Projektnytt

Världens längsta dynamiska fasad?

Shanghai Bund, med sina över 40 historiska byggnader längs vattnet, har fått en fasadbelysning i dynamiskt vitt ljus, levererad
av Signify.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Projektet är en del av ett större som staden tillkännagav i november 2018 och som handlar om att ge ett ansiktslyft till
Shanghai. Totalt omfattar det ny belysning för tre broar och 77 byggnader i finans- och turistdistrikten.

Signify har åtagit sig att hjälpa kinesiska städer att utveckla mer miljövänliga affärs- och turistlandmärken genom att använda uppkopplad LED-belysning för att minska energianvändningen och driftskostnaderna. Staden förväntas spara 50–70% av de årliga belysningskostnaderna på detta sätt.

23 av de över 40 byggnaderna från 1930-talet har belysts av tunable white LED-fasadbelysning för att förstärka de klassiska färgtonerna i detta arkitektoniska mästerverk. Ett tiotal internationella och asiatiska ljusdesignbyråer har varit involverade i de olika delarna av jätte­projektet, bland andra Fisher Marantz & Stone, Tungsten-Studio Lighting Design och Shanghai Luoman Lighting Technologies Inc.

Publicerad den 29 augusti 2019
Ur Ljuskultur Nummer 4, 2019

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här