Gästkrönikan

Nytt år, nya möjligheter – bara vi vill

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Det kom flera nyheter på miljö- och klimatområdet 2021, de flesta dystra. Men det fanns även ljusglimtar, inte minst på belysningsområdet, där den fortsatta utvecklingen mot hållbar belysning visar vägen, även globalt.

Nyårsafton 2021. Stämningen är hög och vid midnatt skålar vi in det nya året och njuter av att det i alla fall nästan känns som förr. Vår värdinna dämpar plötsligt belysningen i rummet och förvandlas till Madame Tarot, beredd att sia om framtiden. En av gästerna låter sig spås och vi andra följer korten som läggs upp, ett efter ett. Det är en ridande knekt framför några stavar; en mystisk hand på en trollstav; och andra kort jag nu inte kommer ihåg. Madamen säger först något om läget idag, var personen befinner sig nu.

Det får mig att tänka på 2021. Året då klimatpanelens sjätte s k Assessment ­Report (IPCC AR6) publicerades i augusti, allvarligare och skarpare än tidigare ­rapporter. Under året kom även en rapport om hur vi globalt använder mer material än någonsin tidigare, uppemot 100 miljarder ton råvaror, varav enbart en tiondel(!) var återvunna. Och så kanske den tyngsta rapporten, om att utrotningen av ­arter går snabbare än någonsin. Allt hänger förstås ihop, men förklaras inte så i media.

”Livet växlar; allt går upp och ner;  men även om man inte råder över  allt kan man ändå göra sina val.”

Flera kort läggs upp. En dunkel profetia levereras vartefter där det tydligen kan gå si, eller möjligen så, med karriären och kärlekslivet… precis som förväntat.

Så kommer Ödeshjulet upp, uppenbarligen ett av de tunga korten, rik på komplexa och motstridiga tolkningar. Livet växlar; allt går upp och ner; men även om man inte råder över allt kan man ändå göra sina val.

Det får mig att tänka vidare. 2021 var också året då EU tog ytterligare några steg mot en bättre värld genom att skärpta krav på belysning, vitvaror och TV trädde i kraft, med mycket stora förväntade besparingar av energi och stora utsläppsminskningar av CO2 som följd.

Det får mig att känna tröst – vi alla kan ju, bara vi vill. Och det vill vi ju!

Jag smuttar på champagnen och tänker att 2022 nog kan bli rätt bra ändå.

Att Kommissionen i december 2021 äntligen (flera år försenade) lagt fram förslag på att i stort sett alla undantag i RoHS-lagstiftningen för kvicksilverbaserade ljuskällor (däribland lysrör som T8 och T5) ska upphöra, från 1 september 2023.

Att vissa företag lobbar för att försöka behålla samma undantag i andra regioner (läs: Afrika och andra utsatta marknader) i den pågående och globala Minamata-processen om utfasning av kvicksilver. ­Genant, skamligt och helt stick i stäv mot de 17 globala ­hållbarhetsmålen.

 

 

 

Peter Bennich

Publicerad den 11 februari 2022
Ur Ljuskultur Nummer 1, 2022

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här