Notiser


HCL Conferens i Jönköping också framflyttad

HCL – Hungry for Clarification and Learning-konferensen som skulle arrangeras den 18 maj vid Jönköping University är ytterligare ett arrangemang som flyttas fram pga det allvarliga Coronaläget i landet.

Något nytt datum kommer att meddelas inom kort. Är du intresserad, håll koll via länken till evenemanget.

Publicerat den 28 mars 2020

Miljö

Ekodesign fortsätter fasa ut

Den 5 december 2019 antog EU en ny ekodesignförordning, EU 2019/2020, som fortsätter att fasa ut ineffektiva belysningsprodukter.

Nya skärpta energieffektivitets- och kvalitetskrav i den nya förordningen, som träde i kraft den 1 september 2021, ­kommer att fasa ut ett antal produkter från marknaden.
I dagsläget är det svårt att se alla konsekvenser, men vi vet med säkerhet en del redan nu att följande produkter berörs:

Produkt – Sista datum att sätta nya produkter på marknaden

Halogenlampa R7S > 2700 lumen

1 september 2021

Kompaktlysrör med integrerade driftdon

1 september 2021

Flertalet halogenlampor (Se undantag nedan)

1 september 2021

Lysrör T8 (2-socklade) 2 ft, 4 ft och 6 ft

1 september 2021

Halogenlampor med sockel G9, G4 och GY 6,35z

1 september 2021

Publicerat den 19 mars 2020

Forskning

Nytt forskningsprojekt om uteljusets påverkan

Tillsammans med Lunds universitet ska forskare från VTI undersöka hur utomhusbelysning kan förbättra kvaliteten på gång- och cykelresor vid skymning och mörker.

Resultaten ska mynna ut i rekommendationer för hur gång- och cykelvägar kan utformas, underhållas och ­belysas på bästa sätt för att förlänga säsongen för fotgängare och cyklister. Projektet är tvärvetenskapligt och huvudparten av projektet görs av miljöpsykologer från Lunds universitet som ska studera hur belysta miljöer upplevs och påverkar människors beteende. Med hjälp av en elcykel med cykelvagn utrustad med olika mätinstrument ska VTI ta fram de tekniska parametrarna som beskriver belysning, friktion och jämnhet på ytan.

Projektet pågår fram till december 2022.

Om projektet

Projekttitel: Belysa – miljöfaktorers inverkan på fot­gängares och cyklisters beteende i skymning och mörker.
Finansiär: Energimyndigheten.
Projektet drivs av Lunds universitet med Maria Johansson som projektledare.

Publicerat den 19 mars 2020

utbildning

Ny professor i inredningsarkitektur

Kristina Fridh har utsetts till ny professor i inrednings­arkitektur på Konstfack.

– Jag vill lyfta fram inredningsarkitekturen som ett dynamiskt ämne med kraft att positivt påverka allas vår vardag. Det är också viktigt att diskutera vad en interiör och rumslig gestaltning är och kan vara och  att visa på hur inredningsarkitekten arbetar i fältet mellan arkitektur och design, vilket gör ämnet så spännande. Inrednings­arkitektur handlar också ­
om samspelet mellan inne och ute, offentligt och ­privat med kopplingar till identitet, säger arkitekten  och forskaren Kristina Fridh som just inlett sin nya anställning som professor i inrednings­arkitektur  på Konstfack.

– Viktigt är att studenterna får arbeta med alla dess ­beståndsdelar som väggen, möbler,
material, perception, ljus, ljud och rumsupplevelse. Jag ser fram emot att arbeta i ett lärarlag med bred och djup kompetens och att till­sammans, också med studenterna, vidareutveckla och formulera ämnet och dess innehåll, tillägger hon.

Publicerat den 19 mars 2020

Företagsnytt

Swecos dagsljusexperter samlas i ny grupp

Sedan årsskiftet finns en dagsljusgrupp på SWECO bestående av arkitekter, ingenjörer och ljusdesigners.

Inför gestaltningen av nya lokaler och miljöer är gruppen specialiserad på att mäta, analysera och utvärdera dagsljus. Det kan handla om att hitta strategier för att jämna ut kontraster i en stationsmiljö, att pröva sig fram till den optimala placeringen av flerbostadshus eller att skapa bättre arbetsmiljöer i ombyggnadsprojekt. En tidig dagsljusanalys säkerställer rätt inriktning på belysningen genom att platsens förutsättningar identifieras och utifrån dessa arbetas en anpassad designlösning fram.

Dagsljusgruppen ingår i SWECO Architects som tillhör SWECO Sveriges marknadsområde Bygg & Fastighet.

Dagsljusanalys och simulering av plattformen på Stockholms Centralstation

Publicerat den 19 mars 2020

Tävling

Spillepengen i final till arkitekturpris

Den tidigare Svenska Ljuspriset-finalisten Spillepengens Trafikplats i Malmö är en av årets finalister till Trafikverkets arkitekturpris. (mer…)

Publicerat den 19 mars 2020

mässor och kongresser

Corona flyttar fram fler evenemang

CIE, den internationella belysningskommissionen har flyttar fram sitt expertsymposium Symposium on Colour and Visual Appeareance i Hong Kong. Evenemanget var planerat till april men kommer istället att arrangeras den 27 – 29 juli.

Symposiet har komprimerats från fem dagars program till två dagar.

Se mera information

Light & Design-mässan på Åbymässan i Göteborg som skulle gått av stapeln i maj har flyttats fram till 11-12 november.

Se mera information

Publicerat den 10 mars 2020

Arbetsmiljö
Forskning

Dålig belysning på jobbet kan skapa ohälsa

Ljusinitiativet – en oberoende organisation av belysningsforskare och andra experter kräver större fokus på människors välbefinnande på arbetsplatserna.

Höj- och sänkbara bord, ventilation och andra aspekter är ofta självklara med det finns en stor okunskap hos dem som beslutar om belysningsfrågor om belysningens påverkan på oss människor.

Läs debattartikeln här.

Publicerat den 10 februari 2020

Jill Gustafson

Hallå där…

Jill Gustafson, ny Sverigeambassadör för Women in Lighting Sweden

Den svenska avdelningen av den internationella rörelsen Women in Lighting går i en ny fas. Jill Gustafson tar över som Sverige­ambassadör efter Kim Höglund.

(mer…)

Publicerat den 29 januari 2020

kontoret Light Bureau

ÅF Lighting har blivit Light Bureau

ÅF Lighting förvärvade ljusdesign­företaget Light Bureau 2017 och har sedan dess agerat som ett företag med sina 110 anställda i fem olika länder. Den 25 november lanserades det nya gemensamma, redan internationellt kända Light Bureau, för att markera sammanslagningen.

Varumärket är en del av ingenjörs­konsultföretaget AFRY, f.d. ÅF Pöyry som verkar globalt inom arkitektur och design.

 

Publicerat den 29 januari 2020

Ellen Ruge

Ellen Ruge fick medalj av kungen

Hans Majestät Konungen har nyligen tilldelat ljusdesigner Ellen Ruge sin medalj i 5:e storleken i högblått band. Det är en utmärkelse för hennes framstående insatser inom ljusdesign och svensk scenkonst. Ellen Ruge har medverkat vid ett hundratal uppsättningar inom opera, teater och dans både i Sverige och på de stora internationella scenerna. Stort grattis Ellen!

 

Publicerat den 29 januari 2020

Projektteknik startar ­affärsområde för ljus

Projektteknik i Östergötland AB har startat ett nytt affärsområde som går under namnet PT-Ljus (PT=Projektteknik) från årsskiftet. PT-Ljus kommer att arbeta till 100 procent med utomhusbelysning och sitter på två orter, Linköping och Jönköping. 

 

Publicerat den 29 januari 2020

Tobias Olsson, ljusdesigner

Ny ackrediterad ljusdesigner

 

Tobias Olsson, ljusdesigner på Sweco sedan 2010, är numera ackrediterad ljusdesigner i den globala organisationen International Association of Lighting Designers, IALD.

 

Publicerat den 29 januari 2020

Ny arbetsgrupp inom CIE

CIE, International Commission on Illiumination har bildat en ny ­arbetsgrupp, CIE TC 4 – 61: Artificial Lighting and its Impact on the Natural Environment.

(mer…)

Publicerat den 29 januari 2020

Glamox förvärvar ES-System

Glamox har säkrat över 98 procent av aktierna i Polens, i omsättning mätt, största belysningsföretag.

(mer…)

Publicerat den 29 januari 2020

Konstfack återinviger Perceptions­studion

Konstfacks Perceptionsstudio återinvigs den 31 januari efter ett par års reducerad verksamhet.

(mer…)

Publicerat den 29 januari 2020

Spelbolaget Kindred- Årets Snyggaste Kontor för 2019.

Snyggaste kontoret

Spelbolaget Kindred kammade hem utmärkelsen Årets Snyggaste Kontor för 2019. Det är Studio Stockholm som utvecklat inredningskonceptet som bygger på en balans mellan digitala och analoga element och som minimerar de formella barriärerna mellan avdelningar och rum för att på så vis öppna upp kontoret. Bakom ljusdesignen som förstärker inredningskonceptet står Peter Nilsson, Node Ljusdesign.

 

Publicerat den 29 januari 2020

White ger forskningsanslag till Johanna Enger

Arkitektkontoret Whites forskningsfond ARQ möjliggör en fortsättning av Johanna Engers forskningsprojekt ”Perceptual Metrics for Lighting Design” för definitioner av en begreppssamling och ett kommunikationsverktyg om upplevd ljuskvalitet.

(mer…)

Publicerat den 29 januari 2020

trygghet
Utomhusbelysning

Fler nya trygghetssatsningar på belysning i Stockholm

Hässelby-Vällingby får 1,9 miljoner och Hägersten-Liljeholmen samt Älvsjö 6,6 miljoner för trygghetsskapande satsningar. En hel del av pengarna går till satsningar på belysning.

Erik Slottner som är trygghetsborgarråd i Stockholms stad, och som företräder KD har varit en hel del i media de senaste dagarna för att berätta om satsningarna. Vill du höra mer om hur Slottner resonerar, lyssna på ett samtal med honom via Belysningspodden. 

Publicerat den 17 januari 2020

evenemang
Ljusfestivaler

Sugen på att bli workshopledare på Lights in Alingsås?

Datumen för årets Lights in Alingsås är nu spikade och evenemanget kommer att gå av stapeln mellan den 25 september och 1 november. Just nu söker man erfarna workshopsledare som ska leda studentgrupperna i att skapa spännande ljussättningar för evenemanget. Deadline för ansökning är den 20 januari.

Vill du veta mer hittar du mera information här.

Publicerat den 10 januari 2020

Svenska Ljuspriset
Tävling

Välkommen att tävla om årets bästa ljusprojekt!

Har du varit med i ett eller flera intressanta ljusprojekt som färdigställdes under 2019? Då hoppas vi att du anmäler det till tävlingen Svenska Ljuspriset!

Belysning erbjuder nästan gränslösa möjligheter att påverka rummets och miljöns gestaltning. I Sverige finns en hög nivå av kunskap inom området ljus och vi har många duktiga människor som arbetar professionellt med ljusplanering. Detta vill tävlingsarrangörerna uppmärksamma genom att nu bjuda in projekt till tävlingen om Sveriges bästa ljusprojekt under 2019.

Juryn bedömer såväl visuella, estetiska, funktionella, tekniska som driftsekonomiska aspekter och vill lyfta fram projekt eller delar av projekt som har intressanta kvaliteter vad gäller gestaltning, tekniska lösningar, brukaraspekter och driftsekonomi.

Regler Svenska Ljuspriset 2019

Välkommen att skicka in tävlingsprojekt senast den 3 februari 2020. 

Publicerat den 6 december 2019

Företagsnytt

Annell och Trilux i samarbete

Det tyska belysningsföretaget TRILUX har träffat avtal med ­Annell Ljus + Form om representation och närmare samarbete på den svenska marknaden. Befintlig svensk distributör Proljus i Vrigstad kvarstår i samarbete med Annell.

Trilux är idag en av Europas ledande belysningsproducenter med 5 000 medarbetare, bland annat inom forskning och utveckling. Förutom ljusriktiga och hälsosamma arbets- och offentliga miljöer står den nya LED-tekniken med smarta och energi­effektiva ljussystem i fokus. Annell, som nu avsevärt förstärker sitt europeiska armaturprogram, leds av tredje generationen av en belysningsfamilj som började inom branschen i Sverige 1915.

Publicerat den 27 november 2019

Projektnytt

Intelligent på världens största flygplats

Pekings nya flygplats Daxing International Airport, har invigts.

Osram har installerat över 1300 intelligent styrda LED- armaturer, som belyser världens största, den över 100 fotbolls­planer stora flygplatsen som förväntas ta emot 100 miljoner passagerare årligen.

Publicerat den 27 november 2019

Företagsnytt

Nytt Light Forum för Zumtobel Group

Zumtobel Group gör omfattande investering för framtiden i ett nytt Light Forum på 4 000 kvadratmeter vid huvudkontoret i Dornbirn, Österrike.

Syftet är att skapa en central mötesplats, ”en värld av ljus”, för utbyte av erfarenheter. Designkonceptet, utvecklat i samarbete med den norska arkitektbyrån Snøhetta, erbjuder en unik värld av ljus som kunderna kan uppleva med alla sinnen. Utöver ­utställning kommer det även att finnas ett så kallat ”Co-Creation space”, en plattform och en mötesplats vars olika områden kan främja utbyte av erfarenheter och nätverkande. Invigningen våren 2020 utgör startskottet för Zumtobels 70-årsjubileum. Investeringen kommer att uppgå till cirka 8 miljoner euro vid öppningstillfället.

Publicerat den 27 november 2019

Företagsnytt

Nyréns startar ljusavdelning

Efter ett långvarigt samarbete mellan Nyréns Arkitektkontor och ljusdesignern Nicolas Philip startas nu Nyréns Ljus.

Många kompetenser samlas under samma tak hos Nyréns, då även professionell ljusdesign. En tjänst som finns både för
de egna uppdragen och åt fastighetsaktörer, kommuner men också för andra arkitektkontor.

Det är Nicolas Philip, som kommer att driva ljusavdelningen. Nicolas är i grunden utbildad fysiker men har också arbetat i fem år som teknisk projektledare. Till ljusdesigner MSc ­utbildade han sig vid KTH och har skaffat erfarenhet av yrket på Black ljusdesign och nu senast hos ÅF Lighting.

– Jag ser fram mot att driva den nya avdelningen och att stötta arkitekter, inrednings- och landskapsarkitekter med
ljus i alla typer av projekt och i projektens olika skeden, berättar Nicolas Philip.

Publicerat den 27 november 2019

Legenden har lämnat

Han har kallats ljuspoet och mästare, design­legend och magiker. Ingo Maurer, den tyske ­armaturdesignern, troligen den mest kände i ­världen, är död. Maurer var en pionjär när det gällde att använda den senaste tekniken. Som en stor beundrare av glödlampan ”den ideala symbiosen för poesi och teknik” var han ständigt ändå tidig med ny ljusteknik, t.ex. lågspänningshalogenen redan på 1980-talet. Sin första LED-skrivbordslampa producerade han så tidigt som 2001 och OLEDs har funnits med i designen
sedan 2006. Ingo Maurer blev 87 år.

Publicerat den 27 november 2019

Från Copenhagen Light Festival 2018, foto: DCL
evenemang
Ljusfestivaler

Ljusfestivaldags!

För att lysa upp den mörka årstiden arrangeras ett flertal ljusfestivaler runtom i Sverige och världen. Nedan hittar du några som kan vara värt ett besök!

AMSTERDAM: 28 november – 19 januari

NORRKÖPING: 29 november – 31 januari

LINKÖPING: 13 – 26 december

LYON: 5 – 8 december

HELSINGFORS: 4 – 8 januari

KÖPENHAMN: 1 – 23 februari

 

Publicerat den 26 november 2019

Svenska Ljuspriset

Svenska Ljuspriset topp tre i internationell press!

Den österrikiska tidningen Fachmagazin architektur visar i ett reportage de tre finalistprojekten från förra omgångens Svenska Ljuspriset:

Ekonomikum
Pumphus P42
Japanska badet, Yasuragi

Kul att även utländska tidningar uppmärksammar vår fina tävling!

Länk till digiralversion av tidningen (reportaget finns på s. 88)

 

Publicerat den 20 november 2019

Arbetsmiljö
Kontorsljus

Arbetsmiljöverket om synergonomiska brister med LED-plattor

Arbetsmiljöverket har nyligen gått ut med information om LED-plattor som blivit en allt vanligare lösning i många kontor. En lösning som ofta motiveras med bl.a. en lägre energiförbrukning, lägre pris och enklare installation.

Myndigheten tar också upp de synergonomiska brister som den här typen av lösning innebär. Länk til Arbetsmiljöverkets information

Läs Ljuskulturs artikel OM UGR OCH BLÄNDNING som också tar upp problematiken.

 

 

Publicerat den 16 november 2019

Projektnytt

Världens första fotbollsklubb med LiFi

Hamburgs fotbollsklubb HSV Fußball AG är den första i världen att installera LiFi i sin anläggning.

Det är i pressrummet av Volkparks ­Stadium som man installerat systemet Trulifi från Signify. Systemet ger journalisterna en mycket tillförlitlig, säker och snabb internetanslutning via rummets tak­belysning. HSV är den första fotbollsklubben i världen som ­installerat den banbrytande tekniken som använder ljusvågor ­istället för radiovågor för sin internetanslutning.

Volkparks-stadion öppnades år 2000 och har en kapacitet för 57 000 åskådare. Som på många andra arenor förekom det ofta störningar på grund av överbelastningen på nätet, vilket ställde till det för journalisterna, som arbetar under tidspress under matcherna.

Systemet består av 84 Philips PowerBalance gen2 LED-­infällda armaturer. Åtta av armaturerna har en integrerad Trulifi 6002-sändtagare, som skapar infraröda ljusvågor för att ge en internetanslutning på upp till 150 megabit per ­sekund (Mbps). Journalister som använder systemet får en USB-­åtkomstnyckel att ansluta till sina bärbara datorer. Denna hämtar LiFi-signalen och överför data tillbaka till ­armaturen. LiFi-systemet är fritt från störningar och krypterat. Dessutom finns ett extra lager av säkerhet inbyggt ­eftersom ljusvågor inte kan passera genom väggarna.

Publicerat den 16 oktober 2019

Publikationer

Ny bok av Waut van Bommel

Interior Lighting, Fundamentals, Technology and Application är en ny skrift av den holländska professorn och belysningsexperten Wout van Bommel.

Boken beskriver de bakomliggande principerna för en interiör­belysning som har god visuell prestanda och komfort och som bidrar till vakenhet och välbefinnande hos den som vistas i det upplysta rummet. Det här är den första ­publikationen om interiör­belysning där belysningens visuella och icke-visuella biologiska effekter behandlas på lika villkor. Boken ger även all grundläggande och praktisk information för planering av human-centric lighting-lösningar.

Publicerat den 16 oktober 2019

Tävling

Grand Hôtel kan vinna Årets fasad

Grand Hôtel är en av de fem nominerade till Årets fasadpris.

Grand Hôtels fasad som har återställts till det som bygg­naden såg ut vid sekelskiftet är en av de fem finalisterna för att tävla om Årets fasad. Ritningarna av Grand Hôtels nya fasad har tagits fram av arkitekten Per Kallstenius
i samarbete med Karin Hagelberg på arkitektbyrån ­Tengbom. Michael Hallbert, MH Ljusdesign, är ansvarig för den fina ­belysningen som verkligen lyfter fram fasaden och visar de fina detaljerna.

Årets Fasad anordnas av SPEF – branschföreningens för murat och putsat byggande och tävlingen syftar till att ­uppmärksamma byggande som bidrar till vackra, ­intressanta, spännande och hållbara hus. Tävlingen avgörs den 14 november.

Publicerat den 16 oktober 2019

Forskning

Ny ljusforskare till Umeå

Forskaren Katharina Wulff har under hösten flyttat från Oxford till Umeå för att starta ett laboratorium, en nordisk forsknings­anläggning, ”Photon Space”. Syftet är att forska kring den mänskliga sömn- och dygnsrytmsregleringen kopplat till exponeringen för naturligt och artificiellt ljus på högre bredd­grader. Wullf kommer att starta sin forskning senare i år.

PUBLIKATIONER

Nya tekniska rapporter från CIE:

CIE 018:2019 The Basis of Physical Photometry, 3rd Edition

CIE 231:2019 CIE Classification System of Illuminance
and Luminance Meters

CIE 232:2019 Discomfort Caused by Glare from Luminaires
with a Non-Uniform Source Luminance

CIE 233:2019 Calibration, Characterization and Use of
Array Spectroradiometers

Publicerat den 16 oktober 2019

Företagsnytt

Bekanta ansikten bakom ny designstudio

På en solig bakgård i Köpenhamn, över en drink och i helt rätt sinnesstämning, skapades Paloma Design Studio.

Tre drömmare som älskar ljus, arkitektur och att skapa platser som lämnar avtryck, Sofie Bamberg, Jenny Loqvist och Anna ­Ekberg är namnen bakom studion, alla med dryga 10 års ­erfarenhet i branschen. Fokusområdena kommer att vara ­arkitektonisk ljusdesign för interiöra och exteriöra miljöer, ljus som konstnärligt uttryck samt formgivning.

Trion har många lyckade projekt i bagaget. 2018 vann de ­Svenska Ljuspriset för sitt arbete med den trestjärniga Michelin­krogen Frantzén i Stockholm. Priset fick de som anställda hos Black ljusdesign, men det gör inte stoltheten över projektet mindre.

Samtalen och känslan på den där bakgården, sammanfattades i studions framtidsvision. Därav namnet, som kommer av
drinken. Tre Palomas, tack!

Publicerat den 16 oktober 2019

Ljuskonst

Liz West på London Design Festival

Den brittiska ljuskonstnären Liz West har ­skapat ett verk till årets Design Festival i ­London på uppdrag av det världskända varuhuset Fortnum & Mason.

Resultatet är Iri-Descent, ett ambitiöst verk bestående av 150 delikat upphängda kuber. Kuberna är klädda med starkt ­reflekterande och lysande dikroisk film, som speglar och belyser omgivningen. Kuberna verkar ändra färg när besökaren rör sig runt verket. Det finns två färg­variationer som systematiskt växlar ­överallt – varmt och svalt – och erbjuder ett brett sortiment av nyanser. Valet av material förkroppsligar Wests intresse för förhållandet mellan färg och ljus och deras förmåga att förbättra åskådarens uppfattning om verket.

Iri-Descent utgör en del av en pågående serie rumsliga ljusverk baserade på ­forskning om färgteori och ljusfält med en ambition att omvandla arkitektoniska utrymmen och offentliga miljöer. West arbetar i olika medier och blandar lysande färg och ljus i en provokation av sensoriska reaktioner. Med IriDescent vill hon uppmuntra ­besökaren att se ­rymden på ett nytt sätt och undersöka hens personliga förhållande till färg och ljus.

Verket är utställt på Fortnum & Mason fram till den 25 oktober.

Publicerat den 16 oktober 2019

Bertil och Britt Svenssons Stiftelse
stipendium

Sök stipendium – senast 15 oktober

Den 15 oktober är det åter deadline för ansökan av stipendier och projektbidrag hos Bertil och Britt Svenssons Stiftelse. Nytt är att du fyller i ansökan direkt på stiftelsens hemsida. Läs mer…

Publicerat den 17 september 2019

Utmärkelser

Tyréns är en av Sveriges bästa arbetsplatser

Tyréns utnämndes nyligen till Sveriges 7:e bästa arbetsplats när 2019 års vinnare korades av Great Place to Work nyligen. Konsultföretaget deltog för fjärde året i rad i rankingen, som Great Place to Work genomför och är också för fjärde året i rad är på 10-listan bland stora företag.

– Jag är extra stolt över att vi lyckas behålla och lyfta vår arbetsplatskultur samtidigt som vi fortsätter växa, säger en mycket glad Cecilia Granath, Sverigechef på Tyréns.

Drygt 200 företag deltog i årets ranking.

Publicerat den 24 maj 2019

Projektnytt

Ljuslyft i skolan

Fastighetsbolaget Hemsö satsar drygt en miljon i ett pilotprojekt inom digitalisering och ljusmiljöer på Raoul Wallenbergskolan i Järvastaden, Solna.

Ett dynamiskt belysningssystem testas där ljusmiljöerna kan varieras med avseende på ljusstyrka och färg. Ambitionen är att det ska öka elevers koncentrationsförmåga och studieresultat. Detta är Signifys första större projekt i Sverige där systemet Dynalite införs i en skola. Genom möjligheten att föra in dagsljusets dynamik i klassrummet vill man bidra till att eleverna blir mer stimulerade och engagerade.

– Vi ser det här som en viktig satsning när det gäller att skapa hållbara och effektiva skolmiljöer, säger Nils Styf, VD på Hemsö.

Syftet med pilotprojektet är att skapa en ny typ av belysning i klassrum som ska förbättra elevers engagemang och skolresultat. Om resultatet blir lyckat kan detta på sikt införas även i andra skolor som Hemsö utvecklar och äger. Hemsö äger drygt 100 förskolor och grundskolor i Sverige, fördelade över hela landet.

Publicerat den 24 maj 2019

Ljusdesignyrket

Ansökningsdags!

Den 31 maj är sista dagen för att ansöka om att bli en dokumenterat oberoende, utbildad och yrkeserfaren ljusdesigner – Svensk ljusdesigner LD!

Läs mer på svenskljusdesigner.se

Publicerat den 24 maj 2019

evenemang

AI på Ljusdagen

Inom kort är det dags att släppa programmet inför årets Ljusdagen den 5 september. Klart är att ett av ämnena som
är på tapeten är AI, Artificiell Intelligens.

Fotomodellyrkets sägs vara det första yrket som kommer att försvinna, tack vare AI. Hur står det till med de yrken som finns inom ljus- och belysningsbranschen? Hur kommer AI att påverka och vad finns det för positivt som tekniken har att erbjuda oss? En av Sveriges framstående AI-experter Fredrik Löfgren finns med och ger oss en lägesrapport med mycket intressant bakgrund och framtidsutsikt.

Ljusdagen hålls på eftermiddagen den 5 september med en efterföljande galakväll med prisutdelningar, bl.a. det prestigefyllda Svenska Ljuspriset.

Se mer på ljusdagen.se.

Publicerat den 24 maj 2019

AI

Robotar ställer in ljuset

Aichis Toyota Stadium är Japans första som installerar LED-belysning med hjälp av robotteknik.

Signify har installerat sitt uppkopplade belysningssystem Interact Sports på Toyota Stadium i Aichi, Japan.

Unikt i projektet har varit att man använt robotar för driftsättningen av systemet. Installationstiden kan på detta sätt minskas, samtidigt som noggrannheten blir betydligt bättre jämfört med traditionell driftsättning. Riktning av strålkastare, horisontell belysning, färgtemperatur och färgåtergivning är bara några av de komponenter som testas. Det totala servicepaketet som installerats inkluderar programvarubaserad belysningsdesign, 3D-visualisering och videofokus.

Den nya belysningen uppfyller sändningsstandarderna för flimmerfri Ultra-HD 4K-TV och super slow motion-replays och åskådarna kan se tydligt varje detalj och alla känslor på planen.

Publicerat den 24 maj 2019

Projektnytt

Dagsljus i konstgalleriet

Polygon Gallery i Vancover är Kanadas största ideellt drivna fotogalleri och ligger vid hamnen, med Vancovers citypanorama som bakgrund. ERCO har levererat belysningen till både galleriets utställningslokaler och shoppingdel.

Galleriet har uppförts på ett exponerat läge direkt vid Lower Lonsdales hamnkaj. De två största utställningshallarna på andra våningen är luftiga och rymliga. Dagsljuset faller uteslutande genom takfönster mot norr. Detta garanterar ett bländ- och skuggfritt ljus under dagen.

Visionen var att skillnaden mellan dagsljuset och den elektriska belysningen skulle vara så liten som möjligt. Detta har man löst med ERCO LED-ljusverktyg med en neutral vit ljusfärg på 4000K. Armaturerna ger jämn och bländfri allmänbelysning i kombination med en exakt accentuering av utställningsobjekten.

Publicerat den 24 maj 2019

International Day of Light
Ljus i skolan

Belysning i skolan tema på den internationella ljusdagen!

Unesco har utsett den 16 maj till the International Day of Light – den internationella ljusdagen. I Sverige fokuserade man blickarna på belysning i skolan – ett område som är eftersatt i Sverige. Belysning är ett av de absolut mest effektiva verktygen som man Bkan påverka den fysiska lärmiljön med!

För att fira dagen och för att visa varför ämnet är så angeläget har Belysningsbranschen tagit fram en informationsfilm om belysning i skolan.

Filmen framtagen genom ett bidrag från Bertil och Britt Svenssons Stiftelse för Belysningsteknik.

Publicerat den 13 maj 2019

Dagsljus
Litteratur

Ny bok belyser vikten av dagsljus i den förtätade staden

Kunskapen om hur dagsljus påverkar människans hälsa har ökat markant under de senaste åren. Whitemedarbetaren och en av Sveriges ledande experter på dagsljus, Marie-Claude Dubois, är redaktör för den nyutkomna fackboken Daylighting and Lighting under a Nordic Sky. Boken samlar den senaste forskningen rörande dagsljus och hur den kan tillämpas inom arkitektur och stadsbyggnadsprojekt.

Marie-Claude Dubois är verksam som hållbarhetsspecialist på White arkitekter och som lektor och docent vid Lunds universitet. Hon har över tjugo års erfarenhet av forskning och praktik rörande dagsljus.

Hennes senaste forskning rör förtätning av städer och hur vinklar mellan byggnader påverkar dagsljuset inomhus.
– Dagsljusforskning är särskilt betydelsefull för oss i Norden på grund av vårt klimat och de speciella ljusförhållanden som vi har, med färre soltimmar och ofta molntäckta himlar, säger hon och fortsätter:

– Frågan är viktigare än någonsin då utvecklingen går mot en ökad förtätning av våra städer.

Det avsnitt i boken som behandlar dagsljusets visuella kvaliteter har författats av ytterligare en Whitemedarbetare, arkitekt och ljusdesigner Malin Alenius. Hon är även bokens faktagranskare.

– Mitt bidrag i boken rör ljusets icke mätbara värden och de kvaliteter som uppstår i mötet mellan ljus och rum. Jag intresserar mig för hur vi arkitekter kan behärska dagsljuset i gestaltningsprocessen, berättar Malin Alenius, som  doktorerar på KTH inom detta fält.

Marie-Claude Dubois forskarkollegor på LTH; Niko Gentile, Thorbjörn Laike och Iason Bournas, har också bidragit med texter i boken, som sammantaget ger matnyttig kunskap om gällande regelverk och metoder för att analysera samt simulera tillgången till dagsljus. Boken belyser även hur dagsljus på bästa sätt kompletteras med energieffektiva ljussystem och dynamisk belysning. Olika lösningar exemplifieras med verkliga byggnadsprojekt.

– Min förhoppning är att dagsljus uppmärksammas allt tidigare i byggprocessen och att kommuner, studenter och praktiserande arkitekter kan ha användning av boken i sitt vardagliga arbete, säger Marie-Claude Dubois.

Daylighting and Lighting under a Nordic Sky ges ut av Studentlitteratur.

Foto: Casper Hedberg

Läs mer om Marie-Claude Dubois och hennes arbete.

Publicerat den 3 april 2019

Belysningspodden
Sociala media

Över 1000 lyssningar av Belysningspodden

Sedan lansering den 29 januari har Belysningspodden lyssnats över 1000 gånger! Podden har hittills gästats av fem intressanta gäster som samtalat med Belysningsbranschens VD Mikael Castanius.

Vem skulle du vilja höra som gäst i podden? 

 

Publicerat den 29 mars 2019

evenemang

Ljus höst i Alingsås

Startskottet för den 20:e upplagan av Lights in Alingsås gick första helgen i mars då årets workshopsledare samlades.

Årets utvalda designers är en blandning av tidigare studenter, gamla workshopledare och ett par helt nya profiler. Som vanligt är det en stor geografisk spridning bland workshops­ledarna. I år kommer de från Australien, Skottland, Indien, Danmark, Finland,
Förenade Arabemiranten och Sverige.

Lights in Alingsås pågår 27 september – 3 november 2019.

Från vänster övre raden Johanna Enger, Nathalie Redford, Erin Slaviero, Vladan Paunovic, Kapil Surlakar. Nedre raden Jackson Stigwood, Claire Tomara & Jim Farula. Saknas i bild: Cecilia Cronelid och Juha Hälikkä.

Publicerat den 22 mars 2019

Upphandling

Nya hållbarhetskriterier

Upphandlingsmyndighetens har uppdaterat sina hållbarhetskriterier för inomhusbelysning.

De nya kriterierna berör upphandling av belysnings­produkter, -projektering och -entreprenad. Fokus i revideringen ligger produktmässigt på LED-lösningar och belysningsstyrning. Syftet med de nya kriterierna är att göra det enklare att upphandla belysning som är energieffektiv och av god kvalitet.

Publicerat den 22 mars 2019

Eventljus

Osram åter belysningspartner till Eurovision

För femte gången i rad belyser Osram den årliga megahändelsen, Eurovision Song Contest ESC som i år går av stapeln i Tel Aviv.

Från 12 till 18 maj kommer allt i Tel Aviv och på det internationella kongresscentret att handla om musik då Israel är värd för den 64: e Eurovision Song Contest. Osram är åter evenemangets officiella belysningspartner, med ljusutrustning för att kunna skapa dynamiska effekter, färger, former och dimensioner till de 42 olika tävlingsbidragen. Årets tema är ”Våga drömma”.

Scendesignern Florian Wieder ska utforma 2019 ESC-scenen och skapa en modern och spännande atmosfär. Två israeliska designers, Ronen Najar och Dakar Azulay, har fått i uppdrag att skapa ljuseffekterna vid ESC. Med ljus och ljud kommer man att skapa en atmosfär som speglar staden: pulserande, unik och innovativ.

Publicerat den 22 mars 2019

Föreningen SE RUM upplöst

SE RUM – Förening för ökad kunskap om färg och ljus upplöstes 2018. Arbetet går dock vidare.

Föreningen SE RUM har under tolv år bidragit till att påverka utvecklingen inom det integrerade kunskapsområdet perception/färg och ljus. Det hela startade med föreningen Visuella Världar från 2005 som 2008 bytte namn till SE RUM och 2013 öppnades upp för en bredare publik – för alla med intresse för färg och ljus.

Några av de stora verksamhetsmålen som också nåddes kan kortfattat sammanfattas enligt följande:

• En ökad samverkan mellan färg- och ljusföretag, ljus- och färgföreningar och utbildningar – genom en rad olika projekt och aktiviteter

• Att ta fram kurslitteratur om hjärte­frågan både på svenska – FÄRG & LJUS för människan i rummet (Svensk Byggtjänst 2014) för utbildningar i Sverige men också på engelska för hög­skole­utbildningarna i Norden – Colour & Light. Spatial experience (Routledge – Taylor & Francis Group 2017)

• Att påverka och arbeta för att få till stånd utbildning på högskolenivå inom ämnesområdet färg-ljus-rum: Sedan läsåret 2017 – 18 hålls en ordinarie färg- och ljusutbildningskurs vid Institutionen för Arkitektur i Lund.

Hösten 2016 kontaktade SE RUMs styrelse LTH om möjligheten att få till stånd en ny pedagogisk perceptionsstudio där. Idag finns intentioner för att det blir så. Man föreslog också ett årligt öppet event, SYN-TES-symposiet, och i september 2017 hölls det första. Nästa symposium har temat Färgen, ljuset och det meningsfulla rummet och hålls den 10 april i år.

Efter att styrelsen i mars 2018 konstaterat att föreningen fyllt sin uppgift upplöstes SE RUM två månader senare i maj. Förutom symposier vid LTH fortsätter nätverkande bl.a. via Facebook-gruppen SYN-TES – Det nordiska interdisciplinära nätverket för färg och ljus.

Publicerat den 22 mars 2019

Företagsnytt

Reflex satsar på ljusdesign

Reflex Arkitekter lanserar Reform – en ny inrednings-och ­designstudio bestående av Reflex inredning och pS Arkitektur. Företaget utökar också på kompetensen inom ljusdesign. Satsningen på ljus handlar om en ny ljusstudio som leds av Beata Denton och består, förutom Beata, av Ulrika Didriksdotter Bergström och Maria Vrekou.

Beata var tidigare ansvarig för pS Arkitekturs inredningsstudio och stod för all ljusdesign i projekten där. Hon är utbildad arkitekt och har Master från KTH. Vidareutbildning inom ljusdesign har hon genom workshops, kurser, seminarier och olika samarbeten under 15 års tid. Ulrika, i sin tur, har läst masterprogrammet på KTH och drivit egen firma i många år. Maria har arkitektutbildning från Liverpool och master i ljusdesign från KTH. Hon har tidigare arbetat på Island hos Liska Ehf och i London på Light Bureau.

Den nya ljusstudion kommer att jobba i huvudsak med projekt inom Reflex/ Reform men också med externa beställare.

Publicerat den 22 mars 2019

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare