Eftersom arkitekturen är luftig, framförallt i de publika ytorna där takhöjden är generös och glaspartier täcker hela den långa fasaden mot Göteborgsvägen, har ett konceptbärande element varit att jobba med dagsljuset och hur det möter det artificiella ljuset. Foto: Sandra Helena
Ljusstyrningen har varit avgörande för att rummen ska kunna samverka med dagsljuset samt att rummen ska kunna förändras över tid. Foto: Sandra Helena
Carolin Fischer och Emma Kruuse. Foto: Casper Hedberg
Fokus på den textila historien reflekteras i ett noggrant arbete med materialitet, bl.a även i armaturer gjorda av trådar.
Svenska Ljuspriset

Quality Hotel The Weaver – Hedersomnämnande Interiör

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Hedersomnämnande Interiör

Quality Hotel The Weaver
Mölndal

Jurymotiveringen:

”I en storskalig och komplex byggnad har ljusdesignerna med lekfullhet, sinnrikhet och noggrannhet vävt samman ljus och interiör till en gemytlig och intim enhet. Ett starkt och tydligt koncept genomsyrar projektets samtliga utrymmen. Varje armatur är en egen individ som med unik funktion vittnar om ljusdesignerns omsorg om gästens totalupplevelse.”

Visionen

Att utifrån hotellverksamhetens och gästens behov skapa möjlighet till variation av zoner och atmosfär i de storskaliga rummen. Liksom dagsljuset har skiftande karaktär ville vi med en skiftande ljuskaraktär ge hotellet puls och andning. Den visuella identiteten med taktila inslag som flörtar med områdets textila historia fungerade utmärkt som ljusbärare och medel för att åstadkomma det.

Om projektet

Carolin Fischer och Emma Kruuse, Ljusrum

Vad är ni mest nöjda med i projektet?

Att vi har lyckats sammanväva helheten med hjälp av ljus – funktioner, rumsliga förutsättningar och inredningskoncept – och på så sätt skapat en upplevelse för besökaren.

Vad var den största utmaningen och vad fanns det för speciella krav med projektet?

En grundförutsättning var ett tydligt ­önskemål från beställaren om samordning av ”allmänljus och miljöbelysning” för att undvika onödigt mycket installation, vilket förstås gick hand i hand med hur vi jobbar och utgjorde en utmärkt grund för en hållbarare lösning. Den största utmaningen var den korta tidsramen med parallella processer i stället för linjära, men det löstes genom tät kommunikation.

Vad tror du var mest avgörande för det lyckade resultatet?

En klok beställare som förstod vikten av att gå hela vägen och låta oss vara delaktiga i hela processen. En stark projektledning med känsla för tajming så att avgörande samordningsmöten hölls vid precis rätt tillfällen.

Berätta om samarbetet med andra inblandade i projektet.

Med målet att ”bevaka” hotellets ljusidentitet blev vår roll att agera länk mellan de olika disciplinerna i stort och smått för att säkerställa att helheten inte tappades.

Kommunikation var den avgörande faktorn, där en diskussion fördes löpande kring ­estetik, teknik och inte minst ­gränsdragning mellan de olika disciplinerna.

Hur har det färdiga projektet mottagits?

Vi upplever att hotellet har mottagits väl av allmänheten, och att hela projektgruppen är nöjd över slutresultatet. Vi har även fått kommentarer från besökare som lyfte hur bra man har arbetat med inredningen och belysningen för att skapa atmosfär och förstärka den textila historien. )

Vad betyder det att bli uppmärksammad i tävlingen Svenska Ljuspriset?

Vi kan bara upprepa det vi sa förra året: Det betyder jättemycket att uppmärk­sammas, inte minst att våra beställare får en bekräftelse att det tillför mervärde att anlita ljusdesigners. Ljuspriset har blivit en viktig drivkraft för att styrka och etablera vår profession som en självklar del i varje byggprojekt.

Är det något mer ni skulle vilja nämna?

Återigen har vi fått inspireras av så många fantastiska projekt i tävlingen, det är kul att följa utvecklingen genom åren – och framför allt är vi glada att Ljusdagen är tillbaka som ett otroligt inspirerande event som samlar Sveriges ljusbransch.

Publicerad den 4 oktober 2022
Ur Ljuskultur Nummer 3, 2022

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här