Tema Ljusutbildning

Vad händer på utbildningarna?

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

KTH ald

Terminen igång

Magister inom Ljusdesign är igång med 31 nyanlända studenter av 20 olika nationaliteter. Under hösten kommer studenterna fokusera på att ljussätta den mest ikoniska byggnaden på KTH Campus vid 100-årsjubileum den 17–19 oktober.

Ljuslaboratoret

Inom integrationen med Arkitekturskolan har Ljus­laboratoret genom Rodrigo Muro och Isabel Dominguez (KTH) startat 2 kurser för att utbilda arkitekturstudenter (År 4 och 5) i ämnet ljus/dagsljus/belysning. Orienteringskursen (230 arkitekturstudenter) med ämnet ”Poetics of Light & Darkness” har Malin Alenius (White arkitekter) som gästkritiker. Tillsammans med Markus Aerni (KTH/Happy Space) bjuder den nya tvärvetenskapliga Studio 12, ett års utbildning med ämnet ”Immersive Lighting”.

Ljuslaboratoriet har börjat förbereda en plattform för att samarbeta med olika svenska universitet, institutioner och kommuner för forskning genom testbäddar.

Light Symposium

Datumet för nästa Light Symposium i Stockholm, organiserad av Ljuslaboratoriet, har fastställts till den 25 och 26 oktober 2018.

Svenska Ljuspriset

Vi gratulerar Ljuslaboratoriets alumni Jonas, Lotta, Carolin, Emma, Hanne och resten av teamet från Ljusrum som vann Svenska Ljuspriset 2017!

Rodrigo Muro, kursansvarig, KTH ALD

Jönköping University

Kursstart

På Ljusdesignutbildningen i Jönköping har terminen börjat intensivt. 1:orna har påbörjat tre kurser som ska ge dem grunder i perception, visuell kommunikation, teknisk kunskap om våra ljuskällor, armaturer och styrprotokoll samt ljusets påverka på rum och form. Den sist nämnda är kursen Forma med ljus som pågår fram till juluppehållet. Förutom flera laborationer där vi vill ta fram skapandet och lekfullheten innehåller kursen ett inomhusprojekt där de presenterar sina förslag fram till konceptdelen, alltså väljs inga specifika produkter. Det är 31 studenter som börjat studera Ljusdesign i höst.

Ljussatta utomhusmiljöer

Våra 2:or fokuserar på ljussättning av utomhusmiljöer den här terminen. De utmanas både i att projektera utifrån ställda krav och utifrån eget tycke och smak där subjektiv bedömning av provbelysning blir grunden till deras förslag. Studenterna kommer under hösten att göra ett skarpt projekt där Eksjö kommun är beställare. Utöver det är i år samtliga studenter involverade i Lights in Alingsås, vilket alltid är en höjdpunkt. Efter terminen kommer de garanterat förstå innebörden av ”kläder efter väder”…

Septemberljus

3:orna tillhör vår rutinerade skara studenter. De är i höst ansvariga för ljussättningen under ”Septemberljus”som är ett tillfälligt event vid södra Munksjön. Det är ett samarbete med Jönköpings kommun som ska locka Jönköpingsborna att bekanta sig med den del av stan som är under tillväxt som en ny stadsdel. En av treornas kurser är kursen ”Kundnära projekt” där byggföretag agerar fiktiv beställare. En av utmaningarna ligger i presentationen, att på kort tid lyckas få fram det unika i deras förslag, ett förslag som ska uppfylla kundens förväntningar och önskemål.

Johanna Glans, programansvarig, JU

Publicerad den 16 oktober 2017
Ur Ljuskultur Nummer 5, 2107

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här