Foto: Casper Hedberg
Skyltpriset

Tre prisbelönta skyltar

Årets skyltpriser, även de, delades ut på Ljusdagen den 6 september i Stockholm. Tre kategorivinnare korades.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Enstaka skylt

Foto: Marcus Stenberg

”Kämpa”
Övertårneå

Jurymotiveringen:

”Fåordigt sammanfattar skylten ett vedertaget förhållningssätt till livets utmaningar och platsens förutsättningar. Kaxigt utmanade och samtidigt allvarligt talande möter dessa svävande bokstäver resenärer längs Konstens väg i Övertorneå.”

Ordet ”Kämpa.” är skrivet och upplyft utan utropstecken men med punkt, som en sammanbiten och allvarlig uppmaning till betraktaren. Fåordigt sammanfattar uttrycket ett på platsen vedertaget förhållningssätt till livet med de förutsättningar och svårigheter landskapet har att erbjuda.

Leverantör: Focus Neo
Designer: Carola Grahn, konstnär
Adress: Konstens väg, Ruskola, Övertorneå


Rekontruerad skylt

Foto: Åke E:son Lindman

Foto: Åke E:son Lindman

Hasselbackens ljusportal
Stockholm

Jurymotiveringen:

”En glamorös storhetstid återspeglas i denna lysande rekonstruktion av en ikonisk symbol som skapar glädje och förväntan hos nöjeslystna besökare. I hållbar och väl utformad LED-beströdd version, vägleder den stora ljusportalen nu, såväl som på 30-talet, uppför trapporna till hotell och nöjespalats.”

Projektet syftade till att återskapa den storslagna entré med ljusportal som ledde upp till Hasselbacken på 30-talet. Den återskapade entrén blir en del av, och etablerar, det evenemangsstråk som leder från Allmänna gränden upp till Hasselbacken och vidare till Cirkus.

Kund: 3E Entertainment, Hasselbacken, C&M Projekt
Designteam: Dinell Johansson Arkitekter, Paloma Design Studio, Skyltgruppen, Kucko, Control Department
Leverantör: Skyltgruppen
Adress: Hazeliusbacken 20, Djurgården, Stockholm


Skyltkoncept

Foto: Henrik Nero

Foto: Henrik Nero

Occhio
Stockholm

Jurymotiveringen:

”På ett otvunget och sofistikerat sätt har de nya skyltarna integrerats och logotypen satt sina spår i både fasad och interiör. Betraktaren får en känsla av att skyltkonceptet, trots sin samtida karaktär, haft en naturlig plats på den modernistiska sten- och kopparfasaden redan när byggnaden uppfördes i början av 60-talet.”

Till Occhios nya flaggskeppsbutik är de fem skyltarna på ett elegant sätt infällda i och i liv med den omgivande stenfasaden utan synliga fästskruvar. Logotypen är utskuren ur den lackerade aluminiumfronten. Vita lysdioder och genomlyser den vita akrylen som formar bokstäverna. Fasad och skyltar belyses även med vamvitt släpljus. All eldragning är dold bakom fasaden.

Leverantör: Your Signs
Medverkande aktörer: Occhio, Your Signs
Adress: Grev Turegatan 19, Stockholm

Publicerad den 29 september 2022
Ur Ljuskultur Nummer 3, 2022

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här