Forskning

Medel till ­forskning om ljus på röntgen­avdelningen

Försäkringsbolaget Afa Försäkring har ­beviljat 18 miljoner till forskningsprojekt kopplade till arbetsmiljön. Ett av projekten ska undersöka ljusets påverkan på personalen på en röntgenavdelning.

Camilla Viseu, vid Lunds universitet, tilldelas drygt 2,5 miljoner kronor för att undersöka hur ljusförhållanden i arbetsmiljön på röntgenavdelningar påverkar energi, aktivitet och sömnkvalitet hos personalen. På röntgenavdelningar dämpar man ofta ljuset för att kunna tolka röntgenbilder, vilket riskerar att ge personalen för låg cirkadisk stimulus (CS), som är ett mått på hur nivån av belysning påverkar hormonet melatonin som styr sömn och vakenhet. I studien jämförs effekterna av att ­arbeta i dynamiskt dygnsreglerat LED-ljus, ­jämfört med i dämpad belysning.

Förhoppningen är att studien ska kunna komma igång i oktober 2024 och pågå till och med september 2027. Den förväntas ge ny kunskap om hur optimerad belysning i arbetsmiljön kan förbättra personalens välbefinnande, sömn och hälsa.

Medsökande i projektet är Madeleine Selvander, MD, MSc, PhD överläkare på Sundets Ögonläkare samt Klas Sjöberg, överläkare vid Skånes universitetssjukhus och adjungerad professor vid Lunds universitet. Han är även profilområdesmedlem med koppling till ljus för LU och LTH. Båda kommer att vara involverade i projektet.

Publicerat den 30 september 2024

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här