Notiser


belysningshistoria
Belysningspodden

Nytt poddavsnitt ute – om historiska milstolpar, händelser och personer

Belysningspodden har släppt det tredje avsnittet som handlar om branschens utveckling från 1920-talet fram till idag. Belysningsbranschens nuvarande VD Mikael Castanius samtalar med sin tidigare företrädare, under 4 decennier, Magnus Frantzell.

Länk till podden

Publicerat den 28 februari 2019

evenemang
Ljus och färg

Symposium: Färgen, ljuset och det meningsfulla rummet

 

Den 10 april anordnas ett symposium om färgen, ljuset och det meningsfulla rummet vid Lunds Tekniska Högskola.

Program

Anmälan

Publicerat den 27 februari 2019


Belysningspodden

Nu lanseras Belysningspodden

Idag släpps Belysningspodden. In och lyssna på vem vi samtalar med i det allra första avsnittet!

Publicerat den 31 januari 2019

evenemang

Biskopsgården i ljus

Lights in Biskopsgården var ljusfestivalen som belyste och lyste upp delar Göteborgsförorten 8–30 november 2018. Festivalens ljusinstallationer byggde på berättelser från boende och besökare i området. Temat för ljusfestivalen var ”Go Global”.

Lights in Biskopsgården möjliggjordes av Göteborgs Stad, Göteborg & Co, Bostadsbolaget, Bo Bra i Biskopsgården, Göteborg Energi och Landskapsgruppen AB.

Publicerat den 30 januari 2019

Utmärkelser

Ljusrum premieras

Ljusrum AB i Stockholm har blivit utsedda till ett av Dagens Industris Gasellföretag 2018.

För att få den utmärkelsen måste företagen uppfylla vissa kriterier. Bland annat måste man ha en omsättning som överstiger 10 miljoner kronor, minst tio anställda, minst fördubblat sin omsättning det senaste året samt ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren.

Priset delades ut den 4 december på Konserthuset i Stockholm. Stort grattis Ljusrum!

DI Gasell-priset skapades år 2000 av Dagens Industri för att uppmärksamma Sveriges snabbast växande företag.

Publicerat den 30 januari 2019

Företagsnytt

Nya i SBS-styrelsen

Svenska Belysningssällskapet valde ny styrelse vid sitt årsmöte den 19 november 2018.

Till ny ordförande valde föreningen Carolin Fischer som arbetar till vardags som ljus­designer och inredningsarkitekt på Ljusrum. Nya styrelseledamöter för verksamhetsåret blev Eva-Jo Hancock, konceptinredare och kreativ chef på Rabalder Story Design, Jennie Hellberg, ljusdesigner på Ramböll och Tobias Allard, säljare på Zero Interiör. Kvar i styrelsen sitter sedan tidigare: Aleksandra Stratimirovic, konstnär, Studio Strati; Beata Denton, arkitekt och ljusdesigner på Reflex Arkitekter; Ingela Kempe, studerande, Mervi Rokka, redaktör på Ljuskultur samt Emil Toft, Control Dept.

Svenska Belysningssällskapet är en ideell förening för belysningsintresserade, med säte i Stockholm. SBS anordnar studiebesök och medlemsmöten om intressanta projekt och ämnen inom belysning.

Publicerat den 30 januari 2019

evenemang

Brittisk ljus- och färgkonstnär gästar Sverige

Den Manschester-baserade konstnären Liz West, känd för sina levande verk av färg och ljus, besöker Stockholm den 12 februari.

Liz West (f. 1985) utexaminerad från Glasgow School of Art arbetar brett med väggbaserade konstverk, skulptur och platsspecifika installationer. Hennes verk blandar lysande färger och ljus och vill provocera en ökad sensuell medvetenhet hos betraktaren. Hon är intresserad av att utforska hur sensoriska fenomen kan påverka psykologiska och fysiska svar som klarar av våra egna djupt förankrade relationer till färg.

West är inbjuden till Sverige av Svenska Belysnings­sällskapet och föreläser den 12 februari på Konstnärshuset i Stockholm.

Publicerat den 30 januari 2019

Standardnytt

Standarden om ­arbetsplatsens belysning revideras

Arbetet med en ny utgåva av SS-EN 12464-1 Ljus och belysning: Arbetsplatser inomhus, har inletts.

Nästa steg handlar om en remissrunda som pågår mellan mars och juni 2019. SIS räknar med att den reviderade standarden ska publiceras i januari 2021.

Det som vi redan vet är att den nya utgåvan kommer att innehålla mycket mer av de icke-visuella effekterna än tidigare.

Det är ännu långt kvar tills standarden är färdig­reviderad och har du några frågor kan du ställa dem till SIS genom ett frågeformulär på: www.sis.se/inomhus­belysning.

Publicerat den 30 januari 2019

Projektnytt

Magisk portal på årets Icehotel

Jonas Johansson, Jordi Claramunt och Lukas Petko från Sverige, Spanien och Slovakien har skapat sviten ”Haven” en magisk portal av is som vaktas av fågeln Fenix. Legenden säger att bara de med rena hjärtan kan komma in och få tillträde till ett rum där tiden är oändlig och livet är evigt.

– Vi inspireras av mötet mellan människor och vill skapa en upplevelse som bjuder in till nyfikenhet, kreativitet och samarbete. Det känns drömskt att få ­arbeta med is som tillåter vår kärlek till ljus, till glans, till reflektion att få vandra obehindrat från tanke till skapelse, säger ­Jonas Johansson.

Publicerat den 30 januari 2019

Projektnytt

Fagerhult köper iGuzzini

Fagerhult skriver avtal om att förvärva iGuzzini illuminazione S.p.A. och avser genomföra en företrädesemission om cirka MEUR 220.

Fagerhult har ingått ett avtal om att förvärva samtliga aktier i iGuzzini illuminazione S.p.A och skapar därmed ett av de största och ledande professionella belysningsbolagen i Europa. Det sammanslagna bolaget kommer att ha en mycket stark position på den europeiska marknaden och en stark plattform för fortsatt tillväxt globalt. Den sammanslagna årsomsättningen är över MSEK 8 000.

– iGuzzini är ett mycket framstående bolag. Bolaget har ett starkt varumärke och har framgångsrikt byggt en internationell verksamhet med en global kundbas. iGuzzini kompletterar Fagerhultkoncernen mycket väl, både vad gäller geografisk närvaro och produktutbud. Jag ser fram emot att fortsätta den framgångsrika resan och att arbeta tillsammans med Adolfo Guzzini (President iGuzzini) och Andrea Sasso (VD iGuzzini), som kommer att stanna kvar i sina roller på iGuzzini – och utöver detta tillträda ledande roller inom Fagerhultkoncernen”, kommenterar Bodil Sonesson, VD och koncernchef Fagerhult.

Genom förvärvet av iGuzzini förstärks Fagerhultkoncernens position i föreskrivande led för avancerade belysningslösningar. Dessutom breddas koncernens erbjudande inom de viktiga applikationsområdena utomhusbelysning, hotell och restaurang, samt detaljhandel. Exponeringen mot de geografiska marknaderna Italien, Schweiz, Spanien och Nordamerika kommer vidare att öka.

Publicerat den 30 januari 2019

Företagsnytt

Fox levererar till Stockholms stadskärna

Stockholms stadskärna har fått ny gatu­belysning, Fox levererar för 2,3 miljoner.

Fox Belysning och Focus-Lighting levererade i december armaturer när Sveavägen, Odengatan och Cedersdalsgatan i Stockholm uppgraderade gatubelysningen till LED. Sammanlagt handlar det om 247 stolparmaturer SKY och 231 linspända WAY.

SKY och WAY är ritade av danska arkitektkontoret AART och karaktäriseras av ljuskomfort med bra avbländning. SKY med sitt indirekta ljus och WAY med sin opala lysande ring som ger en mjuk övergång från armatur till LED-platta. Samtliga är utrustade med Zhaga-sockel och således förberedda för framtida styrning.

Publicerat den 30 januari 2019

Svenska Ljuspriset

Johanna Enger ny ­jurymedlem

Svenska Belysningssällskapet har valt ­Johanna Enger som sin representant i juryn för Svenska Ljuspriset.

Johanna har en bred designbakgrund med en masterexamen i ljusdesign från ALD/KTH och en kandidatexamen i industridesign från högskolan på Gotland samt studier i grafisk design, inredningsarkitektur, konstvetenskap och fotografi. Hon är i slutfasen av sin forskarutbildning i miljöpsykologi vid Lunds tekniska högskola, och driver tillsammans med forskare från LTH, RISE och HKR ljusforskningsprojektet Swedish Research Project on Perceptual Metrics for Lighting Design, i syfte att utveckla en grund till gemensamma definitioner och begrepp för upplevd ljuskvalitet.

Under åren har Johanna arbetat i en mängd olika typer av designrelaterade projekt inom innovation, konceptutveckling, ljusdesign och även ljuskonst. Hon har medverkat som medförfattare i boken ­Colour and Light – Spatial Experience, utgiven av Routledge och som redaktör för boken See the Light av Svante Pettersson. Johanna har under de senaste 10 åren också varit en flitigt anlitad föreläsare och workshopledare på design- och arkitekturutbildningar och branschkonferenser, oftast på temat ljus, färg och visuell perception.

Johanna Enger ersätter Anders Winell som SBS representant och arbetar nu tillsammans med Lars Fredén, arkitekt SAR/MSA, ljusdesigner, juryordförande, Västljus och Ingvar Eriksson, ingenjör, Sydljus, för att utse årets vinnare som koras den
5 september 2019 på Ljusdagen.

Publicerat den 30 januari 2019

Projektnytt

Peterskyrkan nyinvigs

Installationen av den nya belysningen i Peterskyrkan är på sluttampen.

20 kilometer kabel och 700 specialtillverkade LED-armaturer från Osram, håller på att installeras 136 meter högt upp i taket. Den 25 januari 2019 firas den officiella invigningen av en världens största kyrkor, som också är centrum för den katolska tron. Totalt mer än 100 000 lysdioder kommer då att få kyrkan att lysa i ett nytt ljus.

Publicerat den 4 december 2018

Projektnytt

Världens längsta bro invigd och belyst

Armaturer från Thorn har valts till att belysa världens längsta bro över vatten, den alldeles nya Hong Kong-Zhuhai-Macao Bridge.

Efter nästan nio års byggande står bron nu klar och spänner sig över en sträcka om 5,5 mil – över Kinas Pearl River Delta, som förbinder öarna Hong Kong och Macao med staden Zhuhai på fastlandet. Thorn säkrade två av de tre belysningskontrakten som var kopplade till 115,9 miljarder yuan (14,7 miljarder euro) projekt och Thorns produkter belyser de två konstgjorda öarna i öster och väster om korsningen, samt tunneln som leder till bron från Hongkong.

De konstgjorda öarna belyses av 120 Champion Pro LED 132 högeffektiva strålkastare, monterade på 12 höga master. Tunnelbelysningen i sin tur består av 6000 stycken Thorns GTLED Entry- och GT58-armaturer med DALI-drivrutiner för att belysa den 1 kilometer långa tunneln.

Med tre körfält i varje riktning kommer bron dramatiskt att minska körtiden från Hongkong till Zhuhai och Macau från ca 4½ timmar till bara 40 minuter. Projektet är en del av den kinesiska regeringens plan att utveckla Guangdong-Hongkong-Macau Greater Bay Area, som tillsammans utgör Asiens femte största ekonomi

Publicerat den 4 december 2018

Böcker

Stockholm Sub

Stockholms tunnelbana har aldrig dokumenterats i sådan detalj som i fotoboken Stockholm Sub, som utkom i början
av november.

Det är en storslagen bok som gör världens kanske vack-raste tunnelbanenät rättvisa. Den i Montreal baserade Fotografen Chris M. Forsyth (f. 1995) ger oss en unik tillgång till detta underjordiska universum. I 57 bilder, specialtagna för boken, visar han de 27 främsta stationerna i all sin visuella prakt. Förutom Hötorget och Odenplan, två av nätets första stationer, dokumenterar han allt från Stadions regnbågsprydda valv och marmorerade bergväggar, via Bagarmossens minimalistiska ”trumpetstation”, till Kungsträdgårdens lekfulla överdåd. Vardagsmiljöer som du trodde att du kände, bergrum där mycket hänger på belysning också.

Fotografierna kompletteras av texter av arkitekturkritikern Mark Isitt, bokens redaktör. Stockholm Sub är på engelska och ges ut av Frank Review, ett Stockholms­baserat arkitekturförlag.

Publicerat den 4 december 2018

Projektnytt

Zumtobel lyser upp Bayern München

Zumtobel Group startar ett ljussamarbete med FC Bayern München och levererar en ny modern belysningslösning till Allianze Arena. (mer…)

Publicerat den 4 december 2018

evenemang

Copenhagen Light Festival kommer igen

Efter ett lyckat evenemang i år, med stort intresse både från Köpenhamnsborna och media återkommer ljusfestivalen nästa år.

Hamn och olika platser i staden lyses då upp från Nordhavn till Ørestad. Det kommer bli ljus på mörka drivande moln, vackra gamla byggnader, arkitektoniska torg, stadens kanaler och andra stadsdelar. Tivolis nya initiativ, ”Winter in Tivoli”, är också anpassat till Copenhagen Light Festival. 35–40 olika ljusinstallationer planeras och kommer att kunna besökas via guidade vandringar och turer på cykel, Segway och med kanalbåtar och kajaker.

Copenhagen Light Festival pågår från den 1 till den 24 februari 2019.

Publicerat den 4 december 2018

Böcker

Nationalmuseum i nytt ljus

Lagom till återinvigningen släppte Nationalmuseum en rad rikt illustrerade böcker, bland annat boken Nationalmuseum i nytt ljus.

Det är ett praktverk som beskriver det historiska skeendet före Nationalmuseibyggnadens uppförande, byggnationen och de förändringar som genomförts under 1900-talet. En central del är beskrivningen av tillståndet i början av 2000-talet som
till slut tvingade fram en omfattande
renovering och ombyggnad. Boken är rikt illustrerad och finns både på svenska och engelska.

Gabriele von Kardoff från Kardorff
Ingeniure Lichtplanung, som varit ansvarig ljusdesigner medverkar i boken med ett kapitel om ljuset på Nationalmuseum.

Publicerat den 4 december 2018

Brobelysning
evenemang

Världens högsta adventsljusstake tänds

För andra året i rad tänds Øresundsbrons pyloner och blir därmed kanske världens högsta adventsljusstake, medan julgranar ska göra det lite mer mysigt i betalstationen. 

Världens kanske högsta adventsljusstake invigdes på Øresundsbron förra året, då det monterades ljus i toppen av pylonerna, 203,5 meter över havets yta. Efter stort intresse utvidgas julinsatsen i år med julgranar i betalstationen, som tillsammans med adventsljusen sprider julstämning över Öresund.

LED-ljuset lyser upp toppen av pylonerna med ett varmt, gult ljus. Även om ljuset kommer synas på långt avstånd i både Sverige och Danmark, drar belysningen bara 1,4 KWh per pylon, motsvarande sammanlagt 1,20 DKK i timmen.

Det första ljuset i adventsljusstaken tänds på söndag den 2 december, och kommer vara tänt hela veckan mellan klockan 15.00 och 09.00 morgonen därefter. De efterföljande söndagarna i advent tänds ännu ett ljus. Utöver det kommer ljusen även vara tända på julafton, juldagen, under mellandagarna och på nyårsafton.

Publicerat den 1 december 2018

Armaturegenskaper
belysningsberäkning
LED-armaturer
Ljusamallen

Uppdaterad rekommendation för redovisning av armaturdata och belysningsberäkningar

Ljusamallen är dokument som innehåller rekommendationer för en enhetlig redovisning av armaturdata och belysningsberäkningar. Syftet med dokumenten är att möjliggöra en rättvis jämförelse av olika armaturer och belysningsberäkningar. Ljusamallen-dokumenten är framtagna och uppdateras kontinuerligt av Belysningsbranschens Tekniska kommitté.

För dig som föreskriver produkter är Ljusamallen ett bra hjälpmedel – så fråga efter armaturegenskaper redovisade efter Ljusamallen. Den tar upp både mekaniska egenskaper och ljustekniska data som är viktiga att ta hänsyn till när man jämför olika lösningar.

Nya versioner – ändrad rekommendation för bl.a. livslängdsangivelser

I dagarna har nya, uppdaterade versioner släppts för Ljusamallen för LED-armaturer och Ljusamallen för belysningsberäkningar.

Nytt är, bl.a. att:

– Livslängdsangivelser för LED-armaturer och att B-värdet slopas.
– Livslängder som är längre än 100 000 timmar redovisas inte, då de blir alldeles för osäkra beroende på det statistiska underlaget.
– Fastställande av bibehållningsfaktor har lösts.

De uppdaterade rekommendationerna finns som PDF-dokument och kan laddas hem här:

Publicerat den 28 november 2018

Boksläpp

Ny studentlitteratur om upplevelsen av ljus och rum

Hur påverkar belysningen hur vi ser och upplever rum? Att uppfatta rum visuellt är inte alls samma sak som att utgå från det fysiskt mätbara rummet. Är det ljus eller mörker som gör att en yta uppfattas ligga längre bort? Kan ljuset påverka den sociala dynamiken i ett rum? Hur kan man öka trygghetskänslan på en plats?

Ny studentlitteratur i form av boken ”Ljusdesign och rumsgestaltning” finns ute nu.
Författare är Ulrika Wänström Lindh och boken ges ut av Studentlitteratur.

 

Publicerat den 15 oktober 2018

Ljusfestival
trygghet

Ljusfestival till Biskopsgården

Go Global är temat för den nya ljusfestivalen Lights in Biskopsgården som arrangeras i november. Med temat vill man lyfta fram den mångfald av människor som bor i stadsdelen. Bland annat detta kommer man att visualisera genom ljusinstallationerna. Efter festivalen vill man arbeta vidare med  att ta fram förslag på mer permanent belysning för att öka den upplevda tryggheten i Biskopsgården.

Go global är också är en del av Göteborgs jubileumstema inför 400 års firandet.

Lights in Biskopsgården  pågår från den 8 till den 30 november.

Läs mer i Vårt Göteborg. 

Publicerat den 28 september 2018

ljusforskning
stipendium
Svenssons stiftelse

Sök stipendier för ljusrelaterade projekt – deadline 15 oktober

För dig som jobbar med ljus och belysning

Bertil och Britt Svenssons stiftelse för belysningsteknik verkar genom att dela ut stipendier och projektbidrag. Den 15 oktober är deadline för ansökan för årets andra omgång av medel. Forskning och projekt som är intressanta ska rymmas inom området belysning och kan handla både om de mänskliga aspekter av ljus men också belysningsteknik.

Bertil och Britt Svenssons Stiftelse för Belysningsteknik stiftades 1985 och har hittills beviljat cirka 100 miljoner kronor till utbildning och forskning.

Se mer på www.belysningsstiftelsen.se

Välkommen med din ansökan!

Publicerat den 21 september 2018

Black Ljusdesign
Svenska Ljuspriset
Tävling

Restaurant Frantzén vinner Svenska Ljuspriset

Restaurant Frantzén i Stockholm är årets vinnare av det prestigefyllda Svenska Ljuspriset.  Projektet prisas för sin ljussättning som lyfter totalupplevelsen och förstärker den kulinariska resan med kreativa ljusupplevelser genom hela byggnaden. Priset delades ut under festliga former på Ljusdagen på Berns Salonger i Stockholm den 5 september.

Ljussättningen har planerats in i minsta lilla detalj för att skapa upplevelser som avlöser varandra, i varje rum genom hela byggnaden. Resan omfattar totalt 10 utrymmen, som alla gestaltas utifrån rumsaktivitet, planerad sinnesstämning och orientering i huset och leder besökaren till den gastronomiupplevelse de är där för att ta del av.

Krögaren Björn Frantzéns målsättning om att hamna i topp 5 av världens bästa restauranger samt att förtjäna en tredje stjärna i Guide Michelin var ett viktigt drivmedel för projektet och syns tydligt i slutresultatet. Den ypperligt utförda ljusgestaltningen av restaurangen spelar en central roll och lyfter helhetsintrycket och totalupplevelsen. Ljussättningens fokus förstärker det viktigaste – den kulinariska resan.

FAKTA OM VINNARPROJEKTET:
Beställare:
 Restaurant Frantzén
Ljusdesigner: Sofie Bamberg & Anna Ekberg, Black ljusdesign
Inredningsarkitekt: Joyn Studio
Programmering av styrsystem: Rebel Controls
Elkonsult: Exengo
Elentreprenör: APQ el

Konkurrensen var tuff mellan de tre projekt som gick till finalen i år. De två övriga finalisterna Grand Hôtel, Vinterträdgården och Downtown Camper by Scandic mottog var sitt hedersomnämnande av prisjuryn.

***

Svenska Ljuspriset är ett årligt pris som delas ut för att belöna ett projekt där ljus använts på ett framgångsrikt sätt för att skapa en visuell upplevelse i samspel med arkitekturen. Syftet är att uppmärksamma belysningens betydelse för människa och miljö och att lyfta fram den höga nivån av ljusdesign i Sverige. Tävlingen har en lång tradition och delas nu ut för 26:e året i rad.

JURYMOTIVERINGEN – Restaurant Frantzén

”Den ypperligt utförda ljusgestaltningen spelar en central roll och lyfter helhetsintrycket. Teamet visar imponerande kreativitet vid behandlingen av ljus och skugga, för att skapa mycket subtila och intressanta effekter. Kontraster, ljusnivåer och siluettverkan har utnyttjats på ett finessrikt sätt för att underlätta orientering och fånga olika detaljer. En fin balans mellan det integrerade ljuset och inredningsarmaturerna skapar välbefinnande och harmoni. Ljussättningens fokus förstärker det viktigaste – den kulinariska resan.”

Foto: Casper Hedberg

Länk till pressmeddelande

Publicerat den 7 september 2018

Företagsnytt

Thorn 90 år

Belysningsvarumärket Thorn firar 90-års­jubileum i år.

Sedan grundandet i Storbritannien av Jules Thorn 1928 har företaget belyst både historiska händelser och ikoniska byggnader och anläggningar runt om i världen, bl.a. Londons Wembley Stadium, Hermitage Museum i St. Petersburg, operahuset i Sydney, Oslo flygplats. Det var även Thorns belysning som belyste Muhammad Alis match mot Joe Bugner i Kuala Lumpur 1975 och flera av arenorna under fotbolls-EM i Frankrike 2016.

Publicerat den 21 maj 2018

evenemang

De är klara för Lights in Alingsås

Årets worshopsledare har besökt Alingsås inför höstens arbete under Lights in Alingsås. Sju förväntansfulla ljusdesigner, uppdelade på sex team som kommer att leda grupperna i år.

Dario Nunez Salazar
Ursprungligen från Mexico men jobbar nu som Lighting design leader för Verkis consulting Engineers på Island. Vann prestigefyllda 40 under 40 på Lighting design Awards i London i höstas.

Johan Röklander
Studerade ljusdesign vid Jönköpings Tekniska högskola och har sedan jobbat som ljusdesigner på bland annat Jönköping kommun och WSP group innan han landade på Sweco Architect-Team.

Steven Rosen
President och creative director för ­Available Light, en flerfaldigt prisad firma som han själv startat, med specialisering i på ljussättning ibland annat museum och arkitektur. Steven är en av de mest rutinerade av årets workshopledare med erfarenhet från över tre decennier.

Juliette Nielsen och Mieke van der Velden
Årets enda duo. Juliette och Mieke känner varandra väl och jobbar ihop på BeerNielsen Lightingdesigners in Rotterdam som också delägs av Juliette. Mieke har varit med på Lights in Alingsås förut som elev. Nu är hon tillbaka med sin designpartner för att överträffa sig själv.

Nikoletta Theodoridi
Ursprungligen från Aten men efter ett par år i London har hon nu stationerat sig i Barcelona, varifrån hon sköter sitt uppdrag som frilansande senior ljusdesgner med jobb i hela världen. I höst blir det full fokus på Alingsås.

Diana Joels
Uppställningens andra ex-elev från Lights in Alingsås. Diana har bland annat undervisat på KTH i Stockholm och arbetat med ljusdesignprojekt i alla storlekar. Välkänd designer både på hemmaplan i Brasilien som i övriga världen.

Lights in Alingsås pågår från 28 september till 4 november.

Publicerat den 21 maj 2018

Företagsnytt

Göteborg har fått en Tidstunnel

I mars invigdes en upprustad tunnel som binder samman två stadsdelar i Göteborg. Längden på tunneln inspirerade konstnären Patrik Bengtsson till namnet, som gestaltat tunneln med ljus och konst.

Tunneln går under Västerleden och binder samman stadsdelarna Askim-Frölunda-Högsbo och Västra Göteborg. Patrik Bengtsson har tagit fram gestaltningen för tunneln i samarbete med ljusdesigner från White arkitekter. Utsmyckningen består av sju teckningar som förstorats och laserskurits. I varje bild är en detalj upplyst av en ljuslåda och tillsammans skapar bilderna en berättelse. Den 75 meter långa tunneln inspirerade till namnet Tidstunneln.

Upprustningen av gångtunneln under Västerleden är en del av projektet Ljuskonst inom Trygg, vacker stad, vars syfte är att med ljus och konst skapa tryggare tunnlar på olika platser i Göteborg.

Publicerat den 21 maj 2018

Företagsnytt

Philips blir Signify

Philips Lighting offentliggjorde under Light + building-mässan i Frankfurt i mars att företaget byter namn till Signify.

Det nya namnet vill symbolisera faktumet att ljus har blivit ett intelligent språk som förbinder och förmedlar mening. Företagets produkter kommer dock behålla varumärket Philips. Det nya företagsnamnet uppfyller verksamhetens krav i enlighet med licensavtalet med Royal Philips som kräver att företagsnamnet ändras inom 18 månader efter att Royal Philips avsagt sina beslutande intressen i bolaget

Publicerat den 21 maj 2018

Projektnytt

Historia i tidsenlig ljussättning

Det arkeologiska museet i Madrid, som nyligen renoverats, fokuserar på iberisk konst. De historiska utställningsföremålen belyses med en expressiv och intressant framtoning.

Den nyklassiska byggnaden uppfördes på 1800-talet och har under årens lopp renoverats och byggts ut flera gånger. Huvudtanken vid den senaste renoveringen var att behålla den historiska byggnadens emotionellt tilltalande karaktär och anpassa museet till nutidens krav.

Hela utställningen belyses med accentuerande ljus från Erco. Varje utställningslokal har en ljusregleringsnivå som anpassats till utställningsföremålen storlek och yta. Damen från Elche är ett av de viktigaste konstverken. Bysten står i centrum framför en rödbrun bakgrund i ett rum som i övrigt domineras av ljusa färgnyanser. Den ljussätts med tre Optec strålkastare – två med ljusfördelningen spot från sidorna och en med ljusfördelningen wide flood bakifrån. Ljusfärgen varmvitt 3000K lyfter fram kalkstenens färg. I spelet mellan ljus och skugga framträder bystens konturer mycket tydligt. De nedåtriktade ögonen ligger i en lätt skugga medan ögonlocken är mycket ljusa. Därmed uppstår ett intressant och levande uttryck.

Ljusdesign: Joni Rueda, Madrid, Spanien

Publicerat den 21 maj 2018

Projektnytt

Helsingbors rådhus har fått ny fasadbelysning

Redan 1996 utfördes en belysningsinstallation på Rådhusets torn som också fick ett hedersomnämnande i Svenska Ljuspriset. Nu har hela fasaden fått ny belysning.

Eftersom byggnaden är K-märkt har möjligheterna varit väldigt begränsade. T ex har det bara tillåtits att montera några få armaturer på fasaden och då endast under förutsättning att dessa är i specialfärg och att installationerna är varsamt utförda för att inte synas eller förstöra byggnadens unika tegel-, kalkstens- och granitdetaljer. Det har inte heller varit möjligt att montera nya stolpar eller master och på så vis belysa fasaden.

Att få till en vacker belysning med dessa begränsningar har varit en stor utmaning och en utdragen process där ett flertal idéer, förslag och utföranden har studerats och provbelysningar har genomförts.

Utformningen av belysningen och installationerna har utförts i mycket nära samarbete mellan Helsingborgs stad, ljusdesigner Jan Ebbesson, Janebbe Elkonsult & Ljusdesign, elkonsult Jens Wiberg, Elteknik i Helsingborg, antikvariskt sakkunnig Maria Sträng och alla övriga inblandade i projektet.

Byggnaden har behandlats med stor respekt och arbetet har utmynnat i en belysning med fokus på att framhäva Rådhuset, inte att ljusinstallationen i sig skall vara något spektakulärt.

Sammantaget ges Rådhuset en ny belysning i en varm ton som fungerar väl ihop med byggnaden. Visionen har varit att få tillbaka ett riktmärke som ger ännu en dimension åt omgivningen och förskönar stadens centrum ­ytterligare.

Publicerat den 21 maj 2018

Utmärkelser

Flera från Sverige i 40 under forty

2018 års unga lovande ljusdesigner i världen är utsedda. Av de premierade är tre från Sverige.

Det kom in hela 350 ansökningar i år, varav juryn valde ut 22 män och 18 kvinnor från 12 länder. Dessa unga och lovande ljusdesigner tog emot utmärkelsen vid en prisutdelning i samband med Lighting Design Awards den 3 maj i London. Tre av uppmärksammade är verksamma i Sverige:

Fanny Englund, Ljusdesigner LD, ÅF Ligting
– Att få utmärkelsen som en av de yngre i gruppen känns otroligt hedrande och roligt. Jag kommer att fortsätta kämpa för att skapa bra ljusmiljöer för människor!

Federico Favero, Programansvarig, KTH Architectural Lighting Design, IALD Educator
– Jag vill fortsätta arbeta ännu hårdare för utvecklingen av ljusdesignyrket genom utbildning och forskning!

Isabel Villar, IALD, MSc. Architectural Lighting Design, Industrial Designer, Ljusdesigner White Arkitekter
– Jag känner mig djupt hedrad av urmärkelsen och den ger mig en enorm motivation för att forsätta arbeta efter filosofin om dagsljusets och det elektriska ljusets integrering i arkitektur.

Det är för tredje året i rad som 40 under forty delades ut.

Publicerat den 21 maj 2018

Luzy Take Five

Luzi Graf, Hagen Sczech och Michael Lechner från Ingo Maurer: ”Å den ena sidan utvecklar vi lampor, på andra sidan designar vi utrymmen. I mitten av det skapar vi engångs­produkter och dessa objekt uppstår ofta genom mycket handarbete. När du arbetar behöver du verktyg, när du arbetar med dina händer behöver du handskar…”

”Luzy Take Five” lanserades under möbel­mässan Salone del Mobile i Milano i april.

Publicerat den 21 maj 2018

Internationella ljusdagen
Unesco

Gemensamt upprop för belysning och trygghet

Vi firar den första och historiska internationella ljusdagen, på initiativ av Unesco. Flera belysnings- och ljusdesignorganisationer i Sverige har gått samman till ett gemensamt UPPROP OM BELYSNING OCH TRYGGHET som publicerats i tidningen Dagens Samhälle, dagen till ära.

Publicerat den 16 maj 2018

mässor

Ny belysningsmässa till Göteborg

Den 27-28 maj 2020 lanseras en ny mötesplats i Göteborg under namnet Light & Design, skapad för att förena den nordiska belysnings- och designbranschen. Det blir också det enda tillfället att nätverka, göra affärer men framför allt lansera sina produkter i Skandinavien.

Light & Design har utvecklats tillsammans med branschen som i dagsläget saknar en mötesplats där de hamnar i fokus och där de kan möta helt rätt besökare. I Sveriges modernaste mässhall, Åbymässan förenas utställare och besökare med produktsortiment inom all typ av belysning på en mötesplats i en expansiv region som fokuserar på lanseringar, innovationer och affärer.

Mötesplatsen lanseras med tre tydliga fokusområden: Belysning, Design och teknik. Dessutom kommer det att läggas stor vikt vid innehållet och blanda starka svenska ikoner med många internationella inslag och workshops.

Läs mer på lightdesigngoteborg.se

 

Publicerat den 15 mars 2018

LAGSTIFTNING

Nätspänningshalogen utfasas i september

Utfasning av ineffektiva ljuskällor fortsätter inom ramen för den europeiska Ekodesignförordningen.

Klara nätspänningshalogenlampor står på tur att fasas ut i september i år, med anledning av krav i EU:s ekodesignförordning. Det innebär att man inte längre får göra fler lampor tillgängliga för försäljning, men lampor som finns på lager inom EU får säljas ut.

Klara halogenlampor med socklarna G9 och R7s tillåts dock efter september 2018.

Publicerat den 12 mars 2018

ljusutbildning
STI
utbildning

Ny utbildning: STI-Ingenjör Belysningsprojektör

Myndigheten för Yrkeshögskolan presenterade i slutet på januari de nya utbildningarna för som får medel att starta i år. En av dem är STI-Ingenjör Belysningsprojektör,  som drivs av STI, Stockholms Tekniska Institut. Det handlar om en 2-årig, eftergymnasial utbildning, med start redan i september 2018.

 

STI-Ingenjör Belysningsprojektör

 

Publicerat den 13 februari 2018

Internationellt

Samarbete för urbant ljus

IALD och LUCI har tecknat ett vänskapsavtal.

IALDs (International Lighting Designer Association) president Victor Palacio och Mark Burton-Page, generaldirektör av LUCI – det internationella stadsnätverket för utomhusbelysning – har tecknat ett vänskapsavtal mellan de två organisationerna. Undertecknandet skedde i samband med IALD Enlighten Americas i Denver den 14 oktober.

Avtalet bekräftar de gemensamma målen för LUCI och IALD, nämligen vikten av belysning och ljusdesign i planeringen av urbana platser och att ljuskvalitet är grundläggande för livskvalitet. Avtalet utgör också det första steget mot att initiera en strukturerad dialog mellan städer och ljusdesigner över hela världen.

Publicerat den 31 januari 2018

Konst

Eldflugor

Mellan 10 november och 21 januari visades konstnären Bruce Munros installationer för första gången i Sverige. Ljusutställningen LIGHT visade bland annat Fireflies – ett verk i symbios med växtligheten, i Palmhuset på Trädgårdsföreningen i Göteborg.

Publicerat den 31 januari 2018

Ljusdesigner
Tävling

Nominera lovande unga till 40 under forty!

40under40 är 40 ljusdesigners under 40 år, utvalda av en oberoende panel från nomineringar och syftet är att känna igen varje enskild ljusdesigners talanger. Identifiera de personerna som formar framtiden för den växande design samhället. Främja ljusdesign som en värdefull del av den arkitektoniska processen.

Nominera någon som du tycker förtjänar utmärkelsen – deadline 23 februari!

Mera information

 

 

Publicerat den 11 januari 2018

Företagsnytt

ÅF växer internationellt

ÅF fortsätter sin internationella expansion. Genom sitt förvärv av London-baserade Light Bureau har ÅF Lighting nu totalt över 100 medarbetare.

Light Bureau blev en del av ÅF i oktober 2017.

”Förvärvet av Light Bureau är ett strategiskt steg i ÅFs internationella expansion. Det finns en global efterfrågan på vårt prisbelönta Lighting-team och med närvaro i London får vi en naturlig plattform för stora internationella projekt”, säger Jonas Gustavsson, VD och koncernchef
för ÅF.

Light Bureau grundades 1999, är välkänt för sitt progressiva, hantverksmässiga arbetssätt, med projekt i Europa, Asien, Ryssland och Mellanöstern. Paul Traynor, ägare till Light Bureau, är en välkänd auktoritet inom den internationella ljusdesignbranschen:

På en träff i Solna gick Paul Traynor igenom sin syn på Light as Craft och menade att denna sammanslagning känns mycket naturlig. ÅF Lighting har många internationella projekt, liksom Light Bureau, och tillsammans ser bolagen förtjänsterna med att förena krafterna, dela best practice och lära av varandra. Bolagen har redan ett fungerande samarbete i projekt och genom ett utbytesprogram för att öka samarbete och förståelse för respektive arbetssätt.

Publicerat den 30 november 2017

Företagsnytt

Fagerhult sluter stort WE-EF-avtal­

Fagerhult har slutit ett exklusivt avtal för leverans av WE-EF utom­husbelysning i Norge och Sverige. Sedan WE-EF blev en del av Fagerhultkoncernen i början av 2017 har deras portfölj med arkitektoniska specialistlösningar varit ett mycket bra komplement till Fagerhults redan existerande utbud av ­utomhusbelysning.

WE-EF grundades 1950 i Bispingen nära Hamburg och är idag ett av världens ledande företag inom utomhusbelysning. Deras produkter upp några av världens mest kända byggnader, såsom Sydney Opera House, ”Gherkin” i London och minnesmärket efter 11 september-attackerna på Staten Island i New York. Med tillverkningslokaler i Tyskland och Thailand och ytterligare monteringsfabriker i Australien, Frankrike och USA, är WE-EF:s företagsfilosofi att kombinera form och funktion för att producera slående och tidlös produktdesign.

– WE-EF delar Fagerhults syn på belysning. Liksom oss fokuserar de på högkvalitativa tillverkningsmetoder, miljö­ansvar och visuell komfort, och eftersom synergierna mellan de två varumärkena är så starka framstod detta partnerskap som självklart”. säger Fagerhults Belysning Sverige AB:s vd Daniel Johansson.

Med noggrant utvalda material och stor precision i tillverkningsprocessen skapar WE-EF lösningar som inte bara är estetiska utan även ger den tillförlitlighet, långa livslängd och lätta installation som utomhusapplikationer kräver.

WE-EF:s produktsortiment omfattar gatu- och områdesbelysning såsom stolpar, pollare, ljuskolonner, strålkastare, markstrålkastare och armaturer för montering på vägg och tak. All tillverkning är i enlighet med kraven
i ISO 9001.

WE-EF kommer att levereras i Norge från 1 oktober och i Sverige från 1 november.

Publicerat den 30 november 2017

light + building
mässor

Boka visning på Light + building

Den 18-23 mars nästa år anordnas åter världens största belysningsmässa light + building i Frankfurt. Mässan att presentera ett enormt antal framtidslösningar inom belysningsområdet.

Det finns många svenska representanter på plats, för att visa dig guida dig bland de senaste nyheterna. Du kan redan nu börja boka visningar och planera ditt  mässbesök.

Välkomstmottagning för svenska besökare
Måndagen den 19 mars kl. 14 bjuder mässan på en välkomstdrink och berättar lite om årets mässa. Vi samlas i lokal Entente vid Halle 4.C.
ANMÄLAN TILL VÄLKOMSTDRINKEN

Boka montervisning i svenska montrar

Mera information om mässan.

 

 

Publicerat den 24 november 2017

Svenska Ljuspriset
Tävling

Välkommen till ny tävlingsomgång av Svenska Ljuspriset!

Det är snart dags att utse 2017-års bästa ljusprojekt – välkommen att tävla.

Regler Svenska Ljuspriset 2017

Deadline för inlämning av projekt: 16 januari 2018


Här kan du läsa mera om vinnarprojekt i senaste tävlingsomgången – Humana’s äldreboende i Gävle samt en intervju med den ansvariga ljusdesignern Jonas Lindhal, Ljusrum AB. 

Publicerat den 7 november 2017

evenemang

Ljusstämning i Sofiero

För fjärde året i rad skänker tusentals marschaller och magiska ljus en sagolik känsla till Sofiero slott och slottsträdgård i Helsingborg. Välkomna till årets Ljusstämning 2–5 november.

När höstmörkret sänker sig bjuder Sofiero slott och slottsträdgård in till några stämningsfulla kvällar med hög mysfaktor. Under Ljusstämning utlovas aktiviteter och upplevelser som passar alla åldrar. Nytt för i år är att parken är upplyst i ett större område än tidigare.

– Vi har låtit oss inspireras av sagornas värld. Det är finstämt och försiktigt. En vackert belyst park, helt enkelt. När man kommer ner till Barnens Sofiero tar vi ut svängarna lite mer, säger Viktor Hallonsten, teknisk samordnare som tillsammans med  projektledare Matthias Bong och projektgruppen har tagit fram idéerna kring ljussättningen.

Mera information

Publicerat den 20 oktober 2017

Cardi Belysning + Panzeri = Sant

Med två väletablerade internationella partners i Lival och Molto Luce, utökar Cardi Belysning nu sitt sortiment med italienska Panzeri som ny exklusiv partner på den svenska belysningsmarknaden.

Panzeri är ett privat familjeägt företag med över 70 år inom belysningsbranschen. De är kanske mest kända för sina dekorativa pendlade ringar – signerade Enzo Panzeri som kan synas i många offentliga miljöer
ute i Europa.

”Med en värdegrund byggd på kvalitet, tradition och innovation är Panzeri den ultimata partnern för oss när vi nu vill expandera inom fler segment än butiksbelysning där vi har en stark marknadsposition idag. Inför satsningen identifierade vi ett litet glapp i vårt erbjudande och Panzeri hjälper oss att fylla det”, säger Fredrik Lindeberg, VD på Cardi.

Från och med augusti 2017 finns Panzeris sortiment att tillgå via Cardi på den svenska marknaden.

Publicerat den 16 oktober 2017

Företagsnytt

ÅF öppnar i Schweiz

ÅF fortsätter att växa och etablerar en ljusdesignavdelning i Lugano, Schweiz.

Tack vare satsningen kommer ÅF nu kunna erbjuda ljusdesign och planering för bebyggda miljöer och arkitektur samt experttjänster för broar, tunnlar och vägar i den schweizisk-italienska regionen.

– Detta är ett stort steg mot att förstärka vår närvaro i den här delen av Europa där vi har ett antal viktiga projekt. Det är också en del av vår internationella strategi, att utveckla ÅF Lightings verksamhet utanför Skandinavien, säger Allan Ruberg, Head of ÅF Lighting.

Publicerat den 16 oktober 2017

Företagsnytt

Tyréns rekryterar doktor i ljusdesign

Tyréns fortsätter att bredda sitt tjänsteutbud inom arkitektur och rekryterar Annika Kronqvist med gedigen erfarenhet av såväl inredningsarkitektur som forskning inom belysning i vården.

Närmast kommer Annika Kronqvist från Tekniska högskolan i Jönköping där hon bland annat var programansvarig och lektor vid programmet för Ljusdesign. Parallellt med undervisning och kursansvar, disputerade Annika Kronqvist på Chalmers i arkitektur 2012.

– Annika Kronqvist tillför inte bara en helt ny kompetens inom arkitektur, hon bidrar också med värdefulla kontakter i forskningsvärlden, vilket ligger i linje med vårt fokus på forskning och utveckling, säger Niclas Malmeling, avdelningschef på arkitektur, Tyréns.

Publicerat den 16 oktober 2017

Mässor & seminarier

Light + building närmar sig!

Världens största internationella belysningsmässa light + buildning går av stapeln den 18–23 mars i Frankfurt.

Huvudtemat för den kommande mässan är ”Connected – Secure – Convenient” och mässan kommer i vanlig ordning att locka en storpublik från olika delar av världen. Vi vill därför påminna om att det är hög tid att boka hotell och flyg om du planerar att besöka mässan!

light-building.messefrankfurt.com

Publicerat den 16 oktober 2017

Mässor & seminarier

Kortseminarier på Elmässan i Kista

LED, vad gäller egentligen om flimmer? Experter inom Belysningsbranschen reder ut begreppen.

Onsdag 18 oktober: 10.15–11.00
Torsdag 19 oktober: 9.15–10.00

Plats: Elmässans scen
Ingen föranmälan behövs.

Publicerat den 16 oktober 2017

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare