Gästkrönikan

Hur viktigt är ljuset på arbets­platsen?

För att man ska uppnå bra arbetsplatsbelysning finns det flera riktlinjer och krav man bör följa men vad händer när den traditionella arbetsplatsen inte längre existerar?

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

2020 har varit ett annorlunda år på många sätt. Det pågår en pandemi i världen som har påverkat oss alla. Branschen har drabbats av försenade och uppskjutna projekt, några kommer troligtvis aldrig att påbörjas. En del har blivit permitterade och en del varslade eller tom uppsagda. Dock så ser man att det finns ett ljus i slutet på tunneln och man hoppas på stark återhämtning.

Men kommer vi att återgå till att arbeta som förr med ett traditionellt kontor att gå till? Vi har lärt oss att det är möjligt att arbeta hemifrån. Arbetsgivare har i olika grad påtalat vikten av att arbeta hemifrån för att minska smittspridning. Plötsligt står stora kontorsytor tomma. Vi har lärt oss att hantera den digitala tekniken för att ersätta personliga möten. Man har tom ”fikastunder” och ”Afterwork” tillsammans över det digitala forumet.

Under många år har man arbetat fram riktlinjer hur bra arbetsplatsbelysning skall vara utformad. Hur man ska hantera bländning, reflektioner, omfältsljus, färgåtergivning, jämnhet, ja listan kan göras lång. Vi har ställt krav på att arbetsgivaren skall tillgodose allt detta på våra arbetsplatser.”Om arbetsgivare förväntar sig att man jobbar hemma så gäller arbetsmiljölagen.”

Hur ser arbetsplatsen ut när vi arbetar hemma? Har vi datorn på köksbordet, soffbordet och var kommer ljuset ifrån? Om arbetsgivare förväntar sig att man jobbar hemma så gäller arbetsmiljölagen och då innebär det att arbetsgivaren tillhandhåller allt från skrivbord, stol, dator och så klart belysning. Det ligger i arbetsgivarens ansvar att göra allt för att förebygga ohälsa och olycksfall.

Hur hanterar man detta om man bor i en liten etta med kokvrå eller om du har flera i familjen som arbetar/studerar hemma så det blir ont om lämpliga platser att utföra sitt arbete på? Det kommer att ställas högre krav på arbetsgivaren gällande att följa upp att medarbetarna kan arbeta i hälsosam miljö. Det är viktigt att detta diskuteras både i vår bransch och tillsammans med arbetsgivarorganisationer annars riskerar vi en tillbakagång gällande hur vi hanterar ljuset på våra arbetsplatser med hälsoproblem som följd.

Medvetenheten för belysning och hur viktigt det är har ökat bland gemeneman i allmänhet och det är superroligt att höra och se alla fantastiska projekt som finns där ute och jag hoppas att det fortsätter.

Inga-Lill Abrahamsson, Rejlers Sverige AB, Teamledare Belysning 2101

Publicerad den 25 november 2020
Ur Ljuskultur Nummer 5, 2020

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här