Gästkrönikan

Upplev arkitekturen med flera sinnen!

Du kan sannolikt uppleva flera rumsliga nyanser och kanske även återupptäcka vardaglig arkitektur på nytt. Det enda du behöver är lite egen tid, kanske oplanerat, på en bänk eller i ett väntrum. Men tänk om visuella upplevelser berikas och övergår till sinnliga upplevelser som är möjliga att uppleva för alla människor, oavsett funktionsvariation.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Dagsljus samt belysningsdesign spelar en viktig roll i arkitektur. Likaså hur de flesta människor upplever den byggda miljön. Samspelet med belysningens skiftningar under dygnets rytm gör skillnad i hur vi mår och upplever till exempel hem, tryggt och trivsamt.

Du kan sannolikt uppleva flera rumsliga nyanser och kanske även återupptäcka vardaglig arkitektur på nytt. Det enda du behöver är lite egen tid, kanske oplanerat, på en bänk eller i ett väntrum. Det är en av mina favoritarkitekturstunder, en gåva från arkitekten, ljusdesignern – och den försenade.”Att inkludera andra sinnen kan höja upplevelsen av arkitektur för fler med till exempel doft, ljud och känsel.”

Arkitektonisk ljussättning diskuteras i branschen oftast i relation med ­betraktaren och brukaren, funktion samt estetik och energieffektivitet. Det är nödvändigt men inte tillräckligt ur ett hållbarhetsperspektiv.

Det finns ytterligare en aspekt, nämligen det starka fokus på visuella upp­levelser som råder inom arkitektur och fysisk planering. Det har inte minst inneburit svårigheter att inkludera personer med normbrytande funktionalitet, på grund av den sociala normen ”able-bodiedness” eller ”den friska kroppen” och dess dominerande plats. Konsekvensen blir att exempelvis synskadade personer får leva sina liv i en byggd miljö som vanligtvis inte är utformad med eller för dem fullt ut.

Låt fler lära känna arkitekturen med flera sinnen! Tänk om visuella upplevelser berikas och övergår till sinnliga upplevelser som är möjliga att uppleva för alla människor, oavsett funktionsvariation. Att inkludera andra sinnen kan höja upplevelsen av arkitektur för flera med till exempel doft, ljud och känsel. Ett bredare grepp för en harmonisk helhet. I synnerhet ett bidrag att få fler ­uppleva arkitekturen på bättre – om än inte lika – villkor.

Tatjana Joksimovic, M.Sc, arkitekt SAR/MSA
Ordförande i Sveriges Arkitekter

Publicerad den 27 maj 2020
Ur Ljuskultur Nummer 3, 2020

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här