Foto: Dirk Vogel

Självlysande i Milano

Den ansedda italienske arkitekten och designern Michele de Lucchi har ritat banken UniCredits nya multifunktionella paviljong i form av en överdimensionerad lykta. Arbetet har utförts i samarbete med ljusplanerarna på Gruppo C14. Den arkitektoniska klenoden av trä och glas verkar nästan självlysande.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Den vertikala konstruktionen i träribbor med horisontellt inspända lameller i lärkträ täcker en inglasad inre del med auditorium på markplanet, ett galleri i mellanvåningen och ett väntrum under det avrundade taket. Inte bara den organiska formen och det naturliga byggmaterialet, utan även det varmvita ljuset med 3000K, som används i all belysning i och kring paviljongen, särskiljer den avsiktligt från den intilliggande högteknologiska arkitekturen.

För att genomföra idén om en ”lykta” som syns på långt håll, lyser med varmt ljus och tål att gå på, utvecklade ljusproffset Alexander Bellman och hans byrå Gruppo C14 smarta konstruktiva detaljer tillsammans med planerarna från Studio Michele de Lucchi. Till exempel installerades Grasshopper strålkastare från ERCO utom synhåll för betraktaren i urspårningar i den vertikala trästrukturen på utsidan av glasfasaden. Denna underhållsfria effektiva strålkastare med exakt avstämd ljusfördelning monterades infälld på hela byggnadens utsida mellan trästrukturen och glasfasaden inuti den horisontella strukturen av träbalkar. De belyser fasaden underifrån och uppifrån med accentljus genom ljuskäglor som delvis täcker varann, och ger intryck av att konstruktionen är självlysande.

Publicerad den 29 maj 2017
Ur Ljuskultur Nummer 3, 2017

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här