Forskning
Swedish Healthy Homes
Går det att göra hemmiljön mer hälsosam och mindre energikrävande? Och samtidigt anpassa behoven av ljus och mörker hos ett par där den ena är morgonpigg kontorsarbetande och den andra en nattvaken bartender?
Vill du fortsätta läsa?
Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.
Bli prenumerantDet yttersta målet för Swedish Healthy Home är att skapa förutsättningar för ett friskare liv. Projektet finansieras till stor del av svenska Energimyndigheten och drivs av forskare vid institutionen Miljöpsykologi (bland andra professor Torbjörn Laike) vid Lunds universitet, Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet och Lighting Research Center, USA. Mark Rea är numera knuten just till Swedish Healthy Home. Nyligen besökte han Stockholm och seminariet ”Lighting visions: Light, space and nature” arrangerat av KTH Lighting Laboratory. Där gav han bakgrunden till detta ytterst konkreta projekt.
The Swedish Healthy Home ska alltså förbättra ljusförhållandena hemmavid och förse oss med teknik som gör att det går att justera ljuset individuellt. Nu i början handlar det om att mäta olika behov av olika typ av ljus vid olika tillfällen. Och att ta fram bärbara mätinstrument som kan samla in data. Ett senare steg blir att åtgärda brister och återupprätta en naturlig dygnsrytm.
– Soluppgång, solnedgång, mörker ljus – dygnsrytmen är sammanlänkad med vårt biologiska jag; vi kan inte separera oss från den. Men det elektriska ljuset har rubbat den naturliga dygnsrytmen eller snarare gjort det möjligt att förstöra den. Det tar sig fysiska uttryck i depressioner, cancer och andra sjukdomar. Idag behöver vi ny teknologi som att föra oss tillbaka till naturen igen. Ironiskt nog. Teknik för att återskapa det som tekniken saboterat alltså, menar Mark Rea.
Utgångspunkten är som sagt att det går att återskapa en hälsosammare, mer ursprunglig dygnsrytm med hjälp av belysning och dessutom samtidigt minimera bortkastad energi via intelligent styrning av en LED-belysning som anpassas till var och en som bor i bostaden.
Ingen har direktkontakt med sin biologiska klocka.
– Ljusbehoven avslöjar sig biologiskt i blodet till exempel. Men det finns väl knappast någon människa som frivilligt låter sig tappas på blod var och varannan minut. Istället håller vi i Lund på att utveckla bärbara sensorer som placeras på försökspersonernas kroppar.
De bärbara sensorerna ska övervaka användarens ljusexponering och aktivitetsmönster, samt registrera hur kroppen påverkas av ljuset under dygnets alla timmar. Mätresultaten matas sedan in av en IPhone och en smartphone-app ska kunna rekommendera ett belysningssystem baserat på data från sensorerna. Med hjälp av appen ska man kunna ändra både färgtemperatur och ljusnivå. Ljuskvantitet, spektrum, varaktighet och timing – allt detta ska kunna regleras via appen utifrån de individuella behoven. Målet är skräddarsydda rekommendationer till varje enskild person.
– Vi är långtifrån där än men vi har tagit fram den första bärbara ”devicen”. Om man kan mäta och registrera konsekvenserna av en mycket oregelbunden dygnsrytm (som till exempel uppstår i och med skiftarbete) borde det också finnas möjligheter att kompensera störningarna på olika sätt, förklarar Mark Rea.
I projektet konstrueras olika typfall. Hur skulle vardagen kunna fungera om till exempel en kontorsarbetare och en bartender lever tillsammans? Kan den enes morgnar bli den andres kvällar? Med personligt anpassade dimrade glasögon kanske?
– Precis som i varje annat hälsoprojekt måste också Swedish Healthy Home ske på frivillig basis. Samtidigt är det viktigt att få människor att förstå att ingen har direktkontakt med sin biologiska klocka. Jag tror verkligen på det här. Att med teknikens hjälp skapa bättre ljusförhållanden så att människor kan bli friskare, förklarar Mark Rea.
Projektet Swedish Healthy Home ska pågå till december 2017. Knappt två års väntan på ett slutresultat alltså.
Publicerad den 22 mars 2016
Ur Ljuskultur Nummer 2, 2016
Du kanske också gillar:
Forskning
“Det är dags att tänka förbi det blå ljuset”
Att ljus och hälsa hänger ihop är det ingen som någonsin ifrågasätter numera. Men sammanhangen…
Med egna ord
Arbetsplats i nytt ljus
VIRA Arkitekter fick 2015 i uppdrag att projektera en förnyelse av kontorsytan hos NORD Drivsystem…
Ljusresan
Island
Det glöder, bubblar och pyr på Island. Det unga landskapet formas fortfarande av skapande processer,…