Projektnytt

Sömlöst integrerat

Kasmin Gallery i Chelsea, New York visar både samtida och några av 1900-talets mest inflytelserika konstnärer – i ett flexibelt ljus, integrerat i arkitekturen.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Taket av det specialbyggda, prisbelönta ­galleriet består av trapetsformade, ­brädgjutna betongkassetter, var och en med ett stort takfönster som släpper in ett diffust dagsljus, som strilar genom en film och som förstärks av den stora glasentrén. Takets markanta bikakestruktur skapar inte bara en arkitektonisk rytm, utan ger även maximal flexibilitet för indelning av rummet och möjliggör integreringen av ljuset i arkitekturen.

För att maximera flexibiliteten har man utvecklat ett nätformat ljussystem, baserat på ERCOs Light Board-serie för skenmontering med inställbar precisionsoptik. Nätformen bildar ramen för de infällda, ljusreglerbara, linjära LED-ljuslisterna, som står för allmänbelysningen. Accentljuset, monterat i ett skensystem består av en optimal blandning av strålkastare och wallwashers, samtliga individuellt reglerbara, i en rektangulär design som matchar takets geometri. Antalet och armaturers riktning och spridningsvinklar anpassas till både till väggarnas gestaltning och aktuell utställning och ger besökaren en ny upplevelse vid varje ny utställning.

Ovanpå takfönstrens rutnät har man anlagt en lummig takträdgård, intill den populära promenadvägen High Line. Här skapas ytterligare en utställningsyta i form av en skulpturträdgård som är synlig för de sex miljoner flanörer som årligen besöker High Lane. Nattetid belyses takträdgården och dess skiftande konstverk av kraftfulla, avbländade och diskreta Gecko-armaturer med 12W LED som kompletteras med den invändiga belysningen via takfönstren.

Publicerad den 22 november 2019
Ur Ljuskultur Nummer 6, 2019

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här