Notiser


seminarium

Rummet och ljuset – en konferens om ljus och belysning i offentlig miljö

Den 24 mars arrangerar Region Halland ett belysningsseminarium för alla som är intresserade av belysning i bibliotek, museer, skolor och andra läromiljöer. Seminariet är riktat till t.ex. arkitekter, bibliotekarier eller chefer inom offentliga lokaler, belysningsplanerare eller konstnärer, museipedagoger, lärare, tekniker eller vaktmästare.

SE PROGRAM SAMT ANMÄLAN (senast 21 mars)
Seminariet är kostnadsfritt och sker digitalt. 

Publicerat den 12 mars 2021

Ljusdesign
Women in Lighting

Fira den internationella kvinnodagen med Women in Lighting

WIL Women in Lighting anordnar en internationell event den 8 mars för att fira den internationella kvinnodagen och för att skapa en samlingspunkt för det växande nätverket.

Alla är välkomna att delta!

Länk för deltagande

Publicerat den 8 mars 2021

Publikationer

Ny handbok om inomhusmiljön i skolan

God ljuskvalitet och varierad, välplanerad ljussättning är starka verktyg i skapandet av den goda fysiska miljön för lärandet. Nu finns en handbok för inomhusmiljö för Sveriges största och viktigaste arbetsplats, skolan!

Handboken finns att tillgå kostnadsfritt som pdf via Länsstyrelsen i Dalarna. 

 

God inomhusmiljö i skola och förskola

Utgivare: Länsstyrelsen i Dalarnas län

Sakkunniga inom belysning: Isabel Villar och Viktor Sjöberg White Arkitekter

Publicerat den 1 februari 2021

Utmärkelser

Prisbelönt Lampa

”Ytterligare en gång visar Matti Klenell ett fantastiskt gehör för glas som material. De är som gjorda för varandra, ljuset och glaset i hans lampa Putki för Iittala.” Så lyder motiveringen på Residence Stora Formpris 2020 i klassen ”Årets belysning”. 

Publicerat den 1 februari 2021

Projekt

Huddinge byter ut till LED

Huddinge kommun har inlett ett omfattande arbete med att byta ut gammal gatubelysning till LED.

Det handlar om 17 500 gatuarmaturer som ska bytas ut. I dag är cirka 30 procent av armaturerna LED och inom cirka fem år kommer hela beståndet vara det.

Huddinge kommun tar ett samlat grepp och byter etappvis ut den gamla belysningen. Bytet till LED-lampor i Länna, Trångsund och Skogås ska vara färdigt till årsskiftet eller första kvartalet 2021. Arbetet sker områdesvis och äldre armaturer prioriteras.samrätt på den svenska marknaden. 

Publicerat den 1 februari 2021

Branschnytt

Ny agentur till Fergin

Fergin är sedan 2020 agent för Filix Lighting med ensamrätt på den svenska marknaden. Filix är ett företag från Kroatien som designar, utvecklar och levererar högkvalitativa utomhus- och undervattensarmaturer. I deras sortiment finns undervattensarmaturer till pooler och fontäner, pollare och markarmaturer. 

Publicerat den 1 februari 2021

Publikationer

Ny version av ILV, International Lighting Vocabulary

CIE, den internationella belysningskommissionen har i december 2020 publicerat den andra utgåvan av sin internationella ordbok för belysningsrelaterade ord och begrepp. Syftet med boken är att promota en internationell standard för användandet av olika enheter, symboler och terminologi av belysningsrelaterade ord. Den första ordboken kom redan 1938 och den senaste och föregångaren till denna nya, publicerades 2011.

Skriften har benämning CIE S 017/E:2020 ILV: ­International Lighting Vocabulary, 2nd Edition och kan beställas via www.cie.co.at. 

Publicerat den 1 februari 2021

Tävling

Två klasser i Svenska Ljuspriset

Från och med i år har man infört två olika tävlingsklasser i tävlingen om Svenska Ljuspriset. Det innebär att exteriöra projekt får ett eget pris och interiöra sitt. Årets tävlingsbidrag har nu skickats in och i nästa utgåva av Ljuskultur presenteras samtliga årets tävlande.

Publicerat den 1 februari 2021

Projekt

Malmskillnads­gatan blir mer tillgänglig och ­levande

I mitten av december öppnades Malmskillnadsgatan på sträckan mellan Mäster Samuelsgatan och bron över Hamngatan igen. En ny attraktiv och levande del av city blir nu mer tillgänglig.

Stockholms stad har renoverat konstruktionerna under Malmskillnadsgatan och brokonstruktionen över Hamngatan. Malmskillnadsgatan och bron över Hamngatan har även fått ny markbeläggning, gestaltning och utformning som Vasakronan och AMF Fastigheter har investerat i.

I samband med öppnandet av nya Malmskillnadsgatan öppnas även en helt ny trappa, Soltrappan. Den ligger i söderläge och binder samman Malmskillnadsgatan med Sveavägen och Sergels torg. ”Malmskillnadsgatan som tidigare har legat i skymundan öppnas nu upp till ett attraktivt promenadstråk.”  Trappan gör det möjligt för människor att röra sig i nya mönster och på ett enkelt sätt komma upp till Malmskillnadsgatan och Brunkebergstorg. Malmskillnadsgatan som tidigare har legat i skymundan öppnas nu upp till ett attraktivt promenadstråk med ett rikt och varierat utbud av butiker, restauranger, caféer, service och upplevelser.

Under bron över Hamngatan pågår ­fortfarande arbete med att installera en ny belysning. Den nya belysningen beräknas klar i januari 2021 och kommer då bidra till ytterligare trevligare och tryggare miljö i området. 

Publicerat den 1 februari 2021

Projektnytt

Svävande diadem

”Du är drömmen, du är längtan, du är guld” – detta är en del i det varma budskap som lyser i vintermörkret som en hälsning till alla som rör sig kring spårvagnshållplatsen vid Friskväders­torget i Biskopsgården.

När Bostadsbolaget i samarbete med Göteborg Konst ville tillföra en konstgestaltning till huset på Friskväderstorget valde man konstnären Aleksandra Stratimirovic. Hennes poetiska ljusverk består av bokstäver utmed taket som, när man tittar ordentligt, bildar ord och meningar.

– Jag ville att det skulle kännas som att bokstäverna svävar över garagebyggnaden, som en krona eller ett diadem, säger konstnären Aleksandra Stratimirovic.

Hon valde just de här orden eftersom det är något som alla kan känna igen sig i och relatera till. Något som man kan känna sig upplyft av att se. Konstverket ”Du är drömmen” finansieras genom enprocents-regeln och är en permanent uppsättning. 

Publicerat den 1 februari 2021

Tävling

Två tävlingsklasser – välkommen att tävla om Svenska Ljuspriset!

Från och med i år har tävlingen Svenska Ljuspriset två tävlingsklasser – en för interiör- och en för exteriörprojekt. Årets tävlingsomgång gäller projekt färdigställda under 2020.

Varmt välkommen med ditt tävlingsbidrag – senast den 1 februari 2021!

Regler Svenska Ljuspriset 2020

 

 

Publicerat den 7 januari 2021

evenemnang
föreläsningar

Se föredragen från IALD Enlighten Europe

Missade du IALD Enlighten Europe’s on-line konferens den 18-20 november eller vill se något av föredragen en gång till? Samtliga sessioner finns inspelade och gå att titta på igen via Youtube.

Länk till hela konferensen

Publicerat den 8 december 2020

evenemang

Lyon Light Festival Forum Week – med seminarier

Den 7 – 9 december har du möjlighet att delta i en rad seminarier om utomhusbelysning på Lyon Light Festival Forum Week.

Många intressant programpunkter utlovas, med föreläsningar, kreativa ljus-Pecha Kuchas,  paneldiskussioner m.m. Eventet sker helt on-line och det är gratis att delta i samtliga programpunkter.

PROGRAM OCH REGISTRERING


Connecting the Dots från GLOW i Eidhoven

 

 

 

 

Publicerat den 5 december 2020

Jubileum

Ljuslabbet firar 20 år

Det är hela 20 år sedan verksamheten vid KTH Lighting Design Laboratory startade. Det firar man med ett jubileum den 10–11 december. Programmet för dagarna var ännu inte klart när tidningen gick till tryck.

Mera information och anmälan finns här. 

Publicerat den 26 november 2020

Programtips

Ljus i Filosofiska rummet

Vad är ljus? Det var ämnet i P1-programmet Filosofiska rummet den 8 november. Fysikern Johannes Lindén, fotografen Lars Dareberg och ljusdesingern Johanna Enger samtalade med programledaren Lars Mogensen.

Programmet finns att lyssna på vid Sveriges Radios hemsida och via SR-appen.

Publicerat den 26 november 2020

Utmärkelser

Vinst för ActiveAhead

Helvars ActiveAhead utrustad med självlärande AI-algoritm vann nyligen ytterligare ett erkännande – BETA Awards 2020.

Samma produkt har redan tidigare premierats med Frost & Sullivans 2020 Europe of the Year Award och är dessutom nominerad till Årets controls-produkt vid Lux Awards 2020. Helvars chef för trådlös belysning, Matti Vesterinen sammanfattar ActiveAheads fördelar:

– Eftersom ActiveAhead är en verkligt intelligent och skalbar trådlös belysningslösning, ger dess unika självinlärningsfunktioner ultimat effektivitet, både i installation och drift och därmed är avbrottstiden kort. Det är den perfekta lösningen för kontor, lager, trappor, parkeringshus och i renoveringsprojekt, där ledningar skulle vara tidskrävande eller kostsamma att installera.

ActiveAhead kommer kontinuerligt att lära sig och generera insikter, maximera positiv påverkan på välbefinnandet och optimera de ständigt utvecklande smarta byggnaderna. En ActiveAhead-nod börjar lära sig från det ögonblick den startas och den slutar aldrig att göra det. Denna unika patenterade självlärande algoritm stöds av ett växande urval av produkter, ­funktioner och tjänster.

Publicerat den 26 november 2020

mässor

Fler mässor påverkas

Mässbranschen är hårt drabbad av coronapandemin och flera mässor med belysningsinslag har tvingats att ställa in eller flyttas fram.

Stockholmsmässan har meddelat att Stockholm Furniture & Light Fair 2021 som skulle hållits i början av februari i Älvsjö ställs in. EasyFair har också i dagarna gått ut med att den nya belysningsmässan Light & Design på Åbymässan lägg på is på obestämd tid och Elmässan i Stockholm flyttas ytterligare en gång, nu från januari till oktober 2021.

Publicerat den 26 november 2020

Utmärkelser

Jan Forsmark prisad

Svensk Form har utsett Jan Forsmark till Årets Formbärare 2020 för region Norrbotten.

Så här lyder motiveringen: ”Ljuset skapar kontraster, skuggor, kulörer och valörer. Ljus är betydelsefullt ur flera aspekter; för form och arkitektur, för vårt fysiska och psykiska välbefinnande, i sociala och kulturella sammanhang. Med en förmåga att se helheten och samtidigt måna om detaljerna har Jan Forsmark under mer än 25 år arbetat målmedvetet och konsekvent med att ljussätta offentliga och privata miljöer. Han verkar i det tysta med är välkänd över hela landet för sitt arbete som ljusdesigner. Jans arbete med ljus ger avtryck och mervärde till människor genom alla projekt han är inblandad i. Ljusdesign med idérikedom och kvalitet, som både berikar stadsbilden och skapar stämning i skogsdungen.”

Publicerat den 26 november 2020

mässor

Elfack flyttas

Elfack är ytterligare en mässa som flyttas fram på grund av osäkerheten med coronapandemin. Nya datum är den 3-6 maj 2022.

Läs mer

 

Publicerat den 24 november 2020

Sveriges Radio

Vad är ljus – i Filosofiska rummet

Radioprogrammet Filosofiska rummet på P1 sände den 8 november ett avsnitt där man ställde frågan: Vad är ljus? n fysiker, en fotograf och en forskare och ljusdesigner försöker kasta ljus över frågan. Johannes Lindén, Lars Dareberg och Johanna Enger samtalar med programledare Lars Mogensen.

Lyssna på programmet här.

 

Publicerat den 13 november 2020

evenemang

Enlighten Europe Online 18-19 november – registrera dig nu!

Registrera dig till årets stora online-eventet inom ljusdesignområdet i år: ENLIGHTEN EUROPE. Du kan ta del av föredrag av en lång rad intressanta ljusproffs från hela världen.

Se mer och anmäl dig nu! 

Publicerat den 2 november 2020

Kontor
Tävling

Rösta på Sveriges snyggaste kontor

Nu är årets tävlingsomgång av Sveriges Snyggaste kontor i gång. Många fina projekt finns med i år.

Syftet med tävlingen är att visa på den stora mängd av snygga och smarta kontor som finns i vårt land. I tävlingen kommer det kontor som bäst uppfyller kriterierna stil, arbetsmiljö och nytänkande att vinna.

Här kan du rösta på din favorit! (senast den 13 november)

Publicerat den 19 oktober 2020

evenemang

Elighten Europe 2020 goes virtual!

IALDs ljusdesignkonferens Enlighten Europe arrangeras digitalt i år. Eventet går av stapeln den 18-19 november och anmälan är nu öppen!

Mera information och anmälan

Publicerat den 16 oktober 2020

Projektnytt

Signify uppnår koldioxid­neutralitet

Signify meddelade i en presskonferens den 8 september att företaget uppnått koldioxidneutralitet för sin verksamhet över hela världen. Nya mål har också satts med fokus på att fördubbla den positiva inverkan på miljön och samhället.

Signify har minskat sina operativa utsläpp med mer än 70% sedan 2010, genom energieffektiv teknik, hållbara transportmedel, optimerad logistikplanering och färre affärsresor. Företaget satsar vidare på sitt hållbarhetsprogram Brighter Lives, Better World 2025 för att fördubbla den positiva inverkan på miljön och samhället mot fyra olika mål:

Fördubbla takten i Parisavtalet och gå längre än koldioxid­neutralitet och även minska koldioxidutsläppen under hela värdekedjan. Redan 2025 kommer man därmed uppnå målet för 2031 i Parisavtalet.

Fördubbla Signifys cirkulära intäkter genom produkter som kan 3D-printas, formgivas, återanvändas eller återvinnas. Ta bort plast från alla konsumentförpackningar före slutet av 2021 och att inte skicka något avfall till deponi.

Fördubbla intäkterna för Brighter Lives till 32% genom att skapa innovationer som gynnar samhället samt tillverka produkter som förbättrar liv och gynnar samhället. Här ingår intäkter från belysningsinnovationer som ökar tillgången till mat, säkerhet samt hälsa och välbefinnande.

Fördubbla engagemanget för mångfald samt fördubbla andelen kvinnor i ledarskapspositioner till 34%.

Publicerat den 8 oktober 2020

Företagsnytt

Jim Collin Ljusrådgivning

Med sikten inställt på att accelerera ­utvecklingen kring god ljusmiljö i samhället startades Jim Collin Ljusrådgivning i juli i år.

Planen med företaget är att erbjuda affärsrådgivning och stöttning till armaturtillverkare och upphandlande enheter såväl som entreprenörer och brukare. Genom rådgivning inom allt från produktutveckling och sälj till upphandling och förädling är förhoppningen att sprida erfarenhet till gagn för en bättre ljusmiljö. Med sin tvärvetenskapliga erfarenhet kring ekonomi, teknik och estetik hoppas Jim kunna råda bot på en del av dessa problem.

Jim Collin kommer närmast från tjänsten som affärsområdeschef för ÅF Lighting International (nuvarande Light Bureau) och har de senaste tjugo åren verkat för god ljusmiljö genom projektering, utredningar och utbildning kring ljus och belysning.

Forskningsinstitutet RISE leder ett nytt projekt med syfte att hitta lösningar för mer energieffektiv belysning inom scenkonst och utställningsdesign.

Projektet EESU – Energieffektiv scen och utställningsbelysning har fått beviljat stöd från Energimyndighetens EELYS program. Detta är ett samarbetsprojekt mellan flera aktörer inom scenkonst och museer för att skapa en grundläggande kravställning på LED ljuskällor samt ett begreppslexikon med branschord.

Arbetet kommer att pågå under 18 månader och teatrar, institut och museer samt frilansande tekniker och ljussättare är inbjudna att påverka genom att delta i flera olika workshops som kommer att sättas upp under projektets gång.

Publicerat den 8 oktober 2020

evenemang

Mer lokalt Lights

Find the Lights är temat för årets Lights in Alingsås. Det blir ett evenemang med fokus på ljus och lokal samverkan.

Corona påverkar även årets Lights in Alingsås på fler sätt. Det är enbart svenska ljusdesigner, som medverkar, bland annat, Andreas Milsta från White arkitekter och John Hallgren från Taras Ljusdesign.

Nytt är också att det inte blir någon slinga i en viss ordning utan totalt blir 24 ljuspunkter spridda över hela Alingsås med fokus på sträckan från Gerdsken, via Lillån ner till Nolhaga med vissa avstickare. Det är helt upp till besökarna i vilken ordning de vill upptäcka dem. Tanken är också att visa de permanenta ljusinstallationerna som redan finns och som Alingsås Energi bidragit med de senaste 20 åren. Där handlar det om hållbar belysning som ökar tryggheten för stadens invånare och lusten att komma ut och röra sig till fots, cykel eller med kollektivtrafiken.

Årets ljusdesigners som presenterades i slutet av mars har fått erbjudande om att komma tillbaka nästa år.

– Vi behöver, som alla andra i branschen har fått göra, tänka nytt och vara innovativa, säger Event Manager Camilla Boström. Vi kommer inte att arrangera några guidade turer i grupp, men vi kommer att göra en större digital satsning i Lights in Alingsås-appen så man kan få sin guidade tur därigenom.

Lights in Alingsås pågår mellan den 1 oktober och 1 november 2020.

Publicerat den 8 oktober 2020

Projektnytt

Kungsan redo för höstmörkret

Kungsträdgårdens nya belysning anpassar sig till förändringarna av det naturliga ljuset under dagen. Tidigt på kvällen, under ”den blå timmen”, tänds armaturernas första del. När du går genom körsbärsträdets gränd kan du nästan känna lågorna från armaturerna, som skapar en känsla av levande eld. Och när det mörknar ännu mer tänds den andra delen av armaturerna gradvis, från ­10 – 100 procent under 30 minuter. På detta sätt flätas det omgivande naturliga ljuset och det elektriska ljuset samman.

Fakta

Ljusdesign: Light Bureau.
Armaturleverantör: Ateljé Lyktan
Design av: Light Bureau med Kai Piippo och Andreas Ejhed

Publicerat den 8 oktober 2020

Föreskrifter

Nya föreskrifter för arbetsplatsen

Arbetsmiljöverket har uppdaterat sina föreskrifter för arbetsplatsens utformning.

De nya AFS 2020:1 tar upp, bland annat ämnes­områden belysning och nödbelysning. Föreskrifterna börjar gälla från och med den 1 januari 2021 och mera information finns på myndighetens hemsida.

Publicerat den 8 oktober 2020

smart city

Smarta lyktstolpar testas i Veberöd

Veberöd, en tätort i östra delen av Lunds kommun, är i gång att testa smarta lyktstolpar.

Målet är att minska elförbrukning, öka säkerhet och, tillsammans med byn, se vilka andra behov som kan lösas. Det är projektet Critisec, som är ett samarbete mellan Tyréns, Ateljé Lyktan, Sensative, Seneco, Rise, Smarta Byar och Idala vägförening, som nu startar upp satsningen.

Jan Malmgren från Smarta Byar kommenterar det nya projektet:

– Det är riktigt bra att även landsbygden får tillgång till att testa det senaste inom hållbar teknik. Belysning är ju något som verkligen behövs på landsbygd och gärna då smart och hållbar sådan. Spännande att blanda in boende för att vara med och påverka ny teknik så att det blir som man vill ha det.

Publicerat den 8 oktober 2020

Stipendier
Svenssons stiftelse

Dags att söka stipendium – deadline 15 oktober

Bertil och Britt Svenssons Stiftelse för belysningsteknik främjar forskning och utbildning i belysningsteknik. Det sker, bl.a. genom att dela ut stipendier till belysningsrelaterade projekt. Sista ansökningsdag för höstens omgång är den 15 oktober.

Läs mer och ansökGenom länken hittar du också exempel och referensprojekt.

Publicerat den 5 oktober 2020

Biomedicum
Tävling
WSP Ljusdesign

Biomedicum vinner åter fint pris

Det redan tidigare prisbelönta forskningslabbet Biomedicum i Solna har vunnit förstapris i MIPIM Awards 2020, ett internationellt fastighetspris.Det är i kategorin Best Healthcare Development som Biomedicum tog hem första pris på den franska fastighetsmässan i Paris.

Foto: Åke E:son Lindman
Foto: Åke E:son Lindman

Hyresgäst: Karolinska Institutet/Mats Lilja, projektledare
Arkitekt: C.F. Møller Architects, Lotte Søborg, ansvarig
Ljusdesigner: WSP/Nora Högberg, ansvarig, Melinda Thuresson, Kent Hulusjö (dagsljusberäkningar)
Inrednings­arkitekt: Nyréns ­Arkitektkontor/ansvarig Malin ­Sjödahl, ansvarig

Armatur­leverantörer: Annell, Ateljé Lyktan, Bega, Blond, Bocci, Erco, Fagerhult, Flux, Fox Design, Klong, Luceplan, Rebel, Santa & Cole, Selux, Zero, Örsjö

LÄS ETT REPORTAGE OM BIOMEDICUM I TIDNINGEN LJUSKULTUR

 

 

Publicerat den 17 september 2020

covid-19
Produktnytt
Signify

Signify expanderar inom UV-C-belysning för att bemöta den växande efterfrågan på desinfektion

Företaget lanserar 12 familjer av UV-C-baserade produkter för professionella marknader och förvärvar GLA för att komplettera sin portfölj med armaturer för luftdesinfektion. På detta sätt ökar man sin produktionskapacitet för UV-C-ljuskällor med en faktor 8 detta år.

Företaget drar nytta av sin mer än 35 år långa expertis inom UV-C-belysning för att bemöta den globala efterfrågan på desinfektion av luft, ytor och föremål. Genom att öka kapaciteten och bredda UV-C-portföljen hjälper Signify människor att hålla sig säkra i en värld som håller på att anpassa sig till det nya normala. Deras UV-C-belysning är välbeprövad och pålitlig som ett effektivt desinfektionsmedel. Detta validerades nyligen i ett laboratorietest gjort av Boston University, som visade att Signifys UV-C-ljuskällor inaktiverar viruset som orsakar COVID-19 på bara några sekunder. Detta är avgörande eftersom det kommer i en tid då organisationer söker sätt att kunna fortsätta sina verksamheter och förse service i en säker miljö.

 

Publicerat den 25 juni 2020

hållbarhet
Signify

Signify minskar användning av plast med 2500 ton

Varje år hamnar mer än åtta miljoner ton plast i världens hav, vilket hotar jordens natur och djurliv. Det gör plastföroreningar till en av de mest aktuella miljöfrågorna, som nu får Signify att stoppa all användning av plast i sina konsumentförpackningar från 2021.

Med initiativet sparar Signify världen 2500 ton miljöförorenad plast per år, vilket motsvarar 125 miljoner PET-flaskor.1 Om man lägger dem sida vid sida motsvarar det mer än 8000 kilometer, eller med andra ord avståndet mellan Stockholm och Tokyo.

Samtidigt är den nya plastfria förpackningen mindre, vilket kommer att minska koldioxidutsläppen från transport och materialanvändning med 6000 ton, vilket motsvarar den mängd koldioxid som 270 000 fullvuxna träd tar upp per år.2

Signify har redan tagit bort plastinsatser från förpackningen av sina Philips Hue-ljuskällor. Ersättningen av blisterförpackningar till en pappersbaserad förpackning kommer att ske gradvis i olika regioner och över produktkategorier som börjar med LED-ljuskällor i Europa under tredje kvartalet 2020 och resten av världen från början av 2021. Detta är en del av hållbarhetsprogrammet Brighter Lives, Better World.

 

Publicerat den 24 juni 2020

Internationellt
Tävling

Se årets vinnare av världens finaste ljuspris!

Natten till midsommarafton delade IALD, International Lighting Designers Association sina årliga utmärkelser till de finaste ljusprojekten i världen.

Se genom filmen nedan de fantastiska projekten som blev uppmärksammade. Inspiration på högsta nivå!

Publicerat den 20 juni 2020

evenemang
Internationellt

Livestreamad internationell ljusdesignkonferens – call for papers

Den 17-18 september arrangeras en livesänd ljusdesignkonferens [d]arc room livestream. Med anledning av Covid-19-pandemin kommer [d] arc room livestream att hållas online som en del av en unik plattform som möjliggör interaktion mellan deltagare och publiken över hela världen.

Eventet kommer att bestå av föreläsningar, workshops och produktvisningar.

Det är nu dags för Call for papers för konferensen – deadline 17 juli.

Publicerat den 15 juni 2020

Svenska Ljuspriset

Snart avslöjas finalisterna till Svenska Ljuspriset

I år är det tolv belysningsprojekt som juryn utsett att tävla om den fina utmärkelsen och prestigepriset Svenska Ljuspriset. Uppmärksamheten är stor och spänningen hög när årets finalister snart ska avslöjas.

Offentliggörandet äger rum på torsdagen den 11 juni – håll ut och utkik här på webbsidan!

Publicerat den 8 juni 2020

Belysningspodden

Populärast i Belysningspodden

Belysningspodden har nu funnits till i ett drygt ett och ett halvt år. Hittills har 14 avsnitt spelats in, med intressanta gäster som samtalar med Belysningsbranschens VD Mikael Castanius om belysningens betydelse.

TIO i TOPP – ALL TIME

KORTARE AVSNITT I CORONAKRISENS SPÅR
Senaste nytt är några kortare avsnitt om ämnen belysningsområdet, kopplat till den pågående coronapandemin och dess påverkan. Två kortare avsnitt har nu publicerats och handlar om hur läget är i våra grannländer Norge och Finland.

IN OCH LYSSNA!

 

Publicerat den 8 juni 2020

Projekt

Luzettlamporna i modern tappning

Luzettarmaturerna på Stockholms centralstation moderniseras för en ljusare vänthall.

Under våren och sommaren installeras fler och modernare ljuskällor i centralhallen. Med omsorg om kulturarvet ska bland ­annat de befintliga gamla luzetterna ­anpassas till modern LED-teknik.

Mellan 2 mars och 3 augusti kommer ny och bättre LED-belysning att installeras i centralhallen för att öka ljusnivån från dagens 100 lux till över 200 lux.

– Belysningen som fungerade förr i världen håller inte längre måttet enligt ­moderna standarder, säger Cecilia Granath, pressansvarig på Jernhusen. Därför ersätter vi äldre ljuskällor med modern LED-teknik och passar på att montera in fler ljuskällor så att centralhallen blir bättre belyst och därmed bidrar till en trevligare miljö för resenärerna.

Den nya belysningen kommer att monteras varsamt med hänsyn till byggnadens arkitektur.

Publicerat den 27 maj 2020

Säkerhet

3 frågor om nödbelysning

Var ska en nödbelysningsskylt placeras om det finns två utrymningsvägar. Ska jag alltid kunna se skyltar som visar till båda nödutgångarna eller räcker det att se till den ena?
Grundregeln är att man alltid ska kunna se två av varandra oberoende skyltar, detta för att säkerställa utrymning om den ena utrymningsvägen är spärrad (av t.ex. brand).

Vem ska man ställa krav på att skylten sitter på rätt plats, fastighetsägaren, företaget som hyr lokalerna eller firman som satt upp skyltarna?
Enligt ”Lagen om skydd mot olyckor” är både fastighets­ägaren och nyttjanderätts­innehavaren ansvariga. De kan sedan ha fördelat vems ansvaret är sinsemellan i t.ex. ett hyreskontrakt.

Vad säger reglerna om utrymningsbelysning utanför ­entrén? Ska den finnas vid entrédörren och 5 meter ut? Vad ska det vara för belysning?
Den ska vid strömbortfall belysa golvet/marken direkt utanför entrén, minst en radie om 2 m. Nöddriftstiden ska vara 1 timme och den måste klara den temperatur den kan utsättas för med tanke på att den sitter utomhus.

Publicerat den 27 maj 2020

hållbarhet

Trafikverket släcker för fladdermössen

Trafikverket har beslutat att släcka ner delar av vägbelysningen på väg 25 som korsar Växjö. Anledningen är att den stör områdets fladdermöss.

Området Helgevärma i utkanten av Växjö är en populär plats för fladdermöss. För att skydda dessa nattdjur som på grund av vägbelysningen på väg 25 inte vågar korsa vägen har Trafikverket i samråd med Växjö kommun beslutat att släcka delar av belysningen.

Området ska hållas nedsläckt kvälls- och nattetid från 1 april fram till sista september 2020 eftersom det är under sommarhalvåret fladdermössen är aktiva.
På och avfarter kommer även fortsättningsvis att ­hållas upplysta. Trafikverket bedömer att släckningen inte kommer att påverka trafiksäkerheten.

Fladdermöss är en hotad djurart och skyddade enligt artskyddsförordningen. De får inte fångas, dödas eller flyttas.

Publicerat den 27 maj 2020

Ljusdesignyrket

Ny som IALD Professional member

Jan Forsmark, Designat Ljus i Luleå godkändes i slutet av mars som en professionell medlem av IALD, International ­Association of Lighting Designers.

Jan Forsmark bor kanske i en liten stad vid norra Sveriges kust, men har en karriär som sträcker sig över 25 år inom ­belysning. Han är välkänd över hela landet för sitt arbete som ljusdesigner och flerfaldigt belönad för sina projekt, bl.a. Svedjebron som premierats med Svenska Ljuspriset.

Jan har drivit sitt företag Designat Ljus sedan 2012 och arbetar med både ljusplanering, formgivning och utveckling av belysningsarmaturer.

Publicerat den 27 maj 2020

Webb

Ateljé Lyktan lanserar ny hemsida

Det har pågått ett tag och efter hårt arbete och många timmar tog ateljé Lyktan ett stort steg i sin digitala resa genom lanseraring av en ny hemsida i början av april. Under de senaste 18 månaderna har den byggts upp från grunden och kommer ständigt att fortsätta förfinas och förbättras – allt för att göra upplevelsen så bra som det bara går.

Se mer på ateljelyktan.se

Publicerat den 27 maj 2020

Sammanvävande hjärtan

En ljusmålning av Nikolay Trebukhin från Moskva. Ljusmålning är en fototeknik där ljuset ”målas” eller ”dras” in i fotografiet via en handhållen ljuskälla under lång exponering. Att måla med ljus har blivit populärt och kräver så gott som ingen specialutrustning och kan ge riktigt intressanta resultat. Bara fantasin sätter gränserna. Ingenting läggs till eller tas bort vid efterbehandlingen. Se mer om Nikolays verk på @yo_hoho på Instagram.

FAKTA – WEAVING HEARTS

Kamera: f/22 ISO100 livekompositläge,
Olympus OM-D E-M1.12-40mm f / 2.8 Pro
Verktyg: Maglite-ficklampa, en nykelring,
ett bord och en spegel.

Publicerat den 27 maj 2020

Prisutdelning Nordic Lighting Design Award 2020 kl. 12 den 20 maj

Klockan 12 idag den 20 maj kan du följa prisutdelningen av Nordic Lighting Design Award via en live streaming via Facebook. För att komma till sändningen använd länken här.

Publicerat den 20 maj 2020

IALD
webbinarium

Tips till företagsledare i coronatider

IALD har spelat in ett webbinar som tar upp tips för företagsledare och egenföretagare om hur hantera den svåra situationen som nu uppkommit med anledning av covid 19-krisen. Det gäller både tips hur man kan agera för att återta affärerna efter krisen men också många praktiska tips på åtgärder som kan dämpa de negativa effekterna.

 

Publicerat den 19 maj 2020

hållbarhet
International Day of Light

Hållbarhet i fokus på årets internationella ljusdag

Idag firar vi den internationella ljusdagen som Unesco instiftat. I Sverige sätter vi fokus på en fråga som de senaste veckorna blivit än mer aktuellt, nämligen hållbarhet.

Hur skapar vi hållbara belysningsmiljöer, hållbara miljömässigt, ekonomiskt, socialt och humant. För att fira dagen bjuder vi på ett par föreläsningar och en paneldiskussion från ett riksdagsseminarium för att uppmärksamma frågan.

Johan Röklander: Hur vi skapar hållbara ljusmiljöer:

 

Myriam Aries, professor i belysningsvetenskap vid JTH: Light for humans –
Vad vet vi om ljusets påverkan på oss människor idag?

 

Paneldiskussion om hur vi skapar förutsättningar för fler hållbara fastigheter:

 

Publicerat den 16 maj 2020

International Day of Light
Nordic Lighting Award

Tävlande om Nordic Lighting Design Award 2020 offentliggörs

För att fira den internationella ljusdagen i år offentliggöra de nordiska belysningsorganisationerna idag de nominerade projekten som tävlar om Nordic Lighting Design Award i år.

Projekt som är berättigade till att tävla om utmärkelsen är de nationella vinnarna från Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige under de senaste två åren. Det finns en speciell belysnings- och ljusdesignkultur i de nordiska länderna, vilket framgår tydligt av de tävlande projekten. Syftet med Nordic Lighting Award är att lyfta fram de särdrag som är speciella i den nordiska ljusplaneringen.

HÄR HITTAR DU DE NOMINERADE PROJEKTEN

Om utmärkelsen:
Nordisk Lyspris, The Nordic Lighting Design Award initierades av Nordlys-kommittén år 2000. Utmärkelsen tilldelas projekt som har speciella kvaliteter när det gäller dagsljus och artificiellt ljus och som på ett exemplariskt sätt kombinerar aspekter som estetik, arkitektur, teknik, kvalitet, energi, färg och form. Originalitet och kreativitet har en stor vikt vid utvärderingen. Utmärkelsen delas ut vartannat år.

 

Nordlys-kommitten består av de nordiska belysningsorganisationerna: Dansk Center for lys i Danmark, Suomen Valoteknillinen seura i Finland, Ljóstæknifélag Ísland på Island, Lyskultur i Norge and Belysningsbranschen i Sverige.

 

Juryordförande:

Ourania Georgoutsakou, General Secretary

Publicerat den 16 maj 2020

mässor

light + building återkommer först 2022

Messe Frankfurt har idag, den 6 maj, meddelat att framflyttningen av light + building-mässan till hösten 2020 slopas. Med anledning av det fortsatt osäkra läget med Covid 19-pandemin och eventuella fortsatta reserestriktioner i höst har man beslutat att årets upplaga av mässan helt uteblir. Man blickar istället på 2022 då mässan sedan tidigare planerats arrangeras mellan den 13 och 18 mars.

Mera information

 

Publicerat den 6 maj 2020

coronakrisen
evenemang

IALD flyttar fram sina Enlighten till 2022

På grund av covid 19-oro flyttar IALD, International Association of Lighting Designers sina stora amerikanska och europeiska konferenser som var planerade till i höst till 2022. Dessa kommer att arrangeras enligt följande:

Enlighten Americas: oktober 2022 i Palm Springs
Enlighten Europe: november i Oslo 

Det är många mässor och evenemang som flyttas nu. Följ evenemangen och dess nya datum via Ljuskulturs webb.

 

Publicerat den 30 april 2020

coronakrisen
Ljuskonst

Ljuskonst mot smittspridning

Ljuskultur skrev i sitt senaste nummer om ett konstprojekt, Lysande konst i Rinkeby, en satsning för att engagera ungdomar och låta dem vara delaktiga i sin boendmiljö. Konstprojektet har nu blivit att användas på ett just nu mycket angeläget sätt, nämligen för att informera de boende om coronaviruset på somaliska, arabiska och engelska.

Läs här Fastighetstidningens artikel om ämnet. 

Publicerat den 24 april 2020

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare