Tema Ljusutbildning

Vad händer på ljusutbildningarna?

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

KTH ald

Samarbeten

KTH ALD har påbörjat ett nytt samarbete med KTH Live in Lab, som är en dynamisk infrastruktur som förändras baserat på specifika aktuella och framtida forsknings- och utvecklingsprojekt. Vårt mål är att integrera olika belysningsrelaterade problem i denna testpool. energi, smart belysning, kontroll, preferenser, uppfattning, human centric och interaktion.

Vi har börjat samarbeta med Bollnäs kommun där vi sitter som rådgivare för att skapa ramar för upphandling för smarta belysningslösningar.

100-årsjubileum

Vi deltog i firandet av 100-årsdagen av KTH Campus. Dels på seminariemaratonet med en föreläsning av Rodrigo Muro om ”Potentials of Liighting” inom ämnes­blocket Urbanism. De internationella masterstudenterna i ljusdesign deltog i en ljusutställning på innergården som förvandlades med ljus och mörker – ett resultat av en designprocess där teoretiska kunskaper överförs från den akademiska världen till tillämpning i den urbana miljön:

”Mörkret har fallit men det är fortfarande liv och ­rörelse på borggården mitt på campus. Masterstudenterna inom ljusdesign har just avslutat sin installation för att fira KTH Campus 100-årsjubileum och Erica-Dawn Egan har fått uppleva en helt ny sida av sin arbetsplats. – Ljusutställningen gav en känsla för vad utbildningen innebär i praktiken. De här studenterna kommer ut på arbetsmarknaden och det de lärt sig kommer påverka hur vi alla upplever miljön omkring oss.”
Kristin Djerf, Campi.

Studieresa

Studenterna i Studio 12, masters inom arkitektur håller på att genomföra en studieresa till Helsingfors för att studera Alvar Aalto och Steven Holl på kursen med ämnet ”Immersive Lighting”.

Rodrigo Muro
Kursansvarig, KTH ALD

Jönköping University

Internationellt samarbete

En av många saker som pågår hos oss i Jönköping är arbete med att utveckla vårt internationella samarbete. Jönköping University har en internationell profil och en långsiktig ambition att bli ett internationellt universitet. Målsättningen har flera dimensioner, varav några är:

  • Möta omvärldens krav på internationell konkurrenskraft
  • Förbereda studenterna för internationell yrkesverksamhet
  • Skapa förutsättningar för samarbete och förståelse mellan nationer och grupper.

Utbytesprogram

Ljusdesignprogrammet har, i det nya programmet, termin 5 (av 6) som utbytestermin, vilket går i linje med JU:s vision. Första gången den här terminen ges är hösten 2018! Vi vill ge studenterna möjligheten att söka till ett partneruniversitet för utbyte. Kurserna de läser där ska hålla sig inom området Ljusdesign och bli en fördjupning eller inriktning utifrån de grunder de fått under tidigare terminer på programmet.

Under våren 2017 besökte vi 5 universitet och college i USA, Kina och England för att knyta kontakter med andra lärosäten som utbildar inom ljus. Arbetet med att ta fram avtal för utbyte är nu i full gång med samtliga. Det kommer bli spännande och berikande att framöver få jobba med projektgrupper och laborationsgrupper med studenter från andra universitet i världen.

Annan samverkan

Om man inte får chansen, eller inte är intresserad av att åka en hel termin på utbyte finns det ändå chans för våra studenter att få samverka med ljusdesignstudenter utomlands. Workshops tillsammans med studenter på Rose Bruford College i London ligger planerat för våren.

Det internationella arbetet som inletts och alla diskussioner och presentationer som hållits, har visat att vi har en unik utbildning. Med våra 3 år inom ljus, med inriktning både mot teknik och design har vi en bredd och en helhetssyn som vi ska vara, och såklart är, stolta över.

Johanna Glans
Programansvarig, JU

Publicerad den 30 november 2017
Ur Ljuskultur Nummer 6, 2017

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här