Säkerhet

3 frågor om nödbelysning

Var ska en nödbelysningsskylt placeras om det finns två utrymningsvägar. Ska jag alltid kunna se skyltar som visar till båda nödutgångarna eller räcker det att se till den ena?
Grundregeln är att man alltid ska kunna se två av varandra oberoende skyltar, detta för att säkerställa utrymning om den ena utrymningsvägen är spärrad (av t.ex. brand).

Vem ska man ställa krav på att skylten sitter på rätt plats, fastighetsägaren, företaget som hyr lokalerna eller firman som satt upp skyltarna?
Enligt ”Lagen om skydd mot olyckor” är både fastighets­ägaren och nyttjanderätts­innehavaren ansvariga. De kan sedan ha fördelat vems ansvaret är sinsemellan i t.ex. ett hyreskontrakt.

Vad säger reglerna om utrymningsbelysning utanför ­entrén? Ska den finnas vid entrédörren och 5 meter ut? Vad ska det vara för belysning?
Den ska vid strömbortfall belysa golvet/marken direkt utanför entrén, minst en radie om 2 m. Nöddriftstiden ska vara 1 timme och den måste klara den temperatur den kan utsättas för med tanke på att den sitter utomhus.

Publicerat den 27 maj 2020

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här