man med ipad i kyrkan
kyrkgolv
kyrktak
Projektnytt

Trådlöst i anrika domkyrkan

Domkyrkan i Siena är ett av Italiens mest betydelsefulla gotiska byggnadsverk. Inne i kyrkan förbluffas besökarna av det unika mosaikgolvet. Kulturskatten belyses från mer än 25 meters håll, av ERCO-armaturer, med trådlös styrning via en smartphone eller surfplatta.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Domkyrkan i Siena tronar över den gamla stadskärnan, med fasad av mörkgrön och vit marmor. Det är inte bara storleken på domkyrkans skepp som imponerar på kyrkobesökare och turister. En av de mest praktfulla konstskatterna är mosaikgolvet av marmor i olika färger. Mer än 50 fält med olika gravyrer präglar upplevelsen av katedralen och lockar människor från hela världen. Ljusdesignern Marco Nereo Rotelli fick uppdraget att utforma en ny belysning för dessa unika konstverk på golvet.

En speciell utmaning bestod i att ­armaturerna skulle monteras på mer än 25 meters höjd. För så stora avstånd krävs armaturer med högt ljusflöde och exakt projicerande optik för att uppnå tillräcklig belysningsstyrka på målytorna. Marmor­ytorna accentueras med stor precision medan omgivande områden hamnar i ­bakgrunden. Detta skapar en kontrastrik ljussättning med museumsliknande karaktär. Marco Nereo Rotelli valde den varmvita ljusfärgen 3000K för att återge marmorns varma färger på ett verklighets­troget sätt, men även för att skapa en ­andaktsfull atmosfär. Armaturer han ­använt är Stella strålkastare på 2972lm och ljusfördelningen smal narrow spot (<10°). Parscan strålkastare på 2149lm resp. 4198lm och ljusfördelningen spot 10–20° är monterade vid punktuttag på olika platser i katedralens inre för ­accentuering av kapell, gravyrer och ­väggar. Detta gör att besökarna upptäcker intressanta detaljer och inbjuds att närmare utforska denna unika arkitektur.

Armaturerna styrs trådlöst med ett Bluetooth-baserat system från ­Casambi. Eftersom armaturerna bildar ett Bluetooth-meshnätverk är inte ens de stora avstånden i domkyrkans mittskepp något problem, styrsignalen överförs till den närmaste armaturen i nätverket och skickas därifrån vidare. Med en smart­phone eller surfplatta kan systemet programmeras från en central punkt och även från betraktarens verkliga position. Eftersom alla marmorytor av konservatoriska skäl inte är synliga eller tillgängliga året runt behöver de inte belysas med full styrka hela tiden.

 

Publicerad den 29 januari 2020
Ur Ljuskultur Nummer 1, 2020

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här