Gästkrönikan

Ut ur vinteridet med ljuskänsliga ögon

Några stolta ljusreflektioner över vår tid – eller kanske vårtid. En tid då ljuset återvänder och covid-19 vaccinering pågår runt om i landet. Kanske en ljus tid för just ljus?

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Åter bakom skrivbordet, nytankad med dagsljus efter en lunchpromenad med min talföra och väldigt ivriga fyrbenta rumskollega Essi, min sexåriga finnspets.

Efter senaste tidens snöstormar känns just denna tid på året, när ljuset återvänder, verkligen livsbejakande för en insnöad och ljuskänslig ljusdesigner. Under dagen ögnade jag igenom några nummer av Ljuskultur och påmindes om hur otroligt många fina och högkvalitativa belysningsinstallationer som utförs av lika många duktiga och kreativa ljuddesigners. Ljuskultur är nog den enda tidskrift som jag läst varje nummer av i snart 36 år och jag har svårt att verkligen greppa den utveckling som branschen har genomgått under min yrkesverksamma tid.

Känner mig verkligen stolt över att tillhöra denna superengagerade yrkesgrupp.

Gemensamt för hela branschen under denna tid har dock varit, att det alltid ­funnits ett brinnande engagemang för att skapa bättre. Känner mig verkligen stolt över att tillhöra denna superengagerade yrkesgrupp. Den tekniska utvecklingen av ljuskällor, ljusbehandling och färgåtergivning har möjliggjort den enastående kvalité det är på de belysningsanläggningar som fyller de senaste årens nummer av Ljuskultur. ­Tyvärr, är ju dessa lysande exempel på vad en bra ljussättning gör för upplevelsen av miljön och rummet relativt unika. Fortfarande har man sällan med någon ljusdesigner i tidiga projektskeden. Då när man verkligen har möjlighet att skapa förutsättningar för att bättre kunna integrera belysningsinstallationen och därmed lättare kunna uppnå arkitektens eller beställarens arkitektoniska mål och visioner.

Därför värmer dessa inspirerande bilder precis som februaris allt längre ­dagar, min ljustörstande ljusdesignsjäl. Det gör det även så mycket lättare för mig att förklara för mina kunder vad jag menar med att skapa variation, atmosfär och upplevelse i ljussättningen bortom framräknade ljusmattor. Det är en tuff bransch där alla vill ha en del av kakan, men med dagens möjligheter till en alltmer kreativ ljussättning framstår mervärdet av en bra belysningsanläggning som solklar.

Detta i kombination med pågående coronavaccinering, vårvinterljus och det stora engagemang och hjärta som finns i vår bransch gör att jag ser framtiden an med stort hopp.

Publicerad den 22 mars 2021
Ur Ljuskultur Nummer 2, 2021

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här