Svenska Ljuspriset
Tre projekt i finalen
Svenska Ljuspriset kommer i år att hamna i Stockholm. Det står klart när juryn nu utsett de tre finalisterna som tävlar om den prestigefyllda utmärkelsen.
Vill du fortsätta läsa?
Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.
Bli prenumerantOch det finns fler gemensamma nämnare. I år är det nämligen hotell- och restaurangprojekten de som sticker ut extra. Konkurrensen är tuffare än någonsin och tävlingen avgörs slutligen vid en prisutdelning i samband med Ljusdagen den 5 september på Berns Salonger i Stockholm.
Priset delas ut den 5 september under festliga former på Ljusdagen på Berns Salonger i Stockholm.
Se de tre finalisterna
Grand Hôtel Vinterträdgården, Stockholm
Projektet handlar om en total ombyggnad av den anrika lokalen, där allt ljus inklusive befintliga ljuskronor och lampetter har uppdaterats eller bytts ut.
Visionen har varit att skapa en upplevelse av Vinterträdgården anno 1909, men med hjälp av den senaste ljustekniken. Det är ett djärvt ljusdesignkoncept som tagits fram, med stor respekt för lokalens historia och arkitektur och i samspel med en mycket engagerad beställare som låtit ändamålet helga medlen. Resultatet är en unik festlokal i världsklass.
En viktig aspekt har varit att skapa en användarvänlig ljuslösning med minimerade teknikbekymmer och där ljuset enkelt förändras med ett knapptryck. Och givetvis skulle den historiska miljön hållas fri från synlig teknik. Flera mock-ups och provbelysningar genomfördes för att säkerställa det önskade slutresultatet.
Beställare: AB Nya Grand Hôtel
Ljusdesigner: ÅF Lighting; Oscar Nyström, Tobias Olsson, Helena Aman Johansson, Andreas Ejhed, Konstanze Keil, Peter Wennerberg
Video mapping: 3dsense
Arkitekt: Tengbom
Inredningsarkitekt: Eye Interior
Elkonsult: Projektel
Elentreprenör: Sköndals elektriska, Stockholm Lighting, Bright
Restaurant Frantzén, Stockholm
Efter stängningen i Gamla stan 2016 öppnade Restaurant Frantzén åter i augusti 2017, i ett total-renoverat 1800-talshus i innerstaden, i en lokal med både harmoni och effekter, skapade av ljus.
Grundidén var att tillsammans med inredningsarkitekterna skapa en resa genom byggnaden, med upplevelser som avlöser varandra. Resan omfattar totalt 10 utrymmen, som alla gestaltas utifrån rumsaktivitet, planerad sinnesstämning och orientering i huset och leder besökaren till den gastronomiupplevelse de är där för att ta del av.
Krögaren Björn Frantzéns målsättning om att hamna i topp 5 av världens bästa restauranger samt att förtjäna en tredje stjärna i Guide Michelin har varit ett viktigt drivmedel för projektet. Visionen har också gått hand i hand med ljusteamets egna höga krav gällande estetik, ljuskvalitet, osynliga installationer, armaturutformning, ljusets återgivning av maten och anläggningens hållbarhet över tid. Att skapa en enkel och användarvänlig anläggning har varit utgångspunkten.
Beställare: Restaurant Frantzén
Ljusdesigner: Sofie Bamberg & Anna Ekberg, Black Ljusdesign
Inredningsarkitekt: Joyn Studio
Programmering av styrsystem: Rebel Controls
Elkonsult: Exengo
Elentreprenör: APQ el
Downtown Camper by Scandic, Stockholm
Ett glamoröst möte mellan storstad och natur var visionen för inredningskonceptet för Scandics nya signaturhotell vid Brunkebergs torg. Ett koncept som förstärks tydligt av ljusgestaltningen.
Det tydliga budskapet kring känslor och materialval låg till fokus för att skapa ett ljus som förstärkte inredningskonceptet. Det varma ljuset knyter samman till de naturliga materialvalen och grönskan som skulle vara en viktig del. Samspelet mellan ljus och mörker skapar mystik och olika typer av kontraster – en ytterligare viktig parameter i belysningsidén. Trots våningsplanens olika utformning och förutsättningar skulle ljuset från belysningen tillsammans med inredningen skapa samma intima känsla.
Ett provrum för hotellrum och korridorer jobbades fram utifrån konceptet, med en möjlighet att prova olika lösningar och få en upplevelse av känslan i rummet. Större ytor som lounger, konferensrum och restauranger visualiserades, samordnades och beräknades för att utvärdera olika lösningar.
Beställare: Arcona och Scandic Hotels Fastighetsägare, Stena Fastigheter
Hyresgäst: Scandic Hotels
Ljusdesigner: Ansvarig ljusdesigner hyresgäst; Ronnie Eckervig, Exengo. Ljusdesigner fastighet; Thérese Abramsson, Exengo
Fastighetens arkitekt: Doos Arkitekter.
Hyresgästens inredningsarkitekt: Stylt Trampoli, Anders Hjelm
Elkonsult: Exengo: Peter Bergman, Johan Karlsson
Elentreprenör: Caverion
Programmering av styrsystem: Caverion, Tommie Samuelsson, Jimmy Lindqvist i samarbete med ljusdesigner Ronnie Eckervig