Gästkrönikan

Varför får inte Rf erstätta Ra?

Färgåtergivningsindex Ra, i stort sett oförändrad sedan 1974, har sedan start kritiserats av olika anledningar. Så, äntligen, i maj förra året presenterade CIE ett nytt förbättrat index, Rf. Ändå konstaterar CIE att detta inte skall ersätta Ra.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Flera tekniska kommittéer inom CIE har genom åren arbetat på förbättringar av eller ersättare till Ra, men har fått läggas ner utan consensus. Med introduktionen av LED-lampor har problemen ställts på sin spets.

Jämfört med Ra är förbättringarna hos det nya indexet, general colour fidelity index Rf (snarlik det Rf som beskrivs i TM-30 från 2015) flera och avsevärda. Ändå är alltså slutsatsen att Rf inte skall betraktas som en ersättare till Ra.

Orsaken är, säger man, att Ra kritiserats för (1) att inte vara tillräckligt noggrant som det färgåtergiviningsindex det var ämnat att vara, samt (2) att det inte tar hänsyn till färgperceptionsaspekter bortom färgåtergivning. Ambitionen är således att ersätta Ra med ett eller flera mått som tar hänsyn till båda dessa aspekter.

”Om nu hammaren funkar, varför får jag då inte använda den?”

Så här står det: ”The general colour fidelity index, Rf, […] is only one aspect of colour quality not considering perception/preference effects. Therefore, it is considered that such unintended uses of CRI as an overall colour quality measure for end users is not better fulfilled by the more scientifically accurate general colour fidelity index, Rf.”

Alltså: För det oavsiktliga bruket som ett övergripande färgkvalitetsmått är Rf inte bättre än Ra.

Oavsiktliga bruket?

Eftersom det samtidigt framgår i rapporten att avsikten med Ra är just att det ska fungera som ett färgåtergivningsindex, underförstått att det inte ska ta hänsyn till perceptionsrelaterade färgkvalitetsaspekter bortom färgåtergivning, blir min fråga följaktligen:

Om nu Rf är bättre än Ra för just det avsiktliga bruket, dvs. som det färgåtergivningsindex det var ämnat att vara, varför får jag inte lov att använda det?

Det hela känns lite som att man har haft en dålig hammare, som utöver att blivit beskylld för att vara en dålig hammare, även har anklagats för att inte kunna användas som en såg. Så konstrueras en bättre hammare, men den får jag inte använda, för den går fortfarande inte heller att använda som en såg.

Om nu hammaren funkar, varför får jag då inte använda den?

Det finns onekligen krafter och viljor inom CIE som drar åt olika håll.
Låt oss enas i en sansad och rimlig diskussion om vad som borde vara bäst
för användarna.

 

Publicerad den 15 oktober 2018
Ur Ljuskultur Nummer 5, 2018

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här