Återbruk

Projekt med ­återbruk i fokus

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Greenhouse, Solna

I Solna strand pågår just nu utvecklingen av fastigheten Greenhouse, där ett samarbete mellan Humlegården Fastigheter och Fagerhults Belysning initierats. I projektet har man åtebrukat befintlig belysning och skapat en nytänkande process för ombyggnation av armaturerna med toppmodern teknik på plats i byggnaden. Under hösten har hela 2700 befintliga armaturer återbrukats.

I Greenhouse-projektet har Humlegården lagt stort fokus på återbruk i form av både små och stora initiativ som gör skillnad för klimatavtrycket. Fagerhult involverades kring återbruk av den befintliga belysningen i byggnaden, ett initiativ som är hållbart ur både ett miljömässigt och ekonomiskt perspektiv. Genom att återbruka befintliga belysningsarmaturer, behålla elinstallationer samt undvika att göra nya hål i innertak eller ny kabeldragning har man uppnått stora miljöbesparingar.

För att minska klimatavtrycket ytterligare byggde Fagerhults montörer en fullskalig produktionslinje på plats i lokalerna där belysningen skulle uppgraderas, i stället för att frakta material mellan Solna och fabriken i Habo i Västergötland.

Greenhouse är Fagerhults största återbruksprojekt hittills. Tidigare har man i samarbeten jobbat främst med energieffektiva styrsystem till belysning. Nu när Humlegården hade ett uttalat mål om att kunna återbruka så mycket som möjligt tog Fagerhult samarbetet ett steg vidare.

Publicerad den 14 februari 2023
Ur Ljuskultur Nummer 1, 2023

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här