Notiser
Varde ljus
En av sju människor på jorden har inte tillgång till elektricitet. Men nu kan de ha tillgång till ljus genom systemet GravityLight, som drivs med gravitation.
Vill du fortsätta läsa?
Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.
Bli prenumerantEn vikt på cirka tio kilo i form av en påse fylld med sand rör sig långsamt mot golvet – 180 centimeter tar tjugo minuter – och under denna tid lyser upp till fyra LED-armaturer. Efter tjugo minuter drar du med block och talja enkelt upp sandsäcken, och vips har du genom tre-fyra sekunders arbete ytterligare tjugo minuters ljus. Med en effektivitet på 208–212 lm/W ger LED-lamporna ett sken på 16 lumen per armatur, vilket är cirka fem gånger så starkt sken som en fotogenlampa, vilket oftast är alternativet där el saknas. GravityLight, som fungerar i temperaturer mellan 5°C och 40°C, sparar inte bara energi, det tar också bort ett allvarligt problem: fotogenlampors förorening, vilket kan leda till hälsoproblem. Dessutom slipper bränslekostnader, vilka skär stora hål i ekonomin om du lever på några få dollar om dagen.
Efter lyckad publik finansiering har det första pilotprojektet introducerats i Kenya, där även en del av tillverkningen sker. När massproducering kommer igång är tanken att jobba med lokala agenter som säljer lamporna för cirka 40 kronor per styck.
– Mina barn gör läxorna vid GravityLight, och grannarnas barn kommer också hit eftersom vi har bra ljus. Tidigare hade min dotter hosta av fotogenlampan, vilket nu har försvunnit, säger George Odhiambo, en av de nöjda kunderna i Kenya, i en film som cirkulerar på sociala medier.