Gästkolumnen
Att förklara ljuset
Den klassiska ”Vad gör du?”-frågan – är vanlig i olika sammanhang där jag träffar människor, som jag inte träffat förut. Som vanligt när jag får den tänds det som ett fyrverkeri av fjärilar i magen på mig. För jag måste förklara precis så att de förstår, jag måste förklara ljus helt rättvist.
Vill du fortsätta läsa?
Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.
Bli prenumerantLjus är helt och hållet omsorg för min del. Frågar ni mig finner jag inget intresse i att ”bara” skapa en häftig installation, mitt kvitto för ett väl utfört projekt är istället om någon blir berörd eller får en drägligare vardag. Jag lägger ingen som helst prestige i resultatet för egen del utan allt beror på om jag kan förändra någons sinnesstämning och därmed kanske göra en situation lite lättare. Helst utan att de vet att vi ljusfolk har varit där. Projekteringen ska vara så perfekt att det där leendet på läpparna som uppstår när man går igenom en mysig park inte direkt kan kopplas till just ljuset.
Samtidigt inser jag att det här är långt ifrån anledningen till varför många av mina kursare, eller ni mina framtida kollegor, har valt samma inriktning. Men det är det som gör det här ännu roligare. För genom att vi har olika mål har vi också möjlighet att utvecklas och utmana varandra till att åstadkomma något fantastiskt med vår bransch. Inte minst för att teknikutvecklingen i dagsläget formligen rusar fram, utan också för att fler och fler får upp ögonen för det ämne som vi alla älskar.
Sen är jag helt novis på ljus, då jag är en enkel student utan någon tidigare erfarenhet från området. Men jag vill ändå understryka vilken lyx jag känner inför att ha en framtid inom ett ämne där man kommer göra skillnad. En skillnad som kan komma att betyda så otroligt mycket.
Som en jämförelse vill jag minnas och be er fundera över ett citat jag ofta tänker på, det kommer ifrån min första lektion i filosofi på gymnasiet som handlade om upplevelse. I mitt minne lyder det följande: ”Om ett träd faller i skogen men ingen hör det, finns det då något ljud?”. Jag anser att detta direkt kan appliceras på ljus, om ingen är där för att uppleva det och bli berörd, existerar det då? Och vad fyller det då för syfte?
Det är just den här svarsformuleringen för ljusdesigneryrket jag kämpar med varje gång när någon frågar ”Vad gör du?”, för vi kan inte förklara det vi gör. Det måste upplevas.
Publicerad den 13 mars 2018
Ur Ljuskultur Nummer 2, 2018
Du kanske också gillar:
Gästkolumnen
”Kvalitet och kvalité”
Sitter och funderar över hur man ska klara att köpa belysning på ett sätt som…
Mötet
”Min avsikt var att skapa en kombination av ljus och doft”
Hälsa och dagsljus hänger ihop. Det är Sam Anders så säker på att han ägnat…
Gästkolumnen
All together now!
Lighting design can bring many advantages to urban areas. Sustainability and a thriving night time…