Projektnytt

Svävande i svarta lådan

Under 2019 firas 100-årsjubilelumet av designskolan Bauhaus, bland annat med öppnandet av ett nytt Bauhausmuseum i Dessau. Belysning med förberett IoT-nät finns på plats – redo för utvecklingen av funktionerna och verksamheten.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst för prenumeranter. Genom att bli prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material.

Bli prenumerant

Museet ligger på en Bauhaus-historiskt viktig plats, fristående och medvetet bortkopplad från den tidigare skolbyggnaden, som finns på UNESCOs världsarvslista. Bakom designen står en ung arkitektfirma från Barcelona, vars koncept valdes bland över 800 inkomna förslag.

Det handlar om 1 500 kvadratmeter utrymme för huvudsamlingen – utan ­dagsljus och med optimala klimatför­hållanden för utställningarna. Därtill finns utrymme som kan användas för evenemang eller separata utställningar. Dessa två funktionerna har separerats tydligt och på ett mycket speciellt sätt: Fem meter över golvet finns en 100 meter lång och 18 meter bred rumskonstruktion upphängd som en svart låda. Inuti den finns den näst största Bauhaus-samlingen i världen, med cirka 49 000 föremål.

Zumtobel har levererat samtliga belysningslösningar och haft nära samarbetade med de ansvariga arkitekterna och utställnings- och ljusdesignerna. En särskild tonvikt har lagts för att ljusets ska stödja arkitekturens tydlighet och stringens. Belysningen skapar en seriell, industriell, flexibel, linjär basstruktur i taket. Både den allmänna, nöd- och utställnings-belysningen har integrerats i ett och samma system.

Bottenvåningen belyses av linjära armaturer som ger diffust och jämt ljus. Vissa ställen är kompletterade för accenter och stöd för orientering. Genom att minimera det stilistiska elementet av belysningen får själva rummet stå i centrum.

Utställningsbelysningen består av ett riktat ljus, med en accentuerad, exakt och autentisk iscensättning av utställningarna och utställningsarkitekturen. Ljuset bidrar här till en subtil presentation av de genomskinliga, vita och färgade materialen. Det svarta lådrummet smälter in i bakgrunden och på grund av de mörka väggarna nästan försvinner, tack vare att allt spilljus absorberas.

Beacon-moduler, med stationära radiosändare har integrerats i belysningen för framtida tillämpningar av, till exempel digitala museiguider, mobil navigering genom utställningen eller anpassade informationssystem. De parallella installationerna förenar två tekniker i en egenskap – även om Internet of Things-lösningarna kommer att användas först senare.

Publicerad den 27 november 2019
Ur Ljuskultur Nummer 6, 2019

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare