygnets mörkare timmar råder det omvända när de upplysta rummen blir en glödande, varm kropp mitt i lokalen. Svarta skenor med LED-spotar och downlights från LTS utgör den genomgående linjära, enkla men raffinerade allmänbelysningen. Placeringen av armaturerna bidrar till en tydlig känsla av ett rum i rummet. Längs med de generösa fönstren i lokalens ena ände finns en lång cafésittning i skinn, en favorit för många medarbetare som uppskattar det rika dagsljusinflödet i kombination med avskildhet och kontakt med det myllrande torglivet utanför. Här ger också de många växternas skuggspel liv och dynamik.

Bibliotek som en oas

I mötesrummen och vissa på arbetsytor har betonggolvet försetts med en svart, sammetsliknande heltäckningsmatta vilket förändrar ljudmiljön och signalerar ett tystare område. Denna ligger också i biblioteket, en hemlik oas att dra sig undan till eller ha ett möte för två. Fördragbara golv-till-tak-höga gardiner gör den intima känslan ännu mer påtaglig, hit bidrar också de många växterna, den mörka nästan svarta kulören och den låga musiken. Biblioteket är också ett bra exempel på den kontrastrika, dynamiska belysning som de inblandade har skapat tillsammans. Hur det bidrar till en intressant miljö att våga arbeta med hela spektrat – från det mer dramatiskt upplysta till det mörkt nedtonade. Och hur en varierad ljusmiljö påverkar de kontorsanställda positivt i form av rytmiska, förhöjda upplevelser istället för en platt, monoton ljusmatta.

Lounge med lägre tempo

I den så kallade gröna loungen, eller ”Lunden”, startar många av de anställda på Atrium Ljungberg sin dag i en vilsam miljö med lite lägre sitthöjd. Rummet, där dagsljuset flödar in, ligger en bit ifrån den mer pulserande välkomstloungen och har gjorts mer intim med hjälp av sammetsgardiner och fyra Under the Bell-pendlar från Muuto.

Strax bredvid står ett imposant, högt träbord för mötesförberedelser och snabba, informella möten – detta under en iögonenfallande armatur, en Carousel XL med 60 ljuskällor från Lee Broom. Pehr Westman kallar rumsligheten för the break out lounge och berättar om mattan, som på så många andra ställen i det stora kontoret, kommer från Vandra Rugs och är handvävd i ett stycke i Ukraina.

– När man målar med de stora penseldragen i en lokal med fem meter i tak och fantastisk volym kan man ta ut svängarna med höga träd och mattor på upp till 50 kvadratmeter – det är en sådan ynnest!, avslutar han.


Pehr Westmans trendspaning inför 2019

Vad tror du blir de tre hetaste kontorstrenderna under 2019 och de närmaste åren?

1. Ett bra kontor framåt definieras som ”A place to be” – en plats där du vill vara. Läget och trivseln avgör var du väljer att tillbringa din arbetstid. Integration av olika miljöer är receptet för att attrahera medarbetare.

2. Aktivitetsbaserat kommer att fortsätta rullas ut. Coworking växer stort och det obundna blir starkare, tillgång till funktioner trumfar ägande. Vi kommer välja mer än bara en plats att arbeta från. Anpassningsbarheten för lokaler såväl som företag blir ännu viktigare.

2. Vi ser att gränserna mellan vad som är vad suddas ut. Vad är arbetsplats, café, matplats, social yta idag? Begreppet arbetstid är i förändring, appearance är inte längre lika med performance.

 

Publicerad den 30 januari 2019
Ur Ljuskultur Nummer 1, 2019

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här