Svenska Ljuspriset
Tre projekt i finalen
Det råder hård konkurrens mellan de tre projekt som tagit sig till finalen i år. Hamnar priset i Stockholm, Gävle eller Solna?
Vill du fortsätta läsa?
Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.
Bli prenumerantSvenska Ljuspriset är en årlig tävling arrangerad av de tre belysningssällskapen: Sydsvenska, Västsvenska och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med Ljuskultur.
Tävlingen syftar till att uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering i Sverige och vill lyfta fram projekt där ljus använts på föredömligt sätt för att förstärka anläggningens funktion och arkitektur. Juryn bedömer såväl visuella, estetiska, funktionella, tekniska, som driftsekonomiska aspekter och vill lyfta fram projekt eller delar av projekt som har intressanta kvaliteter vad gäller tekniska lösningar, gestaltning, brukaraspekter eller driftsekonomi.
Tävlingen arrangeras nu för 25:e året i rad och det är projekt färdigställda i Sverige under 2016 som tävlar. Priset delas ut den 5 september under festliga former på Ljusdagen på Berns Salonger i Stockholm.
Tävlingsarrangörer
Vi tackar alla företag som med sitt ekonomiska stöd gjort tävlingen möjlig!
Se de tre finalisterna
BSK Arkitekter, Stockholm
BSK Arkitekters kontor på Björns Trädgårdsgränd 1 i Stockholm består av lounge, mötesrum, öppna mötesplatser, kontorsarbetsplatser och tyst zon. Projektet är komplext i sin enkelhet och ett tydligt ställningstagande om vilken skillnad en genomtänkt belysningsanläggning kan göra.
Genom att tidigt komma in i projektet och ha möjlighet att påverka och säga ifrån, skapades en anläggning utifrån hyresgästens behov i stället för fastighetsägarens slentrianmässiga val och utbyte av gamla produkter. Belysningsplaneringen har skett i nära samarbete med inredningsarkitekterna och grundidén har varit: Rätt ljus på rätt plats. Resultatet är ett kontor som består av flera olika typer av identitetsskapande, kreativa ljusmiljöer, utformade helt efter hyresgästens behov.
Brukare: BSK Arkitekter Belysningsplanerare: Ronnie Eckervig, Exengo
Arkitekt/Inredningsarkitekt: BSK Arkitekter;
Ansvarig Inredningsarkitekt; Sarah Suneson Meiling. Medverkande inredningsarkitekter; Denitsa Dineva, Maria Karatsaidou, Morgan Rudberg, Monica Stone, Jessika Källeskog
Projektledare: BSK arkitekter; Ulf Mangefors, Inger Billsjö. GTW; Susanne Thor
Elkonsult: Exengo installationskonsult
Elinstallatör: Ågrens el
Humana, Gävle
Projektet är Humanas nybyggda vård- och omsorgsboende för i Gävle. I huset finns det 9 avdelningar med 9 lägenheter var.
Ljusdesign och inredningsarkitektur har gått hand i hand från första början för att skapa en fungerande helhet med människan i fokus. Kunden har vågat satsa stort och ligga i framkant gällande teknik för att komma fram till ett nytänkande för framtidens vård- och omsorgsboenden.
Målet var att komma bort från den allmänna institutionskänslan inom vårdsektorn och skapa trivsamma och värdiga hem för de boende. Samtidigt var det viktigt att inte glömma bort att huset även är en arbetsplats för ett stort antal människor. Det har varit utgångspunkten för den flexibla och dynamiska ljuslösningen som ändrar karaktär efter de olika behoven i huset. Likaså har medvetna beslut kring färger och material påverkat utformningen av belysningen.
Beställare: Humana Omsorg AB:
Kristoffer Andersson
Fastighetsägare: Hemfosa
Belysningsplanerare: Ljusrum; Jonas, Lindahl, Anton Martiin, Eva Bratell, Carolin Fischer, Hanne Secher
Ljusdesign / specialritade armaturer:
Ljusrum; Jonas Lindahl, Lotta Löfgren,
Eva Bratell Arkitekt: White Arkitekter: Mats Johansson, Lotta Lindh
Inredningsarkitekt: Ljusrum: Eva Bratell, Emma Kruuse Elkonsult: Midroc : Lars Reuterhäll Elentreprenör: Midroc: Patric Pierrou
Programmering: Wennerström
Ljuskontroll: Henrik Sewring
Koppartälten, Hagaparken, Solna
Koppartälten, med sin historia från 1700-talets senare hälft, renoverades enligt hantverksmässiga traditioner 2009. I och med sin fasadbelysning som färdigställdes 2016 kan detta kulturarv och landmärke numer beskådas dygnet runt och tillför Hagaparken kvaliteter som tidigare saknats.
Ljussättningen framhäver tältens unika arkitektur och vackra färgsättning. Belysningen av Koppartältens fasader och innergårdar syftar till att återspegla de dagtid upplevda kvaliteter och den identitet som är unik för platsen och byggnaderna. Koppartälten ligger i Hagaparken som i sin helhet är förklarad som byggnadsminne och utgör ett riksintresse för kulturminnesvården.
Beställare: Statens Fastighetsverk
Projektledare: Leif Hed
Belysningskoncept: ÅF Lighting; Simon Malmström, Lars Ocklund, Janica Wiklander
Elprojektering: ÅF Lighting
Entreprenör: El Comfort AB
Underentreprenör: Vikab Byggledare;
ÅF Lighting
Foto: Olof Thiel