Gästkolumnen

Ett litet ord kan förändra så mycket!

Jag är ute efter att ljussättningar ska ge en känslomässig upplevelse, samtidigt som de ska vara funktionella. Man riskerar en del när man litar på sin instinkt – men vi måste våga göra det.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Jag älskar ljus. Det påverkar hela min sinnesstämning och förhöjer min upplevelse av  nuet. Det kan få mig knäsvag. Utan dagsljuset finns vi inte. Men det artificiella är också fantastiskt och det är vad jag jobbar med.

När vi gör ljussättningar i vår ljusstudio är jag ute efter att det ska ge en känslomässig upplevelse, samtidigt som det ska vara funktionellt. Behagligt, lågmält, lugnt, cool, minimalt…eller uppseendeväckande, fantastiskt, varmt, färgstarkt….

Allt för ofta möter vi personer professionellt som ser ljuset som en hygienfaktor som bör tillhandahållas till lägsta möjliga kostnad. Inte mer inte mindre. När ljus faktiskt är ett fenomen som påverkar oss alla och som vi inte kan leva utan.

”Det är ingen som klagat på det här förut!” Nej, kanske inte. Men det kan bero på att det ”Men vi måste också våga riskera lite genom att lita på vår instinkt och erfarenhet från projekt vi tidigare gjort eller sett.”  svårt att sätta fingret på vad som gör att man får en bra eller dålig känsla i ett rum ifall man inte har ”ljus-språket”.

Det finns mycket forskning kring ljus – det är en vetenskap. Så mycket att lära fortfarande, kontinuerligt. Men vi måste också våga riskera lite genom att lita på vår instinkt och erfarenhet från projekt vi tidigare gjort eller sett. Mitt instick här inför sommarens semester är ett litet ord som kan göra en platt ljussättning till en dynamisk och levande miljö: Friskrivning.

Våra kontorsmiljöer är idag ofta en blandning av fokusarbete, lounge och mötesyta. Om vi förklarar för våra beställare att krav som t ex jämnhet, inte är en lag, utan i många fall rådgivande och ofta övertolkade av osäkra fastighetsägare, så kan vi tillsammans formulera en rad där beställaren friskriver sig från vissa krav. Så enkelt kan det faktiskt vara. Så mycket bättre kan det faktisk bli.

Beata Denton, arkitekt och ljusdesigner

+ Webinars under pandemin som hållit samtalet levande och minskat avståndet till våra kollegor här och utomlands

– VIA har upphört. Det blir inga fler PLDC. Så tråkigt! Så många fantastiska konferenser med föreläsningar och ljuskollegor från världens hörn.

Lyssna på Beata i Belysningspodden!
(tillsammans med Jessica Linefors, Liljewall arkitekter

Publicerad den 7 juli 2020
Ur Ljuskultur Nummer 3, 2020

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här