Gästkrönikan

Smarta installationer – från reläer till AI

Ljus och energi är något vi länge tagit för givet. Det har blivit tydligt när mörka händelser påverkat medvetenheten kring vår energiförsörjning. Men vi har också fått se prov på en samlande kraft. Hur vi tillsammans kan spara och hitta nya smarta lösningar.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Vad är egentligen definitionen av smart? Det kan betyda listig, begåvad, fiffig, vass, snillrik eller intelligent på ett innovativt sätt. Ordet förknippas ofta med teknik och innovation, särskilt när det kommer till installationer.

Smart teknik är ingen nyhet, det har funnits i decennier. En av de ­tidigaste formerna av smarta installationer var ett enkelt ljusrelä i trapphuset på hyreshuset där jag bodde som barn. Med ett knapptryck kunde vi tända belysningen i en minut, och den röda tryckknappen lyste i mörkret för att vara lätt att hitta. Det var en enkel men smart lösning på den tiden.

”De optimala förutsättningarna för just din livskvalitet är redan uträknade”

Sedan dess har utvecklingen av smarta installationer nått nivåer vi inte kunnat drömma om. Idag är våra smartphones kraftfulla verktyg för att styra vår omgivning. Vi kan tända lampor, ladda bilen och följa solens energiproduktion i realtid. Men med beteendedata, närvaropositionering och röststyrning behöver vi kanske inte ens använda våra mobiler längre. Det arbetas ständigt med att göra våra liv enklare genom AI-baserade algoritmer som kan optimera våra liv. Med AI kommer vi förmodligen inte behöva programmera eller styra vår omgivning alls, de optimala förutsättningarna för just din livskvalitet är redan uträknade.

Parallellt med den smarta tekniken utvecklades ljuskällan från glödljus och lysrör till moderna och energisnåla LED-ljuskällor. Det har tagit oss långt i resan mot ett energieffektivt samhälle. Men inte hela vägen. Att byta ut ljuskällor räcker inte, utvecklingen måste vara samordnad och inkludera hela bygg- och installationsbranschen. Det behövs helhetsperspektiv och incitament för att skapa en hållbar energiförsörjning. Politiker behöver öka det gröna teknikavdraget för att främja energieffektiva åtgärder och skapa jobb, innovation och lägre energiförbrukning. En hållbar framtid kräver samordning mellan många aktörer för att skapa framtidens smarta installationssystem tillsammans.

Nu när vårens värme och ljus känns mer välkommet än någonsin, tänker jag mig tillbaka till mitt barndoms trapphus. Vilken är framtidens röda lysknapp som lotsar oss rätt. Jag vill inte bara sätta den ena foten framför den andra i vår rörelse framåt. Jag hoppas att vi kan hitta rätt takt tillsammans. Likt en dans där vi tar de stora kliven mot en smart och energirik framtid. Det är bara så vi kan göra ­klimatomställningen möjlig. Så låt oss dansa tillsammans!

Sverige ska inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser senast år 2045. Det är ett ambitiöst mål. Många av lösningarna finns redan och installationsbranschen kommer spela en viktig roll. Så om politiken visa ledarskap och skapar rätt förutsättningar så klarar vi det.

 

För att klara den nödvändiga energiomställningen som vi står inför behöver vi bli fler. Mängder av lysrör ska bytas ut till moderna och energisnåla ledljuskällor, bara som ett av många exempel. Men vem ska göra jobbet? Idag saknas det tusentals installatörer runt om i hela landet.

 

Johnny Petré

Publicerad den 3 maj 2023
Ur Ljuskultur Nummer 2, 2023

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här