Notiser


Bertil och Britt Svenssons Stiftelse
stipendium

Sök stipendium – senast 15 oktober

Den 15 oktober är det åter deadline för ansökan av stipendier och projektbidrag hos Bertil och Britt Svenssons Stiftelse. Nytt är att du fyller i ansökan direkt på stiftelsens hemsida. Läs mer…

Publicerat den 17 september 2019

evenemang
Ljusdagen

Välkommen till Ljusdagen 5 september

Välkommen till en inspirationsdag fylld av kunskap, möten och gala! Eftermiddagen kommer att handla om ljus och möjligheter med dagens teknologi, hur vi kan skapa uppleverlser nu och i framtiden och hur robotiken kommer att påverka branschen i stort och våra yrken specifikt.

Keynote Speaker
Koert Vermeulen, chefsljusdesigner och grundare av den belgiska designbyrån ACTLD

Svenska Ljuspriset 
Finalisterna presenteras under eftermiddagen – vinnaren koras under galakvällen.
Tre projekt gör upp om titeln!

PROGRAM OCH ANMÄLAN

Publicerat den 13 juni 2019

Svenska Ljuspriset
Tävling

Finalisterna klara – de gör upp om Svenska Ljuspriset

Idag presenterades årets finalister till det prestigefyllda Svenska Ljuspriset.  Det är tre skilda typer av projekt, geografiskt spridda i Nacka, Uppsala och Luleå. Vinnaren koras den 5 september på Berns Salonger i Stockholm.

Svenska Ljuspriset delas ut för att belöna ett projekt där ljus använts på ett framgångsrikt sätt för att skapa en visuell upplevelse i samspel med arkitekturen. Syftet är att uppmärksamma belysningens betydelse för människa och miljö och för att lyfta fram den höga nivån av ljusplanering i Sverige. Svenska Ljuspriset har en lång tradition och delas ut för 27:e året i rad.

Av de tio tävlande som juryn valt att vara med i tävlingen i år har man nu utsett tre till finalister:

Ekonomikum läsesal, Uppsala universitet
Ljusplanering: Jonas Kjellander, Sweco Architects, Örebro

Japanska badet, Yasuragi, Saltsjö-boo, Nacka
Ljusplaneraring: Tatiana Bibikova, ECO Lightlink, Stockholm

Pumpstation P42 ”Havsstrand”, Luleå
Ljusplanering: Jan Forsmark och Robert Taavo, Designat Ljus Europa, Luleå

Många fina projekt har premierats under årens lopp. Förra året gick vinsten till den trestjärniga Guide Michelin-krogen Restaurant Frantzén i Stockholm. Vinnaren i årets tävling koras den 5 september på Berns Salonger i Stockholm.

Publicerat den 7 juni 2019

Utmärkelser

Tyréns är en av Sveriges bästa arbetsplatser

Tyréns utnämndes nyligen till Sveriges 7:e bästa arbetsplats när 2019 års vinnare korades av Great Place to Work nyligen. Konsultföretaget deltog för fjärde året i rad i rankingen, som Great Place to Work genomför och är också för fjärde året i rad är på 10-listan bland stora företag.

– Jag är extra stolt över att vi lyckas behålla och lyfta vår arbetsplatskultur samtidigt som vi fortsätter växa, säger en mycket glad Cecilia Granath, Sverigechef på Tyréns.

Drygt 200 företag deltog i årets ranking.

Publicerat den 24 maj 2019

Projektnytt

Ljuslyft i skolan

Fastighetsbolaget Hemsö satsar drygt en miljon i ett pilotprojekt inom digitalisering och ljusmiljöer på Raoul Wallenbergskolan i Järvastaden, Solna.

Ett dynamiskt belysningssystem testas där ljusmiljöerna kan varieras med avseende på ljusstyrka och färg. Ambitionen är att det ska öka elevers koncentrationsförmåga och studieresultat. Detta är Signifys första större projekt i Sverige där systemet Dynalite införs i en skola. Genom möjligheten att föra in dagsljusets dynamik i klassrummet vill man bidra till att eleverna blir mer stimulerade och engagerade.

– Vi ser det här som en viktig satsning när det gäller att skapa hållbara och effektiva skolmiljöer, säger Nils Styf, VD på Hemsö.

Syftet med pilotprojektet är att skapa en ny typ av belysning i klassrum som ska förbättra elevers engagemang och skolresultat. Om resultatet blir lyckat kan detta på sikt införas även i andra skolor som Hemsö utvecklar och äger. Hemsö äger drygt 100 förskolor och grundskolor i Sverige, fördelade över hela landet.

Publicerat den 24 maj 2019

Ljusdesignyrket

Ansökningsdags!

Den 31 maj är sista dagen för att ansöka om att bli en dokumenterat oberoende, utbildad och yrkeserfaren ljusdesigner – Svensk ljusdesigner LD!

Läs mer på svenskljusdesigner.se

Publicerat den 24 maj 2019

evenemang

AI på Ljusdagen

Inom kort är det dags att släppa programmet inför årets Ljusdagen den 5 september. Klart är att ett av ämnena som
är på tapeten är AI, Artificiell Intelligens.

Fotomodellyrkets sägs vara det första yrket som kommer att försvinna, tack vare AI. Hur står det till med de yrken som finns inom ljus- och belysningsbranschen? Hur kommer AI att påverka och vad finns det för positivt som tekniken har att erbjuda oss? En av Sveriges framstående AI-experter Fredrik Löfgren finns med och ger oss en lägesrapport med mycket intressant bakgrund och framtidsutsikt.

Ljusdagen hålls på eftermiddagen den 5 september med en efterföljande galakväll med prisutdelningar, bl.a. det prestigefyllda Svenska Ljuspriset.

Se mer på ljusdagen.se.

Publicerat den 24 maj 2019

AI

Robotar ställer in ljuset

Aichis Toyota Stadium är Japans första som installerar LED-belysning med hjälp av robotteknik.

Signify har installerat sitt uppkopplade belysningssystem Interact Sports på Toyota Stadium i Aichi, Japan.

Unikt i projektet har varit att man använt robotar för driftsättningen av systemet. Installationstiden kan på detta sätt minskas, samtidigt som noggrannheten blir betydligt bättre jämfört med traditionell driftsättning. Riktning av strålkastare, horisontell belysning, färgtemperatur och färgåtergivning är bara några av de komponenter som testas. Det totala servicepaketet som installerats inkluderar programvarubaserad belysningsdesign, 3D-visualisering och videofokus.

Den nya belysningen uppfyller sändningsstandarderna för flimmerfri Ultra-HD 4K-TV och super slow motion-replays och åskådarna kan se tydligt varje detalj och alla känslor på planen.

Publicerat den 24 maj 2019

Projektnytt

Dagsljus i konstgalleriet

Polygon Gallery i Vancover är Kanadas största ideellt drivna fotogalleri och ligger vid hamnen, med Vancovers citypanorama som bakgrund. ERCO har levererat belysningen till både galleriets utställningslokaler och shoppingdel.

Galleriet har uppförts på ett exponerat läge direkt vid Lower Lonsdales hamnkaj. De två största utställningshallarna på andra våningen är luftiga och rymliga. Dagsljuset faller uteslutande genom takfönster mot norr. Detta garanterar ett bländ- och skuggfritt ljus under dagen.

Visionen var att skillnaden mellan dagsljuset och den elektriska belysningen skulle vara så liten som möjligt. Detta har man löst med ERCO LED-ljusverktyg med en neutral vit ljusfärg på 4000K. Armaturerna ger jämn och bländfri allmänbelysning i kombination med en exakt accentuering av utställningsobjekten.

Publicerat den 24 maj 2019

International Day of Light
Ljus i skolan

Belysning i skolan tema på den internationella ljusdagen!

Unesco har utsett den 16 maj till the International Day of Light – den internationella ljusdagen. I Sverige fokuserade man blickarna på belysning i skolan – ett område som är eftersatt i Sverige. Belysning är ett av de absolut mest effektiva verktygen som man Bkan påverka den fysiska lärmiljön med!

För att fira dagen och för att visa varför ämnet är så angeläget har Belysningsbranschen tagit fram en informationsfilm om belysning i skolan.

Filmen framtagen genom ett bidrag från Bertil och Britt Svenssons Stiftelse för Belysningsteknik.

Publicerat den 13 maj 2019

Dagsljus
Litteratur

Ny bok belyser vikten av dagsljus i den förtätade staden

Kunskapen om hur dagsljus påverkar människans hälsa har ökat markant under de senaste åren. Whitemedarbetaren och en av Sveriges ledande experter på dagsljus, Marie-Claude Dubois, är redaktör för den nyutkomna fackboken Daylighting and Lighting under a Nordic Sky. Boken samlar den senaste forskningen rörande dagsljus och hur den kan tillämpas inom arkitektur och stadsbyggnadsprojekt.

Marie-Claude Dubois är verksam som hållbarhetsspecialist på White arkitekter och som lektor och docent vid Lunds universitet. Hon har över tjugo års erfarenhet av forskning och praktik rörande dagsljus.

Hennes senaste forskning rör förtätning av städer och hur vinklar mellan byggnader påverkar dagsljuset inomhus.
– Dagsljusforskning är särskilt betydelsefull för oss i Norden på grund av vårt klimat och de speciella ljusförhållanden som vi har, med färre soltimmar och ofta molntäckta himlar, säger hon och fortsätter:

– Frågan är viktigare än någonsin då utvecklingen går mot en ökad förtätning av våra städer.

Det avsnitt i boken som behandlar dagsljusets visuella kvaliteter har författats av ytterligare en Whitemedarbetare, arkitekt och ljusdesigner Malin Alenius. Hon är även bokens faktagranskare.

– Mitt bidrag i boken rör ljusets icke mätbara värden och de kvaliteter som uppstår i mötet mellan ljus och rum. Jag intresserar mig för hur vi arkitekter kan behärska dagsljuset i gestaltningsprocessen, berättar Malin Alenius, som  doktorerar på KTH inom detta fält.

Marie-Claude Dubois forskarkollegor på LTH; Niko Gentile, Thorbjörn Laike och Iason Bournas, har också bidragit med texter i boken, som sammantaget ger matnyttig kunskap om gällande regelverk och metoder för att analysera samt simulera tillgången till dagsljus. Boken belyser även hur dagsljus på bästa sätt kompletteras med energieffektiva ljussystem och dynamisk belysning. Olika lösningar exemplifieras med verkliga byggnadsprojekt.

– Min förhoppning är att dagsljus uppmärksammas allt tidigare i byggprocessen och att kommuner, studenter och praktiserande arkitekter kan ha användning av boken i sitt vardagliga arbete, säger Marie-Claude Dubois.

Daylighting and Lighting under a Nordic Sky ges ut av Studentlitteratur.

Foto: Casper Hedberg

Läs mer om Marie-Claude Dubois och hennes arbete.

Publicerat den 3 april 2019

Belysningspodden
Sociala media

Över 1000 lyssningar av Belysningspodden

Sedan lansering den 29 januari har Belysningspodden lyssnats över 1000 gånger! Podden har hittills gästats av fem intressanta gäster som samtalat med Belysningsbranschens VD Mikael Castanius.

Vem skulle du vilja höra som gäst i podden? 

 

Publicerat den 29 mars 2019

evenemang

Ljus höst i Alingsås

Startskottet för den 20:e upplagan av Lights in Alingsås gick första helgen i mars då årets workshopsledare samlades.

Årets utvalda designers är en blandning av tidigare studenter, gamla workshopledare och ett par helt nya profiler. Som vanligt är det en stor geografisk spridning bland workshops­ledarna. I år kommer de från Australien, Skottland, Indien, Danmark, Finland,
Förenade Arabemiranten och Sverige.

Lights in Alingsås pågår 27 september – 3 november 2019.

Från vänster övre raden Johanna Enger, Nathalie Redford, Erin Slaviero, Vladan Paunovic, Kapil Surlakar. Nedre raden Jackson Stigwood, Claire Tomara & Jim Farula. Saknas i bild: Cecilia Cronelid och Juha Hälikkä.

Publicerat den 22 mars 2019

Upphandling

Nya hållbarhetskriterier

Upphandlingsmyndighetens har uppdaterat sina hållbarhetskriterier för inomhusbelysning.

De nya kriterierna berör upphandling av belysnings­produkter, -projektering och -entreprenad. Fokus i revideringen ligger produktmässigt på LED-lösningar och belysningsstyrning. Syftet med de nya kriterierna är att göra det enklare att upphandla belysning som är energieffektiv och av god kvalitet.

Publicerat den 22 mars 2019

Eventljus

Osram åter belysningspartner till Eurovision

För femte gången i rad belyser Osram den årliga megahändelsen, Eurovision Song Contest ESC som i år går av stapeln i Tel Aviv.

Från 12 till 18 maj kommer allt i Tel Aviv och på det internationella kongresscentret att handla om musik då Israel är värd för den 64: e Eurovision Song Contest. Osram är åter evenemangets officiella belysningspartner, med ljusutrustning för att kunna skapa dynamiska effekter, färger, former och dimensioner till de 42 olika tävlingsbidragen. Årets tema är ”Våga drömma”.

Scendesignern Florian Wieder ska utforma 2019 ESC-scenen och skapa en modern och spännande atmosfär. Två israeliska designers, Ronen Najar och Dakar Azulay, har fått i uppdrag att skapa ljuseffekterna vid ESC. Med ljus och ljud kommer man att skapa en atmosfär som speglar staden: pulserande, unik och innovativ.

Publicerat den 22 mars 2019

Föreningen SE RUM upplöst

SE RUM – Förening för ökad kunskap om färg och ljus upplöstes 2018. Arbetet går dock vidare.

Föreningen SE RUM har under tolv år bidragit till att påverka utvecklingen inom det integrerade kunskapsområdet perception/färg och ljus. Det hela startade med föreningen Visuella Världar från 2005 som 2008 bytte namn till SE RUM och 2013 öppnades upp för en bredare publik – för alla med intresse för färg och ljus.

Några av de stora verksamhetsmålen som också nåddes kan kortfattat sammanfattas enligt följande:

• En ökad samverkan mellan färg- och ljusföretag, ljus- och färgföreningar och utbildningar – genom en rad olika projekt och aktiviteter

• Att ta fram kurslitteratur om hjärte­frågan både på svenska – FÄRG & LJUS för människan i rummet (Svensk Byggtjänst 2014) för utbildningar i Sverige men också på engelska för hög­skole­utbildningarna i Norden – Colour & Light. Spatial experience (Routledge – Taylor & Francis Group 2017)

• Att påverka och arbeta för att få till stånd utbildning på högskolenivå inom ämnesområdet färg-ljus-rum: Sedan läsåret 2017 – 18 hålls en ordinarie färg- och ljusutbildningskurs vid Institutionen för Arkitektur i Lund.

Hösten 2016 kontaktade SE RUMs styrelse LTH om möjligheten att få till stånd en ny pedagogisk perceptionsstudio där. Idag finns intentioner för att det blir så. Man föreslog också ett årligt öppet event, SYN-TES-symposiet, och i september 2017 hölls det första. Nästa symposium har temat Färgen, ljuset och det meningsfulla rummet och hålls den 10 april i år.

Efter att styrelsen i mars 2018 konstaterat att föreningen fyllt sin uppgift upplöstes SE RUM två månader senare i maj. Förutom symposier vid LTH fortsätter nätverkande bl.a. via Facebook-gruppen SYN-TES – Det nordiska interdisciplinära nätverket för färg och ljus.

Publicerat den 22 mars 2019

Företagsnytt

Reflex satsar på ljusdesign

Reflex Arkitekter lanserar Reform – en ny inrednings-och ­designstudio bestående av Reflex inredning och pS Arkitektur. Företaget utökar också på kompetensen inom ljusdesign. Satsningen på ljus handlar om en ny ljusstudio som leds av Beata Denton och består, förutom Beata, av Ulrika Didriksdotter Bergström och Maria Vrekou.

Beata var tidigare ansvarig för pS Arkitekturs inredningsstudio och stod för all ljusdesign i projekten där. Hon är utbildad arkitekt och har Master från KTH. Vidareutbildning inom ljusdesign har hon genom workshops, kurser, seminarier och olika samarbeten under 15 års tid. Ulrika, i sin tur, har läst masterprogrammet på KTH och drivit egen firma i många år. Maria har arkitektutbildning från Liverpool och master i ljusdesign från KTH. Hon har tidigare arbetat på Island hos Liska Ehf och i London på Light Bureau.

Den nya ljusstudion kommer att jobba i huvudsak med projekt inom Reflex/ Reform men också med externa beställare.

Publicerat den 22 mars 2019

Utmärkelser

Årets lampa: Curve

Bibliotekslampan Curve, formgiven av designduon Front, har valts till Årets lampa i ELLE Decoration Swedish Design Award.

”Flytande, oväntade former som uppdaterar den klassiska biblioteksbelysningen på ett lika smart som roligt sätt.”
Juryns motivering

Armaturen är från början specialframtagen för biblioteket i nyrenoverade Nationalmuseum i Stockholm och lånat sin personlighet från den klassiska bibliotekslampan. Tillverkaren Zero har armaturen nu, i flera olika versioner, i sitt ordinarie sortiment.

Curve i biblioteket
på Nationalmusem.

Publicerat den 22 mars 2019

Upplevelsen i fokus

Fagerhults Belysning satsar på nytt internationellt showroom – en s.k. pop-up under 2019 – i centrala Jönköping. Det handlar om 500 citykvadratmeter, där besökaren får uppleva allt som är möjligt att åstadkomma med hjälp av rätt belysning: vilken betydelse som olika ljusnivåer, färgtemperaturer, konstraster och skuggor har för en miljö. Showroomet kommer även att fungera också
som undervisningslokaler i samarbetet mellan Fagerhult och ljusdesignutbildningen vid Jönköping University.

Adress: Fiskargränd 1, Jönköping

Publicerat den 22 mars 2019

belysningshistoria
Belysningspodden

Nytt poddavsnitt ute – om historiska milstolpar, händelser och personer

Belysningspodden har släppt det tredje avsnittet som handlar om branschens utveckling från 1920-talet fram till idag. Belysningsbranschens nuvarande VD Mikael Castanius samtalar med sin tidigare företrädare, under 4 decennier, Magnus Frantzell.

Länk till podden

Publicerat den 28 februari 2019

evenemang
Ljus och färg

Symposium: Färgen, ljuset och det meningsfulla rummet

 

Den 10 april anordnas ett symposium om färgen, ljuset och det meningsfulla rummet vid Lunds Tekniska Högskola.

Program

Anmälan

Publicerat den 27 februari 2019


Belysningspodden

Nu lanseras Belysningspodden

Idag släpps Belysningspodden. In och lyssna på vem vi samtalar med i det allra första avsnittet!

Publicerat den 31 januari 2019

evenemang

Biskopsgården i ljus

Lights in Biskopsgården var ljusfestivalen som belyste och lyste upp delar Göteborgsförorten 8–30 november 2018. Festivalens ljusinstallationer byggde på berättelser från boende och besökare i området. Temat för ljusfestivalen var ”Go Global”.

Lights in Biskopsgården möjliggjordes av Göteborgs Stad, Göteborg & Co, Bostadsbolaget, Bo Bra i Biskopsgården, Göteborg Energi och Landskapsgruppen AB.

Publicerat den 30 januari 2019

Utmärkelser

Ljusrum premieras

Ljusrum AB i Stockholm har blivit utsedda till ett av Dagens Industris Gasellföretag 2018.

För att få den utmärkelsen måste företagen uppfylla vissa kriterier. Bland annat måste man ha en omsättning som överstiger 10 miljoner kronor, minst tio anställda, minst fördubblat sin omsättning det senaste året samt ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren.

Priset delades ut den 4 december på Konserthuset i Stockholm. Stort grattis Ljusrum!

DI Gasell-priset skapades år 2000 av Dagens Industri för att uppmärksamma Sveriges snabbast växande företag.

Publicerat den 30 januari 2019

Företagsnytt

Nya i SBS-styrelsen

Svenska Belysningssällskapet valde ny styrelse vid sitt årsmöte den 19 november 2018.

Till ny ordförande valde föreningen Carolin Fischer som arbetar till vardags som ljus­designer och inredningsarkitekt på Ljusrum. Nya styrelseledamöter för verksamhetsåret blev Eva-Jo Hancock, konceptinredare och kreativ chef på Rabalder Story Design, Jennie Hellberg, ljusdesigner på Ramböll och Tobias Allard, säljare på Zero Interiör. Kvar i styrelsen sitter sedan tidigare: Aleksandra Stratimirovic, konstnär, Studio Strati; Beata Denton, arkitekt och ljusdesigner på Reflex Arkitekter; Ingela Kempe, studerande, Mervi Rokka, redaktör på Ljuskultur samt Emil Toft, Control Dept.

Svenska Belysningssällskapet är en ideell förening för belysningsintresserade, med säte i Stockholm. SBS anordnar studiebesök och medlemsmöten om intressanta projekt och ämnen inom belysning.

Publicerat den 30 januari 2019

evenemang

Brittisk ljus- och färgkonstnär gästar Sverige

Den Manschester-baserade konstnären Liz West, känd för sina levande verk av färg och ljus, besöker Stockholm den 12 februari.

Liz West (f. 1985) utexaminerad från Glasgow School of Art arbetar brett med väggbaserade konstverk, skulptur och platsspecifika installationer. Hennes verk blandar lysande färger och ljus och vill provocera en ökad sensuell medvetenhet hos betraktaren. Hon är intresserad av att utforska hur sensoriska fenomen kan påverka psykologiska och fysiska svar som klarar av våra egna djupt förankrade relationer till färg.

West är inbjuden till Sverige av Svenska Belysnings­sällskapet och föreläser den 12 februari på Konstnärshuset i Stockholm.

Publicerat den 30 januari 2019

Standardnytt

Standarden om ­arbetsplatsens belysning revideras

Arbetet med en ny utgåva av SS-EN 12464-1 Ljus och belysning: Arbetsplatser inomhus, har inletts.

Nästa steg handlar om en remissrunda som pågår mellan mars och juni 2019. SIS räknar med att den reviderade standarden ska publiceras i januari 2021.

Det som vi redan vet är att den nya utgåvan kommer att innehålla mycket mer av de icke-visuella effekterna än tidigare.

Det är ännu långt kvar tills standarden är färdig­reviderad och har du några frågor kan du ställa dem till SIS genom ett frågeformulär på: www.sis.se/inomhus­belysning.

Publicerat den 30 januari 2019

Projektnytt

Magisk portal på årets Icehotel

Jonas Johansson, Jordi Claramunt och Lukas Petko från Sverige, Spanien och Slovakien har skapat sviten ”Haven” en magisk portal av is som vaktas av fågeln Fenix. Legenden säger att bara de med rena hjärtan kan komma in och få tillträde till ett rum där tiden är oändlig och livet är evigt.

– Vi inspireras av mötet mellan människor och vill skapa en upplevelse som bjuder in till nyfikenhet, kreativitet och samarbete. Det känns drömskt att få ­arbeta med is som tillåter vår kärlek till ljus, till glans, till reflektion att få vandra obehindrat från tanke till skapelse, säger ­Jonas Johansson.

Publicerat den 30 januari 2019

Projektnytt

Fagerhult köper iGuzzini

Fagerhult skriver avtal om att förvärva iGuzzini illuminazione S.p.A. och avser genomföra en företrädesemission om cirka MEUR 220.

Fagerhult har ingått ett avtal om att förvärva samtliga aktier i iGuzzini illuminazione S.p.A och skapar därmed ett av de största och ledande professionella belysningsbolagen i Europa. Det sammanslagna bolaget kommer att ha en mycket stark position på den europeiska marknaden och en stark plattform för fortsatt tillväxt globalt. Den sammanslagna årsomsättningen är över MSEK 8 000.

– iGuzzini är ett mycket framstående bolag. Bolaget har ett starkt varumärke och har framgångsrikt byggt en internationell verksamhet med en global kundbas. iGuzzini kompletterar Fagerhultkoncernen mycket väl, både vad gäller geografisk närvaro och produktutbud. Jag ser fram emot att fortsätta den framgångsrika resan och att arbeta tillsammans med Adolfo Guzzini (President iGuzzini) och Andrea Sasso (VD iGuzzini), som kommer att stanna kvar i sina roller på iGuzzini – och utöver detta tillträda ledande roller inom Fagerhultkoncernen”, kommenterar Bodil Sonesson, VD och koncernchef Fagerhult.

Genom förvärvet av iGuzzini förstärks Fagerhultkoncernens position i föreskrivande led för avancerade belysningslösningar. Dessutom breddas koncernens erbjudande inom de viktiga applikationsområdena utomhusbelysning, hotell och restaurang, samt detaljhandel. Exponeringen mot de geografiska marknaderna Italien, Schweiz, Spanien och Nordamerika kommer vidare att öka.

Publicerat den 30 januari 2019

Företagsnytt

Fox levererar till Stockholms stadskärna

Stockholms stadskärna har fått ny gatu­belysning, Fox levererar för 2,3 miljoner.

Fox Belysning och Focus-Lighting levererade i december armaturer när Sveavägen, Odengatan och Cedersdalsgatan i Stockholm uppgraderade gatubelysningen till LED. Sammanlagt handlar det om 247 stolparmaturer SKY och 231 linspända WAY.

SKY och WAY är ritade av danska arkitektkontoret AART och karaktäriseras av ljuskomfort med bra avbländning. SKY med sitt indirekta ljus och WAY med sin opala lysande ring som ger en mjuk övergång från armatur till LED-platta. Samtliga är utrustade med Zhaga-sockel och således förberedda för framtida styrning.

Publicerat den 30 januari 2019

Svenska Ljuspriset

Johanna Enger ny ­jurymedlem

Svenska Belysningssällskapet har valt ­Johanna Enger som sin representant i juryn för Svenska Ljuspriset.

Johanna har en bred designbakgrund med en masterexamen i ljusdesign från ALD/KTH och en kandidatexamen i industridesign från högskolan på Gotland samt studier i grafisk design, inredningsarkitektur, konstvetenskap och fotografi. Hon är i slutfasen av sin forskarutbildning i miljöpsykologi vid Lunds tekniska högskola, och driver tillsammans med forskare från LTH, RISE och HKR ljusforskningsprojektet Swedish Research Project on Perceptual Metrics for Lighting Design, i syfte att utveckla en grund till gemensamma definitioner och begrepp för upplevd ljuskvalitet.

Under åren har Johanna arbetat i en mängd olika typer av designrelaterade projekt inom innovation, konceptutveckling, ljusdesign och även ljuskonst. Hon har medverkat som medförfattare i boken ­Colour and Light – Spatial Experience, utgiven av Routledge och som redaktör för boken See the Light av Svante Pettersson. Johanna har under de senaste 10 åren också varit en flitigt anlitad föreläsare och workshopledare på design- och arkitekturutbildningar och branschkonferenser, oftast på temat ljus, färg och visuell perception.

Johanna Enger ersätter Anders Winell som SBS representant och arbetar nu tillsammans med Lars Fredén, arkitekt SAR/MSA, ljusdesigner, juryordförande, Västljus och Ingvar Eriksson, ingenjör, Sydljus, för att utse årets vinnare som koras den
5 september 2019 på Ljusdagen.

Publicerat den 30 januari 2019

Projektnytt

Peterskyrkan nyinvigs

Installationen av den nya belysningen i Peterskyrkan är på sluttampen.

20 kilometer kabel och 700 specialtillverkade LED-armaturer från Osram, håller på att installeras 136 meter högt upp i taket. Den 25 januari 2019 firas den officiella invigningen av en världens största kyrkor, som också är centrum för den katolska tron. Totalt mer än 100 000 lysdioder kommer då att få kyrkan att lysa i ett nytt ljus.

Publicerat den 4 december 2018

Projektnytt

Världens längsta bro invigd och belyst

Armaturer från Thorn har valts till att belysa världens längsta bro över vatten, den alldeles nya Hong Kong-Zhuhai-Macao Bridge.

Efter nästan nio års byggande står bron nu klar och spänner sig över en sträcka om 5,5 mil – över Kinas Pearl River Delta, som förbinder öarna Hong Kong och Macao med staden Zhuhai på fastlandet. Thorn säkrade två av de tre belysningskontrakten som var kopplade till 115,9 miljarder yuan (14,7 miljarder euro) projekt och Thorns produkter belyser de två konstgjorda öarna i öster och väster om korsningen, samt tunneln som leder till bron från Hongkong.

De konstgjorda öarna belyses av 120 Champion Pro LED 132 högeffektiva strålkastare, monterade på 12 höga master. Tunnelbelysningen i sin tur består av 6000 stycken Thorns GTLED Entry- och GT58-armaturer med DALI-drivrutiner för att belysa den 1 kilometer långa tunneln.

Med tre körfält i varje riktning kommer bron dramatiskt att minska körtiden från Hongkong till Zhuhai och Macau från ca 4½ timmar till bara 40 minuter. Projektet är en del av den kinesiska regeringens plan att utveckla Guangdong-Hongkong-Macau Greater Bay Area, som tillsammans utgör Asiens femte största ekonomi

Publicerat den 4 december 2018

Böcker

Stockholm Sub

Stockholms tunnelbana har aldrig dokumenterats i sådan detalj som i fotoboken Stockholm Sub, som utkom i början
av november.

Det är en storslagen bok som gör världens kanske vack-raste tunnelbanenät rättvisa. Den i Montreal baserade Fotografen Chris M. Forsyth (f. 1995) ger oss en unik tillgång till detta underjordiska universum. I 57 bilder, specialtagna för boken, visar han de 27 främsta stationerna i all sin visuella prakt. Förutom Hötorget och Odenplan, två av nätets första stationer, dokumenterar han allt från Stadions regnbågsprydda valv och marmorerade bergväggar, via Bagarmossens minimalistiska ”trumpetstation”, till Kungsträdgårdens lekfulla överdåd. Vardagsmiljöer som du trodde att du kände, bergrum där mycket hänger på belysning också.

Fotografierna kompletteras av texter av arkitekturkritikern Mark Isitt, bokens redaktör. Stockholm Sub är på engelska och ges ut av Frank Review, ett Stockholms­baserat arkitekturförlag.

Publicerat den 4 december 2018

Projektnytt

Zumtobel lyser upp Bayern München

Zumtobel Group startar ett ljussamarbete med FC Bayern München och levererar en ny modern belysningslösning till Allianze Arena. (mer…)

Publicerat den 4 december 2018

evenemang

Copenhagen Light Festival kommer igen

Efter ett lyckat evenemang i år, med stort intresse både från Köpenhamnsborna och media återkommer ljusfestivalen nästa år.

Hamn och olika platser i staden lyses då upp från Nordhavn till Ørestad. Det kommer bli ljus på mörka drivande moln, vackra gamla byggnader, arkitektoniska torg, stadens kanaler och andra stadsdelar. Tivolis nya initiativ, ”Winter in Tivoli”, är också anpassat till Copenhagen Light Festival. 35–40 olika ljusinstallationer planeras och kommer att kunna besökas via guidade vandringar och turer på cykel, Segway och med kanalbåtar och kajaker.

Copenhagen Light Festival pågår från den 1 till den 24 februari 2019.

Publicerat den 4 december 2018

Böcker

Nationalmuseum i nytt ljus

Lagom till återinvigningen släppte Nationalmuseum en rad rikt illustrerade böcker, bland annat boken Nationalmuseum i nytt ljus.

Det är ett praktverk som beskriver det historiska skeendet före Nationalmuseibyggnadens uppförande, byggnationen och de förändringar som genomförts under 1900-talet. En central del är beskrivningen av tillståndet i början av 2000-talet som
till slut tvingade fram en omfattande
renovering och ombyggnad. Boken är rikt illustrerad och finns både på svenska och engelska.

Gabriele von Kardoff från Kardorff
Ingeniure Lichtplanung, som varit ansvarig ljusdesigner medverkar i boken med ett kapitel om ljuset på Nationalmuseum.

Publicerat den 4 december 2018

Brobelysning
evenemang

Världens högsta adventsljusstake tänds

För andra året i rad tänds Øresundsbrons pyloner och blir därmed kanske världens högsta adventsljusstake, medan julgranar ska göra det lite mer mysigt i betalstationen. 

Världens kanske högsta adventsljusstake invigdes på Øresundsbron förra året, då det monterades ljus i toppen av pylonerna, 203,5 meter över havets yta. Efter stort intresse utvidgas julinsatsen i år med julgranar i betalstationen, som tillsammans med adventsljusen sprider julstämning över Öresund.

LED-ljuset lyser upp toppen av pylonerna med ett varmt, gult ljus. Även om ljuset kommer synas på långt avstånd i både Sverige och Danmark, drar belysningen bara 1,4 KWh per pylon, motsvarande sammanlagt 1,20 DKK i timmen.

Det första ljuset i adventsljusstaken tänds på söndag den 2 december, och kommer vara tänt hela veckan mellan klockan 15.00 och 09.00 morgonen därefter. De efterföljande söndagarna i advent tänds ännu ett ljus. Utöver det kommer ljusen även vara tända på julafton, juldagen, under mellandagarna och på nyårsafton.

Publicerat den 1 december 2018

Armaturegenskaper
belysningsberäkning
LED-armaturer
Ljusamallen

Uppdaterad rekommendation för redovisning av armaturdata och belysningsberäkningar

Ljusamallen är dokument som innehåller rekommendationer för en enhetlig redovisning av armaturdata och belysningsberäkningar. Syftet med dokumenten är att möjliggöra en rättvis jämförelse av olika armaturer och belysningsberäkningar. Ljusamallen-dokumenten är framtagna och uppdateras kontinuerligt av Belysningsbranschens Tekniska kommitté.

För dig som föreskriver produkter är Ljusamallen ett bra hjälpmedel – så fråga efter armaturegenskaper redovisade efter Ljusamallen. Den tar upp både mekaniska egenskaper och ljustekniska data som är viktiga att ta hänsyn till när man jämför olika lösningar.

Nya versioner – ändrad rekommendation för bl.a. livslängdsangivelser

I dagarna har nya, uppdaterade versioner släppts för Ljusamallen för LED-armaturer och Ljusamallen för belysningsberäkningar.

Nytt är, bl.a. att:

– Livslängdsangivelser för LED-armaturer och att B-värdet slopas.
– Livslängder som är längre än 100 000 timmar redovisas inte, då de blir alldeles för osäkra beroende på det statistiska underlaget.
– Fastställande av bibehållningsfaktor har lösts.

De uppdaterade rekommendationerna finns som PDF-dokument och kan laddas hem här:

Publicerat den 28 november 2018

Boksläpp

Ny studentlitteratur om upplevelsen av ljus och rum

Hur påverkar belysningen hur vi ser och upplever rum? Att uppfatta rum visuellt är inte alls samma sak som att utgå från det fysiskt mätbara rummet. Är det ljus eller mörker som gör att en yta uppfattas ligga längre bort? Kan ljuset påverka den sociala dynamiken i ett rum? Hur kan man öka trygghetskänslan på en plats?

Ny studentlitteratur i form av boken ”Ljusdesign och rumsgestaltning” finns ute nu.
Författare är Ulrika Wänström Lindh och boken ges ut av Studentlitteratur.

 

Publicerat den 15 oktober 2018

Ljusfestival
trygghet

Ljusfestival till Biskopsgården

Go Global är temat för den nya ljusfestivalen Lights in Biskopsgården som arrangeras i november. Med temat vill man lyfta fram den mångfald av människor som bor i stadsdelen. Bland annat detta kommer man att visualisera genom ljusinstallationerna. Efter festivalen vill man arbeta vidare med  att ta fram förslag på mer permanent belysning för att öka den upplevda tryggheten i Biskopsgården.

Go global är också är en del av Göteborgs jubileumstema inför 400 års firandet.

Lights in Biskopsgården  pågår från den 8 till den 30 november.

Läs mer i Vårt Göteborg. 

Publicerat den 28 september 2018

ljusforskning
stipendium
Svenssons stiftelse

Sök stipendier för ljusrelaterade projekt – deadline 15 oktober

För dig som jobbar med ljus och belysning

Bertil och Britt Svenssons stiftelse för belysningsteknik verkar genom att dela ut stipendier och projektbidrag. Den 15 oktober är deadline för ansökan för årets andra omgång av medel. Forskning och projekt som är intressanta ska rymmas inom området belysning och kan handla både om de mänskliga aspekter av ljus men också belysningsteknik.

Bertil och Britt Svenssons Stiftelse för Belysningsteknik stiftades 1985 och har hittills beviljat cirka 100 miljoner kronor till utbildning och forskning.

Se mer på www.belysningsstiftelsen.se

Välkommen med din ansökan!

Publicerat den 21 september 2018

Black Ljusdesign
Svenska Ljuspriset
Tävling

Restaurant Frantzén vinner Svenska Ljuspriset

Restaurant Frantzén i Stockholm är årets vinnare av det prestigefyllda Svenska Ljuspriset.  Projektet prisas för sin ljussättning som lyfter totalupplevelsen och förstärker den kulinariska resan med kreativa ljusupplevelser genom hela byggnaden. Priset delades ut under festliga former på Ljusdagen på Berns Salonger i Stockholm den 5 september.

Ljussättningen har planerats in i minsta lilla detalj för att skapa upplevelser som avlöser varandra, i varje rum genom hela byggnaden. Resan omfattar totalt 10 utrymmen, som alla gestaltas utifrån rumsaktivitet, planerad sinnesstämning och orientering i huset och leder besökaren till den gastronomiupplevelse de är där för att ta del av.

Krögaren Björn Frantzéns målsättning om att hamna i topp 5 av världens bästa restauranger samt att förtjäna en tredje stjärna i Guide Michelin var ett viktigt drivmedel för projektet och syns tydligt i slutresultatet. Den ypperligt utförda ljusgestaltningen av restaurangen spelar en central roll och lyfter helhetsintrycket och totalupplevelsen. Ljussättningens fokus förstärker det viktigaste – den kulinariska resan.

FAKTA OM VINNARPROJEKTET:
Beställare:
 Restaurant Frantzén
Ljusdesigner: Sofie Bamberg & Anna Ekberg, Black ljusdesign
Inredningsarkitekt: Joyn Studio
Programmering av styrsystem: Rebel Controls
Elkonsult: Exengo
Elentreprenör: APQ el

Konkurrensen var tuff mellan de tre projekt som gick till finalen i år. De två övriga finalisterna Grand Hôtel, Vinterträdgården och Downtown Camper by Scandic mottog var sitt hedersomnämnande av prisjuryn.

***

Svenska Ljuspriset är ett årligt pris som delas ut för att belöna ett projekt där ljus använts på ett framgångsrikt sätt för att skapa en visuell upplevelse i samspel med arkitekturen. Syftet är att uppmärksamma belysningens betydelse för människa och miljö och att lyfta fram den höga nivån av ljusdesign i Sverige. Tävlingen har en lång tradition och delas nu ut för 26:e året i rad.

JURYMOTIVERINGEN – Restaurant Frantzén

”Den ypperligt utförda ljusgestaltningen spelar en central roll och lyfter helhetsintrycket. Teamet visar imponerande kreativitet vid behandlingen av ljus och skugga, för att skapa mycket subtila och intressanta effekter. Kontraster, ljusnivåer och siluettverkan har utnyttjats på ett finessrikt sätt för att underlätta orientering och fånga olika detaljer. En fin balans mellan det integrerade ljuset och inredningsarmaturerna skapar välbefinnande och harmoni. Ljussättningens fokus förstärker det viktigaste – den kulinariska resan.”

Foto: Casper Hedberg

Länk till pressmeddelande

Publicerat den 7 september 2018

Företagsnytt

Thorn 90 år

Belysningsvarumärket Thorn firar 90-års­jubileum i år.

Sedan grundandet i Storbritannien av Jules Thorn 1928 har företaget belyst både historiska händelser och ikoniska byggnader och anläggningar runt om i världen, bl.a. Londons Wembley Stadium, Hermitage Museum i St. Petersburg, operahuset i Sydney, Oslo flygplats. Det var även Thorns belysning som belyste Muhammad Alis match mot Joe Bugner i Kuala Lumpur 1975 och flera av arenorna under fotbolls-EM i Frankrike 2016.

Publicerat den 21 maj 2018

evenemang

De är klara för Lights in Alingsås

Årets worshopsledare har besökt Alingsås inför höstens arbete under Lights in Alingsås. Sju förväntansfulla ljusdesigner, uppdelade på sex team som kommer att leda grupperna i år.

Dario Nunez Salazar
Ursprungligen från Mexico men jobbar nu som Lighting design leader för Verkis consulting Engineers på Island. Vann prestigefyllda 40 under 40 på Lighting design Awards i London i höstas.

Johan Röklander
Studerade ljusdesign vid Jönköpings Tekniska högskola och har sedan jobbat som ljusdesigner på bland annat Jönköping kommun och WSP group innan han landade på Sweco Architect-Team.

Steven Rosen
President och creative director för ­Available Light, en flerfaldigt prisad firma som han själv startat, med specialisering i på ljussättning ibland annat museum och arkitektur. Steven är en av de mest rutinerade av årets workshopledare med erfarenhet från över tre decennier.

Juliette Nielsen och Mieke van der Velden
Årets enda duo. Juliette och Mieke känner varandra väl och jobbar ihop på BeerNielsen Lightingdesigners in Rotterdam som också delägs av Juliette. Mieke har varit med på Lights in Alingsås förut som elev. Nu är hon tillbaka med sin designpartner för att överträffa sig själv.

Nikoletta Theodoridi
Ursprungligen från Aten men efter ett par år i London har hon nu stationerat sig i Barcelona, varifrån hon sköter sitt uppdrag som frilansande senior ljusdesgner med jobb i hela världen. I höst blir det full fokus på Alingsås.

Diana Joels
Uppställningens andra ex-elev från Lights in Alingsås. Diana har bland annat undervisat på KTH i Stockholm och arbetat med ljusdesignprojekt i alla storlekar. Välkänd designer både på hemmaplan i Brasilien som i övriga världen.

Lights in Alingsås pågår från 28 september till 4 november.

Publicerat den 21 maj 2018

Företagsnytt

Göteborg har fått en Tidstunnel

I mars invigdes en upprustad tunnel som binder samman två stadsdelar i Göteborg. Längden på tunneln inspirerade konstnären Patrik Bengtsson till namnet, som gestaltat tunneln med ljus och konst.

Tunneln går under Västerleden och binder samman stadsdelarna Askim-Frölunda-Högsbo och Västra Göteborg. Patrik Bengtsson har tagit fram gestaltningen för tunneln i samarbete med ljusdesigner från White arkitekter. Utsmyckningen består av sju teckningar som förstorats och laserskurits. I varje bild är en detalj upplyst av en ljuslåda och tillsammans skapar bilderna en berättelse. Den 75 meter långa tunneln inspirerade till namnet Tidstunneln.

Upprustningen av gångtunneln under Västerleden är en del av projektet Ljuskonst inom Trygg, vacker stad, vars syfte är att med ljus och konst skapa tryggare tunnlar på olika platser i Göteborg.

Publicerat den 21 maj 2018

Företagsnytt

Philips blir Signify

Philips Lighting offentliggjorde under Light + building-mässan i Frankfurt i mars att företaget byter namn till Signify.

Det nya namnet vill symbolisera faktumet att ljus har blivit ett intelligent språk som förbinder och förmedlar mening. Företagets produkter kommer dock behålla varumärket Philips. Det nya företagsnamnet uppfyller verksamhetens krav i enlighet med licensavtalet med Royal Philips som kräver att företagsnamnet ändras inom 18 månader efter att Royal Philips avsagt sina beslutande intressen i bolaget

Publicerat den 21 maj 2018

Projektnytt

Historia i tidsenlig ljussättning

Det arkeologiska museet i Madrid, som nyligen renoverats, fokuserar på iberisk konst. De historiska utställningsföremålen belyses med en expressiv och intressant framtoning.

Den nyklassiska byggnaden uppfördes på 1800-talet och har under årens lopp renoverats och byggts ut flera gånger. Huvudtanken vid den senaste renoveringen var att behålla den historiska byggnadens emotionellt tilltalande karaktär och anpassa museet till nutidens krav.

Hela utställningen belyses med accentuerande ljus från Erco. Varje utställningslokal har en ljusregleringsnivå som anpassats till utställningsföremålen storlek och yta. Damen från Elche är ett av de viktigaste konstverken. Bysten står i centrum framför en rödbrun bakgrund i ett rum som i övrigt domineras av ljusa färgnyanser. Den ljussätts med tre Optec strålkastare – två med ljusfördelningen spot från sidorna och en med ljusfördelningen wide flood bakifrån. Ljusfärgen varmvitt 3000K lyfter fram kalkstenens färg. I spelet mellan ljus och skugga framträder bystens konturer mycket tydligt. De nedåtriktade ögonen ligger i en lätt skugga medan ögonlocken är mycket ljusa. Därmed uppstår ett intressant och levande uttryck.

Ljusdesign: Joni Rueda, Madrid, Spanien

Publicerat den 21 maj 2018

Projektnytt

Helsingbors rådhus har fått ny fasadbelysning

Redan 1996 utfördes en belysningsinstallation på Rådhusets torn som också fick ett hedersomnämnande i Svenska Ljuspriset. Nu har hela fasaden fått ny belysning.

Eftersom byggnaden är K-märkt har möjligheterna varit väldigt begränsade. T ex har det bara tillåtits att montera några få armaturer på fasaden och då endast under förutsättning att dessa är i specialfärg och att installationerna är varsamt utförda för att inte synas eller förstöra byggnadens unika tegel-, kalkstens- och granitdetaljer. Det har inte heller varit möjligt att montera nya stolpar eller master och på så vis belysa fasaden.

Att få till en vacker belysning med dessa begränsningar har varit en stor utmaning och en utdragen process där ett flertal idéer, förslag och utföranden har studerats och provbelysningar har genomförts.

Utformningen av belysningen och installationerna har utförts i mycket nära samarbete mellan Helsingborgs stad, ljusdesigner Jan Ebbesson, Janebbe Elkonsult & Ljusdesign, elkonsult Jens Wiberg, Elteknik i Helsingborg, antikvariskt sakkunnig Maria Sträng och alla övriga inblandade i projektet.

Byggnaden har behandlats med stor respekt och arbetet har utmynnat i en belysning med fokus på att framhäva Rådhuset, inte att ljusinstallationen i sig skall vara något spektakulärt.

Sammantaget ges Rådhuset en ny belysning i en varm ton som fungerar väl ihop med byggnaden. Visionen har varit att få tillbaka ett riktmärke som ger ännu en dimension åt omgivningen och förskönar stadens centrum ­ytterligare.

Publicerat den 21 maj 2018

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare