Intro

Vad händer på ljusutbildningarna?

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Exjobbare Cecilia Ferrington och Emma Lundin i skolans BlackBox.

Jönköpings tekniska högskola

Det händer mycket i Jönköping!

Ljusdesignutbildningen har den senaste tiden fått flera nya labbmiljöer och har stor flexibilitet när det gäller att utforska, utvärdera och mäta ljus. Utöver fem olika labbsalar och ett multifunktionellt klassrum, som även fungerar som testbädd, finns nu en korridor med trippla belysningslösningar, en Blackbox och sex designstudior för projektarbete, tentaplugg och umgänge.

Tredjeårsstudenter arbetar nu med sina exjobbforskningsprojekt, medan forskarna Myriam Aries, Mathias Adamsson och RatnaKala Sithravelan alyserar data från pilotstudien i testbädden och förbereder – tillsammans med Mickael Petersson – en laboratoriestudie om spektralt anpassade belysningslösningar. Dessutom fokuserar doktoranderna Alyaá Tabbah och Elham Rastegari på projekt som simulerar ljuseffekter bortom synen och tillämpar närvarosensorer för att skapa känslostödjande belysning. Lyckligtvis finns det alltid tid att diskutera forskning över en fika med alla intresserade!

Inför hösten 2025 har utbildningen en ny utbildningsplan. Numera hör programmet till huvudområdet Bebyggd miljö. Området kännetecknas av sin tvärvetenskaplighet och omfattar bland annat arkitektur, byggnadsteknik, organisering och ledning. Dessutom berörs frågor som handlar om hållbarhet, mänskligt välbefinnande samt digitalisering som viktiga aspekter inom bebyggd miljö.

Utbildningen ger en treårig kandidatexamen och grundar sig i vetenskaplig forskning och beprövad erfarenhet. Nyheter i programmet med start 2025 är en kurs inom belysningsstyrning, en laborativ kurs vid namnet Kreativ ljusdesign och en utökad praktikperiod på totalt åtta veckors praktik under perioden januari till mars.

Den 28 maj vinkas 21 avgångsstudenter av. Flera av dem har redan fått anställning, men några är fort­farande tillgängliga! Först till kvarn.

 

Studenterna Noura Charaf och ­Israa Ashraf prisades vid Light Symposium 24 i Norge.

KTH ALD

Stora förändringars tid

KTH har genomgått stora förändringar och Architectural Lighting Design, ALD, förblir en av fyra forsknings- och utbildningsavdelningar, vilket stärker programmets roll inom arkitekturskolan. Federico Favero är ny avdelningschef efter Ute Besenecker som fortsätter som lektor och forskare. Rodrigo Muro har nyligen tilldelats KTH:s pedagogiska pris för framstående insatser inom undervisning och har även valts till keynotetalare vid KTH:s storträff.

Flera doktorandprojekt har nått viktiga milstolpar: Rodrigo Muro (25 procent) undersöker ljusets roll i emotionell arkitektur, Seren Dincel (50 procent) forskar om urbana ljusekologier, och Stavroula Angelaki (90procent) studerar aktivitetsbaserad belysning i skolor. Avdelningens forskningsingenjör Hamidreza Eizadi och samarbetspartner Vania Ceccato har presenterat en studie om ljus och trygghet i tunnelbanan vid Results Conference: trafik och region 2025. Forskningen berikar utbildningen genom föreläsningar, studentprojekt och en stark koppling med pedagogik. På samma sätt stöder det nya ljuslabbet både utbildning och forskning och är öppet för samarbeten.

Förra hösten satte KTH ett starkt avtryck vid Light Symposium 2024 i Kongsberg i Norge. Federico Favero och Foteini Kyriakidou presenterade sin artikel om naturligt ljus som mentalt koncept, och två KTH-alumner belönades för sina masteruppsatser.

Avdelningen har beviljats medel för att utreda en övergång från ett ettårigt till ett tvåårigt program. Detta har lett till att man bildat ett programråd, bestående av en bred representation från både belysningsindustrin och utbildningssektorn. Ett första möte med rådet har hållits, för att diskutera utbildningens och yrkets framtid.

Till hösten firar utbildningen 25 år och blickar ­framåt mot framtidens utmaningar och utveckling inom yrket.

 

STI-studenter på studiebesök hos Erco i Stockholm.

STI, Stockholms tekniska institut

Framtidens el- och ­belysningsdesigner i full gång

På STI:s YH-program El- och belysningsdesigner läser studenterna just nu kurser inom ljusplanering, ljusgestaltning och teknisk projektering för att skapa hållbara och välfungerande ljusmiljöer. Under deras första år har fokus legat på ljuslära och ljusets påverkan på människan, ellära, ljusgestaltning, CAD, BIM samt miljö och hållbarhet.

En viktig del av utbildningen är att ge studenterna insyn i branschen genom studiebesök och gästföreläsningar från olika branschföretag. Under läsåret har studenterna hittills besökt Fagerhults fabrik i Habo utanför Jönköping samt företag som Annell Ljus + Form och Erco i Stockholm.

Efter sommaren ska studenterna påbörja sin första LIA-praktik, där de omsätter sina kunskaper i skarpa projekt och skapar värdefulla kontakter inför yrkes­livet. Företag som vill ta emot en kommande ljusexpert är välkomna att kontakta Lovisa Waltherson, som är utbildningsledare för programmet.

Utbildningen har en mycket engagerad ledningsgrupp med representanter från företag som Nacka kommun, Rejlers, Norconsult, Light Bureau, Vattenfall, Fagerhult och Järfälla kommun. Det finns möjlighet för företag att vara med i ledningsgruppen för att direkt forma framtidens el- och belysningsdesigner efter era rekryteringsbehov.

Med nära kontakt med branschen och en bred utbildning inom elprojektering och ljusdesign blir denna årskull redo att forma framtidens ljusmiljöer 2026!

Publicerad den 14 maj 2025
Ur Ljuskultur Nummer 2, 2025

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här