Foto: Åke E:son Lindman
Foto: Åke E:son Lindman
Foto: Åke E:son Lindman
Projektnytt

Rinkeby­terassen

Rinkebyterassen är en spektakulär utsiktsplats där människor kan träffas; en urban plats med landskapliga kvaliteter. Den kan ses både uppifrån, från Rinkeby; men framförallt nerifrån fältet och från Kistahållet.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Insidan av träkonstruktionen är belyst vilket innebär att utsiktsplatsen sedd från fältet avtecknar sig så som en spånlykta i varmt glödljus. Konstruktionen lutar utåt vilket ger lyktan en dramatisk form. En sittparkett i form av långa trappsteg gör det möjligt att sitta många på rad och även att orientera sig mot olika väderstreck. Även dessa är belysta med mjukt varmt accentuerande ljus. Platsens ytskikt dras upp och formar avbäraren, mot vilken man kan luta sig och se ut över fältet. Innanför utsiktsplatsen finns flera sociala rum av olika karaktär.

Ljussättningen bygger på ett kallt neutralt funktionsljus från master, placerade i linje med träden för att inte störa utsikten. Lågt varmt och mjukt ljus annonserar intima platsbildningar och låga vertikala rumselement så som bänkar och beklädnadsväggar.

Publicerad den 31 januari 2018
Ur Ljuskultur Nummer 1, 2018

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här