Speirs + Major's ljusplan den andra omfattande lösningen av elektrisk belysning i kyrkans historia. Den första gjordes så länge sen som i början av förra seklet, och har reviderats och utökats bitvis under årens lopp.
The High Altar är en av de vackra och detaljrika platserna inne i kyrkan som man valt att lyfta fram.
Ljuskällorna i de ikoniska Waterford-ljuskronorna har ersatts med justerbara lysdioder, vilket möjliggör att färg- och ljusnivåer kan anpassas efter förändringarna av det naturliga ljusets skiftningar.
Ljuskällorna i de ikoniska Waterford-ljuskronorna har ersatts med justerbara lysdioder, vilket möjliggör att färg- och ljusnivåer kan anpassas efter förändringarna av det naturliga ljusets skiftningar.
Den nya belysningen är flexibel och stödjer alla viktiga funktioner i kyrkan, samtidigt som den förstärker den magnifika arkitekturen. Valvens former och detaljer är ett exempel på det som lyfts fram i den nya ljusdesignen.
Ljus i världen

Sakralt ljus

Under 2016 fick det brittiska ljusdesignföretaget Speirs + Major i uppdrag att ta fram en strategi för en ny interiörbelysning i Westminster Abbey i London. Den första etappen har nyligen färdigställts.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Westminster Abbey är en av världens mest kända kyrkor och den traditionella krönings- och begravningskyrkan för brittiska kungligheter. Stora delar av kyrkan har nyligen fått ny belysning. Den största och mest ambitiösa delen av projektet innefattar utrymmena The Nave, med gravar och minnesmärken efter kända personer, den västra ändan av byggnaden, The Quire, där kören uppträder, de norra och södra tvärskeppen, korsningen samt altartavlan. Dessa belyses numera med en toppmodern LED-lösning som drivs med ett stort sett trådlöst styrsystem.

Flexibla ljusscener kan skapas för att stödja de olika liturgierna, specialgudstjänsterna och evenemangen som hålls i det heliga rummet. Eller när kyrkan är öppen för besökare och turister. Ljusnivåerna är noggrant balanserade och funktionsbelysningen uppgraderad på ett sätt som lyfter fram den magnifika arkitekturen av den världsberömda byggnaden.

Publicerad den 25 november 2020
Ur Ljuskultur Nummer 5, 2020

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här