Ljusinitiativ

Women in Lighting

Det internationella ljusaktivist- och ljusdesignföretaget Light Collective lanserar ett nytt projekt – Women in Lighting.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Projektet lanseras på den Internationella kvinnodagen den 8 mars och har i syfte att skapa en inspirerande digital plattform för kvinnor som arbetar inom arkitektonisk ljusdesign. Man vill synliggöra deras passion och prestationer, berätta om deras karriärvägar och mål, fira deras arbete och lyfta deras personer och profiler inom ljusdesignvärlden.

Women in Lighting har en egen webbsida www.womeninlighting.com med en databas av intervjuer med kvinnliga ljusdesinger från över 50 länder runt om i världen. För att börja med har man valt kvinnor inom ljusdesingyrket men projektet kommer att utvidgas till att omfatta kvinnor även från andra delar av ljusbranschen: från utbildningar, journalistik, tillverkning och forskning.

Fanny Englund, ÅF Lighting och Alexandra Schrémer Payen, Sweco är två av de många svenska kvinnliga ljusdesigner som presenteras i projektet.

Martin Lupton, Light Collective förklarar projektets uppkomst:
– Vi startade projektet för att följa upp ett misstag vi gjorde under ett annat projekt, filmprojektet The Perfect Light.  Vi intervjuade då 4 kvinnor och 19 män för filmen. Efteråt insåg vi att det inte var representativt för branschen och att vi borde varit mer balanserade. När vi sedan började titta på olika event, konferenser, jurys och diskussionspaneler upptäckte vi att samma sneda könsfördelning var mycket vanligt förekommande. Trots att ljusdesignbranschen till 50% består av kvinnor.

”When we talk about women in design, we should not turn it into a minority issue. We need to honour our heroines because unless they are visible, we will not encourage the next generation of female designers.”
Ilse Crawford

Årets tema för den internationella kvinnodagen av ”Balance for better”, för att öka balansen mellan könen. Detta är helt i linje med vad man också vill åstadkomma med projektet Women in Lighting.

De två första kvinnorna som medverkar från Sverige är Alexandra Schrémer Payen, Sweco och Fanny Englund, ÅF.

 

 

Publicerad den 8 mars 2019
Ur Ljuskultur Nummer 2, 2019

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här