Skyltpriset

Svenska Skyltpriset 2023 avgjort!

Sveriges finaste ljusskyltar är åter korade. Geografiskt dominerar Malmö, med vinst i två av de tre tävlingsklasserna.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Vinnare – Enstaka skylt

Malmö Stadsteater

Foto: Marcus Stenberg

”Med balanserade proportioner pryder denna skylt – på ett självklart och mjukt lysande manér – entrén till ett av stadens gemensamma rum. Den perforerade plåten harmonierar perfekt med den röda tegelfasaden, vars kraftfulla sandstensportal elegant omfamnar skylten.”

Med stor omsorg har K-märkta Malmö stadsteater (tidigare Hippodromen) renoverats och moderniserats. Teatern har i samband med det fått en ny huvudentré, som pryds av en skylt med fristående bokstäver i ­kopparkulör.

Fronter som baksidor är tillverkade i aluminium med perforerade hål. Detta ger en effekt av kopparkulör dagtid, samtidigt som underliggande lager av återvunnen akryl släpper igenom den integrerade varmvita LED-belysningen på 3000K. Även kvällstid ger det perforerade mönstret extra liv och textur åt skylten. Att skylten även lyser bakåt gör att den kan skådas inne från ett övre plan i lokalerna.

De två textraderna är förmonterade mot två singelramar i lackerad fyrkantsprofil, vilken distanserar skylten från bakomliggande fönsterpartier. Fastighetens K-märkning krävde ett extra fokus på en skonsam infästning, godkänd av länsstyrelsen.

Adress: Kalendegatan 12, Malmö
Beställare: Malmö Stadsfastigheter, Malmö stad
Design grundidé: Haworth Tompkins, London Urgent.Agency, Köpenhamn
Design/konstruktion: Accus
Skyltleverantör: Accus


Vinnare – Rekonstruerade skyltar

Hägerstensåsens Medborgarhus

”Fullständigt charmerande folkhemsskylt får nytt liv. Efter 35 år utan fungerande neonrör har denna pensionär äntligen återfått sin funktion. Genom varsam restaurering av befintliga material samt uppdatering av ljuskälla till ny och hållbar, visar skylten åter vägen till stadsdelens samlingspunkt.”

Hägerstensåsens Medborgarhus invigdes 1957. 35 år senare var båda neon­skyltarna i så dåligt skick att de slutade att lysa.

2022 fick Skyltgruppen uppdraget att restaurera de ursprungliga fasadskyltarna. Det började med att skyltarna togs ned, neonet demonterades och ritades av, för att därefter miljöhanteras. Profilbokstäverna blästrades, lagades och lackerades om till sin forna glans. Som ljuskälla valdes rödlysande LEDneon, som bockades efter de befintliga neonrören.

Må stadsdelens stora mötesplats för ­kultur och förenings­liv leva och dess nygamla fasadskyltar lysa i minst 65 år till!

Skylten före rekonstrueringen.

Adress: Riksdalervägen 2, Hägersten, Stockholm
Beställare: Hägerstensåsens Medborgarhus
Design: Okänd
Skyltleverantör: Skyltgruppen


Vinnare – Skyltkoncept

Sparven 15

Foto: Cody Zandelin

”Skyltsystemets finstämda lågmäldhet och avstämda proportioner imponerar. Ett behagligt ljus lyfter subtilt fram skyltarna på den 20-tals klassicistiska fasaden samtidigt som bokstävernas matta kulör elegant anspelar på byggnadens ärgade koppardetaljer.”

Utmed Malmös paradgata, Drottninggatan längs med kanalen, finns fastigheten Sparven 15. Bygganden från 1930 med tegel och vackra koppardetaljer erbjuder moderna kontorsytor med gammal charm.

För hela fastigheten har skyltleverantören Accus skapat en enhetlig skyltning, bestående av fristående logotyper med front och stomme av aluminium lackerade i matt kulör efterliknande ärjad koppar. Bokstäverna är monterade på distans mot en formad reflektorplåt i tegelkulör. Skyltarna är bestyckade med varmvit bakåtlysande LED-belysning.

Adress: Drottninggatan 15, Malmö
Beställare: Wihlborgs Fastigheter
Design: Accus
Skyltleverantör: Accus

Publicerad den 29 september 2023
Ur Ljuskultur Nummer 3, 2023

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här