Fotografporträttet
Ida Borg
Ida Borg fascineras av människor och det möte som uppstår i det. För Ljuskulturs läsare är Ida bekant genom flera personporträtt under åren.
Vill du fortsätta läsa?
Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.
Bli prenumerantIda är född och uppvuxen i en förort till Stockholm och har studerat vid Högskolan för fotografi , numera Valand, i Göteborg. Hon arbetar som kommersiell och redaktionell fotograf i Stockholm och ägnar sig även åt egna gestaltande projekt. Bland uppdragsgivarna finns, bland annat, varuhuset NK samt mode- och inredningstidningar som Elle och Residence.
Vad är det som gör ett motiv intressant?
– Jag tycker ofta att det handlar om en stämning som uppstår då ljus, komposition och motiv är samstämda. Ofta kan det lilla – en detalj i rummet, eller något vi i vanliga fall inte ägnar någon uppmärksamhet, bli det intressanta.
Vad är det mest fascinerande i att fotografera ett ansikte, en person?
– Att det ibland går så hisnande fort att komma nära en annan person genom att avbilda den, det är svårt att hålla en fasad både framför och bakom kameran.
Vad är ljus för dig och vad är det svåraste med ljuset?
– Ljus är stämning för mig, det styr känslor som trygghet, rädsla, lugn. ”Ljus är stämning för mig, det styr känslor som trygghet, rädsla, lugn.” Min ingång till den fotografiska bilden är kärleken till, fascinationen för och leken med ljus och perception. Det svåraste med ljuset är att hitta tillbaka till ett ögonblick och återskapa ljus och stämning utan att tappa något på vägen.
Tips till hobbyfotografen:
1. Lär dig de tekniska grunderna det ger dig större frihet i längden.
2. Fotografera mycket så du har ett stort material att titta på och som kan berätta för dig vart du ska, ibland är tanken underordnad bilden.
3. Begränsa dig inte, prova och misslyckas, det kan vara din största tillgång i efterhand.
Se fler av Idas bilder
Publicerad den 4 april 2016
Ur Ljuskultur Nummer 2, 2016
Du kanske också gillar:
Fotografporträttet
Ulf Celander
I den här utgåvan av Ljuskultur inleder vi en ny serie där en fotograf visar…
Notiser
En plats för stillhet
På Nacka Norra kyrkogård ligger askgravplatsen ”Tidevarv” centralt placerad. Gravplatsen binder samman kyrkogårdens västra och…
Forskning
“Det är dags att tänka förbi det blå ljuset”
Att ljus och hälsa hänger ihop är det ingen som någonsin ifrågasätter numera. Men sammanhangen…