Notiser


Ny styrelse för SBS

Vid årsmötet den 17 november i Stockholm valdes Svenska Belysningssällskapets nya styrelse. En ny ordförande och tre nya ledamöter tar plats för att leda arbetet framåt.

Här kan du se den nya styrelsen i sin helhet.

Vi ser fram emot ett spännande år med många intressanta medlemsmöten och -visningar!

Publicerat den 30 november 2024

Svenska Ljuspriset

Rodrigo Muro med i juryn för Svenska Ljuspriset

Rodrigo Muro, arkitekt, ljusdesigner och pedagog, baserad i Stockholm har valts in i juryn för Svenska Ljuspriset. Rodrigo blir Svenska Belysningssällskapets representant i tävlingen.

Rodrigo Muro har har bred arbetslivserfarenhet på över 25 år inom praktik och utbildning i Sverige, Spanien och Mexiko. Han har även masterexamen i arkitektonisk ljusdesign från KTH och i industridesign från UPC i Barcelona. Sedan 2011 arbetar han på avdelningen för ljusdesign vid KTH:s Arkitektur och samhällsbyggnad som lektor och handledare och är idag programansvarig för masterprogrammet i arkitektonisk ljusdesign. Han är medgrundare av studion inom masterutbildningen i arkitektur på KTH, Architecture and Daylight.

För närvarande genomför Rodrigo Muro sin doktorandutbildning vid KTH med fokus på ljusets roll inom emotionell arkitektur. Hans forskningsmetod är en utforskande blandning av forskning om ljusets fenomenologi i rummet och dess resonans på människans emotionella dimension. Rodrigo har mottagit KTH:s Pedagogiska pris 2024 som ett erkännande för att ha gjort särskilt betydelsefulla insatser för utbildningen vid KTH.

Svenska Belysningssällskapet utsåg sin representant vid sitt årsmötet den 27 november. Samtliga tre belysningssällskap, Sydljus, Västljus och Svenska Belysningssällskapet är arrangörer för Svenska Ljuspriset och har var sin representant i juryn. Tävlingen arrangeras i samarbete med tidningen Ljuskultur.

Publicerat den 29 november 2024

Tävling

Nu avgörs det nordiska ljuspriset

I morgon avgörs vilket projekt som tar hem det nordiska ljuspriset i år. Två projekt från respektive land tävlar och vi håller tummarna för de svenska tävlingsbidragen förstås.

Drottning Silvias konsertsal, Stockholm
Ljusdesign: Light Bureau

Kungl. Vetenskapsakademien, Stockholm
Ljusdesign: Sweco Architects

Här kan du läsa om samtliga tävlingsprojekt.

 

Publicerat den 12 november 2024

Miljöbedömningssystem

Elmateriel- och belysningsbranschen tar avstånd från Sunda Hus

I december 2023 introducerade miljöbedömningssystemet Sunda Hus en ny affärsmodell som har väckt oro och kritik inom byggmaterialbranschen och fler företag har valt att lämnat aktören. Branschföreningarna för belysning och elmateriel går ett steg längre och rekommenderar nu sina medlemsföretag att avstå från fortsatt samarbete med Sunda Hus.

Kritiken har handlat om orimliga prisökningar och en stor otydlighet i affärsmodellen samt konsekvenserna av denna. Sedan introduktionen har Belysningsbranschen och Elmateriel leverantörerna fört en kontinuerlig dialog med Sunda Hus, i syfte att hitta en en långsiktig lösning. Efter den långdragna dialogen, som föreningarna menar varit både osäkera och ombytliga, har man nu kommit fram till att det blivit omöjligt att upprätthålla ett trovärdigt och konstruktivt samarbete.

Därför har styrelserna i elbranschens två ledande organisationer tagit ett gemensamt beslut att rekommendera sina medlemsföretag att avstå från fortsatt samarbete med Sunda Hus.

– Med tanke på brist på transparens, otillräcklig information och ett icke-affärsmässigt agerande från Sunda Hus sida ser vi ingen annan väg, säger Mikael Castanius, VD för El- och belysningsföretagen i Sverige och fortsätter:

– Hållbarhet är en av våra absolut viktigaste branschfrågor och har högsta prioritet. På grund av Sunda Hus agerande och konsekvenserna av detta, så anser vi att en fortsättning av samarbetet inte längre är förenligt med våra långsiktiga värderingar.

Hittills har det inom byggbranschen skapats en rad olika miljöbedömningssystem, en del privatägda som Sunda Hus och en del medlemsägda. Branschen står inför betydande förändringar i och med kommande EU-lagstiftning, såsom införandet av EPD (Environmental Product Declarations), vilket sannolikt kommer att påverka Sunda Hus och andra miljöbedömningssystem inom en relativt snar framtid.

Om Belysningsbranschen
Belysningsbranschen är en huvudorganisation för Sveriges tillverkare och importörer av ljuskällor, belysningsarmaturer och komponenter. www.belysningsbranschen.se

Om Elmateriel Leverantörerna
EL – Elmateriel Leverantörerna är huvudorganisation för Sveriges ledande leverantörer av elektrisk installationsmateriel. Medlemmarna är såväl tillverkare som importörer av elmateriel. www.elmateriel.se

Publicerat den 18 oktober 2024

Svenssons stiftelse

Dags för stipendiansökan?

Nu är det hög tid att söka medel hos Bertil och Britt Svenssons stiftelse för belysningsteknik. Sista ansökningsdag är 15 oktober.

För mer information, besök Belysningsstiftelsens hemsida.

 

Publicerat den 8 oktober 2024

Föreningsliv

Ny styrelse för Västljus

Västljus valde vid sitt årsmöte i april ny ordförande, Lena Svanberg från Taras Ljusdesign. Afonso Almeida, tidigare Light Bureau, valdes in som vice ordförande. Likaså knöts Ellen Hallner, Norlux, till styrelsen och får rollen som kommunikatör. Övriga ledamöter ­sedan ­tidigare är Lorena Orrego Briceño, WSP; Deniz ­Canpinar, Oblur; Peter Freibergs, Tivalux; Andreas Seeholm och Mikael Ljungqvist, båda på iGuzzini.

Västljus är en av de tre belysningssällskapen i Sverige och har sitt säte i Göteborg.

Publicerat den 30 september 2024

evenemang

Lighting Days 2024

Lighting Days arrangeras i samarbete mellan Energi­myndigheten, Konstfack och Light Collaboration Network. Årets evenemang kommer att utforska ­konsekvenserna av övergången till LED-belysning efter utfasningen av lysrörsbelysning. Tid och plats: 20–22 november på Konstfack i Stockholm.

Läs mer på: www.lightcollaboration.net

Publicerat den 30 september 2024

Forskning

Medel till ­forskning om ljus på röntgen­avdelningen

Försäkringsbolaget Afa Försäkring har ­beviljat 18 miljoner till forskningsprojekt kopplade till arbetsmiljön. Ett av projekten ska undersöka ljusets påverkan på personalen på en röntgenavdelning.

(mer …)

Publicerat den 30 september 2024

Ljusdagen samlade

Den 3 september samlades aktörer från hela ljusbranschen på Münchenbryggeriet i Stockholm för att fira Ljusdagen. Med inspirerande föredrag och presentationer av de finaste ljusprojekten i Sverige, prisutdelningar och många möjligheter till mingel och nätverkande. Aktuella ämnen inom hållbarhet och AI behandlades och den brittiska huvudtalaren Colin Ball stod för verklig inspiration inom ämnet ljus och färg.

Tack till alla som deltog och bidrog till en lyckad dag och kväll! Vi ser redan fram emot nästa års Ljusdagen, där vi återigen kan samlas för att utbyta kunskap och inspiration.

Publicerat den 30 september 2024

Belysningsstyrning

Håll koll på DALI2 och D4i

Om ljusarmaturer uppkopplade mot överliggande system – informationsutbyte med LED-driftdonet

(mer …)

Publicerat den 28 september 2024

Ljuskonst

Spår av eld

Ett konstverk inspirerat av gamla tändsticksasksetiketter – Spår av eld – pryder den västra entrén till Tändsticksområdet i Jönköping. Konstnären Erik Vallbo (1980) fick ett förlängt uppdrag efter att ha skapat verket Spår av rörelse på ledstråket från stadens västra centrum till området. Den arkitektoniska utformningen, där sektionerna överlappar varandra, sticker ut och drar sig tillbaka, inspirerades av Tändsticksområdets tegelbyggnader. Varje sektion är ett fönster mot en tid när tändstickor från Jönköping exporterades över hela världen.

Verket var nominerat till kommunens Stads­byggnadspriset 2023 i klassen för god livsmiljö.

Beställare: Jönköpings kommun

Konstnär: Erik Vallbo

Ljusdesign: Jönköpings kommun

Totalentreprenör: Norrahammars Plåtslageri AB

Elinstallation: Jönköpings Energi/BA El AB

Publicerat den 15 februari 2024

Projektnytt

Glaskonst i hallen

Arkitekten och glaskonstnärinnan Jeanette ­Karsten har gjort ljussatt glaskonst på
restau­rang Lisa Elmqvist i Östermalmshallen. (mer …)

Publicerat den 15 februari 2024

utbildning

Medel till ­utveckling av Perceptions­studion

Perceptionsstudion får bidrag av två stiftelser för utveckling av kurspaket och pedagogiskt material.

Perceptionsstudion på Konstfack vid Telefonplan i Stockholm är en unik verkstad där undervisning och forskning om ljus, färg, material, visuell perception och rumslig upplevelse äger rum. Kunskapsområdet är fundamentalt för alla konstnärliga discipliner som arbetar med visuella uttryck och det finns därför en efterfrågan på ett utökat kursutbud i Perceptionsstudion.

Bertil och Britt Svenssons stiftelse för belysningsteknik har beviljat 480 000 kronor för att utveckla verksamheten. Jacob Wallenbergs stiftelse bidrar med ett lika stort belopp. Tack vare bidraget kan nu olika kombinerbara kurspaket utvecklas samt ett pedagogiskt, anpassningsbart demonstrationsmaterial tas fram för att på ett lättillgängligt sätt illustrera olika principer och fenomen som rör visuell perception, ljus och färg i rumsliga kontexter.

Publicerat den 15 februari 2024

Projektnytt

Uppdaterat i Kungliga Tennishallen

Stockholm Open grundades 1969 och är den äldsta ATP-tävlingen inomhus och den enda som spelas i en inomhusarena byggd för tennis. Inför förra årets tävling uppdaterade Kungliga Tennishallen belysningsanläggningen med LED, för ökad flexibilitet och driftsäkerhet. Samtidigt passade man på att öka ljusmängden med 30 procent för att klara de förhöjda kraven vid TV-sändningar och Svenska Tennis­förbundets rekommendationer.

Valet av armatur föll på Glamox sporthallsarmatur C52-S med 24 000 lumen. Ljusnivån höjdes från 1 300 till drygt 2 000 lux genom att öka antalet armaturer med 20 procent. Trots detta gör man idag en 45-­procentig energibesparing.

Publicerat den 15 februari 2024

Företagsnytt

Maxel & planlicht

Maxel är sedan januari 2024 agent och distributör för den österrikiska armaturtillverkaren planlicht GmbH och deras varumärken.

Publicerat den 15 februari 2024

utbildning

Ny ljusutbildning

Stockholms Tekniska Institut, STI startar i höst en ljusutbildning, El- och belysningsdesigner. Den blandar teknik och estetik och präglas av stor del av praktiska moment och autentiska projekt. Nytt jämfört med den tidigare belysningsprojektörsutbildningen är att den nya utbildningen innehåller både mer design och mer el.

Publicerat den 15 februari 2024

Projektnytt

Ett lysande blickfång

Lilla Lidingöbron sträcker sig mellan Lidingö och Stockholm och öppnades i höstas för gång- och cykeltrafik. Gestaltningen av bron bygger på en grunddesign framtagen av brittiska Knight Architects, vidareutvecklad av Black Ljusdesign. Samtliga stolpar och all belysning på bron är levererade av Flux, på uppdrag av byggentreprenören Implenia.

Utmed bron står 59 stålstolpar som bär belysning och/eller kontaktledning för spårvägen. Hälften av stolparna har en lysande topp som gör bron till både landmärke och blickfång. Stolparna är producerade av Tehomet och på dessa sitter gatuarmaturen Moana från Eclatec.

Längs hela bron löper en handledare av Accoya-trä, med en integrerad belysning som ger ett bländfritt släpljus över gångbanan. Armaturen heter Line safe micro och är tillverkad av Flux.

Publicerat den 15 februari 2024

Ny ljusutbildning startar i höst

Stockholms Tekniska Institut, STI startar i höst en ljusutbildning, El- och belysningsdesigner. Den blandar teknik och estetik och präglas av stor del av praktiska moment och autentiska projekt. Nytt jämfört med den tidigare belysningsprojektörsutbildningen är att den nya utbildningen innehåller både mer design och mer el.

 

Publicerat den 25 januari 2024

Tävlingsinbjudan

Välkommen att tävla om Svenska Ljuspriset!

Har du varit med och ett ljusprojekt värt att uppmärksammas under 2023? Skicka in anmälan till nya tävlingsomgången av Svenska Ljuspriset. Två klasser finns: Interiör och Exteriör.

Här hittar du tävlingsregler och annan användbar info. 

Välkommen att tävla!

Publicerat den 20 december 2023

Svensk Ljusdesigner

Hallå där!

Alexandra Schremer Payén, ny ordförande för Svensk Ljusdesigner

(mer …)

Publicerat den 8 december 2023

Ljuskonst

Strålande återvinning

Ljusinstallation i ”Drakgången” på det nyöppnade Clarion Hotel Draken i Göteborg. Konstverket består av 280 ­skärmar av återvunna restprodukter från svensk stål­industri, i ­kombination med Pixel och RGB armaturer som ­dynamiskt förändras efter event och årstider.

Projektet är genomfört i fint samarbete med ansvarig­ ­inredningsarkitekt Anneli Suomalainen, Stylt Trampoli, ­projektledare Kristoffer Runsten, OPOC Group och ljusdesigner Hampus ­Simmons, Simmons Ljusstudio.

Leverantör av belysning och styrning: Stockholm Lighting Company

Publicerat den 8 december 2023

Företagsnytt

Exaktor med i Dialux

Exaktor är från och med 1 september en fullvärdig medlem i Dialux, en programvara för professionell ljusberäkning av interiöra och exteriöra miljöer. Programmet hjälper ­användaren att både planera och visualisera belysningsprojektet. Samtliga användare av programmet får nu tillgång till ljusdata för Exaktors armaturer.

Publicerat den 8 december 2023

Samverkan

Smart samarbete

ChargeNode och ateljé Lyktan har tillsammans utvecklat en kombination av smart elbilsladdning och belysning . När den västsvenska utvecklaren av elbils­laddning ChargeNode skulle ta fram en ny laddlösning med belysning vände man sig till ateljé Lyktan. Resultatet är en elbilsladdning som kombinerar stilren ­design med funktion. Varje pollare har två alternativt fyra ladduttag. Laddning, debitering och ­support hanteras av ChargeNodes ladd- och betaltjänst.

Ljusbilden är symmetriskt rundstrålande och pollaren har 360 graders ljusspridning och hög färgåtergivning, vilket skapar en välkomnande parkeringsmiljö.

Pollaren är utvecklad och tillverkad i Sverige och har ett lågt koldioxidavtryck.

Publicerat den 8 december 2023

Mässor och utställningar

Premiär för Stockholm Ljusexpo

I samband med Ljusdagen den 6 september ställde ­33 företag ut sina utvalda nyheter inom belysning på Stockholm Ljusexpo. Det blev en lättillgänglig ­utställning på Münchenbryggeriet i Stockholm, där besökarna hade möjlighet att få en enkel överblick på det senaste inom belysning.

Missade du årets expo? Oroa dig inte! Även nästa år blir det Stockholm Ljusexpo i samband med Ljusdagen den 3 september. Precis som i år är utställningen öppen för alla intresserade på förmiddagen och för Ljusdagen-deltagare på eftermiddagen.

Plats: Münchenbryggeriet, Stockholm

Publicerat den 8 december 2023

Regelverk

Ny utgåva av VGU på gång

Trafikverket håller på att uppdatera sitt regelverk VGU, Vägar- och gators utformning, som under två års tid skrivits om och anpassats till andra infrastruktur­regelverk som ges ut av myndigheten. Förutom textanpassning av själva innehållet har även förändringar i krav och råd skett. Helt nya krav finns också tillagda.

Det som blir nytt i kapitel 13: Väg- och tunnel­belysning är, bl a, ett nytt kapitel om ljusförorening. Samt nya krav på effektbelysning.

Den nya utgåvan har nyss varit på remiss och Trafik­verket räknar med att den nya VGU ska ­publiceras 1 juli 2024.

Publicerat den 8 december 2023

Mässor och utställningar

Light + Building 2024

I mars nästa år är det åter dags för Light + building i Frankfurt. Efter ett par års coronauppehåll och en framflyttad och nedbantad mässa är över 2 000 utställare bokade nu för att ställa ut. Några av belysningsleverantörerna som finns med är: AEC, Bega, Casambi, ECLATEC, ERCO, Glamox, iGuzzini, Ledvance, Meyer, Molto Luce, Simes, Steinel, Thorn, Tridonic, Trilux, XAL, Zero och Zumtobel. Zumtobel Group visar sina nyheter inom bl a digitalisering och hållbarhet i hallen Forum, på en yta på 750 kvm.

Ett rikt seminarieprogram utlovas och på eventsidan medverkar bl a IALD, International Association of Lighting Designers och Women in Lighting. Mässan pågår i Frankfurt från den 3 till 8 mars.

Publicerat den 8 december 2023

Företagsnytt

Belid tecknar rekordavtal på biologiskt ljus för äldre

Efter flera år av utvecklingsarbete följt av offentliga upphandlingar är ramavtalet mellan Belid Lighting Group och Köpenhamn samt Århus kommun i hamn. Det totala värdet är 160 miljoner danska kronor (motsvarande 250 miljoner SEK) under en fyraårsperiod och är Belids största ramavtal någonsin. Projektet syftar till att genom specialutvecklade belysningslösningar med biologiskt ljus tillgodogöra äldres brist på dagsljus och skapa ökat välbefinnande.

Det åldrande ögat kräver tre gånger så mycket ljus som det unga för att tillgodogöra sig dagsljusets positiva effekter. Nu har Belid Lighting Group tillsammans med forskare, teknikkonsulter och den danska designstudion Lyhne Design, tagit fram lösningar som gör stor skillnad i människors vardag i äldreboenden.

Samverkan mellan kommuner, Belid Lighting Group och Lyhne Design, tillsammans med boende och medarbetare på äldreboende, har varit en viktig del i utvecklingsarbetet. Belysningen har testats på äldreboende med positivt resultat. De boende upplevde förbättringar i både sömnkvalitet, dygnsrytm och välbefinnande överlag. Även medarbetare har noterat genomgående bättre arbetsmiljö och välbefinnande.

Två kollektioner lampor, i två olika designutföranden har utvecklats – SolMate samt RoomMate. Tekniken är densamma och är baserad på en inbyggd förprogrammerad ljuskurva som fastslår dygnsrytmen. Under morgon och kväll har armaturen ett varmt ljus med låg styrka som automatiskt växlar upp i styrka mitt på dagen. Lamporna är en praktiskt plug & play-lösning för enkel hantering och att kunna flyttas runt och installeras där behov finns.

All tillverkning sker i Varberg där företaget varit verksamt sedan 1969. Belysningen sätts nu i produktion och den första ordern förväntas lämna Varberg i oktober. Avtalet innefattar även en option på ramavtal med ytterligare åtta danska ­kommuner. Under projektets gång har lösningarna vidare­utvecklats med anpassning för skolor, kontor och andra offentliga miljöer.

Publicerat den 8 december 2023

Ny app som hittar ljuskonstverk

Under konferensen ”Bringing life to public spaces with Light Art” i Turin lanseras den 3 november en ny app Light Art Map – som visar platser där permanenta ljuskonstverk finns samt information om medverkande ljuskonstnärer och annat som kan vara intressant att veta kring verken.

Initiativtagare är städerna Lyon, Uleåborg, Turin och LUCI Association och appen är ett resultat av deras gemensamma projekt, finansierat av EU. Just nu innehåller Light Art Map över 90 ljuskonstverk i de sju städerna Amsterdam, Eidhoven, Jyväskylä, Lyon, Uleåborg, Rotterdam och Turin. Fler LUCI-medlemsstäder kommer att bjudas in att lägga till sina konstverk i karten.

Läs mer på LUCIs webbsida.

Nedan en introduktionsfilm om appen: 

Publicerat den 3 november 2023

3D-printat med MyCreation

Ett flertal företag och designers specialiserar sig idag på att skapa 3D-printade armaturer där belysning, innovativ teknik och hållbarhet kombineras. Signifys svar på detta är MyCreation. Utöver färdiga designexempel för armaturer erbjuder MyCreation ett stort utbud av färger, material och texturer, inom belysningsindustrin innebär det ett överlägset antal möjligheter för anpassade lösningar.

Den första uppmärksammade 3D-armaturen introducerades 2011, men det snabbt ökade användandet av tekniken har kommit ordentligt i gång först under de senaste åren. Signify är stora inom detta segment och har genomfört ett flertal lyckade projekt med unika och innovativa 3D-printade armaturer skapade med MyCreation.

Produktionen använder endast återvunnet och s.k. biocirkulärt material, exempelvis fiskenät och stora vattenbehållare. Biocirkulärt material kommer från förnybara källor eller återvunnet material från konsumentavfall. Att de är biocirkulära innebär att produkter kan återvinnas, återanvändas, repareras och renoveras om och om igen. Tack vare MyCreations 13 produktfamiljer med 103 olika produkter är nästan 89 000 olika kombinationer av färger, former och texturer möjliga. Det är mycket flexibelt att skapa armaturer som profilerar ett utrymme på ett önskat sätt.

De 3D-printade belysningslösningarna löser flera enorma utmaningar för hållbarhet. Utöver teknikens förmåga att göra belysning personlig utifrån både behov och önskemål har MyCreation en hållbar standard, genom minskade koldioxidutsläpp, noll avfallsproduktion. Armaturerna tillverkas också på beställning och med närhet till platsen där de ska användas.

Publicerat den 29 september 2023

Borgmästarängen prisas

Borgmästarängen har blivit den populära och livfulla mötesplats för invånare i alla åldrar, precis som vi trott och hoppats”. Så säger kommunstyrelsens ordförande Olov Holst i Sigtuna om den park som White arkitekter gestaltat och som utsetts till vinnare av kommunens arkitekturpris.

Vid gestaltningen av Borgmästarängen har Whites landskapsarkitekter arbetat tätt tillsammans med företagets ljusdesigners för att skapa en trygg och levande stadsdelspark. Genom den genomtänkte belysningen upplevs den som välkomnande och trygg under hela dygnet och under alla årstider.

Landskapsarkitekter: Erik Mironcoch Sofia Palmer; White
Ljusdesigner: Clara Fraenkel, White

Publicerat den 29 september 2023

Annell + BEGA

BEGA fördjupar samarbetet med Annell, som i 40 år haft ett nära samarbete med BEGAs inomhussortiment av kvalitetsbelysning (tidigare Glashütte Limburg). Från 1 juli 2023 utökas samarbetet till att även inkludera BEGAs utomhussortiment. Under hösten kommer arbetet löpa parallellt med tidigare partner för utomhussortimentet men från 1 januari 2024 är Annell exklusiv återför­säljare för BEGAs hela sortiment.

Publicerat den 29 september 2023

Tryggare på Getingmidjan

Järnvägssträckan Getingmidjan i Stockholm är 2 km lång och sträcker sig från Central­stationen till Södra station. All järnvägsburen person- och godstrafik passerar här, vilket gör Getingmidjan till Sveriges mest trafikerade järnvägssträcka med 300 passerande tåg varje dygn.

Den tillhörande gång- och cykelbanan mellan Riddarholmen och Tegelbacken har nu fått nytt ljus. Fox Belysning har levererat 300 armaturer i form av ledstångsbelysningen HLS som förser fotgängare och cyklister med bra ljus utan att störa den fantastiska utsikten över Riddarfjärden.

Byggherre: Trafikverket
Ljusdesign: Sweco
Elentreprenör: Ledande Installationer

Publicerat den 29 september 2023

Ateljé Lyktan tar över WE-EF i Sverige

I linje med Fagerhult Groups koncernstrategi har det beslutats att försäljningen av varumärket WE-EF på den svenska marknaden övergår från Fagerhults Belysning AB till ateljé Lyktan AB från och med 1 januari 2024. Alla pågående projekt hanteras av Fagerhult tills dess att projektet är slutfört.

Publicerat den 29 september 2023

Light Symposium 2023

Den 4–6 december, under Nobelveckan, arrangeras den nionde Light Symposium i Stockholm. Årets tema är Architecture Lighting Environments: Space With(Out) Light.

(mer …)

Publicerat den 29 september 2023

Åtta miljoner till Morgondagens lärmiljöer

Forskare inom utbildningsvetenskap vid Högskolan i Gävle ska undersöka hur nya kombinationer av ­belysning och inredning kan förbättra lärmiljöer i de svenska skolorna.

(mer …)

Publicerat den 29 september 2023

Brottspreventiv belysning till Solna

Med hjälp av medel från det strategiska innovationsprogrammet IoT Sverige ska Stiftelsen ­Trygg­are Sverige, Light Bureau och Solna stad ta fram en brottspreventiv modell för smart belysning.

Belysning har en påvisad positiv effekt på trygghet och reducerar kriminalitet.

Samtidigt har de ökade elpriserna medfört att många kommuner planerar att släcka ned utomhus- och gatubelysning för att minska kostnaderna. De negativa effekter det kan ha för samhället, både vad gäller invånarnas utsatthet för brott och otrygghet, kan bli enorma.

Målet med Solnas brottspreventiva projekt är att utveckla en modell som visar hur smart belysning kan planeras, förvaltas och underhållas hos en kommun. Resultatet kommer vara fritt tillgängligt för att spridas, för att öka kunskapen och sänka tröskeln för kommuner att våga satsa på system som ofta uppfattas som komplexa att svåra att förstå.

– Vårt projekt syftar till att öka kunskapen om hur en kommun kan arbeta med smart belysning för att öka säkerheten och tryggheten i den offentliga miljön på ett klimatsmart och jämlikt sätt, säger kriminologen Marika Haug (Stiftelsen Tryggare Sverige).

Projektet sätter användaren och organisationen i fokus och resultatet kommer slutredovisas under våren 2024.

Publicerat den 3 maj 2023

Elsäkerhet och ansvar

Elsäkra lösningar är självklart av största vikt när nya lösningar tas fram med anledning av lysrörsutfasningen. Belysningsbranschens Tekniska kommitté har rett ut med Elsäkerhetsverket angående vad som gäller i följande situationer:

Ersätt ljuskällan med en motsvarande LED-ljuskälla:

Till många ljuskällor som berörs finns det LED-ersättare (retrofit). Att ersätta med en sådan är okej så länge ljuskällan uppfyller gällande krav motsvarande den ljuskälla man ersätter.

Observera att vid olika applikationer behöver man givetvis också säkerställa att belysningskvaliteten blir den önskade, det finns skillnader mellan konventionella lysrör och LED-lysrör.

Vid ombyggnad av befintlig armatur med LED-lysrör 230V eller LED-lysrör med extern driver

Båda alternativen kräver extra dokumentation om ombyggnaden. Anläggningsägaren bär ansvaret. I båda fallen blir armaturens CE-märkning är förverkad.

Modern LED-modul med dimbar LED-driver (ombyggnadskit från OEM)

Om tillverkaren av ombyggnadskittet testar för den aktuella armaturen, dokumenterar samt lämnar instruktion för ombyggnad så blir armaturen CE-märkt på nytt. Ansvaret ligger hos tillverkaren av ombyggnadskittet.

Publicerat den 3 maj 2023

Glamox byter till återvunnet aluminium för klimatet

Glamox minskar koldioxidavtrycket från LED-armaturer genom att gå över till återvunnet aluminium.

Beslutet innebär ett steg mot målet om Net Zero utsläpp till 2030. Bytet till återvunnet alumnium är redan genomfört för en av de mest populära armaturerna, Glamox C80, och fler produktfamiljer på tur: Glamox C35 och C95.

Gemensamt representerar produktfamiljerna en årlig volym på 400 000 produkter, vilket innebär 300 ton aluminium.

Miljöbesparing:

• 63 % minskning av CO2-utsläpp från aluminium

• Minskat årligt utsläpp motsvarande 1000 ton CO2-ekvivalenter

Glamox tar också successivt bort plast i förpackningarna och ersätter bubbelplast och frigolit med material som är lättare att återvinna. Företaget lanserade även nyligen ett verktyg för miljövarudeklarationer (EPD – Environmental Product Declaration), som dokumenterar produkternas miljöavtryck under deras livscykel, baserat på internationella standarder.

Publicerat den 3 maj 2023

3 frågor om nödbelysning

1. Hur beräknas läsavstånd för en piktogramarmatur?

För genomlysta skyltar (piktogrammet behöver inte vara genomlyst, det räcker med att ljuskällan och piktogrammet sitter i en enhet) gäller formeln: Piktogrammets höjd (den gröna ytan) x 200 = läsavstånd.

För belysta skyltar (där piktogrammet och ljuskällan sitter i två separerade enheter) gäller formeln: Piktogrammets höjd (den gröna ytan) x 100 = läsavstånd.

Det är hela sträckan mellan två armaturer som mäts. Exempelvis om man har en armatur i varje ände i en korridor och korridorens hela längd är 30 meter så ska båda skyltarnas läsavstånd vara godkända för 30 meter. Anledningen är att en eventuell brand kan spärra ena utrymningsvägen.

2. Om man monterar en nödutgångsskylt måste den vara belyst eller räcker det med nödutgångsskylt med reflex? I detta fall handlar det om en korridor som går till omklädningsrum och är ca 4 meter lång.

Om krav föreligger på nödbelysning (normalt arbets­lokaler och/eller offentliga lokaler större än 60 m2) så ska skylten vara belyst eller genomlyst

3. Måste man ha brandsäker kabel till centralmatade ­nödbelysningsarmaturer?

Ja, det ska man och det fram till den brandcellen som matningen avser att mata.

Publicerat den 3 maj 2023

Täby Centrum prisat i DALI Lighting Awards

Philips Dynalite har mottagit ett hedersomnämnande i DALI Lighting Awards 2022. Det var i kategorin Retail and Hospitality och för projektet köpcentret Täby Centrum.

I projektet användes särskild DALI som anpassats för människans välbefinnande (Human Centric Lighting). Genom lösningen har besöksupplevelsen blivit bättre, energi sparas, driftkostnaderna minskar och smart styrning samt systemövervakning möjliggörs.

I Täby Centrum användes 6500 DALI-armaturer, och den interoperabilitet som ett standardiserat protokoll ger flexibilitet att välja mellan olika belysningsleverantörer för att komplettera den befintliga arkitekturen och inredningen.

Uppgradering till ett DALI-system är enkelt och kostnadseffektivt tack vare förenklad kabeldragning, digital konfiguration och tydlig systeminställning. Dagsljusutnyttjande och lux-sensorer upprätthåller lämpliga belysningsnivåer, och DALI-data möjliggör proaktiva reparationer.

Juryn lovordade detta mycket goda exempel på ett ombyggnadsprojekt där DALI inte bara bidrog till att minska energiförbrukningen och uppfylla hållbarhetsmålen, utan också till att skapa en bekvämare miljö för besökarna.

Publicerat den 3 maj 2023

Elektrikern om ljus

”En bra ljusdesigner har viss förståelse för komplexiteten i installationerna och ser möjligheter med de begränsningar som ibland uppkommer.”

(mer …)

Publicerat den 3 maj 2023

Park & djungellekplats i Helsingborg vinner Landmärket 2022

Dockanparken med Djungellekplatsen i Helsingborg ­vinner Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur – Landmärket 2022. Parken är byggd i den gamla torrdockan som hörde till Helsingborgs varv och knyter på så sätt an till stadsdelens historia. Själva dockan har till större delen fyllts igen men den typiska formen kommer att synas genom att det bildas ett nedsänkt, vindskyddat och grönt parkrum. Fox Belysning levererade HLS i ledstänger som omger en del av parken. Det är 48 små LED-armaturer på 1,4W.

Arkitekt: Sara Schlyter Landskapsarkitekt LAR/MSA Helsingborg stad och Krook & Tjäder i Malmö AB

Ljusdesign: Moa Bergh och Micaela Persdotter ­Andersson, WSP Ljusdesign

Jurymotivering: ”Helt nära stadens larm, men bortom dess faror, gör vinnaren en riktigt bra parks viktiga jobb. Den gamla dockan ligger tryggt avskärmad i en utmanande miljö. Med sitt oväntade språng ut i fantasins värld har den genomgått en djärv adaption till nutida behov och platsens förutsättningar. Från idé till det högklassiga genomförandet visar vinnaren hur ett ambitiöst, lyssnande och idogt arbete för in industriarvet i samtiden.”

Foto: Sara Schlyter Helsingborg stad

Publicerat den 3 maj 2023

Uppsala stadsteater – ­Vinnare av Guldstolen ­Interiör

När Uppsala stadsteater renoverade de publika ytorna Lilla foajén och Bistrom arbetade Tyréns med belysningen i samarbete med Studie Feuer.

Ett genomgående tema är återvunna armaturer och tillbehör från teaterns outsinliga scenförråd. Till exempel så har originalglaskupor från salongen byggts om till pendelarmaturer ovan bord och teaterstrålkastare av äldre modell har blivit golvarmaturer i Lilla foajén.

I Bistrons fönsternischer har dagsljusarmaturer av återvunna irisavbländare monterats som ett dekorativt och lekfullt inslag. De lösa armaturerna har byggts om av teatern själva. Ansvarig ljusdesigner var Lina Färje.

Jurymotivering: ”Ett ypperligt exempel på hur befintliga värden lyfts fram och binds samman med nya inslag. De publika ytorna har fått ett samtida, attraktivt uttryck som är lekfullt och med respekt för det befintliga. En miljö som genomsyras av kultur, med en blinkning till svunna tiders storslagna fester och dramatik. Det är öppet för alla och här vill man stanna länge!”

Ljuskultur har skrivit om projektet i utgåva nr 3/2020.

Publicerat den 3 maj 2023

Fagerhult ansluter­ sig till Science ­Based Targets

Fagerhult med systerbolagen konkretiserar sina hållbarhetsmål och ansluter sig till initiativet ­Science Based Targets. I enlighet med visionen ”Light for better living” har företaget konkretiserat två övergri­pande mål:

• Fagerhults ska vara ledande inom utvecklingen av belys­ningslösningar som främjar välbefinnande och kreativitet.

• Företaget åtar sig att uppnå netto-nollutsläpp från hela verksamheten på lång sikt, samt att reducera sina utsläpp i enlighet med Parisavtalets 1,5°C-mål.

– Vi vill vara branschledande i arbetet mot en mer hållbar framtid och tar nu ett stort steg i rätt riktning. Genom att ansluta oss till Science Based Targets tar vi ansvar för att minimera vår klimat­påverkan och öka vår transparens, säger hållbarhetschefen Niclas Thulin.

Science Based Targets initiative (SBTi) är ett ramverk för företag för att sätta vetenskapligt baserade klimatmål som går i linje med vad som krävs för att vi ska klara målsättningarna i Parisavtalet.

Publicerat den 3 maj 2023

Lights världsbäst 2022

Lights in Alingsås kammade hem en vinst som årets bästa ljusdesignevent när [d]arc awards delades ut i London i början av april – i konkurrens med 11 andra internationella event.

Arrangören är den internationella tidskriften arc magazine, som är en av världens mest lästa och respekterade ljusdesignpublikationer. Varje år tävlas i kategorier: Struktur, ­Platser, Rum, Konst, Evenemang och Arkitektoniska inom- och utomhusbelysning.

Juryn består av verksamma inom ­branschen. Enbart etablerade ljusdesigners och ljuskonstnärer får rösta på bidragen och man får inte rösta på sitt eget eller sitt ­företags bidrag.

Stort grattis till Alingsås Energi för den fina utmärkelsen!

Publicerat den 3 maj 2023

Intro

Lätthet vinner

Lätthet som en utmaning mot gravitationen inspirerade Hérmes utställning under Milan ­Design Week 2022 – ett projekt som mottog årets LIT Award för LIGHTING DESIGN OF THE YEAR. Det handlar om fyra vertikala arkitektoniska ­volymer upplysta inifrån och täckta av transparent papper.

L’Observatoire International bjöds in av Hermès för att utveckla ljusschemat för sin utställning på Milano Design Week med designern Studio CMP. Åskådarens uppfattning om de utställda produkterna förändras av ljussättningen.

Det internationella ljusdesignteamet från ljusdesignbyrån L’Observatoire International har bestått av: Hervé Descottes, Etienne Gillabert, Elie Nespoulous, Giuseppe Bini, Francesco Secone.

Publicerat den 15 februari 2023

Publikationer

Pdf:er och förtydling­anden på Ljus & Rum

Den senaste utgåvan av skriften Ljus & Rum, ­planeringsguide för belysning inomhus, finns nu att ladda ner som pdf:er på Ljuskulturs hemsida, under rubriken Bransch och teknik. Samtliga kapitel, förutom tabellverk, som anger de olika belysningskraven i lux, för olika lokaltyper, finns tillgängliga där. Anledningen till undantaget med tabellverkan är att Ljuskultur endast har rättigheter av SIS, Svenska Institutet för Standarder, till publicering av tabelleverken i den fysiska boken.

På Ljuskultur.se finns även förtydliganden till en rad delar av den senaste utgåvan. I denna utgåva av tidningen hittar du också ett blad som dessa förtydliganden framgår av.

Den fysiska boken finns att beställa via ­ljuskultur.se och som prenumerant får du en rabatt på 25%.

Publicerat den 15 februari 2023

Svenska Ljuspriset

Tävlingen igång!

Ny tävlingsomgång av Svenska Ljuspriset är i gång.

Den 6 februari var sista anmälningsdagen och juryns första uppgift blir att välja ut vilka projekt som får vara med. Årets tävlande presenteras i nästa nummer av ­Ljuskultur, första veckan i maj! Prisutdelningen äger rum på Ljusdagen den 6 september.

Publicerat den 15 februari 2023

Stipendier

Deadline för ansökan: 15 april

Bertil och Britt Svenssons stiftelse för belysningsteknik behandlar ansökningar av projektbidrag två gånger årligen. Den 15 april är deadline för vårens ansökningar.

Stipendier beviljas till enskilda personer, för studier eller aktiviteter inom belysning. Det kan handla om belysningsrelaterade projekt, studier eller praktik utomlands, deltagande med presentation/poster vid vetenskapliga konferenser, m.m.

Läs mer på belysningsstifelsen.se

Publicerat den 15 februari 2023

Publikationer

Vägbelysnings­handboken uppdaterad

Trafikverket har uppdaterat sin handbok om vägbelysning. Vägbelysningshandboken förklarar och konkretiserar de krav, råd och riktlinjer som finns i Vägars och gators utformning (VGU). Handledningen är ett komplement till VGU och ska fungera som ett stöd vid planering och projektering av vägbelysningsanläggningar.

Publicerat den 15 februari 2023

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här