Byggnaden är ett ikonikst arkitektoniskt verk som gnistrar vid floden Donau med sitt 143 meter höga torn.
De så kallade Sky Gardens ger de anställda utsikt över Budapest samt podietaket med sin luftiga trevåningshöjd.
Spiraltrappan i rummets mitt belyses av linjära armaturer som integrerats i trappans kant på båda sidor – ljuset följer den eleganta formen och lyfter fram trappan. En linjär ljusprofil är integrerad även i metalltaket och ger ljus enligt kraven för arbetsplatsens belysning.
De tekniska belysnings­elementen upprepas i våningarna genom hela byggnaden och skapar ett grafiskt mönster. De dekorativa armaturerna i sin tur skapar variation och har valts ut efter utrymmets användning.
Ljus i världen

Med dagsljus & belysning i samspel

MOL Group’s nya huvudkontor sätter en ny standard för moderna arbetsmiljöer.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Det ungerska olje- och naturgasföretaget MOL Groups nya huvudkontor är ett arkitektoniskt konstverk i den södra delen av Budapest. Detta 143 meter höga torn vid floden Donau är idag landets högsta byggnad, ritad av det kända, London-baserade arkitektkontoret Foster + Partners med samarbetspartners. Arkitekterna har skapat en modern byggnad som knyts an till både moderna arbetssätt och det globalt verkande företagets vision och hållbarhetsstrategi.

De nedre våningarna inrymmer en Food Court och caféer, ett gym med spa och ett konferenscenter samt flera andra faciliteter för de anställda. De övre våningarna, upp till 27:e våningen, består av flexibla arbetsytor omringade av en frodig grönska från växter. Takterrassen är öppen även för allmänheten och erbjuder en magnifik utsikt över staden.

Med innovativa belysningslösningar bevisar ljusdesignteamet från tyska Licht Kunst Licht att flexibla och mångsidiga användarkrav kan gå hand i hand med ett funktionellt och miljöskapande ljuskoncept.

I Food Court’en finns generösa metallstrukturer för upphängning av växter. En ljuslösning i form av justerbara spotlights levandegör växterna genom ett naturtroget ljus- och skuggspel. Sittplatserna utmed fasaden belyses av cylinderformade pendlar.

Varje våningsplan har informella möteszoner, avsedda att främja kommunikationen mellan anställda. Anpassade till Kinzos fräscha inredningskoncept förmedlar pendlande armaturer arrangerade på olika höjder en avslappnad atmosfär. Det eleganta färgkonceptet grönt, lax och svart skapar ett charmigt blickfång.

Effektiv användning av energi och hållbarhet som princip

Hållbarhetstänket syns, bland annat, genom att över 86 procent av totalytan lyses upp av dagsljus. Byggnaden använder energikällor med låga eller nollutsläpp av koldioxid, såsom solceller. Ett system finns även för uppsamling och lagring av regnvatten.

Hållbarhet och miljötänk är en integrerad del av MOL:s företagsfilosofi. I linje med hållbarhetsstrategin för 2030+ uppfyller den LED-baserade belysningslösningen energikraven för LEED Platinum och Breeams utmärkta byggnadscertifieringar. Extremt låg energiförbrukning nås genom användandet av energi­effektiva armaturer med närvarostyrning i utvalda delar. I ljusdesignprocessen har man noga tagit hänsyn till dagsljusförhållandena. Solskyddet bländar av direkt solljus och systemet är kopplat till belysningssystemet med dagsljus- och närvarostyrning.

Publicerad den 29 september 2023
Ur Ljuskultur Nummer 3, 2023

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här