Teknik

UV-C-ljus ­stoppar covid i butik

Rexels nya butik i Örnsköldsvik har installerat UV-C-belysning för att hålla lokalen ren från virus och bakterier och för att minska spridningen av Covid-19.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

På bara några minuter renas luften och allt som finns i lokalen med UV-C-belysningen, en lösning från Ledvance. Belysningen körs varje natt och det lämnas inga spår eller rester. Däremot är det farligt för människor att vistas i lokalen under själva renings­processen.

Rexel hoppas nu att fler ska få upp ögonen för den här metoden som kan göra arbetsplatser, gym, skolor, flygplatser och andra lokaler rena och trygga. Tekniken är inte ny utan har använts för att desinficera laboratorier och rena vatten tidigare. I samband med coronapandemin har intresset ökat betydligt.

Publicerad den 11 februari 2022
Ur Ljuskultur Nummer 1, 2022

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här