Notiser


covid-19
Produktnytt
Signify

Signify expanderar inom UV-C-belysning för att bemöta den växande efterfrågan på desinfektion

Företaget lanserar 12 familjer av UV-C-baserade produkter för professionella marknader och förvärvar GLA för att komplettera sin portfölj med armaturer för luftdesinfektion. På detta sätt ökar man sin produktionskapacitet för UV-C-ljuskällor med en faktor 8 detta år.

Företaget drar nytta av sin mer än 35 år långa expertis inom UV-C-belysning för att bemöta den globala efterfrågan på desinfektion av luft, ytor och föremål. Genom att öka kapaciteten och bredda UV-C-portföljen hjälper Signify människor att hålla sig säkra i en värld som håller på att anpassa sig till det nya normala. Deras UV-C-belysning är välbeprövad och pålitlig som ett effektivt desinfektionsmedel. Detta validerades nyligen i ett laboratorietest gjort av Boston University, som visade att Signifys UV-C-ljuskällor inaktiverar viruset som orsakar COVID-19 på bara några sekunder. Detta är avgörande eftersom det kommer i en tid då organisationer söker sätt att kunna fortsätta sina verksamheter och förse service i en säker miljö.

 

Publicerat den 25 juni 2020

hållbarhet
Signify

Signify minskar användning av plast med 2500 ton

Varje år hamnar mer än åtta miljoner ton plast i världens hav, vilket hotar jordens natur och djurliv. Det gör plastföroreningar till en av de mest aktuella miljöfrågorna, som nu får Signify att stoppa all användning av plast i sina konsumentförpackningar från 2021.

Med initiativet sparar Signify världen 2500 ton miljöförorenad plast per år, vilket motsvarar 125 miljoner PET-flaskor.1 Om man lägger dem sida vid sida motsvarar det mer än 8000 kilometer, eller med andra ord avståndet mellan Stockholm och Tokyo.

Samtidigt är den nya plastfria förpackningen mindre, vilket kommer att minska koldioxidutsläppen från transport och materialanvändning med 6000 ton, vilket motsvarar den mängd koldioxid som 270 000 fullvuxna träd tar upp per år.2

Signify har redan tagit bort plastinsatser från förpackningen av sina Philips Hue-ljuskällor. Ersättningen av blisterförpackningar till en pappersbaserad förpackning kommer att ske gradvis i olika regioner och över produktkategorier som börjar med LED-ljuskällor i Europa under tredje kvartalet 2020 och resten av världen från början av 2021. Detta är en del av hållbarhetsprogrammet Brighter Lives, Better World.

 

Publicerat den 24 juni 2020

Internationellt
Tävling

Se årets vinnare av världens finaste ljuspris!

Natten till midsommarafton delade IALD, International Lighting Designers Association sina årliga utmärkelser till de finaste ljusprojekten i världen.

Se genom filmen nedan de fantastiska projekten som blev uppmärksammade. Inspiration på högsta nivå!

Publicerat den 20 juni 2020

evenemang
Internationellt

Livestreamad internationell ljusdesignkonferens – call for papers

Den 17-18 september arrangeras en livesänd ljusdesignkonferens [d]arc room livestream. Med anledning av Covid-19-pandemin kommer [d] arc room livestream att hållas online som en del av en unik plattform som möjliggör interaktion mellan deltagare och publiken över hela världen.

Eventet kommer att bestå av föreläsningar, workshops och produktvisningar.

Det är nu dags för Call for papers för konferensen – deadline 17 juli.

Publicerat den 15 juni 2020

Svenska Ljuspriset

Snart avslöjas finalisterna till Svenska Ljuspriset

I år är det tolv belysningsprojekt som juryn utsett att tävla om den fina utmärkelsen och prestigepriset Svenska Ljuspriset. Uppmärksamheten är stor och spänningen hög när årets finalister snart ska avslöjas.

Offentliggörandet äger rum på torsdagen den 11 juni – håll ut och utkik här på webbsidan!

Publicerat den 8 juni 2020

Belysningspodden

Populärast i Belysningspodden

Belysningspodden har nu funnits till i ett drygt ett och ett halvt år. Hittills har 14 avsnitt spelats in, med intressanta gäster som samtalar med Belysningsbranschens VD Mikael Castanius om belysningens betydelse.

TIO i TOPP – ALL TIME

KORTARE AVSNITT I CORONAKRISENS SPÅR
Senaste nytt är några kortare avsnitt om ämnen belysningsområdet, kopplat till den pågående coronapandemin och dess påverkan. Två kortare avsnitt har nu publicerats och handlar om hur läget är i våra grannländer Norge och Finland.

IN OCH LYSSNA!

 

Publicerat den 8 juni 2020

Projekt

Luzettlamporna i modern tappning

Luzettarmaturerna på Stockholms centralstation moderniseras för en ljusare vänthall.

Under våren och sommaren installeras fler och modernare ljuskällor i centralhallen. Med omsorg om kulturarvet ska bland ­annat de befintliga gamla luzetterna ­anpassas till modern LED-teknik.

Mellan 2 mars och 3 augusti kommer ny och bättre LED-belysning att installeras i centralhallen för att öka ljusnivån från dagens 100 lux till över 200 lux.

– Belysningen som fungerade förr i världen håller inte längre måttet enligt ­moderna standarder, säger Cecilia Granath, pressansvarig på Jernhusen. Därför ersätter vi äldre ljuskällor med modern LED-teknik och passar på att montera in fler ljuskällor så att centralhallen blir bättre belyst och därmed bidrar till en trevligare miljö för resenärerna.

Den nya belysningen kommer att monteras varsamt med hänsyn till byggnadens arkitektur.

Publicerat den 27 maj 2020

Säkerhet

3 frågor om nödbelysning

Var ska en nödbelysningsskylt placeras om det finns två utrymningsvägar. Ska jag alltid kunna se skyltar som visar till båda nödutgångarna eller räcker det att se till den ena?
Grundregeln är att man alltid ska kunna se två av varandra oberoende skyltar, detta för att säkerställa utrymning om den ena utrymningsvägen är spärrad (av t.ex. brand).

Vem ska man ställa krav på att skylten sitter på rätt plats, fastighetsägaren, företaget som hyr lokalerna eller firman som satt upp skyltarna?
Enligt ”Lagen om skydd mot olyckor” är både fastighets­ägaren och nyttjanderätts­innehavaren ansvariga. De kan sedan ha fördelat vems ansvaret är sinsemellan i t.ex. ett hyreskontrakt.

Vad säger reglerna om utrymningsbelysning utanför ­entrén? Ska den finnas vid entrédörren och 5 meter ut? Vad ska det vara för belysning?
Den ska vid strömbortfall belysa golvet/marken direkt utanför entrén, minst en radie om 2 m. Nöddriftstiden ska vara 1 timme och den måste klara den temperatur den kan utsättas för med tanke på att den sitter utomhus.

Publicerat den 27 maj 2020

hållbarhet

Trafikverket släcker för fladdermössen

Trafikverket har beslutat att släcka ner delar av vägbelysningen på väg 25 som korsar Växjö. Anledningen är att den stör områdets fladdermöss.

Området Helgevärma i utkanten av Växjö är en populär plats för fladdermöss. För att skydda dessa nattdjur som på grund av vägbelysningen på väg 25 inte vågar korsa vägen har Trafikverket i samråd med Växjö kommun beslutat att släcka delar av belysningen.

Området ska hållas nedsläckt kvälls- och nattetid från 1 april fram till sista september 2020 eftersom det är under sommarhalvåret fladdermössen är aktiva.
På och avfarter kommer även fortsättningsvis att ­hållas upplysta. Trafikverket bedömer att släckningen inte kommer att påverka trafiksäkerheten.

Fladdermöss är en hotad djurart och skyddade enligt artskyddsförordningen. De får inte fångas, dödas eller flyttas.

Publicerat den 27 maj 2020

Ljusdesignyrket

Ny som IALD Professional member

Jan Forsmark, Designat Ljus i Luleå godkändes i slutet av mars som en professionell medlem av IALD, International ­Association of Lighting Designers.

Jan Forsmark bor kanske i en liten stad vid norra Sveriges kust, men har en karriär som sträcker sig över 25 år inom ­belysning. Han är välkänd över hela landet för sitt arbete som ljusdesigner och flerfaldigt belönad för sina projekt, bl.a. Svedjebron som premierats med Svenska Ljuspriset.

Jan har drivit sitt företag Designat Ljus sedan 2012 och arbetar med både ljusplanering, formgivning och utveckling av belysningsarmaturer.

Publicerat den 27 maj 2020

Webb

Ateljé Lyktan lanserar ny hemsida

Det har pågått ett tag och efter hårt arbete och många timmar tog ateljé Lyktan ett stort steg i sin digitala resa genom lanseraring av en ny hemsida i början av april. Under de senaste 18 månaderna har den byggts upp från grunden och kommer ständigt att fortsätta förfinas och förbättras – allt för att göra upplevelsen så bra som det bara går.

Se mer på ateljelyktan.se

Publicerat den 27 maj 2020

Sammanvävande hjärtan

En ljusmålning av Nikolay Trebukhin från Moskva. Ljusmålning är en fototeknik där ljuset ”målas” eller ”dras” in i fotografiet via en handhållen ljuskälla under lång exponering. Att måla med ljus har blivit populärt och kräver så gott som ingen specialutrustning och kan ge riktigt intressanta resultat. Bara fantasin sätter gränserna. Ingenting läggs till eller tas bort vid efterbehandlingen. Se mer om Nikolays verk på @yo_hoho på Instagram.

FAKTA – WEAVING HEARTS

Kamera: f/22 ISO100 livekompositläge,
Olympus OM-D E-M1.12-40mm f / 2.8 Pro
Verktyg: Maglite-ficklampa, en nykelring,
ett bord och en spegel.

Publicerat den 27 maj 2020

Prisutdelning Nordic Lighting Design Award 2020 kl. 12 den 20 maj

Klockan 12 idag den 20 maj kan du följa prisutdelningen av Nordic Lighting Design Award via en live streaming via Facebook. För att komma till sändningen använd länken här.

Publicerat den 20 maj 2020

IALD
webbinarium

Tips till företagsledare i coronatider

IALD har spelat in ett webbinar som tar upp tips för företagsledare och egenföretagare om hur hantera den svåra situationen som nu uppkommit med anledning av covid 19-krisen. Det gäller både tips hur man kan agera för att återta affärerna efter krisen men också många praktiska tips på åtgärder som kan dämpa de negativa effekterna.

 

Publicerat den 19 maj 2020

hållbarhet
International Day of Light

Hållbarhet i fokus på årets internationella ljusdag

Idag firar vi den internationella ljusdagen som Unesco instiftat. I Sverige sätter vi fokus på en fråga som de senaste veckorna blivit än mer aktuellt, nämligen hållbarhet.

Hur skapar vi hållbara belysningsmiljöer, hållbara miljömässigt, ekonomiskt, socialt och humant. För att fira dagen bjuder vi på ett par föreläsningar och en paneldiskussion från ett riksdagsseminarium för att uppmärksamma frågan.

Johan Röklander: Hur vi skapar hållbara ljusmiljöer:

 

Myriam Aries, professor i belysningsvetenskap vid JTH: Light for humans –
Vad vet vi om ljusets påverkan på oss människor idag?

 

Paneldiskussion om hur vi skapar förutsättningar för fler hållbara fastigheter:

 

Publicerat den 16 maj 2020

International Day of Light
Nordic Lighting Award

Tävlande om Nordic Lighting Design Award 2020 offentliggörs

För att fira den internationella ljusdagen i år offentliggöra de nordiska belysningsorganisationerna idag de nominerade projekten som tävlar om Nordic Lighting Design Award i år.

Projekt som är berättigade till att tävla om utmärkelsen är de nationella vinnarna från Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige under de senaste två åren. Det finns en speciell belysnings- och ljusdesignkultur i de nordiska länderna, vilket framgår tydligt av de tävlande projekten. Syftet med Nordic Lighting Award är att lyfta fram de särdrag som är speciella i den nordiska ljusplaneringen.

HÄR HITTAR DU DE NOMINERADE PROJEKTEN

Om utmärkelsen:
Nordisk Lyspris, The Nordic Lighting Design Award initierades av Nordlys-kommittén år 2000. Utmärkelsen tilldelas projekt som har speciella kvaliteter när det gäller dagsljus och artificiellt ljus och som på ett exemplariskt sätt kombinerar aspekter som estetik, arkitektur, teknik, kvalitet, energi, färg och form. Originalitet och kreativitet har en stor vikt vid utvärderingen. Utmärkelsen delas ut vartannat år.

 

Nordlys-kommitten består av de nordiska belysningsorganisationerna: Dansk Center for lys i Danmark, Suomen Valoteknillinen seura i Finland, Ljóstæknifélag Ísland på Island, Lyskultur i Norge and Belysningsbranschen i Sverige.

 

Juryordförande:

Ourania Georgoutsakou, General Secretary

Publicerat den 16 maj 2020

mässor

light + building återkommer först 2022

Messe Frankfurt har idag, den 6 maj, meddelat att framflyttningen av light + building-mässan till hösten 2020 slopas. Med anledning av det fortsatt osäkra läget med Covid 19-pandemin och eventuella fortsatta reserestriktioner i höst har man beslutat att årets upplaga av mässan helt uteblir. Man blickar istället på 2022 då mässan sedan tidigare planerats arrangeras mellan den 13 och 18 mars.

Mera information

 

Publicerat den 6 maj 2020

coronakrisen
evenemang

IALD flyttar fram sina Enlighten till 2022

På grund av covid 19-oro flyttar IALD, International Association of Lighting Designers sina stora amerikanska och europeiska konferenser som var planerade till i höst till 2022. Dessa kommer att arrangeras enligt följande:

Enlighten Americas: oktober 2022 i Palm Springs
Enlighten Europe: november i Oslo 

Det är många mässor och evenemang som flyttas nu. Följ evenemangen och dess nya datum via Ljuskulturs webb.

 

Publicerat den 30 april 2020

coronakrisen
Ljuskonst

Ljuskonst mot smittspridning

Ljuskultur skrev i sitt senaste nummer om ett konstprojekt, Lysande konst i Rinkeby, en satsning för att engagera ungdomar och låta dem vara delaktiga i sin boendmiljö. Konstprojektet har nu blivit att användas på ett just nu mycket angeläget sätt, nämligen för att informera de boende om coronaviruset på somaliska, arabiska och engelska.

Läs här Fastighetstidningens artikel om ämnet. 

Publicerat den 24 april 2020

design
Tävling

Tävla om Design S 2020 – egen kategori för ljus och belysning

Design S – Swedish Design Awards är Sveriges främsta och bredaste designutmärkelse som hela designbranschen står bakom. Du kan anmäla bidrag till Design S till och med 24 juni 2020.

Utmärkelsen riktar sig till professionella designer, formgivare, arkitekter, enskilda utövare, producenter och företag som arbetar med design och form i bred bemärkelse.

Du kan anmäla bidrag i en eller flera av våra 14 kategorier och till tre specialpriser.

Sista anmälningsdag: 24 juni

Länk till mera information om tävlingen och kategorin LJUS OCH BELYSNIGN

Publicerat den 17 april 2020

coronakrisen
webbinarium

Webbinarium: Så ser ledande ljusdesignbyråer på coronakrisen

IALD, International Association of Lighting Designers arrangerar den 17 april ett webbinarium om coronakrisens påverkan på ljusdesignbranschen

A Time of Crises – What are Lighting Designers Thinking in the Age of COVID-19?

Under webbinariet kommer några av ledande profiler inom ljusdesign att dela sina insikter, affärstips och perspektiv på hur Covid 19 påverkar deras arbete. De tar upp ämnen som direkt påverkar ljusdesignföretagen och hur de ser på livet efter pandemin.

Publicerat den 15 april 2020

HCL Conferens i Jönköping också framflyttad

HCL – Hungry for Clarification and Learning-konferensen som skulle arrangeras den 18 maj vid Jönköping University är ytterligare ett arrangemang som flyttas fram pga det allvarliga Coronaläget i landet.

Något nytt datum kommer att meddelas inom kort. Är du intresserad, håll koll via länken till evenemanget.

Publicerat den 28 mars 2020

Miljö

Ekodesign fortsätter fasa ut

Den 5 december 2019 antog EU en ny ekodesignförordning, EU 2019/2020, som fortsätter att fasa ut ineffektiva belysningsprodukter.

Nya skärpta energieffektivitets- och kvalitetskrav i den nya förordningen, som träde i kraft den 1 september 2021, ­kommer att fasa ut ett antal produkter från marknaden.
I dagsläget är det svårt att se alla konsekvenser, men vi vet med säkerhet en del redan nu att följande produkter berörs:

Produkt – Sista datum att sätta nya produkter på marknaden

Halogenlampa R7S > 2700 lumen

1 september 2021

Kompaktlysrör med integrerade driftdon

1 september 2021

Flertalet halogenlampor (Se undantag nedan)

1 september 2021

Lysrör T8 (2-socklade) 2 ft, 4 ft och 6 ft

1 september 2021

Halogenlampor med sockel G9, G4 och GY 6,35z

1 september 2021

Publicerat den 19 mars 2020

Forskning

Nytt forskningsprojekt om uteljusets påverkan

Tillsammans med Lunds universitet ska forskare från VTI undersöka hur utomhusbelysning kan förbättra kvaliteten på gång- och cykelresor vid skymning och mörker.

Resultaten ska mynna ut i rekommendationer för hur gång- och cykelvägar kan utformas, underhållas och ­belysas på bästa sätt för att förlänga säsongen för fotgängare och cyklister. Projektet är tvärvetenskapligt och huvudparten av projektet görs av miljöpsykologer från Lunds universitet som ska studera hur belysta miljöer upplevs och påverkar människors beteende. Med hjälp av en elcykel med cykelvagn utrustad med olika mätinstrument ska VTI ta fram de tekniska parametrarna som beskriver belysning, friktion och jämnhet på ytan.

Projektet pågår fram till december 2022.

Om projektet

Projekttitel: Belysa – miljöfaktorers inverkan på fot­gängares och cyklisters beteende i skymning och mörker.
Finansiär: Energimyndigheten.
Projektet drivs av Lunds universitet med Maria Johansson som projektledare.

Publicerat den 19 mars 2020

utbildning

Ny professor i inredningsarkitektur

Kristina Fridh har utsetts till ny professor i inrednings­arkitektur på Konstfack.

– Jag vill lyfta fram inredningsarkitekturen som ett dynamiskt ämne med kraft att positivt påverka allas vår vardag. Det är också viktigt att diskutera vad en interiör och rumslig gestaltning är och kan vara och  att visa på hur inredningsarkitekten arbetar i fältet mellan arkitektur och design, vilket gör ämnet så spännande. Inrednings­arkitektur handlar också ­
om samspelet mellan inne och ute, offentligt och ­privat med kopplingar till identitet, säger arkitekten  och forskaren Kristina Fridh som just inlett sin nya anställning som professor i inrednings­arkitektur  på Konstfack.

– Viktigt är att studenterna får arbeta med alla dess ­beståndsdelar som väggen, möbler,
material, perception, ljus, ljud och rumsupplevelse. Jag ser fram emot att arbeta i ett lärarlag med bred och djup kompetens och att till­sammans, också med studenterna, vidareutveckla och formulera ämnet och dess innehåll, tillägger hon.

Publicerat den 19 mars 2020

Företagsnytt

Swecos dagsljusexperter samlas i ny grupp

Sedan årsskiftet finns en dagsljusgrupp på SWECO bestående av arkitekter, ingenjörer och ljusdesigners.

Inför gestaltningen av nya lokaler och miljöer är gruppen specialiserad på att mäta, analysera och utvärdera dagsljus. Det kan handla om att hitta strategier för att jämna ut kontraster i en stationsmiljö, att pröva sig fram till den optimala placeringen av flerbostadshus eller att skapa bättre arbetsmiljöer i ombyggnadsprojekt. En tidig dagsljusanalys säkerställer rätt inriktning på belysningen genom att platsens förutsättningar identifieras och utifrån dessa arbetas en anpassad designlösning fram.

Dagsljusgruppen ingår i SWECO Architects som tillhör SWECO Sveriges marknadsområde Bygg & Fastighet.

Dagsljusanalys och simulering av plattformen på Stockholms Centralstation

Publicerat den 19 mars 2020

Tävling

Spillepengen i final till arkitekturpris

Den tidigare Svenska Ljuspriset-finalisten Spillepengens Trafikplats i Malmö är en av årets finalister till Trafikverkets arkitekturpris. (mer…)

Publicerat den 19 mars 2020

mässor och kongresser

Corona flyttar fram fler evenemang

CIE, den internationella belysningskommissionen har flyttar fram sitt expertsymposium Symposium on Colour and Visual Appeareance i Hong Kong. Evenemanget var planerat till april men kommer istället att arrangeras den 27 – 29 juli.

Symposiet har komprimerats från fem dagars program till två dagar.

Se mera information

Light & Design-mässan på Åbymässan i Göteborg som skulle gått av stapeln i maj har flyttats fram till 11-12 november.

Se mera information

Publicerat den 10 mars 2020

Arbetsmiljö
Forskning

Dålig belysning på jobbet kan skapa ohälsa

Ljusinitiativet – en oberoende organisation av belysningsforskare och andra experter kräver större fokus på människors välbefinnande på arbetsplatserna.

Höj- och sänkbara bord, ventilation och andra aspekter är ofta självklara med det finns en stor okunskap hos dem som beslutar om belysningsfrågor om belysningens påverkan på oss människor.

Läs debattartikeln här.

Publicerat den 10 februari 2020

Jill Gustafson

Hallå där…

Jill Gustafson, ny Sverigeambassadör för Women in Lighting Sweden

Den svenska avdelningen av den internationella rörelsen Women in Lighting går i en ny fas. Jill Gustafson tar över som Sverige­ambassadör efter Kim Höglund.

(mer…)

Publicerat den 29 januari 2020

kontoret Light Bureau

ÅF Lighting har blivit Light Bureau

ÅF Lighting förvärvade ljusdesign­företaget Light Bureau 2017 och har sedan dess agerat som ett företag med sina 110 anställda i fem olika länder. Den 25 november lanserades det nya gemensamma, redan internationellt kända Light Bureau, för att markera sammanslagningen.

Varumärket är en del av ingenjörs­konsultföretaget AFRY, f.d. ÅF Pöyry som verkar globalt inom arkitektur och design.

 

Publicerat den 29 januari 2020

Ellen Ruge

Ellen Ruge fick medalj av kungen

Hans Majestät Konungen har nyligen tilldelat ljusdesigner Ellen Ruge sin medalj i 5:e storleken i högblått band. Det är en utmärkelse för hennes framstående insatser inom ljusdesign och svensk scenkonst. Ellen Ruge har medverkat vid ett hundratal uppsättningar inom opera, teater och dans både i Sverige och på de stora internationella scenerna. Stort grattis Ellen!

 

Publicerat den 29 januari 2020

Projektteknik startar ­affärsområde för ljus

Projektteknik i Östergötland AB har startat ett nytt affärsområde som går under namnet PT-Ljus (PT=Projektteknik) från årsskiftet. PT-Ljus kommer att arbeta till 100 procent med utomhusbelysning och sitter på två orter, Linköping och Jönköping. 

 

Publicerat den 29 januari 2020

Tobias Olsson, ljusdesigner

Ny ackrediterad ljusdesigner

 

Tobias Olsson, ljusdesigner på Sweco sedan 2010, är numera ackrediterad ljusdesigner i den globala organisationen International Association of Lighting Designers, IALD.

 

Publicerat den 29 januari 2020

Ny arbetsgrupp inom CIE

CIE, International Commission on Illiumination har bildat en ny ­arbetsgrupp, CIE TC 4 – 61: Artificial Lighting and its Impact on the Natural Environment.

(mer…)

Publicerat den 29 januari 2020

Glamox förvärvar ES-System

Glamox har säkrat över 98 procent av aktierna i Polens, i omsättning mätt, största belysningsföretag.

(mer…)

Publicerat den 29 januari 2020

Konstfack återinviger Perceptions­studion

Konstfacks Perceptionsstudio återinvigs den 31 januari efter ett par års reducerad verksamhet.

(mer…)

Publicerat den 29 januari 2020

Spelbolaget Kindred- Årets Snyggaste Kontor för 2019.

Snyggaste kontoret

Spelbolaget Kindred kammade hem utmärkelsen Årets Snyggaste Kontor för 2019. Det är Studio Stockholm som utvecklat inredningskonceptet som bygger på en balans mellan digitala och analoga element och som minimerar de formella barriärerna mellan avdelningar och rum för att på så vis öppna upp kontoret. Bakom ljusdesignen som förstärker inredningskonceptet står Peter Nilsson, Node Ljusdesign.

 

Publicerat den 29 januari 2020

White ger forskningsanslag till Johanna Enger

Arkitektkontoret Whites forskningsfond ARQ möjliggör en fortsättning av Johanna Engers forskningsprojekt ”Perceptual Metrics for Lighting Design” för definitioner av en begreppssamling och ett kommunikationsverktyg om upplevd ljuskvalitet.

(mer…)

Publicerat den 29 januari 2020

trygghet
Utomhusbelysning

Fler nya trygghetssatsningar på belysning i Stockholm

Hässelby-Vällingby får 1,9 miljoner och Hägersten-Liljeholmen samt Älvsjö 6,6 miljoner för trygghetsskapande satsningar. En hel del av pengarna går till satsningar på belysning.

Erik Slottner som är trygghetsborgarråd i Stockholms stad, och som företräder KD har varit en hel del i media de senaste dagarna för att berätta om satsningarna. Vill du höra mer om hur Slottner resonerar, lyssna på ett samtal med honom via Belysningspodden. 

Publicerat den 17 januari 2020

evenemang
Ljusfestivaler

Sugen på att bli workshopledare på Lights in Alingsås?

Datumen för årets Lights in Alingsås är nu spikade och evenemanget kommer att gå av stapeln mellan den 25 september och 1 november. Just nu söker man erfarna workshopsledare som ska leda studentgrupperna i att skapa spännande ljussättningar för evenemanget. Deadline för ansökning är den 20 januari.

Vill du veta mer hittar du mera information här.

Publicerat den 10 januari 2020

Svenska Ljuspriset
Tävling

Välkommen att tävla om årets bästa ljusprojekt!

Har du varit med i ett eller flera intressanta ljusprojekt som färdigställdes under 2019? Då hoppas vi att du anmäler det till tävlingen Svenska Ljuspriset!

Belysning erbjuder nästan gränslösa möjligheter att påverka rummets och miljöns gestaltning. I Sverige finns en hög nivå av kunskap inom området ljus och vi har många duktiga människor som arbetar professionellt med ljusplanering. Detta vill tävlingsarrangörerna uppmärksamma genom att nu bjuda in projekt till tävlingen om Sveriges bästa ljusprojekt under 2019.

Juryn bedömer såväl visuella, estetiska, funktionella, tekniska som driftsekonomiska aspekter och vill lyfta fram projekt eller delar av projekt som har intressanta kvaliteter vad gäller gestaltning, tekniska lösningar, brukaraspekter och driftsekonomi.

Regler Svenska Ljuspriset 2019

Välkommen att skicka in tävlingsprojekt senast den 3 februari 2020. 

Publicerat den 6 december 2019

Företagsnytt

Annell och Trilux i samarbete

Det tyska belysningsföretaget TRILUX har träffat avtal med ­Annell Ljus + Form om representation och närmare samarbete på den svenska marknaden. Befintlig svensk distributör Proljus i Vrigstad kvarstår i samarbete med Annell.

Trilux är idag en av Europas ledande belysningsproducenter med 5 000 medarbetare, bland annat inom forskning och utveckling. Förutom ljusriktiga och hälsosamma arbets- och offentliga miljöer står den nya LED-tekniken med smarta och energi­effektiva ljussystem i fokus. Annell, som nu avsevärt förstärker sitt europeiska armaturprogram, leds av tredje generationen av en belysningsfamilj som började inom branschen i Sverige 1915.

Publicerat den 27 november 2019

Projektnytt

Intelligent på världens största flygplats

Pekings nya flygplats Daxing International Airport, har invigts.

Osram har installerat över 1300 intelligent styrda LED- armaturer, som belyser världens största, den över 100 fotbolls­planer stora flygplatsen som förväntas ta emot 100 miljoner passagerare årligen.

Publicerat den 27 november 2019

Företagsnytt

Nytt Light Forum för Zumtobel Group

Zumtobel Group gör omfattande investering för framtiden i ett nytt Light Forum på 4 000 kvadratmeter vid huvudkontoret i Dornbirn, Österrike.

Syftet är att skapa en central mötesplats, ”en värld av ljus”, för utbyte av erfarenheter. Designkonceptet, utvecklat i samarbete med den norska arkitektbyrån Snøhetta, erbjuder en unik värld av ljus som kunderna kan uppleva med alla sinnen. Utöver ­utställning kommer det även att finnas ett så kallat ”Co-Creation space”, en plattform och en mötesplats vars olika områden kan främja utbyte av erfarenheter och nätverkande. Invigningen våren 2020 utgör startskottet för Zumtobels 70-årsjubileum. Investeringen kommer att uppgå till cirka 8 miljoner euro vid öppningstillfället.

Publicerat den 27 november 2019

Företagsnytt

Nyréns startar ljusavdelning

Efter ett långvarigt samarbete mellan Nyréns Arkitektkontor och ljusdesignern Nicolas Philip startas nu Nyréns Ljus.

Många kompetenser samlas under samma tak hos Nyréns, då även professionell ljusdesign. En tjänst som finns både för
de egna uppdragen och åt fastighetsaktörer, kommuner men också för andra arkitektkontor.

Det är Nicolas Philip, som kommer att driva ljusavdelningen. Nicolas är i grunden utbildad fysiker men har också arbetat i fem år som teknisk projektledare. Till ljusdesigner MSc ­utbildade han sig vid KTH och har skaffat erfarenhet av yrket på Black ljusdesign och nu senast hos ÅF Lighting.

– Jag ser fram mot att driva den nya avdelningen och att stötta arkitekter, inrednings- och landskapsarkitekter med
ljus i alla typer av projekt och i projektens olika skeden, berättar Nicolas Philip.

Publicerat den 27 november 2019

Legenden har lämnat

Han har kallats ljuspoet och mästare, design­legend och magiker. Ingo Maurer, den tyske ­armaturdesignern, troligen den mest kände i ­världen, är död. Maurer var en pionjär när det gällde att använda den senaste tekniken. Som en stor beundrare av glödlampan ”den ideala symbiosen för poesi och teknik” var han ständigt ändå tidig med ny ljusteknik, t.ex. lågspänningshalogenen redan på 1980-talet. Sin första LED-skrivbordslampa producerade han så tidigt som 2001 och OLEDs har funnits med i designen
sedan 2006. Ingo Maurer blev 87 år.

Publicerat den 27 november 2019

Från Copenhagen Light Festival 2018, foto: DCL
evenemang
Ljusfestivaler

Ljusfestivaldags!

För att lysa upp den mörka årstiden arrangeras ett flertal ljusfestivaler runtom i Sverige och världen. Nedan hittar du några som kan vara värt ett besök!

AMSTERDAM: 28 november – 19 januari

NORRKÖPING: 29 november – 31 januari

LINKÖPING: 13 – 26 december

LYON: 5 – 8 december

HELSINGFORS: 4 – 8 januari

KÖPENHAMN: 1 – 23 februari

 

Publicerat den 26 november 2019

Svenska Ljuspriset

Svenska Ljuspriset topp tre i internationell press!

Den österrikiska tidningen Fachmagazin architektur visar i ett reportage de tre finalistprojekten från förra omgångens Svenska Ljuspriset:

Ekonomikum
Pumphus P42
Japanska badet, Yasuragi

Kul att även utländska tidningar uppmärksammar vår fina tävling!

Länk till digiralversion av tidningen (reportaget finns på s. 88)

 

Publicerat den 20 november 2019

Arbetsmiljö
Kontorsljus

Arbetsmiljöverket om synergonomiska brister med LED-plattor

Arbetsmiljöverket har nyligen gått ut med information om LED-plattor som blivit en allt vanligare lösning i många kontor. En lösning som ofta motiveras med bl.a. en lägre energiförbrukning, lägre pris och enklare installation.

Myndigheten tar också upp de synergonomiska brister som den här typen av lösning innebär. Länk til Arbetsmiljöverkets information

Läs Ljuskulturs artikel OM UGR OCH BLÄNDNING som också tar upp problematiken.

 

 

Publicerat den 16 november 2019

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare