Familjens konstsamling accentueras med mini-spotlights, diskret installerade på olika styrgrupper i dekorlister och takrosetter för att bevara originaltaken.
Indirekt ljus längs väggar, snickerier och gardiner, dolt i nischer och bakom taklister i byggnadens arkitektoniska stil, skapar en inbjudande ljusmiljö fri från bländning.
Ljuset har en dynamisk färgtemperatur mellan 1 800–4 000 Kelvin som skiftar med dygnets rytm, och skapar en naturlig övergång mellan dag och kväll.
Stora tavlan i köket är ­ljussatt utan synliga armaturer och framträder nästan som självlysande under kvällstid.
Med egna ord

Rätt inställning – styrsystem som kreativt verktyg

Det finns få gränser för vad ljusdesign kan åstadkomma när teknisk förståelse används som ett kreativt verktyg. I år fick ett av mina ljusdesignuppdrag internationellt erkännande och i den här artikeln vill jag dela med mig av processen bakom ljusdesignkonceptet och de tekniska lösningar som bidragit till projektets framgång, i förhoppning om att fler hittar glädjen i mötet mellan design och teknik.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

En växande vision

Projektet inleddes när beställaren, en familj med stort intresse för konst, kultur och teknik, kontaktade Aloud om renoveringen av sin bostad i en historisk Beaux-Arts byggnad från 1861. Beaux-Arts är en arkitektonisk stil som kännetecknas av ett rikt ornamenterat uttryck med formelement från antiken och renässansen, och beställaren ville i samklang med det skapa ett modernt, inbjudande hem som bättre reflekterar deras vardag. Med en omfattande samling konst- och designföremål fanns också ett tydligt önskemål att framhäva denna kurerade kollektion med rätt ljussättning. Baserat på tidigare samarbeten fick jag således förfrågan av Aloud att gestalta belysningen i projektet, och jag bjöds in till ett beställarmöte för att presentera mina inledande idéer. Under mötet redogjorde jag för hur jag skulle ta mig an konstbelysning, allmänljus och dekorativa armaturer utan att göra större ingrepp i originaltaken. Jag förklarade möjligheterna med dynamiskt ljus och hur ljuset skulle samverka med ett intelligent styr­system och ge familjen flexibilitet, energibesparingar och användarvänlighet. Jag vill tro att min entusiasm för projektet bidrog till att beställaren såg potentialen i ett mer omfattande ljusdesignuppdrag, som därefter växte från utredning av konstbelysning till att jag slutförde belysningen för hela bostaden.

Att förena estetik och teknik

En välbekant utmaning med historiska byggnader är begränsade installationsmöjligheter, särskilt när det gäller att fälla in belysning i tak. Lösningen här blev att skapa allmänljuset med indirekt ljus längs väggar, snickerier och gardiner, dolt bakom taklister i byggnadens arkitektoniska stil. I badrummen, där taken kunde sänkas, gestaltade jag integrerat ljus i nischer och dolt under väggmonterade möbler, i linje med beställarens önskemål att ge hemmet en lyxig modern känsla. Det indirekta ljuset landar mjukt mot ansiktet, och skapar en inbjudande ljusmiljö fri från bländning.

Ljuset är komponerat på olika höjdnivåer och armaturerna grupperade i systemet för maximerad flexibilitet och användarvänlighet i varierande och stämningsfulla scener.

En välgenomtänkt ljusmiljö handlar inte bara om ljuskällans kvalitet och komposition, utan även om styrkomponenternas precision.

Men ljusbilden i sig är bara början; det är när ljus­scenerna får liv genom styrsystemet som varje detalj i rummet verkligen kommer till sin rätt. Ljusdesign är en del av en helhetsupplevelse, med starkt inflytande på hur vi upplever rummet men också oss själva i rummet. Vill vi synas eller bara se? Olika ljusscener kan skifta fokus från där människan rör sig till att endast fokusera på det som ska äga din uppmärksamhet där du rör dig. I en nattscen exempelvis, planerar jag för att aktivera lågt placerad belysning via rörelsesensorer som ett vägledande ljus från sovrum till badrum och kök. Ett annat exempel på hur tidig planering av styrgrupper under belysningsplaneringen banar väg för optimerade ljusscener är hur jag designade gardinbelysningen att synkroniseras med de motoriserade gardinskenorna i vardagsrummet. När gardinerna är öppna belyser det linjära ljuset endast gardinerna mellan fönsterpartierna, men med ett knapptryck stängs gardinerna och ljuset följer efter framför fönsterpartierna.

”Sofistikerade ljusstyrnings­system är ­ovärderliga för en ­ljusdesigner. ”

Sofistikerade ljusstyrningssystem är ovärderliga för en ljusdesigner. Det handlar inte bara om ljuskällans och armaturens kvalitet utan om styrkomponenternas precision. Jag föreskriver drivdon med garanterad flimmerfri dimning ner till 0,1 procent, och assisterar i planeringen av belysningscentralen genom att ange hur många adresser/kanaler som armaturerna behöver i systemet och hur de ska grupperas för maximerad flexibilitet och användarvänlighet. Själva ljusscenerna programmeras först i slutskedet, med hänsyn till ­användarens behov och önskemål.

Teknikens roll i ljusets dynamik

En central del av ljusdesignen, utöver att jobba med ­högsta tillgängliga färgåtergivning, var i det här ­projektet att skapa en dynamisk ljusbild via Tunable White-­teknologi, som anpassar sig efter dygnets naturliga rytm med ett spann på 1 800–4 000K för alla linjära ljuskällor. Denna justerbarhet möjliggör att ljuset kan växla mellan varma och kalla toner, vilket skapar en naturlig övergång mellan dag och kväll.

För ett av beställarens mest betydande konstverk ville jag skapa en särskilt iögonfallande effekt, så denna stora tavla i köket framträder nu helt utan spår av ­teknisk belysning. Målet var att förundra betraktaren, som lockas att lösa mysteriet med ”den självlysande tavlan.” Den tekniska lösningen bakom effekten är en konturspot, dold i ett av högskåpen, som genom ett litet hål i väggen ramar in tavlan perfekt. För att accentuera hemmets övriga konstföremål föreslog jag att utgå från minispotlights med infästning i en extra dekorlist längs taken. Rörutlopp och kablage planerades utifrån spottarnas placering och tilldelade styrgrupp, och kunde döljas i dekorlisten för att inte ­behöva spåra i tak. I vissa rum dolde vi även minispottar i takrosetten, bakom en specialplatta som jag tog fram med byggentreprenaden. Målet var att hålla original­taken fria från större tekniska installationer för att bättre framhäva konst och dekorativa armaturer. Eftersom marknaden vid tillfället inte erbjöd minispottar med tunable white i önskat format, återskapade jag effekten genom att kombinera en varmvit och en kallvit minispot i par, kopplade till olika styrgrupper, vilket möjliggjorde manuell färgmixning i programmeringen för olika scener.

Dekorativa armaturer berikar inredningen

Som komplement till den tekniska belysningen har rummen även befolkats av dekorativa armaturer från olika tidsperioder, varav flera tillhörde familjens ­kurerade samling av mid-century modern och Art Deco-lampor. Som en del av mitt uppdrag bestyckades dessa med nya LED-ljuskällor i dim-to-warm för att efterlikna glödljusets dimkurva.

I vardagsrummet ville beställaren dock ha ­något ­extra spektakulärt, en ”kronjuvel” till hemmet. ­Resultatet blev en konstnärlig installation av 37 handblåsta glasglober från italienska Bocci, viktlöst svävande ­mellan golv och tak, i en färgpalett inspirerad av hemmets konst och inredning. Denna armatur gestaltades i nära samarbete med beställaren då varje glasglobs placering krävde en exakt projektering, eftersom ­kabellängderna tillverkas specifikt för rummet.

Beställarens önskemål om en ”kronjuvel” resulterade i en konstnärlig ljusinstallation av 37 handblåsta glasglober, viktlöst svävande mellan golv och tak.

Gardinbelysningen är synkroniserad med de ­motoriserade gardin­skenorna så att ljuset förflyttas med gardinerna till en optimerad ljusscen.

Problemlösning i praktiken

Arbete med historiska byggnader innebär alltid att oväntade förutsättningar dyker upp under byggskedet, men utmaningar göder kreativitet att hitta nya vägar framåt. Detta projekt hade förmånen av ett ­exceptionellt team av kompetenta konsulter och hantverkare, vilket skapade ett sömlöst samarbete över alla discipliner. Byggentreprenaden ledde arbetet med hänsyn till ­projektets förutsättningar och den kreativa visionen. Varje byggplatsmöte blev en positiv läroupplevelse där vi tillsammans bemötte utmaningar med lösningar, ­samtidigt som jag kunde säkerställa att ljuset realiseras enligt plan. Att vara involverad i den tekniska problemlösningen gav en ovärderlig helhetsbild, som jag definitivt bär med mig in i framtida projekt. Det engagemang som jag upplevde från projektteamet och beställaren – att varje individ ger sitt yttersta – är vad som gör skillnaden och säkerställer en hållbar, genomtänkt design.

Slutsats

Min egen ljusdesignstudio, Invited Light, kom till av viljan att få skapa unika ljusupplevelser som speglar vem beställaren är och vad deras plats representerar. Varje projekt är en ny upptäcktsresa där ljuset blir en del av en levande helhet. Familjen vars projekt vi fick äran att förverkliga lever nu i en ljusmiljö som speglar deras liv, och där teknisk precision stöder estetiken. Projektet har uppmärksammats internationellt och vunnit utmärkelser för Excellence in Lighting, Best Integrated Home Level V och Excellence in User Experience i CEDIA Smart Home Awards EMEA, samt Best HomeWorks Project i Lutron Excellence Awards. För mig är dessa utmärkelser inte bara en bekräftelse på projektets kvalitet, utan även ett kvitto på vad som kan uppnås när teknik och design möts på lika villkor.

Julia Ekman
Ljusdesigner och grundare Invited Light Studio.

Publicerad den 5 december 2024
Ur Ljuskultur Nummer 4, 2024

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här