Notiser


Ljusfestival
trygghet

Ljusfestival till Biskopsgården

Go Global är temat för den nya ljusfestivalen Lights in Biskopsgården som arrangeras i november. Med temat vill man lyfta fram den mångfald av människor som bor i stadsdelen. Bland annat detta kommer man att visualisera genom ljusinstallationerna. Efter festivalen vill man arbeta vidare med  att ta fram förslag på mer permanent belysning för att öka den upplevda tryggheten i Biskopsgården.

Go global är också är en del av Göteborgs jubileumstema inför 400 års firandet.

Lights in Biskopsgården  pågår från den 8 till den 30 november.

Läs mer i Vårt Göteborg. 

Publicerat den 28 september 2018

ljusforskning
stipendium
Svenssons stiftelse

Sök stipendier för ljusrelaterade projekt – deadline 15 oktober

För dig som jobbar med ljus och belysning

Bertil och Britt Svenssons stiftelse för belysningsteknik verkar genom att dela ut stipendier och projektbidrag. Den 15 oktober är deadline för ansökan för årets andra omgång av medel. Forskning och projekt som är intressanta ska rymmas inom området belysning och kan handla både om de mänskliga aspekter av ljus men också belysningsteknik.

Bertil och Britt Svenssons Stiftelse för Belysningsteknik stiftades 1985 och har hittills beviljat cirka 100 miljoner kronor till utbildning och forskning.

Se mer på www.belysningsstiftelsen.se

Välkommen med din ansökan!

Publicerat den 21 september 2018

Black Ljusdesign
Svenska Ljuspriset
Tävling

Restaurant Frantzén vinner Svenska Ljuspriset

Restaurant Frantzén i Stockholm är årets vinnare av det prestigefyllda Svenska Ljuspriset.  Projektet prisas för sin ljussättning som lyfter totalupplevelsen och förstärker den kulinariska resan med kreativa ljusupplevelser genom hela byggnaden. Priset delades ut under festliga former på Ljusdagen på Berns Salonger i Stockholm den 5 september.

Ljussättningen har planerats in i minsta lilla detalj för att skapa upplevelser som avlöser varandra, i varje rum genom hela byggnaden. Resan omfattar totalt 10 utrymmen, som alla gestaltas utifrån rumsaktivitet, planerad sinnesstämning och orientering i huset och leder besökaren till den gastronomiupplevelse de är där för att ta del av.

Krögaren Björn Frantzéns målsättning om att hamna i topp 5 av världens bästa restauranger samt att förtjäna en tredje stjärna i Guide Michelin var ett viktigt drivmedel för projektet och syns tydligt i slutresultatet. Den ypperligt utförda ljusgestaltningen av restaurangen spelar en central roll och lyfter helhetsintrycket och totalupplevelsen. Ljussättningens fokus förstärker det viktigaste – den kulinariska resan.

FAKTA OM VINNARPROJEKTET:
Beställare:
 Restaurant Frantzén
Ljusdesigner: Sofie Bamberg & Anna Ekberg, Black ljusdesign
Inredningsarkitekt: Joyn Studio
Programmering av styrsystem: Rebel Controls
Elkonsult: Exengo
Elentreprenör: APQ el

Konkurrensen var tuff mellan de tre projekt som gick till finalen i år. De två övriga finalisterna Grand Hôtel, Vinterträdgården och Downtown Camper by Scandic mottog var sitt hedersomnämnande av prisjuryn.

***

Svenska Ljuspriset är ett årligt pris som delas ut för att belöna ett projekt där ljus använts på ett framgångsrikt sätt för att skapa en visuell upplevelse i samspel med arkitekturen. Syftet är att uppmärksamma belysningens betydelse för människa och miljö och att lyfta fram den höga nivån av ljusdesign i Sverige. Tävlingen har en lång tradition och delas nu ut för 26:e året i rad.

JURYMOTIVERINGEN – Restaurant Frantzén

”Den ypperligt utförda ljusgestaltningen spelar en central roll och lyfter helhetsintrycket. Teamet visar imponerande kreativitet vid behandlingen av ljus och skugga, för att skapa mycket subtila och intressanta effekter. Kontraster, ljusnivåer och siluettverkan har utnyttjats på ett finessrikt sätt för att underlätta orientering och fånga olika detaljer. En fin balans mellan det integrerade ljuset och inredningsarmaturerna skapar välbefinnande och harmoni. Ljussättningens fokus förstärker det viktigaste – den kulinariska resan.”

Foto: Casper Hedberg

Länk till pressmeddelande

Publicerat den 7 september 2018

Företagsnytt

Thorn 90 år

Belysningsvarumärket Thorn firar 90-års­jubileum i år.

Sedan grundandet i Storbritannien av Jules Thorn 1928 har företaget belyst både historiska händelser och ikoniska byggnader och anläggningar runt om i världen, bl.a. Londons Wembley Stadium, Hermitage Museum i St. Petersburg, operahuset i Sydney, Oslo flygplats. Det var även Thorns belysning som belyste Muhammad Alis match mot Joe Bugner i Kuala Lumpur 1975 och flera av arenorna under fotbolls-EM i Frankrike 2016.

Publicerat den 21 maj 2018

evenemang

De är klara för Lights in Alingsås

Årets worshopsledare har besökt Alingsås inför höstens arbete under Lights in Alingsås. Sju förväntansfulla ljusdesigner, uppdelade på sex team som kommer att leda grupperna i år.

Dario Nunez Salazar
Ursprungligen från Mexico men jobbar nu som Lighting design leader för Verkis consulting Engineers på Island. Vann prestigefyllda 40 under 40 på Lighting design Awards i London i höstas.

Johan Röklander
Studerade ljusdesign vid Jönköpings Tekniska högskola och har sedan jobbat som ljusdesigner på bland annat Jönköping kommun och WSP group innan han landade på Sweco Architect-Team.

Steven Rosen
President och creative director för ­Available Light, en flerfaldigt prisad firma som han själv startat, med specialisering i på ljussättning ibland annat museum och arkitektur. Steven är en av de mest rutinerade av årets workshopledare med erfarenhet från över tre decennier.

Juliette Nielsen och Mieke van der Velden
Årets enda duo. Juliette och Mieke känner varandra väl och jobbar ihop på BeerNielsen Lightingdesigners in Rotterdam som också delägs av Juliette. Mieke har varit med på Lights in Alingsås förut som elev. Nu är hon tillbaka med sin designpartner för att överträffa sig själv.

Nikoletta Theodoridi
Ursprungligen från Aten men efter ett par år i London har hon nu stationerat sig i Barcelona, varifrån hon sköter sitt uppdrag som frilansande senior ljusdesgner med jobb i hela världen. I höst blir det full fokus på Alingsås.

Diana Joels
Uppställningens andra ex-elev från Lights in Alingsås. Diana har bland annat undervisat på KTH i Stockholm och arbetat med ljusdesignprojekt i alla storlekar. Välkänd designer både på hemmaplan i Brasilien som i övriga världen.

Lights in Alingsås pågår från 28 september till 4 november.

Publicerat den 21 maj 2018

Företagsnytt

Göteborg har fått en Tidstunnel

I mars invigdes en upprustad tunnel som binder samman två stadsdelar i Göteborg. Längden på tunneln inspirerade konstnären Patrik Bengtsson till namnet, som gestaltat tunneln med ljus och konst.

Tunneln går under Västerleden och binder samman stadsdelarna Askim-Frölunda-Högsbo och Västra Göteborg. Patrik Bengtsson har tagit fram gestaltningen för tunneln i samarbete med ljusdesigner från White arkitekter. Utsmyckningen består av sju teckningar som förstorats och laserskurits. I varje bild är en detalj upplyst av en ljuslåda och tillsammans skapar bilderna en berättelse. Den 75 meter långa tunneln inspirerade till namnet Tidstunneln.

Upprustningen av gångtunneln under Västerleden är en del av projektet Ljuskonst inom Trygg, vacker stad, vars syfte är att med ljus och konst skapa tryggare tunnlar på olika platser i Göteborg.

Publicerat den 21 maj 2018

Företagsnytt

Philips blir Signify

Philips Lighting offentliggjorde under Light + building-mässan i Frankfurt i mars att företaget byter namn till Signify.

Det nya namnet vill symbolisera faktumet att ljus har blivit ett intelligent språk som förbinder och förmedlar mening. Företagets produkter kommer dock behålla varumärket Philips. Det nya företagsnamnet uppfyller verksamhetens krav i enlighet med licensavtalet med Royal Philips som kräver att företagsnamnet ändras inom 18 månader efter att Royal Philips avsagt sina beslutande intressen i bolaget

Publicerat den 21 maj 2018

Projektnytt

Historia i tidsenlig ljussättning

Det arkeologiska museet i Madrid, som nyligen renoverats, fokuserar på iberisk konst. De historiska utställningsföremålen belyses med en expressiv och intressant framtoning.

Den nyklassiska byggnaden uppfördes på 1800-talet och har under årens lopp renoverats och byggts ut flera gånger. Huvudtanken vid den senaste renoveringen var att behålla den historiska byggnadens emotionellt tilltalande karaktär och anpassa museet till nutidens krav.

Hela utställningen belyses med accentuerande ljus från Erco. Varje utställningslokal har en ljusregleringsnivå som anpassats till utställningsföremålen storlek och yta. Damen från Elche är ett av de viktigaste konstverken. Bysten står i centrum framför en rödbrun bakgrund i ett rum som i övrigt domineras av ljusa färgnyanser. Den ljussätts med tre Optec strålkastare – två med ljusfördelningen spot från sidorna och en med ljusfördelningen wide flood bakifrån. Ljusfärgen varmvitt 3000K lyfter fram kalkstenens färg. I spelet mellan ljus och skugga framträder bystens konturer mycket tydligt. De nedåtriktade ögonen ligger i en lätt skugga medan ögonlocken är mycket ljusa. Därmed uppstår ett intressant och levande uttryck.

Ljusdesign: Joni Rueda, Madrid, Spanien

Publicerat den 21 maj 2018

Projektnytt

Helsingbors rådhus har fått ny fasadbelysning

Redan 1996 utfördes en belysningsinstallation på Rådhusets torn som också fick ett hedersomnämnande i Svenska Ljuspriset. Nu har hela fasaden fått ny belysning.

Eftersom byggnaden är K-märkt har möjligheterna varit väldigt begränsade. T ex har det bara tillåtits att montera några få armaturer på fasaden och då endast under förutsättning att dessa är i specialfärg och att installationerna är varsamt utförda för att inte synas eller förstöra byggnadens unika tegel-, kalkstens- och granitdetaljer. Det har inte heller varit möjligt att montera nya stolpar eller master och på så vis belysa fasaden.

Att få till en vacker belysning med dessa begränsningar har varit en stor utmaning och en utdragen process där ett flertal idéer, förslag och utföranden har studerats och provbelysningar har genomförts.

Utformningen av belysningen och installationerna har utförts i mycket nära samarbete mellan Helsingborgs stad, ljusdesigner Jan Ebbesson, Janebbe Elkonsult & Ljusdesign, elkonsult Jens Wiberg, Elteknik i Helsingborg, antikvariskt sakkunnig Maria Sträng och alla övriga inblandade i projektet.

Byggnaden har behandlats med stor respekt och arbetet har utmynnat i en belysning med fokus på att framhäva Rådhuset, inte att ljusinstallationen i sig skall vara något spektakulärt.

Sammantaget ges Rådhuset en ny belysning i en varm ton som fungerar väl ihop med byggnaden. Visionen har varit att få tillbaka ett riktmärke som ger ännu en dimension åt omgivningen och förskönar stadens centrum ­ytterligare.

Publicerat den 21 maj 2018

Utmärkelser

Flera från Sverige i 40 under forty

2018 års unga lovande ljusdesigner i världen är utsedda. Av de premierade är tre från Sverige.

Det kom in hela 350 ansökningar i år, varav juryn valde ut 22 män och 18 kvinnor från 12 länder. Dessa unga och lovande ljusdesigner tog emot utmärkelsen vid en prisutdelning i samband med Lighting Design Awards den 3 maj i London. Tre av uppmärksammade är verksamma i Sverige:

Fanny Englund, Ljusdesigner LD, ÅF Ligting
– Att få utmärkelsen som en av de yngre i gruppen känns otroligt hedrande och roligt. Jag kommer att fortsätta kämpa för att skapa bra ljusmiljöer för människor!

Federico Favero, Programansvarig, KTH Architectural Lighting Design, IALD Educator
– Jag vill fortsätta arbeta ännu hårdare för utvecklingen av ljusdesignyrket genom utbildning och forskning!

Isabel Villar, IALD, MSc. Architectural Lighting Design, Industrial Designer, Ljusdesigner White Arkitekter
– Jag känner mig djupt hedrad av urmärkelsen och den ger mig en enorm motivation för att forsätta arbeta efter filosofin om dagsljusets och det elektriska ljusets integrering i arkitektur.

Det är för tredje året i rad som 40 under forty delades ut.

Publicerat den 21 maj 2018

Luzy Take Five

Luzi Graf, Hagen Sczech och Michael Lechner från Ingo Maurer: ”Å den ena sidan utvecklar vi lampor, på andra sidan designar vi utrymmen. I mitten av det skapar vi engångs­produkter och dessa objekt uppstår ofta genom mycket handarbete. När du arbetar behöver du verktyg, när du arbetar med dina händer behöver du handskar…”

”Luzy Take Five” lanserades under möbel­mässan Salone del Mobile i Milano i april.

Publicerat den 21 maj 2018

Internationella ljusdagen
Unesco

Gemensamt upprop för belysning och trygghet

Vi firar den första och historiska internationella ljusdagen, på initiativ av Unesco. Flera belysnings- och ljusdesignorganisationer i Sverige har gått samman till ett gemensamt UPPROP OM BELYSNING OCH TRYGGHET som publicerats i tidningen Dagens Samhälle, dagen till ära.

Publicerat den 16 maj 2018

mässor

Ny belysningsmässa till Göteborg

Den 27-28 maj 2020 lanseras en ny mötesplats i Göteborg under namnet Light & Design, skapad för att förena den nordiska belysnings- och designbranschen. Det blir också det enda tillfället att nätverka, göra affärer men framför allt lansera sina produkter i Skandinavien.

Light & Design har utvecklats tillsammans med branschen som i dagsläget saknar en mötesplats där de hamnar i fokus och där de kan möta helt rätt besökare. I Sveriges modernaste mässhall, Åbymässan förenas utställare och besökare med produktsortiment inom all typ av belysning på en mötesplats i en expansiv region som fokuserar på lanseringar, innovationer och affärer.

Mötesplatsen lanseras med tre tydliga fokusområden: Belysning, Design och teknik. Dessutom kommer det att läggas stor vikt vid innehållet och blanda starka svenska ikoner med många internationella inslag och workshops.

Läs mer på lightdesigngoteborg.se

 

Publicerat den 15 mars 2018

LAGSTIFTNING

Nätspänningshalogen utfasas i september

Utfasning av ineffektiva ljuskällor fortsätter inom ramen för den europeiska Ekodesignförordningen.

Klara nätspänningshalogenlampor står på tur att fasas ut i september i år, med anledning av krav i EU:s ekodesignförordning. Det innebär att man inte längre får göra fler lampor tillgängliga för försäljning, men lampor som finns på lager inom EU får säljas ut.

Klara halogenlampor med socklarna G9 och R7s tillåts dock efter september 2018.

Publicerat den 12 mars 2018

ljusutbildning
STI
utbildning

Ny utbildning: STI-Ingenjör Belysningsprojektör

Myndigheten för Yrkeshögskolan presenterade i slutet på januari de nya utbildningarna för som får medel att starta i år. En av dem är STI-Ingenjör Belysningsprojektör,  som drivs av STI, Stockholms Tekniska Institut. Det handlar om en 2-årig, eftergymnasial utbildning, med start redan i september 2018.

 

STI-Ingenjör Belysningsprojektör

 

Publicerat den 13 februari 2018

Internationellt

Samarbete för urbant ljus

IALD och LUCI har tecknat ett vänskapsavtal.

IALDs (International Lighting Designer Association) president Victor Palacio och Mark Burton-Page, generaldirektör av LUCI – det internationella stadsnätverket för utomhusbelysning – har tecknat ett vänskapsavtal mellan de två organisationerna. Undertecknandet skedde i samband med IALD Enlighten Americas i Denver den 14 oktober.

Avtalet bekräftar de gemensamma målen för LUCI och IALD, nämligen vikten av belysning och ljusdesign i planeringen av urbana platser och att ljuskvalitet är grundläggande för livskvalitet. Avtalet utgör också det första steget mot att initiera en strukturerad dialog mellan städer och ljusdesigner över hela världen.

Publicerat den 31 januari 2018

Konst

Eldflugor

Mellan 10 november och 21 januari visades konstnären Bruce Munros installationer för första gången i Sverige. Ljusutställningen LIGHT visade bland annat Fireflies – ett verk i symbios med växtligheten, i Palmhuset på Trädgårdsföreningen i Göteborg.

Publicerat den 31 januari 2018

Ljusdesigner
Tävling

Nominera lovande unga till 40 under forty!

40under40 är 40 ljusdesigners under 40 år, utvalda av en oberoende panel från nomineringar och syftet är att känna igen varje enskild ljusdesigners talanger. Identifiera de personerna som formar framtiden för den växande design samhället. Främja ljusdesign som en värdefull del av den arkitektoniska processen.

Nominera någon som du tycker förtjänar utmärkelsen – deadline 23 februari!

Mera information

 

 

Publicerat den 11 januari 2018

Företagsnytt

ÅF växer internationellt

ÅF fortsätter sin internationella expansion. Genom sitt förvärv av London-baserade Light Bureau har ÅF Lighting nu totalt över 100 medarbetare.

Light Bureau blev en del av ÅF i oktober 2017.

”Förvärvet av Light Bureau är ett strategiskt steg i ÅFs internationella expansion. Det finns en global efterfrågan på vårt prisbelönta Lighting-team och med närvaro i London får vi en naturlig plattform för stora internationella projekt”, säger Jonas Gustavsson, VD och koncernchef
för ÅF.

Light Bureau grundades 1999, är välkänt för sitt progressiva, hantverksmässiga arbetssätt, med projekt i Europa, Asien, Ryssland och Mellanöstern. Paul Traynor, ägare till Light Bureau, är en välkänd auktoritet inom den internationella ljusdesignbranschen:

På en träff i Solna gick Paul Traynor igenom sin syn på Light as Craft och menade att denna sammanslagning känns mycket naturlig. ÅF Lighting har många internationella projekt, liksom Light Bureau, och tillsammans ser bolagen förtjänsterna med att förena krafterna, dela best practice och lära av varandra. Bolagen har redan ett fungerande samarbete i projekt och genom ett utbytesprogram för att öka samarbete och förståelse för respektive arbetssätt.

Publicerat den 30 november 2017

Företagsnytt

Fagerhult sluter stort WE-EF-avtal­

Fagerhult har slutit ett exklusivt avtal för leverans av WE-EF utom­husbelysning i Norge och Sverige. Sedan WE-EF blev en del av Fagerhultkoncernen i början av 2017 har deras portfölj med arkitektoniska specialistlösningar varit ett mycket bra komplement till Fagerhults redan existerande utbud av ­utomhusbelysning.

WE-EF grundades 1950 i Bispingen nära Hamburg och är idag ett av världens ledande företag inom utomhusbelysning. Deras produkter upp några av världens mest kända byggnader, såsom Sydney Opera House, ”Gherkin” i London och minnesmärket efter 11 september-attackerna på Staten Island i New York. Med tillverkningslokaler i Tyskland och Thailand och ytterligare monteringsfabriker i Australien, Frankrike och USA, är WE-EF:s företagsfilosofi att kombinera form och funktion för att producera slående och tidlös produktdesign.

– WE-EF delar Fagerhults syn på belysning. Liksom oss fokuserar de på högkvalitativa tillverkningsmetoder, miljö­ansvar och visuell komfort, och eftersom synergierna mellan de två varumärkena är så starka framstod detta partnerskap som självklart”. säger Fagerhults Belysning Sverige AB:s vd Daniel Johansson.

Med noggrant utvalda material och stor precision i tillverkningsprocessen skapar WE-EF lösningar som inte bara är estetiska utan även ger den tillförlitlighet, långa livslängd och lätta installation som utomhusapplikationer kräver.

WE-EF:s produktsortiment omfattar gatu- och områdesbelysning såsom stolpar, pollare, ljuskolonner, strålkastare, markstrålkastare och armaturer för montering på vägg och tak. All tillverkning är i enlighet med kraven
i ISO 9001.

WE-EF kommer att levereras i Norge från 1 oktober och i Sverige från 1 november.

Publicerat den 30 november 2017

light + building
mässor

Boka visning på Light + building

Den 18-23 mars nästa år anordnas åter världens största belysningsmässa light + building i Frankfurt. Mässan att presentera ett enormt antal framtidslösningar inom belysningsområdet.

Det finns många svenska representanter på plats, för att visa dig guida dig bland de senaste nyheterna. Du kan redan nu börja boka visningar och planera ditt  mässbesök.

Välkomstmottagning för svenska besökare
Måndagen den 19 mars kl. 14 bjuder mässan på en välkomstdrink och berättar lite om årets mässa. Vi samlas i lokal Entente vid Halle 4.C.
ANMÄLAN TILL VÄLKOMSTDRINKEN

Boka montervisning i svenska montrar

Mera information om mässan.

 

 

Publicerat den 24 november 2017

Svenska Ljuspriset
Tävling

Välkommen till ny tävlingsomgång av Svenska Ljuspriset!

Det är snart dags att utse 2017-års bästa ljusprojekt – välkommen att tävla.

Regler Svenska Ljuspriset 2017

Deadline för inlämning av projekt: 16 januari 2018


Här kan du läsa mera om vinnarprojekt i senaste tävlingsomgången – Humana’s äldreboende i Gävle samt en intervju med den ansvariga ljusdesignern Jonas Lindhal, Ljusrum AB. 

Publicerat den 7 november 2017

evenemang

Ljusstämning i Sofiero

För fjärde året i rad skänker tusentals marschaller och magiska ljus en sagolik känsla till Sofiero slott och slottsträdgård i Helsingborg. Välkomna till årets Ljusstämning 2–5 november.

När höstmörkret sänker sig bjuder Sofiero slott och slottsträdgård in till några stämningsfulla kvällar med hög mysfaktor. Under Ljusstämning utlovas aktiviteter och upplevelser som passar alla åldrar. Nytt för i år är att parken är upplyst i ett större område än tidigare.

– Vi har låtit oss inspireras av sagornas värld. Det är finstämt och försiktigt. En vackert belyst park, helt enkelt. När man kommer ner till Barnens Sofiero tar vi ut svängarna lite mer, säger Viktor Hallonsten, teknisk samordnare som tillsammans med  projektledare Matthias Bong och projektgruppen har tagit fram idéerna kring ljussättningen.

Mera information

Publicerat den 20 oktober 2017

Cardi Belysning + Panzeri = Sant

Med två väletablerade internationella partners i Lival och Molto Luce, utökar Cardi Belysning nu sitt sortiment med italienska Panzeri som ny exklusiv partner på den svenska belysningsmarknaden.

Panzeri är ett privat familjeägt företag med över 70 år inom belysningsbranschen. De är kanske mest kända för sina dekorativa pendlade ringar – signerade Enzo Panzeri som kan synas i många offentliga miljöer
ute i Europa.

”Med en värdegrund byggd på kvalitet, tradition och innovation är Panzeri den ultimata partnern för oss när vi nu vill expandera inom fler segment än butiksbelysning där vi har en stark marknadsposition idag. Inför satsningen identifierade vi ett litet glapp i vårt erbjudande och Panzeri hjälper oss att fylla det”, säger Fredrik Lindeberg, VD på Cardi.

Från och med augusti 2017 finns Panzeris sortiment att tillgå via Cardi på den svenska marknaden.

Publicerat den 16 oktober 2017

Företagsnytt

ÅF öppnar i Schweiz

ÅF fortsätter att växa och etablerar en ljusdesignavdelning i Lugano, Schweiz.

Tack vare satsningen kommer ÅF nu kunna erbjuda ljusdesign och planering för bebyggda miljöer och arkitektur samt experttjänster för broar, tunnlar och vägar i den schweizisk-italienska regionen.

– Detta är ett stort steg mot att förstärka vår närvaro i den här delen av Europa där vi har ett antal viktiga projekt. Det är också en del av vår internationella strategi, att utveckla ÅF Lightings verksamhet utanför Skandinavien, säger Allan Ruberg, Head of ÅF Lighting.

Publicerat den 16 oktober 2017

Företagsnytt

Tyréns rekryterar doktor i ljusdesign

Tyréns fortsätter att bredda sitt tjänsteutbud inom arkitektur och rekryterar Annika Kronqvist med gedigen erfarenhet av såväl inredningsarkitektur som forskning inom belysning i vården.

Närmast kommer Annika Kronqvist från Tekniska högskolan i Jönköping där hon bland annat var programansvarig och lektor vid programmet för Ljusdesign. Parallellt med undervisning och kursansvar, disputerade Annika Kronqvist på Chalmers i arkitektur 2012.

– Annika Kronqvist tillför inte bara en helt ny kompetens inom arkitektur, hon bidrar också med värdefulla kontakter i forskningsvärlden, vilket ligger i linje med vårt fokus på forskning och utveckling, säger Niclas Malmeling, avdelningschef på arkitektur, Tyréns.

Publicerat den 16 oktober 2017

Mässor & seminarier

Light + building närmar sig!

Världens största internationella belysningsmässa light + buildning går av stapeln den 18–23 mars i Frankfurt.

Huvudtemat för den kommande mässan är ”Connected – Secure – Convenient” och mässan kommer i vanlig ordning att locka en storpublik från olika delar av världen. Vi vill därför påminna om att det är hög tid att boka hotell och flyg om du planerar att besöka mässan!

light-building.messefrankfurt.com

Publicerat den 16 oktober 2017

Mässor & seminarier

Kortseminarier på Elmässan i Kista

LED, vad gäller egentligen om flimmer? Experter inom Belysningsbranschen reder ut begreppen.

Onsdag 18 oktober: 10.15–11.00
Torsdag 19 oktober: 9.15–10.00

Plats: Elmässans scen
Ingen föranmälan behövs.

Publicerat den 16 oktober 2017

Swedbank vinner­ ­inter­nationellt ­arkitekturpris

Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg har nyligen mottagit International Architecture Award 2017 för ­”Openness, Simplicility and Care”.

Projektet är det enda svenska bland de 75 belönade projekt runtom i världen.

Projektfakta

Arkitekt: 3XN Architects
Ljusdesign: Black Ljusdesign
Elinstallation: Bravida
Leverantörer: Fagerhult, m. fl.

Publicerat den 16 oktober 2017

Ljus och färg
LTH
seminarium

Symposium om visuell upplevelse den 8 november i Lund

Den mänskliga upplevelsen av världen är obehindrad och sammanhängande, långdimensionell och dynamisk. Färg och ljus är grunden för vår visuella helhetsupplevelse. Det krävs en mångfald av specialister för att ringa in färgens och ljusets många aspekter och användningsområden.

Symposiet samlar färg- och ljusexperter från olika områden och tillsammans söker vi sådant som förenar och bygger vidare på arbetet inom det tvärvetenskapliga forskningsprojektet SYN-TES, Human colour and light syntheis – towards a coherent field of knowledge, där Lunds tekniska högskola var en av flera samverkande nordiska högskolor.
Symposiet är det första i en serie årliga SYN-TES seminarier. Forskare från bland annat biologi, kognitionsforskning, perceptionsforskning och praktiker inom arkitektur och ljus medverkar, och vi ser fram mot en fruktbar diskussion.

Tid: 8 november kl. 9.30 – 17.00
Plats: Utställningshallen, A-huset, LTH, Sölvegatan 24, Lund

Mera information

Anmälan görs senast 1/11. Deltagandet är kostnadsfritt men 300 kr debiteras för oanmäld frånvaro

Publicerat den 11 oktober 2017

Dynamiskt ljus
Hemmiljö

Det dynamiska ljuset i lägenheten försöker efterlikna det naturliga ljuset en dag i april

Se ett SVT-inslag om en lägenhet i Lund där man skapat en dynamiska ljuslösning i en prototyplägenhet hos Tornahem.

SE INSLAGET HÄR.

 

 

Publicerat den 21 september 2017

Foto: Mike Morgan
evenemang
Internationellt

Linnaea Tillett till Sverige

Den amerikanska internationellt välkända ljusdesignern, miljöpsykologen och konstnären Linnaea Tillett gästar Sverige den 29 september. Hon medverkar som föreläsare vid  Oyster 2017 arrangerad av Sveriges Arkitekter, tillsammans med flera kända internationella landskapsarkitekter.

Linnaea Tillett har en gedigen erfarenhet om ljus och henne innovativa tillvägagångssätt innehåller en grundlig förståelse för ljusets perceptuella, beteendemässiga och psykologiska effekter.

Susanne Helgeson gör en intervju med Tillett i samband med Sverige-besöket, för att publiceras senare i år i tidningen Ljuskultur.

Foto: MarkMorgan

 


Publicerat den 11 september 2017

Jan Garnert
Stora Förtjänstpriset

Jan Garnert mottagare av Stora Förtjänstpriset 2017

Jan Garnert är årets mottagare att Stora Förtjänstpriset som delas ut av Bertil och Britt Svenssons Stiftelse för Belysningsteknik. Han får priset för att han sätter belysning i större sammanhang genom att beskriva dess plats i historien och visar vilken betydelse ljus och belysning har, och har haft, för människan och samhället.

Jan Garnert är mottagare av Stora Förtjänstpriset 2017. Garnert är etnolog, teknikhistoriker och Sveriges främsta expert på ljusets och belysningens kulturhistoria. Genom sitt arbete har han öppnat mångas ögon för belysningens inverkan på människors arbete och fritid och han har även nedtecknat den svenska belysningshistorien. Detta bl.a. genom avhandlingen Anden i lampan (1993), boken Ut ur mörkret (2016) ett stort antal föreläsningar och två filmer. Han tilldelas priset för att ha gett belysningen och det elektriska ljuset en tydlig plats i Sveriges historia och för att han på ett lättillgängligt sätt beskrivit ljusets betydelse för människan och hennes samhällen.

Läs mer

Publicerat den 6 september 2017

ÅF Lighting
Företagsnytt

ÅF designar ljus för hotell i Versailles

Vid Versaillespalatset i Frankrike ska ÅF Lighting designa ljuset för tre kulturminnesmärkta byggnader som ska förvandlas till ett lyxhotell.

Den historiska byggnad som en gång hyste Ludvig den fjortondes finansdepartement ska förvandlas till ett luxuöst hotell, där hotellgäster kan tillbringa natten som kungligheter. Detta blir det första hotellet på palatsområdet. ÅF Lighting kommer att ljussätta interiören såväl som fasaden och de exteriöra delarna av hotellet.

– Det är ett fantastiskt unikt men komplext projekt. Eftersom byggnaden är k-märkt är det extra viktigt att ljusdesignen reflekterar och framhäver den ikoniska arkitekturen i palatset, säger ÅFs chefsljusdesigner ­Oscar Nyström. Hotellet kommer att inrymma 19 exklusiva hotelsviter med direkt tillgång till den kungliga trädgården, samt en restaurang där den berömde kocken Alain Ducasse ska servera fransk mat i världsklass.

De tre 1600-talsbyggnaderna kallas Hôtel du Grand Contrôle, Petit Contrôle och Pavillon des premières cent marches. Alla är i dåligt skick och den största har stått tom i ett decennium.

– Det är en stor ära att få hjälpa till att återuppliva så historiskt viktiga byggnader, och vi gör det i nära samarbete med arkitekter och historiker, säger Oscar Nyström.

Hotellprojektet i Versailles är det senaste i en rad internationella prestigeprojekt för ÅF Lighting, som Hôtel Le Metropol i Monte Carlo, Park Hyatt Vendôme i Paris och The Plaza i Muscat.

Publicerat den 1 september 2017

Nytt showroom i Malmö

Zumtobel Group har i Malmö öppnat sitt första showroom som visar belysningskoncernerns hela produktutbud.

I samarbete med den norska arkitektfirman Snøhetta har man skapat ca 250 kvadratmeter där ljus kan upplevas i alla tänkbara applikationer. Förutom varumärken adcd, Thorn och Zumtobel visas även lösningar från Tridonic, REISS och Zumtobel Group Services (ZGS).

Publicerat den 1 september 2017

CIE
Färgåtergivning

Ny teknisk CIE-rapport om färgåtergivning!

CIE:s tekniska kommitté TC 1- 90 publicerade under våren en teknisk rapport, CIE 224 : 2017 – Colour Fidelity Index for accurate scientific use. Rapporten beskriver ett exakt mått på färgåtergivning, Rf, för vetenskapliga ändamål, och bygger till viss del på det colour fidelity index som IES definierat i TM 30 – 15.

Detta är inte något som ersätter CRI (Colour Rendering Index), men lägger grunden till CIE:s fortsatta arbete med en ersättningsmetod för CRI.

Den europeiska branschorganisationen Lighting Europe har beskrivit dagsläget enligt nedan:

  • CRI förblir tills vidare världsstandard som mått på färgåtergivningsförmåga för industrin och för användning i standarder.
  • CIE har skapat ett naturtrogenhetsindex, Rf, som avviker från det i IES TM 30.
  • En konsekvens av detta är att IES TM 30 inte kan bli accepterad som en framtida CIE-standard.

CIE arbetar vidare med att skapa en ersättningsmetod för CRI, som bättre kommer att kunna beskriva färgupplevelsen från bland annat LED.

Publicerat den 1 september 2017

Ny VD för Belysningsbranschen

Mikael Castanius är ny VD för Belysningsbranschen. Han kommer närmast från en position som branschchef för Sveriges Hamnar och har en gedigen erfarenhet av att företräda branschorganisationer.

Mikael har också arbetat inom PR och politiken, bl.a. som pressekreterare åt den tidigare näringsminister Maud Olofsson.

– Jag ser fram emot jobbet att företräda alla belysningsföretag och ser det mycket som ett uppdrag i opinionsbildning. Det finns fortfarande branschfrågor som förtjänar betydligt mer uppmärksamhet, säger Mikael Castanius.

Mikael Castanius tillträdde sin tjänst den 7 augusti.

Publicerat den 1 september 2017

Företagsnytt

UCLA hjälper Optoga med en USA-satsning

Arboga-baserade tillverkaren av LED-moduler, Optoga AB, tar steget in på USA-marknaden och tar hjälp av det välrenommerade universitet UCLA, University of California i Los Angeles. (mer…)

Publicerat den 1 september 2017

Eastmaninstitutet vinner pris

Eastmaninstitutet har utsetts till vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2017 (mer…)

Publicerat den 1 september 2017

Belysningsbranschen

Mikael Castanius, ny VD för Belysningsbranschen

Mikael Castanius är ny VD för Belysningsbranschen sedan den 7 augusti. Han kommer närmast från en position som branschchef på Sveriges Hamnar där han under tio år skaffat sig gedigen erfarenhet som företrädare för branschorganisationer. Mikael har också en bakgrund inom PR och politiken bland annat genom sitt arbete i EU-parlamentet och som pressekreterare åt Maud Olofsson.

Belysningsbranschen har ett högt innovationstempo och ständigt nya tekniska lösningar som kan skapa mer energieffektiva och hälsosammare arbetsmiljöer. Bättre belysning är därför en fråga som berör alla människor – både i inomhus- och utomhusmiljöer.

– Jag ser fram emot jobbet att företräda alla belysningsföretag och ser det mycket som ett uppdrag i opinionsbildning. Det finns fortfarande många branschfrågor som förtjänar betydligt större uppmärksamhet och vi måste t.ex. bli duktigare på att lära beställarna att ställa rätt krav på belysning, säger Mikael Castanius.

Belysningsbranschens uppdrag är att skapa intresse, sprida kunskap och verka för sina frågor i rätt kanaler. Mikael Castanius långa erfarenhet av PR och opinionsbildning kommer att vara till stort gagn för branschen och dess medlemmar.

Foto: Casper Hedberg

Publicerat den 22 augusti 2017

IALD
Johan Moritz

Johan Moritz gör föreläsningsturné i USA

Johan Moritz, ljusdesigner IALD från Malmö stad genomför en föreläsningsturné i USA i höst. Denna specialturné,  TO LIGHT A CITY går till USAs västkust, med stopp i Los Angeles, Portland, Seattle och San Francisco. 

 

Publicerat den 14 augusti 2017

Svenska Ljuspriset
Tävling

Tre projekt i finalen om Svenska Ljuspriset

Finalisterna till prestigefyllda Svenska Ljuspriset, som delas ut för 25:e gången, är klara. Konkurrensen är hård mellan de tre projekt, som tagit sig till finalen och finns i Stockholm, Gävle och Solna.

Svenska Ljuspriset är ett årligt pris som delas ut för att belöna ett projekt där ljus använts på ett framgångsrikt sätt för att skapa en visuell upplevelse i samspel med arkitekturen. Syftet är att uppmärksamma belysningens betydelse för människa och miljö och för att lyfta fram den höga nivån av ljusdesign i Sverige.

Årets finalister är:

– BSK Arkitekters kontor i Stockholm

– Humanas äldreboende i Gävle och 

– Fasadbelysningen av Koppartälten i Hagaparken i Solna

Vinnaren tillkännages vid en prisutdelning i samband med Ljusdagen den 5 september 2017 på Berns Salonger i Stockholm.

***

Fakta om Svenska Ljuspriset
Svenska Ljuspriset är en årlig tävling arrangerad av de tre belysningssällskapen: Sydsvenska, Västsvenska och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur.

Tävlingen syftar till att uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering i Sverige och vill lyfta fram projekt där ljus använts på föredömligt sätt för att förstärka anläggningens funktion och arkitektur. Juryn bedömer såväl visuella, estetiska, funktionella, tekniska, som drifts-ekonomiska aspekter och vill lyfta fram projekt eller delar av projekt som har intressanta kvaliteter vad gäller tekniska lösningar, gestaltning, brukaraspekter eller driftsekonomi.

Tävlingen arrangeras nu för 25:e året i rad och det är projekt färdigställda i Sverige under 2016 som tävlar.

Länk till ett pressmeddelande

Publicerat den 20 juni 2017

seminarium

Öppna lektioner om perception, dagsljus och stadsplanering på KTH

Den 12 juni anordnar KTH öppna lektioner på temat perception, dagsljus och stadsplanering:

 

 

Publicerat den 7 juni 2017

evenemang
Ljusdagen

Välkommen till Ljusdagen 5 september – anmälan är öppen nu!

Den 5 september är det dags för ljusbranschens årliga kick-off – Ljusdagen.
Vi samlas på Berns Salonger, för intressanta föredrag och diskussioner om ljus. Och prisutdelningar, mingel och en festmiddag!

Årets tema är SAMVERKAN.

Varmt välkommen!

Länk till program och anmälan

Publicerat den 1 juni 2017

servicekontrakt

Philips Lighting satsar på servicekontrakt

Den snabba utvecklingen och de teknologiska förändringarna innebär nya krav och möjligheter för leverantörerna. Philips Lightings nya nordiska servicechef tror att framtidens belysning köps in som hel­hetslösning, med en fysisk produkt och löpande service.

Philips är i färd med att ta fram nya helhetslösningar för den svenska marknaden, lösningar som innehåller så mycket mer än bara en belysningsprodukt. Den nya nordiska servicechefen, Kim Lyngaae, har stort fokus på fördelarna med cirkulär ekonomi:

– Min långsiktiga målsättning är att vi ska tänka på belysning som en tjänst, och att vi slutar se ljus som bara en ljuskälla som lyser upp möteslokalen. Då kommer vi så småningom får ännu bättre, energieffektiv och miljövänlig belysning till samma pris, säger han.

Målet är att Philips Lightings serviceavdelning under de närmaste åren ska vinna fler stora belysningskontrakt, av samma typ som det man har med Schiphol-flygplatsen i Amsterdam. Att implementera den senaste tekniken till hjälp och förmån för hela näringslivet är Philips Lightings huvudfokus under kommande år.

Publicerat den 29 maj 2017

evenemang
lights in alingsås

Lights går på ­export

I snart 20 år har världen kommit till Lights in Alingsås. Nu är det dags för Lights att själva ta sig ut i världen och göra workshop i Portugal.

Under en av Portugals största Street art-festivaler har ett team under ledning av ljusdesigner Laura Bernadet och Jönköping University bjudits in att genomföra en Lights-stämplad workshop.

– Det här är blir en ny upplevelse för oss men en väldigt intressant sådan, säger projektledare Angelica Larsson, som tillsammans med kollegan Anna Grill också kommer att ha föreläsningar på Lights-temat under veckan.

– Vi kommer att göra något vi kallar ”Screen of reality”. Tanken är att fylla stadens torg med en ljusupplevelse där besökarna själva är med och skapar innehållet, förklarar Laura Bernadet efter att hon och studentteamet bestående av Eric Karlsson, Viktor Martinsson, Tina Wikström och Veera Kokko precis haft ett skypemöte med sina kollegor i Portugal.

Festivlan äger rum i staden Santa Maria da feira den 22–26 maj.

Publicerat den 29 maj 2017

Scenljus

”Lighting architecture” ljustemat på årets Eurovision

I helgen anordnas Eurovision Song Contest åter igen – den här gången i Kiev, Ukraina. Scenljuset har blivit en allt viktigare del av uppträdanden och påverkar kanske slutresultatet mer än vi tror.

Årets ljusdesigner för ESC är Jerry Appelt och nedan kan du läsa om hans tankar med ljussättningen av årets event:

What are the preparations like for a TV event such as the European Song Contest? How long do they last, and what’s the size of your project team?
The Eurovision Song Contest is one of my largest projects and has kept me and my team busy for about half a year. The whole thing generally starts with meetings with other creatives from the production side where we develop a basic idea and a concept. We then go into detailed planning. This involves a large number of coordination sessions, and actual work begins about three months before the event. This is when we sit with the core team and go through the individual contributions from the various countries, preprogramming each one. With all this in the bag we traveled to Kyiv about one month before the start of the Eurovision Song Contest. We had about two weeks to set up and do our internal tests before launching into the tough rehearsals with the delegations.

Where do you get your inspiration? Where do your ideas come from? And how much input comes from the artists themselves?
Working with the delegations is a crucial element. Each country has known its song for quite some time and often has a very clear idea of how it should be staged. This input is very welcome and provides us with a basis for what we can create visually, obviously well aware of what tools and toys are available to us, what is feasible and which ideas needing to be discarded because they are impossible to implement. A great deal of coordination and communication with the delegations is needed here and is also desirable.

Are there any national preferences in terms of stage lighting or light colors? Have you come across any particularly unusual requests?
Yes and no, I wouldn’t put it down to national preferences, more to general trends. In some years, for example, great emphasis is placed on interaction with the content. In other years – and this year’s Eurovision Song Contest is a good example – there is a high proportion of ballads. I think that’s a good thing because emotions play an important role and because it’s difficult to go through an entire show at a hundred miles an hour. I don’t then have a dramatic arc. I always like it when the mood changes and we have a nice curve. Some of the creatives in the delegations have their own style. Some of them have been involved with their countries for years so you have an idea of what they like and don’t like.

What’s the overall concept for the lighting design at this year’s Eurovision Song Contest? How many spotlights will you be using?
The theme for this year’s lighting design is “lighting architecture”. For me, this means being able to create visual spaces with light. Specifically we are aligning the lighting around an imaginary central energy point above the stage. We have called this stylistic device the “beehive”. Lighting gantries, trusses and media support structures are positioned in a circle around it. They’re really versatile, so we’ve called then the “Swiss knife”. Just as a Swiss knife has a tool for every job, we can use this equipment to do lots of different things and create three-dimensional spaces. We are using about 1,870 spotlights, plus a few special ones for certain delegations.

Which light show should viewers particularly look out for? Do you have a favorite among all the countries?
What I especially like is the enormous bandwidth at this year’s Eurovision Song Contest. Personally, I think “1944” which Jamala will perform again in the first semi-final is fascinating. We worked on that country’s project only yesterday and we’re very pleased with the results. And off the top of my head I’d say Australia is my other favorite. The light show for that one is really beautiful, and the song is great too. Over the past few years I have worked closely with the Australian delegation and have been impressed by their sincerity, professionalism and dedication and also surprised how popular the Eurovision Song Contest is with them. Viewers can also look forward to a surprise or two with the opening and interval acts.

Is it a major challenge for you as a lighting designer to come up with something new for the Eurovision Song Contest? What role do new products play in all this?
I’m basically not a product person. I’m interested not so much in the various lamp types and technical details but more in the effects the products create and what the products can be used for. Obviously I keep an eye on the market and I’m always on the lookout for new functions and features. When the new Sharpys were launched, for example, I had to have them of course. But basically I’m now trying to get away from pure show effects and explore three-dimensional possibilities. And naturally I’m interested in taking advantage of state-of-the-art equipment. For example here in Kyiv we are using only LED spotlights for the audience lighting, which of course has a beneficial effect on power consumption. It would no doubt have been very different five years ago.

This is your third decade in the lighting business. What have been the greatest changes in this time and where do you think the journey will take us in the coming years?
There have been several major changes. In my early years it was the development of moving lights which could be assigned more than just one task. The second great revolution was the introduction of LED technology. If we look at the setup here in Kyiv we have a large number of lighting units equipped with 20 x 65 W chips from Osram located above the audience. That’s a lot of light. If anyone had told me that ten years ago I’d have laughed in their face. Prices have changed over the years too, so there are now LED lamps that many organizers can afford. When I was starting out that was completely unimaginable. Technology never stands still. Right now, integration is the big thing – how do I integrate lighting design in the actions of people and how do I interweave individual stories. It’s an enthralling subject, and one in which I’ve been heavily involved in recent times. I believe there is still enormous potential here in terms of event staging.

Publicerat den 12 maj 2017

Nyheter

16 maj kan bli International Day of Light!

UNESCOs Executive Board stödjer förslaget att införa en speciell dag – International Day of Light – för att skapa uppmärksamhet kring ljusets betydelse för människors liv i världen, inom områdena vetenskap, kultur, utbildning, hållbarhet, medicin, kommunikation och energi.

Planen är att fira dagen, för första gången, den 16 maj 2018 och därefter samma dag varje år.

Läs mer

Publicerat den 10 maj 2017

Arbetsmiljö

Bättre belysning på arbetsplatsen – konkreta tips!

Ljusdesigner Fanny Englund, ÅF Lighting, ger sina bästa tips på hur vi kan skapa en bättre och mer kreativ belysning på arbetsplatsen.

Det är lätt att vänja sig vid dålig belysning men det kan leda till konsekvenser. Tyvärr är okunskapen ofta hög och problemen kopplas alltför sällan till belysningen. Förutom att minska arbetsrelaterade skador bidrar en väl utformad ljusmiljö till att vi har lättare att koncentrera oss, känner oss piggare och orkar mer under arbetsdagen.

Publicerat den 1 april 2017

Erbjudande

Beställ senaste numret gratis!

Nu kan du beställa senaste numret av Ljuskultur gratis! Och inspireras av det senaste som händer inom belysning.

Fyll i dina uppgifter här som får du tidningen i brevlådan inom kort!

Publicerat den 5 mars 2017

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare