En beställares syn på ljus

”Satsningen på ljus gynnar både boende och personal”

Kristoffer Andersson

Fastighetschef på Humana

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Hur ser du på belysningsfrågans betydelse i stort när det gäller Humana? Vilka speciella, ljusmässiga, utmaningar finns det när det gäller boenden för äldre eller funktionshindrade?

– Den stora utmaningen med att ljussätta våra fastigheter handlar om att de måste möta flera olika krav som ofta inte går att förena på ett bra sätt. Vi måste ta hänsyn både till det som är lagstadgat och till riktlinjer som numera blivit branschstandard. Boverkets byggregler ställer krav både på tillgänglighet och på det rumsliga, Arbetsmiljöverket har regler om arbetsplatsens utformning och sen har också vi Ljuskulturs planeringsguide ”Ljus & Rum” att förhålla oss till.

Alla dessa riktlinjer och krav ska möta demens, allmänt försämrad syn på grund av åldrande och också olika synnedsättningar som beror på olika ögonsjukdomar. Det är en snudd på övermäktig uppgift att få alla inblandade nöjda.

Ett vård- och omsorgboende – eller äldreboende som vi säger till vardags – är ju först och främst en bostad men behandlas oftast mer som en arbetsplats. Vårt mål har från början varit att fokusera kring den enskilda individen som boendet faktiskt är till för. Och rätta allt annat runt det. Med den boende i centrum måste sedan varje utrymme anpassas för att kunna möta alla dagens krav.

Jag menar att betydelsen av en väl planerad och genomtänkt belysning, tillsammans med hur vi tänker kring både färgsättning och inredning, skapar en mycket bättre miljö för alla. Humanas bostäder blir helt enkelt en bättre miljö att bo i, att arbeta i och att besöka. Trivseln höjs kraftigt för samtliga som vistas i lokalerna. Allt under mottot: Rätt ljus på rätt plats vid rätt tidpunkt!

Hur går det till när ni beställer ett boende, vilken typ av kravspecifikation finns det och finns det något som handlar om ljus?
– Nja, man kan säga att vårt arbetssätt bygger på erfarenhet numera. Det hela började med en rad idéer i Gävle. Efter vårt projekt där, där många av dessa idéer kunde förverkligades, har vi tillsammans med våra konsulter både anpassat och förbättrat oss. Idag har vi en tydlig uppfattning om vad vi vill uppnå framöver, hur vi ska uppnå det och framför allt för vem.

Var hamnar ljus/belysning, i vilken prioriteringsordning? Tar ljuset stryk om ekonomin i ett projekt kärvar?
– Belysningen hamnar högt upp på listan. Den satsning vi gör på ljus är en investering som vi ser gynnar både våra boende och vår personal. Det är helt enkelt ett viktigt inslag i vårt koncept och får inte tummas på av ekonomiska skäl.

I en tidigare artikel om ert äldreboende Humana i Gävle talade både inredningsarkitekt och ljusdesigner om dig som en ovanligt bra beställare. Vad gör dig speciell? Har du kanske möjlighet att personligen gå in i olika projekt? Ingår det i så fall i ditt uppdrag som fastighetschef?
– En stor del av mitt arbetsuppdrag är att utveckla nya äldreboenden och jag är aktiv i alla våra projekt tillsammans med mina kollegor. I Gävle hade jag möjligheten att vara väldigt personligt inblandad från början till slut. Det i kombination med en stor frihet från Humana att skapa något nytt gjorde att vi kunde bryta ner alla delar av vårdboendet, titta på varje enskild del och se om och hur vi kunde förbättra den.”Betydelsen av en väl planerad och genomtänkt belysning, tillsammans med hur vi tänker kring både färgsättning och inredning, skapar en mycket bättre miljö för alla.”

Men jag vet inte om jag är särskilt speciell. Vi hade en tydlig vision om hur Humana skulle bygga när vi började göra det i egen regi. Vi kunde samla många års erfarenhet både inom företaget och externt. Den absolut viktigaste delen, som gjorde att vi alla tillsammans kunde skapa det hus vi gjorde, var en klar och tydlig linje. Vi visste vad vi ville ha och inte ha. Det kanaliserades via mig, vilket skapade stor tydlighet för alla inblandade om vad som förväntades av var och en inom de olika disciplinerna. Sen har vi alltid roligt tillsammans. Projektgruppen i Gävle var en mycket bra grupp och jag försöker att alltid vara glad och se till att det är kul att jobba. Vi hade också en mycket bra fastighetsägare och entreprenör där, som båda förstod vår vision; vi kunde arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål. Visst hade vi många utmaningar på vägen men slutprodukten överträffade nog allas förväntningar.

Sist men inte minst ett litet råd till andra beställare: Våga lita på dina konsulter även om du inte alltid kan se helheten själv!

Vilken är den största framtidsutmaningen för Humana?
– Utifrån min roll som fastighetschef och utifrån Humanas vision, ”Alla har rätt till ett bra liv”, är den största framtidsutmaningen att varje dag fortsätta arbeta för att alla på våra boenden – de som bor där och personalen samt våra kunder, kommunerna – ska välja oss i första hand. För att vi gör vårt bästa år efter år…

Vad har ni för nya, spännande Humana-projekt på gång?
– Just nu bygger vi äldreboenden i både Växjö och Åkersberga. De kommer att öppna under 2017 och vi planerar för fler under de kommande åren. Vi fortsätter utveckla våra fastigheter och med dem både inredning, färgsättning och belysning. Vi ser också gärna att fler tillverkare är med och utvecklar armaturer/belysning för just äldre.

Läs om äldreboendet Human i Gävle där Kristoffer varit beställare! 

Publicerad den 1 februari 2017
Ur Ljuskultur Nummer 1, 2017

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här