Foto: Måns Berg
Mot öster har kyrkoparken en mer stadsmässig karaktär. Kyrkan bildar tillsammans med murverk och trappor ett tydligt fond­ motiv mot omgivande gator.
Svenska Ljuspriset

Vinnarna korade!

Årets vinnare av Svenska Ljuspriset är korade! I en tuff konkurrens och framför ett fullsatt Ljusdagen vann Kungl. Vetenskapsakademien i interiör- och Sundbybergs kyrka och kyrkopark i exteriörklassen.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Svenska Ljuspriset Interiör – Kungl. Vetenskapsakademien, Stockholm

Ljussättningen fungerar bäst när den framhäver kvalitéer i rumsgestaltning, inredning och föremål. Det har varit Swecos vision för KVA, som har många äldre delar med höga kulturhistoriska värden. Ljusteamet har velat utforma moderna ljusmiljöer som skapar en illusion av att de äldre historiska armaturerna gör jobbet. Man har även återbrukat armaturer för att ge besökaren upplevelsen av en väv från olika tider.

JURYMOTIVERINGEN:

”Ett ljus i symbios med arkitektur och interiöra material, förhöjer såväl de historiska som moderna rummen. Kreativa och subtila ljuslösningar uppmuntrar på ett unikt sätt till det vetenskapliga samtalet.  Tekniska utmaningar sent i processen ledde fram till en brilliant specialtillverkad armatur. Detta projekt av kunglig dignitet och finess, ger besökaren en aldrig sinande ström av wow-upplevelser.”

Tre hedersomnämnanden

Förutom vinnaren utsåg juryn tre hedersomnämnanden i interiörklassen. De gick till Brasserie Astoria i Stockholm (jusdesign: Paloma Design Studio), Ericsson Imagine Studio (ljusdesign: Exengo)  och Quality Hotel The Weaver i Mölndal (ljusdesign: Ljusrum).

MEDVERKANDE – KUNGL. VETENSKAPSAKADEMIEN, INTERIÖR:
Beställare: Kungl. Vetenskapsakademien
Belysningsplanerare: Sweco Architects: Evelina Ekstrand, Jonas Kjellander, Jonathan Lindberg, Åsa Rodenkirchen Machado, Majid Miri, Simon Nyström, Alexandra Schremer Payén, Viola Deti
Arkitekt och inredningsarkitekt: Evelina Ekstrand, Jonas Kjellander, Jonathan Lindberg, Åsa Rodenkirchen Machado
Elkonsult: ECO konsult/Granlund Tobias Wigh, Björn Sundell
Elentreprenör: El & Ljusdesign/ Mattias Eriksson
Belysningsleverantörer: Ateljé Lyktan/Tommy Jäversjö, Stefan Carlsson, Iguzzini/Robert Sund, LED Linear, Lucifer Lighting, Lumino, Oluce, Super Modular, Svenskt Tenn, Örsjö

 

Svenska Ljuspriset Exteriör- Sundbybergs kyrka och kyrkopark

Målet har varit att skapa en mer hållbar ljusmiljö utifrån flera olika aspekter. Utöver att lyfta fram kyrkans arkitektur och kulturvärden och stärka tryggheten och tillgängligheten i parken så bidrar den nya belysningen till att sänka energianvändningen och minska mängden ljusföroreningar

JURYMOTIVERINGEN:

”Med stort engagemang och med respekt för kulturarv, belysningshistoria, stadsbild och miljöpåverkan har designteamet skapat en gudomlig ljusmiljö, att både på håll betrakta och vistas i. Genom noggrant utvalda och inriktade armaturer samt väl balanserade ljusnivåer framhävs kyrkobyggnadens volymer och dess speciella arkitektur. Därtill har man på ett föredömligt sätt haft modet att släcka ner nattetid. Ingenting har lämnats åt slumpen!”

MEDVERKANDE – SUNDBYBERGS KYRKA OCH KYRKOPARK:

Beställare: Svenska kyrkan, Sundbybergs församling
Belysningsplanerare: White arkitekter. Ansvarig ljusdesigner: Clara Fraenkel. Ljusdesigner: Malin Alenius, Viktor Sveding
Arkitekt: Bebyggelseantikvarie: Eva Wallström, Stockholms ­byggnadsantikvarier
Landskapsarkitekt: White ­arkitekter
Elkonsult: ElectroEngineering
Elentreprenör: Emil Lundgren
Belysningsleverantörer: Fergin, Stockholm Lighting, Signify, Erco, Fox Belysning, Moramast, Supermodular, Rebellight, Ljusdesign i Gävle

I exteriörklassen valde juryn att dela ut ett hedersomnämnande som gick till Gubbängens fördelningsstation (ljusdesign: Sweco)

Svenska Ljuspriset delades ut den 6 september i samband med det årliga stora branscheventet Ljusdagen i Stockholm. Det projekt som juryn valt att gå vidare till Nordic Lighting Design Award är Kungl. Vetenskapsakademien. 

Publicerad den 6 september 2022
Ur Ljuskultur Nummer 2, 2022

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här